Suvestinė redakcija nuo 2001-03-01 iki 2001-04-13

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2000, Nr. 48-1413, i. k. 1002330ISAK00000176

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ PORŲ, CUKINIJŲ, BAKLAŽANŲ IR POMIDORŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2000 m. birželio 6 d. Nr. 176

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279) patvirtintų priemonių sąrašo 8 punktą,

1. Tvirtinu pridedamus:

1.1. Privalomuosius porų kokybės reikalavimus;

1.2. Privalomuosius cukinijų kokybės reikalavimus;

1.3. Privalomuosius baklažanų kokybės reikalavimus;

1.4. Privalomuosius pomidorų kokybės reikalavimus.

2. Nustatau, kad privalomieji pomidorų kokybės reikalavimai taikomi nuo 2001 m. kovo 1 d.

Punkto pakeitimai:

Nr. 34, 2001-02-22, Žin., 2001, Nr. 18-562 (2001-02-28), i. k. 1012330ISAK00000034

 

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 06 02 įsakymu Nr. 176

 

privalomIEJI PORų kokybės reikalavimai

 

Privalomieji porų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1989 m. balandžio 26 d. reglamentu 1076/89/EEC, nustatančiu porų kokybės standartus ir papildančiu Europos Komisijos reglamentą 1292/81/EEC, nustatantį porų, baklažanų ir cukinijų kokybės standartus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti porams, išaugintiems iš Allium porrum L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0703.90.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems porams, jei porų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems porams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visi porai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švarūs, sausi, neperaugę, be pašalinio kvapo ir skonio, šaknys ir lapų galai gali būti tvarkingai nupjauti, šaknys gali būti kiek žemėtos.

4. Porų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Porai pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. pirma klasė: porai turi būti geros kokybės, baltoji ir žalsvoji dalis (kartu) turi sudaryti ne mažiau kaip 1/3 viso poro arba pusę stiebo ilgio, tačiau ankstyvųjų porų baltoji ir žalsvoji dalis (kartu) gali sudaryti 1/4 viso poro arba 1/3 stiebo ilgio; leistini nedideli paviršiaus defektai, stiebe gali būti šiek tiek žemių;

5.2. antra klasė: porai, kurie neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus; baltoji ir žalsvoji porų dalis (kartu) turi sudaryti ne mažiau kaip 1/4 viso poro arba 1/3 stiebo ilgio; porai gali būti su nedideliais spalvos defektais, šiek tiek sumaigytais ir apvytusiais lapais, stiebe gali būti šiek tiek žemių.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Porų dydis nustatomas pagal maksimalų porų stiebo skersmenį.

7. Ankstyvųjų porų skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 8 mm, kitų – ne mažesnis kaip 10 mm.

8. Skirtumas tarp viename pirmos klasės ryšelyje arba pakuotėje esančių mažiausio ir didžiausio porų skersmens negali būti dvigubai didesnis už mažiausio poro skersmenį.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

9. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis porų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio porų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

10.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio porų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti porų smarkiai sumaigytais ir apvytusiais lapais, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio porų, mažesnių nei nurodytas minimalus skersmuo, be to, pirmos klasės porų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio porų, neatitinkančių 8 punkte nurodytų vienodumo reikalavimų.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kokybės klasės, spalvos, dydžio (jei privaloma rūšiuoti pagal dydį), vienodai subrendę porai.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

14. Porai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos porams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti porų kokybei.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

17. Porai gali būti:

17.1. tvarkingai sudėti į tarą;

17.2. surišti į ryšelius, kurie gali būti palaidi arba sudėti į tarą.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos porų pakuotės (taip pat ir ryšelio) arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

18.2. produkcijos pavadinimas: „porai“, jei tara nepermatoma;

18.3. nuoroda „ankstyvieji porai“, jei taip yra;

18.4. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

18.5. kokybės klasė;

18.6. ryšelių skaičius taroje, jei ryšeliai sudėti į tarą.

19. Ženklinant porų ryšelius, reikalavimas, kad 18 punkte nurodyti įrašai būtų toje pačioje pusėje, netaikomas.

20. Jei tara daugkartinio naudojimo, 18 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

21. Mažmeninės prekybos įmonės 18 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia porų.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos

viršininkas

B. Pauža

2000 05 30

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 06 02 įsakymu Nr. 176

 

privalomIEJI CUKINIJŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji cukinijų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1981 m. gegužės 12 d. reglamentu 1292/81/EEC, nustatančiu porų, baklažanų ir cukinijų kokybės standartus, paskutinį kartą pakeistu Europos Komisijos 1997 m. gegužės 14 d. reglamentu 888/97/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi jaunoms, nesubrendusioms cukinijoms, kurių ląsteliena švelni, o sėklos dar nesukietėjusios, išaugintoms iš Cucurbita pepo L. veislės atmainų, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0709.90.90, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms cukinijoms, jei cukinijų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms cukinijoms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kurias užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visos cukinijos, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti su koteliu, šviežios, kietos, sveikos, nepažeistos kenkėjų, švarios, subrendusios, be prinokusių sėklų, sausos, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Cukinijų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežtos tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Cukinijos pagal kokybę klasifikuojamos taip:

5.1. pirma klasė: cukinijos turi atitikti veislės savybes, būti geros kokybės, su ne ilgesniu kaip 3 cm koteliu, gali būti su nežymiais formos, spalvos, odelės defektais;

5.2. antra klasė: cukinijos, kurios neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos ir spalvos defektai, nedideli saulės nudeginimai ir užgiję odelės pažeidimai.

 

IV. rŪŠIAVIMAS PAGAL DYDĮ

 

6. Cukinijų dydis nustatomas pagal jų ilgį arba svorį.

7. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje cukinijos turi būti surūšiuotos pagal ilgį arba svorį.

8. Cukinijų ilgis matuojamas nuo kotelio jungimosi vietos iki vaisiaus galo.

9. Jei rūšiuojama pagal ilgį, cukinijos turi būti surūšiuotos pagal šiuos ilgio intervalus:

9.1. nuo 7 cm iki 14 cm;

9.2. nuo 14 cm iki 21 cm;

9.3. daugiau kaip 21 cm.

10. Jei rūšiuojama pagal svorį, cukinijos turi būti surūšiuotos pagal šiuos svorio intervalus:

10.1. nuo 50 g iki 100 g;

10.2. nuo 101 g iki 225 g;

10.3. nuo 226 g iki 450 g.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

11 Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis cukinijų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

12. Leistini kokybės nukrypimai:

12.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio cukinijų, kurios neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

12.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio cukinijų, kurios neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti su neužgijusiais odelės pažeidimais, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

13. Leistini dydžio nukrypimai: pirmos ir antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio cukinijų, kurių ilgis arba svoris nuo nurodyto ant pakuotės skiriasi iki 10%.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

14. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kokybės klasės ir dydžio kategorijos cukinijos.

15. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje cukinijos turi būti panašios spalvos ir sunokimo.

16. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

17. Cukinijos turi būti supakuotos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos.

18. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos cukinijoms apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti cukinijų kokybei.

19. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos cukinijų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

20.2. produkcijos pavadinimas: „cukinijos“, jei tara nepermatoma;

20.3. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

20.4. kokybės klasė;

20.5. dydis, nurodant:

20.5.1. maksimalų ir minimalų ilgį, jei rūšiuojama pagal ilgį;

20.5.2. maksimalų ir minimalų svorį, jei rūšiuojama pagal svorį.

21. Jei tara daugkartinio naudojimo, 20 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

22. Mažmeninės prekybos įmonės 20 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia cukinijų.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos

viršininkas

B. Pauža

2000 05 30

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 06 02 įsakymu Nr. 176

 

privalomIEJI BAKLAŽANŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji baklažanų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1981 m. gegužės 12 d. reglamentu 1292/81/EEC, nustatančiu porų, baklažanų ir cukinijų kokybės standartus, paskutinį kartą pakeistu Europos Komisijos 1997 m. gegužės 14 d. reglamentu 888/97/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti baklažanams, kilusiems iš Solanum melongena L. var. esculentum, insanum ir ovigerum veislių atmainų, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0709.30.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems baklažanams, jei baklažanų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems baklažanams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

3. Baklažanai pagal formą skirstomi į pailguosius ir apvaliuosius.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

4. Visi baklažanai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti švieži, kieti, sveiki, švarūs, su taurele ir vaiskočiu, subrendę, bet be pluoštinės kietos ląstelienos, be pernokusių sėklų, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio.

5. Baklažanų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

6. Baklažanai pagal kokybę klasifikuojami taip:

6.1. pirma klasė: baklažanai turi atitikti veislės savybes, būti geros kokybės, be saulės nudeginimo žymių, tačiau gali būti su nežymiais formos defektais, užgijusiais ne didesniais kaip 3 cm2 odelės įtrūkimais, odelė ties taurele gali būti kiek pašviesėjusi;

6.2. antra klasė: baklažanai, kurie neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos ir spalvos defektai, ne didesnės kaip 4 cm2 saulės nudeginimo ir uždžiūvusių odelės pažeidimų žymės.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

7. Baklažanų dydis nustatomas pagal vaisiaus skersmenį ir svorį. Skersmuo nustatomas matuojant vaisių storiausioje vietoje.

8. Pailgųjų baklažanų skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 40 mm, apvaliųjų – ne mažesnis kaip 70 mm.

9. Baklažanai turi sverti ne mažiau kaip 100 g.

10. Pirmos klasės baklažanai turi būti surūšiuoti pagal skersmenį arba pagal svorį.

11. Jei pirmos klasės baklažanai surūšiuoti pagal skersmenį, skirtumas tarp mažiausio ir didžiausio baklažanų skersmens pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi viršyti:

11.1. pailgųjų baklažanų – 20 mm;

11.2. apvaliųjų baklažanų – 25 mm.

12. Jei surūšiuota pagal svorį, pirmos klasės baklažanų pakuotėje arba bendroje pakuotėje sunkiausio ir lengviausio vaisiaus svorio skirtumas neturi viršyti:

12.1. 75 g, jei baklažanai sveria nuo 100 g iki 300 g;

12.2. 100 g, jei baklažanai sveria nuo 301 g iki 500 g;

12.3. 250 g, jei baklažanai sveria 501 g ir daugiau.

13. Pailgųjų baklažanų ilgis be vaiskočio turi būti ne trumpesnis kaip 80 mm.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

14. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis baklažanų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

15. Leistini kokybės nukrypimai:

15.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio baklažanų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

15.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio baklažanų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti įtrūkusių, su neužgijusiais odelės pažeidimais, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

16. Leistini dydžio nukrypimai:

16.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio baklažanų gali būti truputį mažesni arba didesni, nei nurodyta ant pakuotės;

16.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio baklažanų, mažesnių nei leistinas minimalus dydis, tačiau negali būti baklažanų, kurių skersmuo daugiau negu 5 mm mažesnis už minimalų leistiną skersmenį arba kurie sveria mažiau kaip 90 gramų.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

17. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, formos (pagal 3 punkto nuostatas), kokybės klasės ir dydžio kategorijos (jei privaloma rūšiuoti pagal dydį) baklažanai.

18. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje baklažanai turi būti panašios spalvos ir sunokimo, pailgieji baklažanai – panašaus ilgio.

19. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

20. Baklažanai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

21. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos baklažanams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti baklažanų kokybei.

22. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

23. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos baklažanų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

23.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

23.2. produkcijos pavadinimas: „baklažanai“, jei tara nepermatoma;

23.3. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

23.4. kokybės klasė;

23.5. dydis (jei privaloma rūšiuoti pagal dydį), nurodant:

23.5.1. maksimalų ir minimalų skersmenį, jei rūšiuojama pagal skersmenį;

23.5.2. maksimalų ir minimalų svorį, jei rūšiuojama pagal svorį.

24. Jei tara daugkartinio naudojimo, 23 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

25. Mažmeninės prekybos įmonės 23 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia baklažanų.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos

viršininkas

B. Pauža

2000 05 30

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 06 02 įsakymu Nr. 176

 

privalomIEJI pomidorŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji pomidorų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1983 m. kovo 30 d. reglamentu 778/83/EEC, nustatančiu pomidorų kokybės reikalavimus, paskutinį kartą pakeistu Europos Komisijos 1997 m. gruodžio 16 d. reglamentu 2522/97/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti kultūrinių veislių pomidorams, kilusiems iš Lycopersicum esculentum Mill, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0702.00.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems pomidorams, jei pomidorų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems pomidorams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

3. Visi pomidorai, taip pat ir smulkiavaisiai pomidorai kekėmis, pagal formą ir išvaizdą skirstomi į 3 prekinius tipus:

3.1. apvalieji (rutulio formos ir smulkiavaisiai);

3.2. briaunotieji;

3.3. pailgieji.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

4. Visi pomidorai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti švieži, sveiki, švarūs, sausi, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

5. Pomidorai kekėmis turi būti šviežiais, sveikais, švariais kotais, be lapų ar kitų priemaišų.

6. Pomidorų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

7. Pomidorai pagal kokybę klasifikuojami taip:

7.1. ekstra klasė: pomidorai turi būti labai geros kokybės, veislei tipingos spalvos, formos ir išvaizdos. Minkštimas tvirtas, odelė be žalių dėmių ar kitų defektų, išskyrus labai mažus trūkumus, kurie nekenkia nei kokybei, nei išvaizdai;

7.2. pirma klasė: pomidorai turi būti geros kokybės, turėti veislei būdingus požymius, neįtrūkę, be žalių dėmių, pakankamai tvirtu minkštimu. Gali būti su nedideliais formos, spalvos pokyčiais, odelės defektais ar užgijusiais įtrūkimais, labai mažais suspaudimais. Briaunotieji pomidorai gali turėti užgijusių ne ilgesnių kaip 1 cm įtrūkimų, turi būti ne per daug deformuoti, kotelio prisegimo vieta turi būti maža ir turėti ne daugiau kaip 1 cm2 sukamštėjusio audinio, vaisiaus viršuje gali būti pailgas, siauras randas, ne ilgesnis kaip 2/3 vaisiaus skersmens;

7.3. antra klasė: pomidorai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Minkštimas turi būti pakankamai tvirtas, galimi nedideli formos, spalvos, odelės defektai ar suspaudimai, ne ilgesni kaip 3 cm užgiję įtrūkimai. Briaunotieji pomidorai gali būti labiau deformuoti, negu pirmos klasės, bet nepakitusios formos, kotelio prisegimo vieta turi būti maža ir turėti ne daugiau kaip 2 cm2 sukamštėjusio audinio, vaisiaus viršuje gali būti pailgas, siauras randas.

 

IV. DYDŽIO reikalavimai

 

8. Pomidorų dydis nustatomas pagal maksimalų vaisiaus skersmenį.

9. Ekstra, pirmos ir antros klasių pomidorų minimalus dydis turi būti:

9.1. apvaliųjų ir briaunotųjų – 35 mm;

9.2. pailgųjų – 30 mm.

10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje ekstra ir pirmos klasės pomidorai turi būti surūšiuoti pagal šiuos dydžio intervalus:

10.1. nuo 30 mm, bet mažesni kaip 35 mm (taikoma tik pailgiesiems pomidorams);

10.2. nuo 35 mm, bet mažesni kaip 40 mm;

10.3. nuo 40 mm, bet mažesni kaip 47 mm;

10.4. nuo 47 mm, bet mažesni kaip 57 mm;

10.5. nuo 57 mm, bet mažesni kaip 67 mm;

10.6. nuo 67 mm, bet mažesni kaip 82 mm;

10.7. nuo 82 mm, bet mažesni kaip 102 mm;

10.8. 102 mm ir daugiau.

11. Smulkiavaisiams pomidorams ir smulkiavaisiams pomidorams kekėmis šio skirsnio reikalavimai netaikomi.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis pomidorų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio arba svorio pomidorų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio pomidorų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio arba svorio pomidorų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti smarkiai suspaustų, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

14. Leistini dydžio nukrypimai: ekstra, pirmos ir antros klasių pomidorų pakuotėje 10% viso kiekio arba svorio pomidorų gali būti šiek tiek mažesni arba didesni, nei nurodyta IV skyriuje, bet apvaliųjų ir briaunuotųjų vaisių skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 33 mm, o pailgųjų – ne mažesnis kaip 28 mm.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, prekinio tipo, kokybės klasės ir dydžio intervalo (jei pomidorai skirstomi pagal dydį) pomidorai.

16. Ekstra ir pirmos klasės pomidorai turi būti vienodos spalvos ir sunokimo, pailgieji – panašaus ilgio.

17. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

18. Pomidorai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

19. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos pomidorams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti pomidorų kokybei.

20. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

21. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pomidorų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

21.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

21.2. produkcijos pavadinimas: „pomidorai“ arba „pomidorai kekėmis“, jei tara nepermatoma;

21.3. prekinis tipas, jei tara nepermatoma;

21.4. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

21.5. kokybės klasė;

21.6. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų diametrą (ekstra ir pirmos klasės pomidorams) arba „pagal dydį neskirstyta“ (antros klasės pomidorams).

22. Jei tara daugkartinio naudojimo, 21 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

23. Jei pomidorai siunčiami urmu ir pakraunami į transporto priemonę nepakuoti, 21 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama pomidorų kokybę liudijančiame dokumente arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.

24. Mažmeninės prekybos įmonės 21 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia pomidorų.

 

suderinta

Valstybinės kokybės inspekcijos

viršininkas

B. Pauža

2000 05 30

______________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 34, 2001-02-22, Žin., 2001, Nr. 18-562 (2001-02-28), i. k. 1012330ISAK00000034

Dėl 2000 06 02 įsakymo Nr. 176 dalinio pakeitimo