Įsakymas netenka galios 2015-07-25:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-724, 2015-07-23, paskelbta TAR 2015-07-24, i. k. 2015-11608

Dėl Žuvininkystės produktų, tiekiamų mažais kiekiais vietinei rinkai, veterinarijos reikalavimų patvirtinimo

 

Suvestinė redakcija nuo 2011-08-19 iki 2015-07-24

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 2-34, i. k. 105110MISAK00B1-726

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MAŽAIS KIEKIAIS SUGAUTŲ ŽUVŲ TIEKIMO VIETINEI RINKAI VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2005 m. gruodžio 29 d. Nr. B1-726

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir siekdamas užtikrinti saugių ir kokybiškų žuvų tiekimą vietinei rinkai:

1. Tvirtinu pridedamus Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus.

2. P a v e d u įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir Vidaus audito skyriams.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin., 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

 

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                        KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726

 

MAŽAIS KIEKIAIS SUGAUTŲ ŽUVŲ TIEKIMO VIETINEI RINKAI VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato fizinių ir juridinių asmenų, turinčių teisę vykdyti žvejybą natūraliuose vidaus vandenyse ir Baltijos jūros priekrantėje, mažais kiekiais sugautų žuvų, kurios tiekiamos tiesiogiai galutiniam vartotojui ir/ar vietiniams mažmeninės prekybos subjektams, tiekiantiems juos tiesiogiai galutiniam vartotojui, veterinarijos reikalavimus.

2. Šie reikalavimai netaikomi:

2.1. asmenims, žvejojantiems žuvis asmeniniams ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su ūkine komercine veikla, tenkinti;

2.2. pirminei žuvininkystės produktų gamybai ir šių produktų tiekimui rinkai, kuriai taikomos 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, nuostatos.

3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Galutinis vartotojas – maisto produkto galutinis vartotojas, kuris jo nenaudoja kokiam nors su maisto verslu susijusiam veiksmui atlikti ar veiklai vykdyti.

Maisto verslas – su visais maisto gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapais susijusi ūkinė komercinė veikla, kurią vykdo fiziniai ir juridiniai asmenys.

Mažas žuvų kiekis – vienos žvejybos metu sugaunamas žuvų kiekis, ne didesnis kaip 150 kg.

Mažmeninės prekybos subjektas – Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotas fizinis ar juridinis asmuo, turintis teisę vietinėje rinkoje verstis mažmenine prekyba maisto produktais, viešuoju maitinimu, skirtu galutiniam vartotojui.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Vietinė rinka – Lietuvos Respublikos teritoriją apimanti rinka.

Žuvys – visų rūšių žuvys, nėgės, vėžiagyviai, moliuskai ir kiti vandens bestuburiai.

Žvejybos laivas – valtis arba kitas laivas, kurių ilgis mažesnis kaip 12 metrų, naudojami žvejybai.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin., 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

 

4. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.

5. Fiziniai ir juridiniai asmenys, norintys tiekti mažais kiekiais sugautas žuvis tiesiogiai galutiniam vartotojui arba mažmeninės prekybos subjektams, tiesiogiai aprūpinantiems galutinį vartotoją, privalo užtikrinti žuvų saugą ir kokybę, atitikti Reikalavimus ir būti įregistruoti VMVT nustatyta tvarka.

6. Fiziniai ir juridiniai asmenys, tiekdami mažais kiekiais sugautas žuvis mažmeninės prekybos subjektams, prekybos dokumentuose ar ženklinimo etiketėje turi pateikti šią informaciją apie tiekiamas žuvis: komercinį žuvų rūšies pavadinimą, žvejojimo vietą (vandens telkinio pavadinimą), tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas bei informaciją apie tiekėją (juridinio asmens pavadinimą ar fizinio asmens vardą ir pavardę, adresą, veterinarinį registravimo numerį).

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin., 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

 

7. Tiekiamos tiesiogiai galutiniam vartotojui ir mažmeninės prekybos subjektams žuvys turi būti:

7.1. sugautos neuždraustose žvejybos vietose ir atitikti saugos bei kokybės reikalavimus;

7.2. tvarkomos vadovaujantis higienos reikalavimais.

7.3. Neteko galios nuo 2011-08-19

Punkto naikinimas:

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin. 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

 

II. HIGIENOS REIKALAVIMAI ŽUVŲ TVARKYMUI

 

8. Patekusios į laivą žuvys turi būti apsaugotos nuo užteršimo, saulės poveikio ir kitų šilumos šaltinių, galinčių turėti neigiamą poveikį žuvų saugai ir kokybei.

9. Laivo sekcijos ir konteineriai, dėžės žuvims laikyti prieš naudojimą turi būti švarūs, neužteršti laivo varikliams naudojamu kuru, triumo vandeniu ir kitais teršalais.

10. Visos talpyklos, naudojamos žuvims laikyti, turi būti pagamintos iš nekenksmingos, vandeniui nelaidžios, puvimui atsparios, lygios, lengvai plaunamos ir dezinfekuojamos medžiagos arba padengtos tokia medžiaga.

11. Jei žuvys laikomos leduose, talpyklos turi būti tokios, kad pro jas galėtų ištekėti tirpstantis vanduo. Ledas turi būti pagamintas iš švaraus vandens.

12. Žuvys turi būti tvarkomos ir laikomos saugant jas nuo sužalojimų.

13. Žuvys, išskyrus tas, kurios laikomos gyvos, turi būti kuo skubiau atšaldomos tirpstančio ledo temperatūroje (neatšaldytos gali būti ne ilgiau kaip 8 val. nuo sugavimo). Gyvos žuvys turi būti laikomos palankiomis išgyventi sąlygomis.

14. Iškrautos iš laivo žuvys kuo greičiau talpinamos į vietą (sandėlį, transporto priemonę, pardavimo vietą), kurioje užtikrinama tirpstančio ledo temperatūra.

15. Iškrovimo ir vežimo metu žuvys turi būti apsaugotos nuo užteršimo.

16. Iškrovus žuvis, sekcijos, konteineriai, dėžės ir įrengimai, kurie tiesiogiai lietėsi su žuvimis, turi būti gerai išvalyti ir išplauti švariu vandeniu.

17. Asmenys, tvarkantys žuvis, turi dėvėti švarius rūbus ir laikytis higienos reikalavimų. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, asmeniui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui – draudžiama dirbti. Dirbti gali tik asmenys, turintys Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduotas medicinos pažymas, leidžiančias dirbti su maisto produktais, ir įgiję žinių sveikatos klausimais.

 

______________

Priedas. Neteko galios nuo 2011-08-19

Priedo naikinimas:

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin. 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-352, 2011-07-04, Žin., 2011, Nr. 103-4867 (2011-08-18), i. k. 111110MISAK00B1-352

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. B1-726 "Dėl Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo