Suvestinė redakcija nuo 2017-10-20 iki 2021-10-28

 

Sprendimas paskelbtas: TAR 2010-12-30, i. k. 2010-01624

 

 

PanevezioHerbas

 

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO, PATALPŲ, REIKALINGŲ MAISTUI RUOŠTI, SUTEIKIMO MAITINIMO PASLAUGŲ TEIKĖJAMS NEMOKAMAI IR MOKINIŲ NEMOKAMO MAITINIMO PANEVĖŽIO MIESTE TVARKOS APRAŠO, PATVIRTINTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2008 M. LIEPOS 3 D. SPRENDIMU NR. 1-20-13, 7 PUNKTO PAKEITIMO

 

2010 m. gruodžio 30 d. Nr. 1-64-10

Panevėžys

 

 

Pakeistas teisės akto pavadinimas:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2000, Nr. 91-2832; 2008, Nr. 113-4290), Panevėžio miesto savivaldybės taryba nusprendžia:

1. Patvirtinti Mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašą (pridedama).

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

2. Patalpos, reikalingos mokinių maitinimo paslaugoms teikti, išnuomojamos vadovaujantis Savivaldybės turto nuomos tvarkos aprašu.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448

Nr. 1-445, 2016-12-29, paskelbta TAR 2016-12-30, i. k. 2016-30091

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

3. Pakeisti Mokinių nemokamo maitinimo Panevėžio mieste tvarkos aprašo, patvirtinto Panevėžio miesto savivaldybės tarybos 2008 m. liepos 3 d. sprendimu Nr. 1-20-13, 7 punktą ir jį išdėstyti taip:

7. Teikiant maitinimo paslaugas socialiai remtiniems mokiniams, patiekalų gamybos išlaidoms (maitinimo paslaugų teikėjų darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo paslaugų teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų išlaidos ir kt.) skiriama 30 proc. maisto produktams įsigyti skirtų lėšų“.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                 Vitalijus Satkevičius


PATVIRTINTA

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos

2010 m. gruodžio 30 d. sprendimu Nr. 1-64-10

 

 

MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠAS

 

Pakeistas priedo pavadinimas:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos apraše (toliau – Tvarkos aprašas) nustatyti mokinių maitinimo organizavimo bendrojo ugdymo mokyklose reikalavimai.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

2. Maitinimas bendrojo ugdymo mokyklose (toliau – mokykla) vykdomas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

3. Sveikatai palankaus mokinių maitinimo tikslas – teikti maisto produktus, kurie užtikrintų mokinių fiziologinius maisto medžiagų poreikius, padėtų ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.

4. Maitinimas organizuojamas taip, kad būtų sudarytos sąlygos mokyklų mokiniams ir bendruomenės nariams pavalgyti šilto maisto.

 

II. SĄVOKOS IR JŲ APIBRĖŽIMAI

 

5. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos:

5.1. Pietūs – mokykloje organizuojamas pagrindinis maitinimas. Gali būti laisvai pasirenkami pietūs, tėvų ar globėjų išpirkti mokinių pietūs.

5.2. Nemokamas maitinimas – nepasiturinčių šeimų vaikams pietūs ir Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos mokiniams, gyvenantiems ir negyvenantiems gimnazijos bendrabutyje, – pagal vienos dienos maitinimo normą, nustatytą Savivaldybės tarybos.

5.3. Šiltas maistas – tai maistas, patiekiamas kaip karštasis patiekalas, iki jo patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68 C temperatūroje.

5.4. Valgiaraštis – patiekiamų vienos dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

III. MOKINIŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS MOKYKLOJE

 

6. Mokykloje turi būti sudarytos sąlygos maitinimui organizuoti.

7. Maitinimą mokykloje gali organizuoti:

7.1. mokykla;

7.2. maitinimo paslaugos teikėjas, parinktas Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.

8. Mokyklos vadovas ir maitinimo paslaugos teikėjas yra atsakingi už šio Tvarkos aprašo laikymąsi.

9. Sudarant sutartį dėl mokinių maitinimo paslaugų teikimo mokykloje, sutartyje turi būti numatyta atsakomybė už maitinimo organizavimo patalpų higienos reikalavimų užtikrinimą. Sutartys nesudaromos su maitinimo paslaugos teikėjais, kurie įtraukti į nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą, skelbiamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje.

10. Mokykloje kasdien turi būti organizuojami pietūs, per kuriuos būtina sudaryti sąlygas visiems pavalgyti šilto maisto. Pietūs organizuojami per ilgąsias (20–30 min.) pertraukas.

11. Patiekalai pietums turi būti patiekiami pagal valgiaraštį.

12. Mokykloje gali būti:

12.1. papildomas mažas pajamas gaunančių šeimų mokinių maitinimas (pusryčiai, pietūs, pavakariai);

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

12.2. laisvai pasirenkami šalti ir (ar) šilti užkandžiai.

13. Jei organizuojamas papildomas mažas pajamas gaunančių šeimų mokinių maitinimas, turi būti sudaryti papildomo maitinimo (pusryčių, priešpiečių ar pavakarių) valgiaraščiai.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

14. Jei mokykloje yra numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, užkandžiai turi būti tiekiami pagal maisto produktų asortimento sąrašus, atsižvelgiant į Tvarkos aprašo 22 punktą. Į užkandžių asortimento sąrašą turi būti įrašyta: maisto produkto ar patiekalo pavadinimas, gamintojas, etiketė ar receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose nurodytos sudedamosios dalys.

15. Pietų, papildomo mažas pajamas gaunančių šeimų mokinių maitinimo valgiaraščiai ir užkandžių asortimento sąrašai turi būti patvirtinti mokyklos vadovo.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

16. Valgiaraščiai, parengti pagal Tvarkos aprašo 22 punktą, turi atitikti Tvarkos apraše išdėstytus valgiaraščių sudarymo reikalavimus ir privalo būti derinami su Panevėžio valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Iki maitinimo pradžios mokyklos vadovas valgiaraščius pateikia derinti Panevėžio valstybine maisto ir veterinarijos tarnybai.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

17. Pasikeitus valgiaraščiams, parengtiems vadovaujantis Tvarkos aprašo 22 punktu, jie turi būti pakartotinai derinami su Panevėžio valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

18. Panevėžio miesto visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad mokinių maitinimas būtų organizuojamas pagal mokyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius ir užkandžių asortimento sąrašus. Mokinių maitinimo organizavimo tvarką prižiūrintis specialistas kartą per savaitę pildo valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties žurnalą, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Nustatęs neatitikimų, mokinių maitinimo organizavimo tvarką prižiūrintis specialistas privalo nedelsdamas raštu apie tai informuoti maitinimo paslaugos teikėją ir pranešimo kopiją pateikti mokyklos vadovui. Maitinimo paslaugos teikėjas atsakingas už tai, kad nustatyti mokinių maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti tą pačią dieną.

19. Jei per nustatytą laiką po pranešimo raštu mokinių maitinimo organizavimo trūkumai nepašalinami, apie tai pranešama Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

20. Valgykloje, matomoje vietoje, turi būti skelbiama:

20.1. einamosios savaitės valgiaraštis;

20.2. sveikos mitybos piramidė ar kita sveiką mitybą skatinanti informacija;

20.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokamos telefono linijos numeris.

21. Už Tvarkos aprašo 17 punkte išvardytos informacijos skelbimą atsakingas mokyklos vadovas.

22. Mokinių maitinimo valgiaraštis sudaromas vadovaujantis Mokinių maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

23. Išlaidos mokykloms, teikiančioms maitinimo paslaugą, gamybos sąnaudoms padengti sudaro 60 proc. patiekalo savikainos (su PVM).

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

24. Teikiant maitinimo paslaugas mažas pajamas gaunančių šeimų vaikams, patiekalų gamybos išlaidoms (maitinimo paslaugų teikėjų darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų įšlaidos ir kt.) skiriama 30 proc. maisto produktams įsigyti skirtų lėšų.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

 

25. Sudarant sutartis su maisto paslaugos teikėju, vadovaujamasi sutartimi, patvirtinta Viešųjų pirkimų tarnybos prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktoriaus įsakymu.

 

IV. KONTROLĖS ORGANIZAVIMAS

 

26. Mokykloje maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintą Rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų sistemą. Kiekvienoje mokykloje už šią savikontrolės sistemą atsakingą asmenį paskiria mokyklos vadovas savo įsakymu.

27. Mokyklų maitinimo paslaugų ir organizavimo kontrolę pagal veiklos planą arba esant būtinumui vykdo Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Centralizuotas vidaus audito skyrius, Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, Visuomenės sveikatos centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

28. Mokyklų vadovai ar jų įgalioti asmenys kontroliuoja, ar sutartyse numatytos maisto produktų kainos atitinka kainas, nurodytas mokėjimo dokumentuose.

 

______________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Panevėžio miesto savivaldybės taryba, Sprendimas

Nr. 1-9-18, 2011-09-29, paskelbta TAR 2011-09-29, i. k. 2011-01448

Dėl savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimo Nr. 1-64-10 „Dėl mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo patvirtinimo, patalpų, reikalingų maistui ruošti, suteikimo maitinimo paslaugų teikėjams nemokamai ir mokinių nemokamo maitinimo Panevėžio mieste tvarkos aprašo, patvirtinto savivaldybės tarybos 2008 m. liepos 3 d. sprendimu Nr. 1-20-13, 7 punkto pakeitimo“ 2 punkto pakeitimo ir mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo, patvirtinto savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimu Nr. 1-64-10, 23 punkto pakeitimo

 

2.

Panevėžio miesto savivaldybės taryba, Sprendimas

Nr. 1-445, 2016-12-29, paskelbta TAR 2016-12-30, i. k. 2016-30091

Dė Savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimo Nr. 1-64-10 2 punkto pakeitimo

 

3.

Panevėžio miesto savivaldybės taryba, Sprendimas

Nr. 1-334, 2017-10-19, paskelbta TAR 2017-10-19, i. k. 2017-16540

Dėl Savivaldybės tarybos 2010 m. gruodžio 30 d. sprendimo Nr. 1-64-10 ir juo patvirtinto Mokinių maitinimo organizavimo Panevėžio miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašo pakeitimo