Suvestinė redakcija nuo 2021-09-01 iki 2022-10-31

 

Įsakymas paskelbtas: TAR 2014-01-24, i. k. 2014-00514

 

Nauja redakcija nuo 2021-09-01:

Nr. V-1195, 2021-05-24, paskelbta TAR 2021-05-24, i. k. 2021-11459

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMO SIMBOLIU „RAKTO SKYLUTĖ“

 

2014 m. sausio 22 d. Nr. V-50
Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalimi ir Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punktu bei siekdamas mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, antsvoriu, nutukimu, antrojo tipo cukriniu diabetu, gerinti gyventojų mitybą ir palengvinti maisto produktų, turinčių mažesnį riebalų, cukraus ir (arba) druskos kiekį ir (arba) daugiau maistinių skaidulinių medžiagų, pasirinkimą iš panašių produktų:

1. T v i r t i n u Maisto produktams, kuriuos galima ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, taikomų kriterijų sąrašą (pridedama).

2. N u s t a t a u, kad:

2.1. maisto produktai, nurodyti šiuo įsakymu patvirtintame Maisto produktams, kuriuos galima ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, taikomų kriterijų sąraše (toliau –Kriterijų sąrašas), savanoriškai gali būti ženklinami šiuo žalios arba juodos spalvos simboliu „Rakto skylutė“:

2.2. ženklinti simboliu „Rakto skylutė“ galima tik fasuotus maisto produktus, atitinkančius Kriterijų sąrašą (Kriterijų sąraše nurodyti neapdoroti 1 grupės maisto produktai, 2, 8, 9, 16, 17, 21 ir 23 maisto produktų grupėms priklausantys maisto produktai gali būti ir nefasuoti);

2.3. simboliu „Rakto skylutė“ negali būti ženklinami maisto produktai, skirti vaikams iki 36 mėn. amžiaus;

2.4. šis įsakymas netaikomas nefasuotiems viešojo maitinimo įstaigų tiekiamiems maisto produktams;

2.5. apie pateiktus rinkai simboliu „Rakto skylutė“ paženklintus maisto produktus, taip pat apie nutrauktą jų teikimą rinkai maisto tvarkymo subjektai ne vėliau kaip per 1 mėnesį atitinkamai nuo jų pateikimo rinkai arba teikimo rinkai nutraukimo laisva forma praneša Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai raštu arba elektroniniu paštu (adresu ministerija@sam.lt), nurodydami šiuos maisto produktus pateikusio rinkai ar nutraukusio jų teikimą rinkai maisto tvarkymo subjekto pavadinimą, maisto produktų pavadinimus bei grupių, kurioms jie priklauso pagal Kriterijų sąrašą, numerius;

2.6. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija šio įsakymo 2.5 papunktyje nurodytą informaciją ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo jos gavimo skelbia savo interneto svetainėje;

2.7. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija Europos Komisijos nustatyta tvarka teikia Europos Komisijai apibendrintą šio įsakymo 2.5 papunktyje nurodytą informaciją.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministras                                                    Vytenis Povilas Andriukaitis

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro

2014 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-50

(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministro 2021 m. gegužės 24 d.

įsakymo Nr. V-1195

redakcija)

 

MAISTO PRODUKTAMS, KURIUOS GALIMA ŽENKLINTI SIMBOLIU „RAKTO SKYLUTĖ“, TAIKOMŲ KRITERIJŲ SĄRAŠAS

 

1. Šiame Maisto produktams, kuriuos galima ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, taikomų kriterijų sąraše vartojamos sąvokos:

1.1Be glitimo – kaip apibrėžta 2014 m. liepos 30 d. Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) Nr. 828/2014 dėl informacijos apie tai, kad maisto produktuose nėra glitimo arba yra mažesnis glitimo kiekis, teikimo vartotojams reikalavimų priedo A dalyje.

1.2. Cukrūs – kaip apibrėžta 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (toliau – Reglamentas (ES) Nr. 1169/2011), I priedo 8 punkte.

1.3Druska – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 I priedo 11 punkte.

1.4Dvigeldžiai moliuskai – kaip apibrėžta 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004), I priedo 2.1 papunktyje.

1.5Fasuoti maisto produktai – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 2 straipsnio 2 dalies e punkte.

1.6. Fitosteroliai, fitosterolio esteriai, fitostanoliai ir fitostanolio esteriai – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 3 priedo 5 punkte.

1.7. Grūdiniai augalai kviečiai, lukštiniai kviečiai spelta, rugiai, avižos, miežiai, kukurūzai, ryžiai, soros, dvispalviai ir kitų rūšių sorgai.

1.8Išdarinėti žuvininkystės produktai – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 853/2004 I priedo 3.6 papunktyje.

1.9Mėsa – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 1169/2011 2.1 straipsnio f dalyje.

1.10Nauji maisto produktai – kaip apibrėžta 2015 m. lapkričio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2015/2283 dėl naujų maisto produktų, iš dalies keičiantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 ir panaikinantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97 ir Komisijos reglamentą (EB) Nr. 1852/2001, 3 straipsnio 2 dalies a punkte.

1.11Neperdirbti produktai – kaip apibrėžta 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004) 2 straipsnio 1 dalies n punkte.

1.12Perdirbimas – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 852/2004 2 straipsnio 1 dalies m punkte.

1.13. Pridėtiniai cukrūs − maisto produkto gamybos, apdorojimo ar perdirbimo metu pridedami monosacharidai ir disacharidai, taip pat cukrūs, esantys meduje, sirupuose, vaisių ir uogų sultyse bei sulčių koncentratuose.

1.14Riebalai – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 I priedo 2 punkte.

1.15Riebalų rūgščių transizomerai – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 I priedo 4 punkte.

1.16Skaidulinės medžiagos – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 I priedo 12 punkte.

1.17Sočiosios riebalų rūgštys – kaip apibrėžta Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 I priedo 3 punkte.

1.18Su kvapiosiomis medžiagomis – su kvapiosiomis medžiagomis, kaip jos apibrėžtos 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1334/2008 dėl kvapiųjų medžiagų ir aromatinių savybių turinčių tam tikrų maisto ingredientų naudojimo maisto produktuose ir ant jų ir iš dalies keičiančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1601/91, reglamentus (EB) Nr. 2232/96 ir (EB) Nr. 110/2008 bei Direktyvą 2000/13/EB 3 straipsnio 2 dalies a punkte.

1.19. Tepieji riebalai ir tepiųjų riebalų mišiniai – kaip apibrėžta 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007, VII priedo II priedėlyje.

Grupės Nr.

Maisto produktų grupė

Kriterijai

1.

Bulvės, šakniavaisiai, ankštinės (išskyrus žemės riešutus) ir kitos daržovės.

Šie produktai gali būti apdoroti.

 

Į šią grupę įtraukiamos ir neapdorotos prieskoninės žolelės.

- pridėtinių riebalų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 20 proc. pridėtinių riebalų kiekio;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 1 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,5 g/100 g.

2.

Vaisiai ir uogos, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu.

 

3.

Riešutai ir žemės riešutai, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 10 g/100 g.

4.

Iš grūdinių augalų pagaminti miltai, dribsniai, sveikos ir skaldytos kruopos, kuriuose 100 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai, taip pat daigai.

Išvardyti produktai gali būti visai ar iš dalies pakeisti daržovėmis (išskyrus bulves), ankštinėmis daržovėmis (išskyrus žemės riešutus) ir šakniavaisiais, jei produktas skirtas vartoti tais pačiais tikslais.

 

Grūdinių augalų sėlenos ir gemalai (šiems produktams visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi).

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g.

5.

Ryžiai, kuriuose 100 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 3 g/100 g.

6.

Pusryčių dribsniai ir javainiai, kuriuose ne mažiau kaip 55 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

 

Pusryčių dribsniai ir javainiai be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 20 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

- riebalų ne daugiau kaip 8 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 13 g/100 g, iš kurių pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 9 g/100 g;

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g.

7.

Košės ir košių milteliai (paruošti pagal gaminimo nurodymus), kurių ne mažiau kaip 55 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

- riebalų ne daugiau kaip 4 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 1 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,3 g/100 g;

Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams.

8.

Duona ir mišiniai duonai kepti

8.1.

Duona ir mišiniai duonai kepti, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių), kuriuose ne mažiau kaip 30 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Šie reikalavimai netaikomi 8.2 grupėje nurodytiems produktams.

 

Duona ir mišiniai duonai kepti be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 10 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

- riebalų ne daugiau kaip 7 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g;

Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams.

8.2.

Ruginė duona, mišiniai duonai kepti ir produktai iš rugių, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių).

 

Ne mažiau kaip 35 proc. sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai. Ne mažiau kaip 30 proc. grūdų turi būti rugiai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

- riebalų ne daugiau kaip 7 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,2 g/100 g.

Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams.

9.

Traški duona, džiūvėsiai ir mišiniai šiems produktams kepti, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių), kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

 

Traški duona, džiūvėsiai ir mišiniai šiems produktams kepti be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 15 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

- riebalų ne daugiau kaip 7 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,3 g/100 g.

10.

Makaronai (neįdaryti) ir jų gaminiai, kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

 

Makaronams (neįdarytiems) ir jų gaminiams be glitimo visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

- skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g.

Kriterijai taikomi sausos produkto masės kiekiui.

11.

Pienas, rauginti pieno produktai ir jų augaliniai pakaitalai

11.1.

Pienas ir gerti skirti rauginto pieno gaminiai be priedų.

 

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

- riebalų ne daugiau kaip 0,7 g/100 g.

11.2.

Augaliniai produktai be priedų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 11.1 grupės produktai.

- riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g.

12.

Gerti neskirti pieno produktai bei jų pakaitalai

12.1.

Gerti neskirti rauginto pieno gaminiai ir varškė be priedų.

 

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

- riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g.

12.2.

Augaliniai produktai, vartojami tais pačiais tikslais kaip 12.1 grupės produktai.

 

Šie produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g.

13.

Gerti neskirti pieno produktai ir jų pakaitalai su kvapiosiomis medžiagomis

13.1.

 

Gerti neskirti rauginto pieno gaminiai ir varškė su kvapiosiomis medžiagomis.

 

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

- riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 4 g/100 g.

13.2.

Augaliniai produktai su kvapiosiomis medžiagomis, vartojami tais pačiais tikslais kaip 13.1 grupės produktai.

 

- riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 8 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g.

14.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ir jų pakaitalai be priedų

14.1.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ar atitinkami rauginti gaminiai be priedų.

 

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g.

14.2.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai be priedų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 14.1 grupės produktai.

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,3 g/100 g.

15.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ir jų pakaitalai su kvapiosiomis medžiagomis

15.1.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ar atitinkami rauginti gaminiai su kvapiosiomis medžiagomis.

 

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

15.2.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai su kvapiosiomis medžiagomis, vartojami tais pačiais tikslais kaip 15.1 grupės produktai.

 

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

16.

Sūris.

 

Netaikoma 18 grupėje nurodytiems produktams.

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- riebalų ne daugiau kaip 17 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,6 g/100 g.

17.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai, vartojami tais pačiais tikslais kaip 16 grupės produktai.

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- riebalų ne daugiau kaip 17 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 20 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- druskos ne daugiau kaip 1,5 g/100 g.

18.

Švieži (nebrandinti) ir varškės sūriai bei jų gaminiai.

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,9 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 1 g/100 g.

19.

Tepieji riebalai ir tepiųjų riebalų mišiniai.

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- riebalų ne daugiau kaip 80 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- druskos ne daugiau kaip 1,1 g/100 g.

20.

Aliejai, skysti riebalai ir skystų riebalų mišiniai.

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 20 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g.

21.

Neperdirbti žuvininkystės produktai ir gyvi dvigeldžiai moliuskai.

Produktai gali būti išdarinėti.

 

22.

Perdirbti žuvininkystės produktai.

Produktai, pagaminti iš ne mažiau kaip 50 proc. žuvininkystės produktų.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru.

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

22.1.

Produktai, nepatenkantys į 22.2–22.4 produktų grupes.

- kitokių (ne žuvų) riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,5 g/100 g.

22.2.

Paruošti vartoti, smulkūs arba pjaustyti žuvininkystės produktų užkandžiai.

- kitokių (ne žuvų) riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 2,5 g/100 g.

22.3.

Rūkyta ar marinuota žuvis.

- kitokių (ne žuvų) riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 3,0 g/100 g.

22.4.

Ikrai ir kiti konservuoti žuvininkystės produktai.

- kitokių (ne žuvų) riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 3,0 g/100 g.

23.

Neperdirbta mėsa.

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g.

24.

Mėsos gaminiai ir pusgaminiai.

Produktai, pagaminti iš ne mažiau kaip 50 proc. mėsos, grūdų (100 proc. visų grūdo dalių), daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių. Mėsos šiuose produktuose turi būti ne mažiau kaip 20 proc.

Kepenų paštetas, pagamintas iš ne mažiau kaip 35 proc. mėsos.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru.

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

24.1.

Gabaliniai arba supjaustyti mėsos pusgaminiai, kurie gali būti marinuoti arba su prieskoniais.

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g.

 

Produktams, kurie injekuojami druskos tirpalu, taikomi šie kriterijai.

 

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,5 g/100 g.

24.2.

Mėsos pusgaminiai ar gaminiai, kuriuose smulkinta mėsa yra pagrindinė sudedamoji dalis, išskyrus toliau išvardytus produktus ir jiems taikomus atitinkamus kriterijus:

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,7 g/100 g.

- dešros ir dešrelės;

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 2,0 g/100 g.

 

- paruošti vartoti, smulkūs arba pjaustyti dešrų ir dešrelių užkandžiai;

 

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 2,2 g/100 g.

 

- smulkintos mėsos pusgaminiai ir gaminiai.

 

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g.

24.3.

Mėsos gaminiai, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra gabalinė arba stambiai smulkinta mėsa, nepatenkanti į 24.2 maisto produktų grupę.

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 2,0 g/100 g.

 

Paruoštiems vartoti, smulkiems arba pjaustytiems mėsos užkandžiams taikomi šie kriterijai.

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 2,5 g/100 g.

25.

Produktai visai ar iš dalies sudaryti iš augalinių žaliavų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 22–24 grupių produktai.

 

Ne mažiau kaip 50 proc. produkto turi sudaryti grūdai (100 proc. visų grūdo dalių), daržovės (išskyrus bulves), ankštinės daržovės (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisiai arba augaliniai baltymai.

Produktuose negali būti mėsos ar žuvininkystės produktų.

 

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru, apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

 

25.1.

Pjaustyti užkandžiai

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 3,5 g/100 g;

- cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,5 g/100 g.

25.2.

Kiti 25 grupės produktai

- riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 3,5 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1 g/100 g.

26.

Paruoštas maistas (išskyrus 27–30 maisto produktų grupes), turintis:

- ne mažiau kaip 28 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto;

- baltymų dalį;

- angliavandenių dalį.

Jei produkto angliavandenių dalyje yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo dalių produktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

 

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 1,8 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

27.

Paruoštas maistas, turintis:

- ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto;

- baltymų dalį arba

- angliavandenių dalį.

Jei produkto angliavandenių dalyje yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo dalių produktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

 

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

28.

Picos, nedesertiniai pyragai ir pyragėliai bei kiti panašūs grūdinių augalų produktai, turintys:

- ne mažiau kaip 28 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

 

Ne mažiau kaip 30 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai.

 

Jei produkte yra ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto, ne mažiau kaip 15 proc. galimos grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai

 

Grūdams be glitimo taikomas 10 proc. visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimas sausajai produkto dalies masei.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 2,0 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g.

 

 

29.

Sumuštiniai, įdaryti batonai, suktiniai ir kiti panašūs įdaryti grūdinių augalų produktai, kuriuose yra ne mažiau kaip 25 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

 

Ne mažiau kaip 30 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai.

 

Jei produkte yra ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto, ne mažiau kaip 15 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai

 

Grūdams be glitimo taikomas 10 proc. visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimas sausajai produkto dalies masei.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 2 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,9 g/100 g.

 

30.

Sriubos, kuriose yra ne mažiau kaip 35 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) ar šakniavaisių, arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

 

Jei produkte yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo dalių produktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

 

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 1,5 g/100 g;

- pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams.

31.

Aliejaus ir acto padažai.

 

 

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 20 proc. bendrojo riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

32.

Padažai (paruošti ir ruošiami pagal gamintojo nurodymus).

- riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendro riebalų kiekio;

- cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g;

- druskos ne daugiau kaip 0,8 g/100 g.

Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams.

1.20. Visų grūdo dalių produktai − produktai, gaunami perdirbus (susmulkinus, sutrupinus, termiškai apdorojus) valytus sveikus grūdinių augalų grūdus. Juose turi būti visos grūdo sudėtinės dalys (endospermas, gemalas, luobelės) sveikam grūdui būdingomis proporcijomis.

1.21Žuvininkystės produktai – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 853/2004 I priedo 3.1 papunktyje.

2. Visų grupių maisto produktai, kurie ženklinami simboliu „Rakto skylutė“, turi atitikti šiuos kriterijus:

2.1. maisto produktuose neturi būti saldiklių, leidžiamų teikti rinkai naujų maisto produktų ar naujų maisto sudedamųjų dalių, turinčių saldinimo savybių, taip pat fitosterolių, fitosterolio esterių, fitostanolių ir fitostanolio esterių;

2.2. aliejuje ir (arba) kituose produktams pagaminti naudojamuose riebaluose gali būti ne daugiau kaip 2 g pramoninės gamybos riebalų rūgščių transizomerų 100 g aliejaus ir (arba) riebalų;

2.3. riebalų, cukrų ir druskos galima dėti tik į tuos maisto produktus, kuriems yra nustatyti konkretūs reikalavimai šioms maistinėms medžiagoms toliau esančios lentelės atitinkamose grupėse. Jei maisto produktų grupei nenustatyti konkretūs reikalavimai dėl riebalų, cukrų ar druskos kiekio, tai šių maistinių medžiagų galima įdėti ne daugiau, nei reikia norimam technologiniam poveikiui pasiekti.

3. Atskiroms grupėms priskiriami maisto produktai, kurie gali būti ženklinami simboliu „Rakto skylutė“, turi atitikti ne tik 2 punkte nurodytus, bet ir toliau lentelėje nurodytus kriterijus, išskyrus 2 ir 21 grupėms priklausančius maisto produktus, kuriems papildomi kriterijai netaikomi.

4. Maisto produktų, kuriuos galima ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, grupės ir joms taikomi kriterijai pateikti lentelėje:

 

__________________________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-213, 2017-02-23, paskelbta TAR 2017-02-24, i. k. 2017-03073

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymo Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-1195, 2021-05-24, paskelbta TAR 2021-05-24, i. k. 2021-11459

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymo Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ pakeitimo

 

 

part_07a006a24e97410c83820d3de5ddd1ee_end