Suvestinė redakcija nuo 2024-02-15

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2007, Nr. 41-1566, i. k. 107110MISAK00B1-373

 

Nauja redakcija nuo 2024-02-15:

Nr. B1-57, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00333

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL NACIONALINIO ATPAŽINIMO ŽYMENS IR NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO NAUDOJIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2007 m. balandžio 4 d. Nr. B1-373

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 9.1.3 papunkčiu ir įgyvendindamas 2023 m. kovo 16 d. Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2023/594, kuriuo nustatomos specialiosios afrikinio kiaulių maro kontrolės priemonės ir panaikinamas Įgyvendinimo reglamentas (ES) 2021/605, 47 straipsnio reikalavimus:

1. Tvirtinu pridedamą Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašą.

2. Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                   KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d.

įsakymu Nr. B1-373

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 10 d.

įsakymo Nr. B1-57

redakcija)

 

NACIONALINIO ATPAŽINIMO ŽYMENS IR NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO NAUDOJIMO TVARKOS APRAŠAS

 

1. Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos apraše (toliau – Tvarkos aprašas) apibūdinti nacionalinis atpažinimo žymuo ir nacionalinis sveikumo ženklas ir nustatytos jų naudojimo sąlygos.

2. Nacionaliniu atpažinimo žymeniu ir nacionaliniu sveikumo ženklu paženklinti gyvūniniai maisto produktai gali būti tiekiami tik Lietuvos Respublikos rinkai.

3. Nacionalinio sveikumo ženklo apibūdinimas ir naudojimo sąlygos:

3.1. priverstinai paskerstų gyvūnų skerdenos ženklinamos kvadrato formos sveikumo ženklu, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, centre – gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo numeris. Kvadrato kraštinės ilgis turi būti 4,5 cm, raidės – ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio;

3.2. sąlyginai tinkamos skerdenos (kai mėsą ir kitus skerdimo produktus galima naudoti maistui tik termiškai apdorojus) ženklinamos lygiakraščio trikampio formos sveikumo ženklu, kurio kraštinės ilgis – 5 cm, ženklo centre – didžiosios raidės „LT“, apatinėje dalyje – gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo numeris. Raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio;

3.3. kiaulių skerdenos, gautos iš kiaulių ūkių, priklausančių III apribojimų taikymo zonai, kuri nustatyta 2023 m. kovo 16 d. Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2023/594, kuriuo nustatomos specialiosios afrikinio kiaulių maro kontrolės priemonės ir panaikinamas Įgyvendinimo reglamentas (ES) 2021/605 (toliau – Reglamentas 2023/594), I priedo III dalyje, ir iš kiaulių ūkių, neatitinkančių Reglamento 2023/594 papildomų bendrųjų sąlygų, nustatytų 14 straipsnio 2 dalyje, 15 straipsnio 1 dalies b, c punktuose, 2 dalyje ir 16 ir 17 straipsniuose, reikalavimų, ženklinamos

apskritimo formos 5 cm skersmens sveikumo ženklu, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo numeris. Raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio;

TAR pastaba. 3.3 papunktis galioja iki 2024 m. kovo 17 d.

3.4. laukinių kiaulių skerdenos, gautos iš laukinių kiaulių ir vežamos Reglamento 2023/594 I priedo I dalyje nurodytų teritorijų ribose (I apribojimų taikymo zonoje) arba už Reglamento 2023/594 I priedo I dalyje nurodytų teritorijų ribų, kaip numatyta Reglamento 2023/594 52 straipsnio 1 dalies c punkto iii papunkčio pirmojoje įtraukoje, ženklinamos apskritimo formos 5 cm skersmens sveikumo ženklu, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo numeris. Raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio.

TAR pastaba. 3.4 papunktis galioja iki 2024 m. kovo 17 d.

4. Nacionaliniu sveikumo ženklu ženklinamas išorinis skerdenos paviršius, naudojant rašalo pagrindu padarytą ženklą arba įdagą taip, kad, skerdykloje supjausčius skerdenas į skerdenų puses ar ketvirčius arba skerdenų puses supjausčius į tris dalis, sveikumo ženklas būtų matomas ant kiekvienos iš šių dalių.

5. Ženklinti nacionaliniu sveikumo ženklu naudojami dažai turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (toliau – Reglamentas 1333/2008) II priede nurodytus reikalavimus maisto dažikliams.

6. Nacionalinio atpažinimo žymens apibūdinimas ir naudojimo sąlygos:

6.1. nacionalinis atpažinimo žymuo turi būti ne mažesnio kaip 1,2 cm skersmens apskritimo formos, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo arba registravimo numeris. Raidės ir skaičiai turi būti ne mažesni kaip 0,2 cm aukščio;

6.2. atsižvelgiant į skirtingų gyvūninių maisto produktų pateikimą, galima tiesiogiai ženklinti produktą, vyniojimo medžiagą arba pakuotę ar atspausdinti žymenį ant etiketės, tvirtinamos prie produkto, vyniojimo medžiagos arba pakuotės;

6.3. jei gyvūniniai maisto produktai ženklinami tiesiogiai, žymėjimo medžiagos turi atitikti Reglamento (EB) Nr. 1333/2008 II priede nurodytus reikalavimus maisto dažikliams. Žymuo turi būti įskaitomas ir nenutrinamas, o jo rašmenys lengvai atpažįstami;

6.4. nacionaliniu atpažinimo žymeniu ženklinami:

6.4.1. vietinei rinkai mažais kiekiais gaminami ir tiekiami gyvūninio maisto produktai, mėsinėse pagaminti produktai,

6.4.2. smulkinta mėsa, neatitinkanti 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams VI priedo B dalies 1 punkte nustatytų sudėties kriterijų,

6.4.3. šviežia mėsa ir mėsos produktai, įskaitant žarnas, ir (ar) bet kokie kiti produktai, gauti iš kiaulių ūkių, priklausančių III apribojimų taikymo zonai, kuri nustatyta Reglamento 2023/594 I priedo III dalyje, ir iš kiaulių ūkių, neatitinkančių Reglamento 2023/594 papildomų bendrųjų sąlygų, nustatytų 14 straipsnio 2 dalyje, 15 straipsnio 1 dalies b, c punktuose, 2 dalyje ir 16 ir 17 straipsniuose, reikalavimų,

TAR pastaba. 6.4.3. papunktis galioja iki 2024 m. kovo 17 d.

6.4.4. šviežia mėsa ir mėsos produktai, įskaitant žarnas, ir (ar) bet kokie kiti produktai, gauti iš laukinių kiaulių ir vežami Reglamento 2023/594 I priedo I dalyje nurodytų teritorijų ribose (I apribojimų taikymo zonoje) arba už Reglamento 2023/594 I priedo I dalyje nurodytų teritorijų ribų, kaip numatyta Reglamento 2023/594 52 straipsnio 1 dalies c punkto iii papunkčio pirmąja įtrauka.

TAR pastaba. 6.4.4. papunktis galioja iki 2024 m. kovo 17 d.

_______________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-57, 2024-01-10, paskelbta TAR 2024-01-10, i. k. 2024-00333

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d. įsakymo Nr. B1-373 „Dėl Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo