Įsakymas netenka galios 2002-08-10:

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 279, 2002-07-29, Žin., 2002, Nr. 79-3351 (2002-08-09), i. k. 1022330ISAK00000279

Dėl Kiaulių skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninio reglamento

 

Suvestinė redakcija nuo 2002-05-01 iki 2002-08-09

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 1999, Nr. 51-1654, i. k. 0992330ISAK00000249

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

1999 m. birželio 8 d. Nr. 249

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius kiaulių skerdenų kokybės reikalavimus, suderintus su Lietuvos valstybine kokybės inspekcija ir Lietuvos valstybine veterinarijos tarnyba.

2. Privalomuosius galvijų skerdenų kokybės reikalavimus, suderintus su Lietuvos valstybine kokybės inspekcija ir Lietuvos valstybine veterinarijos tarnyba.

 

 

 

L. E. ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO PAREIGAS                                           EDVARDAS MAKELIS

 

SUDERINTA                                                                SUDERINTA

Lietuvos valstybinės veterinarijos                                  Lietuvos valstybinės kokybės

tarnybos direktorius                                                       inspekcijos viršininkas

K. Lukauskas                                                                 B. Pauža


 

PATVIRTINTA

l. e. žemės ūkio ministro pareigas

1999 06 08 įsakymu Nr. 249

 

PRIVALOMIEJI KIAULIŲ SKERDENŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

1. Bendrosios nuostatos

 

Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamų vietinės gamybos ir importuotų kiaulių skerdenų kokybės reikalavimus.

Reikalavimai parengti remiantis šiais dokumentais:

Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 3220/84, nustatančiu kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę Bendrijoje.

Komisijos reglamentu (EEB) Nr. 2967/85, nustatančiu detalias taisykles, taikant kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę Bendrijoje.

Lietuvos standartu LST 1371:1994 „Kiaulių skerdenos. Techninės sąlygos“.

Lietuvos standartu LST 1372:1994 „Kiaulių skerdenos EUROP. Techninės sąlygos“.

 

2. Taikymo sritis

 

Privalomieji kokybės reikalavimai taikomi kiaulių skerdenoms, įvertinamoms pagal masę ir lašinių storį arba pagal raumeningumą su oda, skirtoms perdirbti ar parduoti.

 

3. Sąvokos

 

Skerdena – paskersta ir išskrosta kiaulė be vidaus riebalų, galvos, uodegos ir kojų, su oda arba be odos, priekinės kojos nupjautos per riešo sąnarį, užpakalinės – per kulno sąnarį ir/arba paskersta, nukraujinta ir išskrosta kiaulė su galva ir kojomis, bet be liežuvio, šerių, kanopų ir lyties organų, vidaus riebalų, inkstų, diafragmos.

Skerdenos atliekos – visos kitos kūno dalys, kurios nepriskiriamos skerdenai, net jeigu jos natūraliai prisijungusios prie skerdenos.

Skerdenos pusė – per stuburo vidurį perpjauta skerdena.

Skerdenos masė – apdorotos šiltos skerdenos masė.

Skerdenos raumeningumas – skerdenos raumenų masės santykis su skerdenos mase, išreikštas procentais.

Raumeningumo klasė – procentais išreikštas skerdenos raumeningumas.

 

4. Klasifikacija

 

4.1. Pagal terminį apdorojimą skerdena skirstoma į:

– šiltą, kai mėsos temperatūra ne žemesnė kaip 35°C;

– atvėsintą, kai mėsos temperatūra ne aukštesnė kaip 12°C;

– atšaldytą, kai mėsos temperatūra ne aukštesnė kaip 7°C;

– sušaldytą, kai mėsos temperatūra ne aukštesnė kaip minus 12°C;

– giliai sušaldytą, kai mėsos temperatūra ne aukštesnė kaip minus 18°C;

– išpjaustymo, kaulinėjimo, įvyniojimo ir įpakavimo metu mėsos vidaus temperatūra neturi viršyti +7°C;

– išpjaustant, kaulinėjant, pjaustant gabaliukais, įvyniojant ir įpakuojant kepenų, inkstų, galvos ir kitų skerdenos atliekų temperatūra neturi viršyti +3°C.

4.2. Pagal apdorojimą skerdenos skirstomos:

– su oda;

– be odos.

4.3. Įmonėse kiaulių skerdenos vertinamos pagal kategorijas, masę ir lašinių storį.

Reikalavimai kiaulių skerdenoms su oda nurodyti LST 1371:1994 „Kiaulių skerdenos. Techninės sąlygos“ 1 lentelėje:

Kategorija

Žymuo

Masė, kg

Lašinių storis, mm

 

 

 

 

Aukščiausia

A

50–65

Iki 20

Pirma

1

45–70

15–35

Antra

2

71–77

15–40

Trečia

3

78–90

15–40

Ketvirta

4

91 ir daugiau

41 ir daugiau

Šešta

6 arba 6K

45–60

Neribojamas

Septinta

7

9–44

5 ir daugiau

Aštunta

8

4–12

Neribojamas

Devinta

9

Neribojama

Neribojamas

 

4.4. Reikalavimai kiaulių skerdenoms su oda nurodyti LST 1371:1994 „Kiaulių skerdenos. Techninės sąlygos“ 1 lentelėje:

Kategorija

Žymuo

Skerdenos masė, kg

Lašinių storis, mm

 

 

 

 

Pirma

1

40–62

15–35

Antra

2

63–70

15–40

Trečia

3

71–80

15–40

Ketvirta

4

81 ir daugiau

41 ir daugiau

Penkta

5 arba 5K

Neribojama

15 ir daugiau

Šešta

6 arba 6K

40–52

Neribojamas

Septinta

7

7–39

5 ir daugiau

Devinta

9

Neribojama

Neribojamas

 

4.5. Pagal raumeningumą vertinamos tik kiaulių skerdenos su oda, suskirstytos į 6 raumeningumo klases, kurios žymimos raidėmis S, E, U, R, O, P, kaip nustatyta LST 1372:1994 „Kiaulių skerdenos EUROP. Techninės sąlygos“:

Raumeningumo klasė

Raumeningumas, %

 

 

S

60 ir daugiau;

E

per 55, bet mažiau kaip 60;

U

per 50, bet mažiau kaip 55;

R

per 45, bet mažiau kaip 50;

O

per 40, bet mažiau kaip 45;

P

mažiau kaip 40

PASTABA. Šioje klasifikacijoje panaudota Europos Sąjungoje galiojanti skerdenų su oda vertinimo skalė, t. y. vertinama pagal skerdenų svorį ir raumenų kiekį. Įtraukta papildoma klasė S. Šiai klasei priskiriamos skerdenos, kurių raumeningumas 60% ir daugiau.

 

5. Teršalai

 

Cheminių teršalų koncentracija ir užterštumas radioaktyviaisiais izotopais privalo neviršyti nurodytų HN 54-1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.

 

6. Higiena

 

Bakterinis užterštumas turi neviršyti HN 26-1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“.

 

7. Ženklinimas

 

7.1. Ant skerdenų dviejų pusių menčių dedamas veterinarijos spaudas ir kategorijos spaudas.

7.2. Ant abiejų skerdenos pusių, įvertintų pagal raumeningumą, vidinės blauzdos dalies dedamas spaudas, nurodantis raumeningumą arba raumenų kiekį procentais. Jei raumeningumo klasės negalima žymėti ant blauzdos, ji žymima šalia kategorijos spaudo.

 

8. Tyrimo metodai

 

8.1. Skerdenų masė nustatoma svarstyklėmis, kurių leidžiama svėrimo paklaida ne didesnė kaip 0,1 proc. ir kurios turi valstybinės patikros spaudą.

8.2. Raumeningumas nustatomas matuokliu Ultra Fom-100 arba analogiškais kito tipo matuokliais.

8.3. Skerdenų temperatūra matuojama kumpio raumenyse 6 cm gylyje į metalinį įtaisą įtvirtintais stikliniais spiritiniais, puslaidininkiniais arba kitais ne gyvsidabriniais termometrais.

______________

Patvirtinta. Neteko galios nuo 2002-05-01

Priedo naikinimas:

Nr. 216, 2001-06-25, Žin. 2001, Nr. 57-2055 (2001-07-04), i. k. 1012330ISAK00000216

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 216, 2001-06-25, Žin., 2001, Nr. 57-2055 (2001-07-04), i. k. 1012330ISAK00000216

Dėl Galvijų skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninio reglamento patvirtinimo