Suvestinė redakcija nuo 2016-12-31 iki 2017-10-19
Sprendimas paskelbtas: TAR 2010-12-30, i. k. 2010-01624
PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO LAVINIMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO, PATALPŲ, REIKALINGŲ MAISTUI RUOŠTI, SUTEIKIMO MAITINIMO PASLAUGŲ TEIKĖJAMS NEMOKAMAI IR MOKINIŲ NEMOKAMO MAITINIMO PANEVĖŽIO MIESTE TVARKOS APRAŠO, PATVIRTINTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2008 M. LIEPOS 3 D. SPRENDIMU NR. 1-20-13, 7 PUNKTO PAKEITIMO
2010 m. gruodžio 30 d. Nr. 1-64-10
Panevėžys
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2000, Nr. 91-2832; 2008, Nr. 113-4290), Panevėžio miesto savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Patalpos, reikalingos mokinių maitinimo paslaugoms teikti, išnuomojamos vadovaujantis Savivaldybės turto nuomos tvarkos aprašu.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448
Nr. 1-445, 2016-12-29, paskelbta TAR 2016-12-30, i. k. 2016-30091
3. Pakeisti Mokinių nemokamo maitinimo Panevėžio mieste tvarkos aprašo, patvirtinto Panevėžio miesto savivaldybės tarybos 2008 m. liepos 3 d. sprendimu Nr. 1-20-13, 7 punktą ir jį išdėstyti taip:
„7. Teikiant maitinimo paslaugas socialiai remtiniems mokiniams, patiekalų gamybos išlaidoms (maitinimo paslaugų teikėjų darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo paslaugų teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų išlaidos ir kt.) skiriama 30 proc. maisto produktams įsigyti skirtų lėšų“.
PATVIRTINTA
Panevėžio miesto savivaldybės tarybos
2010 m. gruodžio 30 d. sprendimu Nr. 1-64-10
MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO LAVINIMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos apraše (toliau – Tvarkos aprašas) nustatyti mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose reikalavimai.
2. Maitinimas bendrojo lavinimo mokyklose (toliau – mokykla) vykdomas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.
3. Sveikatai palankaus mokinių maitinimo tikslas – teikti maisto produktus, kurie užtikrintų mokinių fiziologinius maisto medžiagų poreikius, padėtų ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.
II. SĄVOKOS IR JŲ APIBRĖŽIMAI
5. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos ir jų apibrėžimai:
Pietūs – mokykloje organizuojamas pagrindinis maitinimas. Gali būti laisvai pasirenkami pietūs, nemokami socialiai remtinų mokinių pietūs ir tėvų ar globėjų išpirkti mokinių pietūs.
Šiltas maistas – tai maistas, patiekiamas kaip karštas patiekalas, iki jo patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68 C temperatūroje.
Valgiaraštis – patiekiamų vienos dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.
III. MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS MOKYKLOJE
7. Maitinimą mokykloje gali organizuoti:
9. Sudarant sutartį dėl mokinių maitinimo paslaugų teikimo mokykloje, sutartyje turi būti numatyta atsakomybė už maitinimo organizavimo patalpų higienos reikalavimų užtikrinimą. Sutartys nesudaromos su maitinimo paslaugos teikėjais, kurie įtraukti į nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą, skelbiamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje.
10. Mokykloje kasdien turi būti organizuojami pietūs, per kuriuos būtina sudaryti sąlygas visiems pavalgyti šilto maisto. Pietūs organizuojami per ilgąsias (20–30 min.) pertraukas.
12. Mokykloje gali būti:
13. Jei organizuojamas papildomas socialiai remtinų mokinių maitinimas, turi būti sudaryti papildomo maitinimo (pusryčių, priešpiečių ar pavakarių) valgiaraščiai.
14. Jei mokykloje yra numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, užkandžiai turi būti tiekiami pagal maisto produktų asortimento sąrašus, atsižvelgiant į Tvarkos aprašo 22 punktą. Į užkandžių asortimento sąrašą turi būti įrašyta: maisto produkto ar patiekalo pavadinimas, gamintojas, etiketė ar receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose nurodytos sudedamosios dalys.
15. Pietų, papildomo socialiai remtinų mokinių maitinimo valgiaraščiai ir užkandžių asortimento sąrašai turi būti patvirtinti mokyklos vadovo.
16. Valgiaraščiai, parengti pagal Tvarkos aprašo 22 punktą, turi atitikti Tvarkos apraše išdėstytus valgiaraščių sudarymo reikalavimus ir privalo būti derinami su Panevėžio visuomenės sveikatos centru. Iki maitinimo pradžios mokyklos vadovas valgiaraščius pateikia derinti Panevėžio visuomenės sveikatos centrui.
17. Pasikeitus valgiaraščiams, parengtiems vadovaujantis Tvarkos aprašo 22 punktu, jie turi būti pakartotinai derinami su Panevėžio visuomenės sveikatos centru.
18. Panevėžio miesto visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad mokinių maitinimas būtų organizuojamas pagal mokyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius ir užkandžių asortimento sąrašus. Mokinių maitinimo organizavimo tvarką prižiūrintis specialistas kartą per savaitę pildo valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties žurnalą, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Nustatęs neatitikimų, mokinių maitinimo organizavimo tvarką prižiūrintis specialistas privalo nedelsdamas raštu apie tai informuoti maitinimo paslaugos teikėją ir pranešimo kopiją pateikti mokyklos vadovui. Maitinimo paslaugos teikėjas atsakingas už tai, kad nustatyti mokinių maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti tą pačią dieną.
19. Jei per nustatytą laiką po pranešimo raštu mokinių maitinimo organizavimo trūkumai nepašalinami, apie tai pranešama Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
20. Valgykloje, matomoje vietoje, turi būti skelbiama:
22. Mokinių maitinimo valgiaraštis sudaromas vadovaujantis Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu.
23. Išlaidos gamybos sąnaudoms padengti negali viršyti 50 proc. patiekalo savikainos (su PVM). Konkretų dydį patiekalų gamybos išlaidoms padengti nustato mokyklos vadovas savo įsakymu arba maitinimo organizatorius. Mokyklos, kurios savarankiškai teikia mokinių maitinimo organizavimo paslaugas, gautomis pajamomis turi padengti darbuotojų, tiesiogiai susijusių su maitinimo teikimu, darbo užmokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų, komunalinių paslaugų ir kitas mokinių maitinimo organizavimo išlaidas.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448
24. Teikiant maitinimo paslaugas socialiai remtiniems mokiniams, patiekalų gamybos išlaidoms (maitinimo paslaugų teikėjų darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų įšlaidos ir kt.) skiriama 30 proc. maisto produktams įsigyti skirtų lėšų.
IV. KONTROLĖS ORGANIZAVIMAS
26. Mokykloje maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintą Rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų sistemą. Kiekvienoje mokykloje už šią savikontrolės sistemą atsakingą asmenį paskiria mokyklos vadovas savo įsakymu.
27. Mokyklų maitinimo paslaugų ir organizavimo kontrolę pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdo Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Centralizuotas vidaus audito skyrius, Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, Visuomenės sveikatos centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
28. Mokyklų vadovai ar jų įgalioti asmenys kontroliuoja, ar sutartyse numatytos maisto produktų kainos atitinka kainas, nurodytas mokėjimo dokumentuose.
Pakeitimai:
1.
Panevėžio miesto savivaldybės taryba, Sprendimas
Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448
Dėl savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimo Nr. 1-64-10 „Dėl mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo patvirtinimo, patalpų, reikalingų maistui ruošti, suteikimo maitinimo paslaugų teikėjams nemokamai ir mokinių nemokamo maitinimo Panevėžio mieste tvarkos aprašo, patvirtinto savivaldybės tarybos 2008 m. liepos 3 d. sprendimu Nr. 1-20-13, 7 punkto pakeitimo“ 2 punkto pakeitimo ir mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo, patvirtinto savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimu Nr. 1-64-10, 23 punkto pakeitimo
2.
Panevėžio miesto savivaldybės taryba, Sprendimas
Nr. 1-445, 2016-12-29, paskelbta TAR 2016-12-30, i. k. 2016-30091
Dė Savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimo Nr. 1-64-10 2 punkto pakeitimo