Suvestinė redakcija nuo 2022-07-01 iki 2024-02-14

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 8-312, i. k. 105110MISAK00B1-738

 

Nauja redakcija nuo 2020-03-03:

Nr. B1-149, 2020-02-27, paskelbta TAR 2020-03-02, i. k. 2020-04521

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2005 m. gruodžio 30 d. Nr. B1-738

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi, įgyvendindamas Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 41 ir 42 straipsnių ir 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/ 2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/ 2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/ EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas) (OL 2017 L 95, p. 1), 148 straipsnio reikalavimus, atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimą Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ ir siekdamas užtikrinti vienodą gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo, patvirtinimo panaikinimo, registravimo ir registravimo panaikinimo tvarką:

1Tvirtinu pridedamą Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą.

2Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams departamentams ir Veterinarijos sanitarijos skyriui;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                   KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu

Nr. B1-738

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) nustato gyvūninio maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektas) patvirtinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą, laikinojo patvirtinimo, patvirtinimo ir laikinojo patvirtinimo panaikinimo, registravimo, atsisakymo registruoti, registravimo galiojimo sustabdymo, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir registravimo panaikinimo tvarką.

2.  Tvarkos aprašas taikomas subjektams, tvarkantiems ir (ar) tiekiantiems rinkai gyvūninį maistą.

3.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimu (toliau – registravimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui, suteikiant atpažinimo numerį.

4.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimu (toliau – patvirtinimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui, suteikiant patvirtinimo numerį.

5Tvarkos apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14) (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004), ir 2019 m. kovo 15 d. Komisijos įgyvendinimo reglamente (ES) 2019/627, kuriuo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2017/625 nustatoma vienoda žmonėms vartoti skirtų gyvūninių produktų oficialios kontrolės praktinė tvarka ir dėl oficialios kontrolės iš dalies keičiamas Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2074/2005 (OL 2019 L 131, p. 51), Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.

6Subjektui patvirtinimas ar laikinasis patvirtinimas yra suteikiamas ir panaikinamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus, o pieno supirkimo punktui – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“, 35–44 punktuose nurodytų VMVT teritorinių departamentų (toliau – VMVT departamentai) vadovų įsakymu pagal Tvarkos aprašo II ir IV skyrių reikalavimus. Subjekto duomenų keitimas ar papildymas įforminamas VMVT direktoriaus, o pieno supirkimo punkto – VMVT departamento vadovo įsakymu. Patvirtinimas privalomas subjektams, tvarkantiems Reglamento (EB) Nr. 853/2004 I priedo 8.1 papunktyje nurodytus gyvūninius produktus, ir subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 7 priede.

7.  Jeigu subjektas atitinkamam VMVT departamentui pateikia tinkamai užpildytus dokumentus, nurodytus Tvarkos aprašo 17 punkte, ir jeigu jo vykdoma veikla atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamento (EB) Nr. 853/2004 reikalavimus, ir subjekto patikrinimo metu nustatoma, kad subjektas atitinka teisės aktų reikalavimus, VMVT departamentas teikia VMVT teikimą „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo“, kurio forma nurodyta Tvarkos aprašo 1 priede.

8.  Jeigu subjekto patikrinimo metu nustatoma, kad subjekto infrastruktūra ir įranga atitinka pagrindinių maistą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, tačiau subjektas negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, VMVT departamentas VMVT teikia teikimą „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto laikinojo patvirtinimo“, kurio forma nurodyta Tvarkos aprašo 1 priede. Subjektui suteiktas laikinasis patvirtinimas galioja ne ilgiau kaip 6 (šešis) mėnesius. Žuvų perdirbimo laivams ir laivams šaldytuvams, plaukiojantiems su Lietuvos Respublikos vėliava, suteiktas laikinasis patvirtinimas galioja ne ilgiau kaip 12 (dvylika) mėnesių.

9.  Ne vėliau kaip per 3 (tris) mėnesius nuo laikinojo patvirtinimo suteikimo patikrinęs subjektą ir nustatęs, kad jis atitinka Tvarkos aprašo 7 punkto reikalavimus, VMVT departamentas teikia VMVT teikimą „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo“.

10.     Jeigu Tvarkos aprašo 9 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatoma, kad laikinąjį patvirtinimą turintis subjektas padarė akivaizdžią pažangą, tačiau vis dar neatitinka ar negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, laikinasis patvirtinimas paliekamas galioti iki jo galiojimo pabaigos.

11.     Kiekvienam patvirtintam subjektui, įskaitant ir tuos, kurie buvo patvirtinti laikinai, VMVT suteikia patvirtinimo numerį, kurį sudaro 4 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede, likę du skaičiai nuo administracinės teritorijos kodo atskiriami brūkšneliu ir suteikiami eilės tvarka nuo 01 iki 99 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto veterinarinio patvirtinimo numeris būtų 34-01, kito subjekto 34-02 ir t. t.). Pieno supirkimo punktui VMVT departamentas suteikia patvirtinimo numerį, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, likę trys skaičiai nuo administracinės teritorijos kodo atskiriami brūkšneliu ir suteikiami eilės tvarka nuo 001 iki 999. Prie subjektų, kurių pagrindinė veiklos sritis – pienas, patvirtinimo numerio turi būti nurodyta raidė P. To paties subjekto skirtingu adresu esančioms gamybos patalpoms suteikiamas atskiras patvirtinimas ir patvirtinimo numeris, išskyrus atvejus, kai gamybinės patalpos (pastatai) yra toje pačioje subjektui priklausančioje uždaroje teritorijoje.

12.  Subjektas registruojamas, jo registravimas sustabdomas ar panaikinamas VMVT departamento vadovo įsakymu pagal Tvarkos aprašo III ir IV skyrių reikalavimus. Registravimas privalomas subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 8 priede.

13.  Kiekvienam registruotam subjektui VMVT departamentas suteikia atpažinimo numerį, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede, likę trys skaičiai atskiriami brūkšneliu ir suteikiami eilės tvarka nuo 001 iki 999 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto atpažinimo numeris būtų 34-001, kito subjekto 34-002 ir t. t.).

14.  Subjektai patvirtinami ir registruojami neterminuotam laikui. Subjektas patvirtinamas ne vėliau kaip per 7 (septynias) darbo dienas nuo VMVT departamento teikimo „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto laikinojo patvirtinimo / patvirtinimo“ gavimo dienos.

15VMVT departamentas patvirtintus ir registruotus subjektus įtraukia į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą (toliau – GMKIS). VMVT patvirtintus subjektus, o VMVT departamentas patvirtintus pieno supirkimo punktus įtraukia į Patvirtintų ir registruotų gyvūninio maisto tvarkymo subjektų registrą (toliau – Registras). Registre ir GMKIS subjektų veiklos nurodomos, remiantis Tvarkos aprašo 5 priedu.

16.  Registro duomenys skelbiami viešai VMVT interneto svetainėje; svetainės adresas nurodomas Europos Komisijai.

 

II SKYRIUS

REIKALAVIMAI PATVIRTINIMUI

 

17.  Subjektas, siekiantis patvirtinimo, turi atitikti Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamento (EB) Nr. 853/2004 reikalavimus ir pateikti atitinkamam VMVT departamentui tiesiogiai, paštu, elektroninėmis priemonėmis arba elektroninėmis priemonėmis per kontaktinį centrą:

17.1.  subjekto vadovo (jo įgalioto asmens) pasirašytą Tvarkos aprašo 3 priede nurodytos formos prašymą „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo“;

17.2.  maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu, gamybinio proceso aprašymą, nurodant projektinį pajėgumą, skerdyklose – numatomą paskersti gyvūnų skaičių per laiko vienetą (valandą), personalo skaičių, pamainų skaičių.

18.  VMVT departamentas per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo suteikti patvirtinimą gavimo dienos informuoja subjektą, kad prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl patvirtinimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas patvirtinimu.

19.  VMVT departamentas, gavęs subjekto prašymą suteikti patvirtinimą ir kitus dokumentus, reikalingus patvirtinimui gauti, ne vėliau kaip per 5 (penkias) darbo dienas įvertina pateiktus dokumentus. Jei pateikti ne visi reikiami dokumentai ar jie neteisingai įforminti, VMVT departamentas apie tai raštu arba elektroninėmis priemonėmis informuoja subjektą, nurodydamas trūkstamus dokumentus ir informaciją.

20.  Subjektas VMVT departamentui jo patikrinimo metu turi pateikti parengtus:

20.1.  vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą;

20.2.  šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą;

20.3.  procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) sistemos principais, aprašymą;

20.4.  geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą;

20.5.  dokumentą, patvirtinantį teisę naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones.

21.  VMVT departamentas ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo visų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos:

21.1.  patikrina ir įvertina subjekto atitiktį teisės aktų reikalavimams ir Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytus dokumentus, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo subjekto patikrinimo:

21.1.1. teikia VMVT teikimą „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto laikinojo patvirtinimo / patvirtinimo“ (Tvarkos aprašo 1 priedas), arba

21.1.2. patvirtina pieno supirkimo punktą ir apie tai informuoja pareiškėją, arba

21.1.3. išsiunčia subjektui motyvuotą pranešimą apie atsisakymą patvirtinti subjektą, pranešime nurodydamas galimas teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo;

22.     VMVT departamentas neteikia subjekto patvirtinimui, jei:

22.1.    subjektas jo veiklos patikrinimo metu nepateikia Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų,

22.2.    įvertinus subjekto patvirtinimui pateiktus dokumentus ar patikrinus subjekto maisto tvarkymo vietą, nustatoma, kad subjekto veiklos sąlygos neatitinka maisto tvarkymą reglamentuojančių ar kitų teisės aktų reikalavimų.

 

III SKYRIUS

REIKALAVIMAI REGISTRAVIMUI

 

23.  Subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 8 priede, turi atitikti teisės aktų, reglamentuojančių atitinkamą registruojamo subjekto maisto tvarkymo veiklą, reikalavimus ir pateikti atitinkamam VMVT departamentui tiesiogiai, paštu, elektroninėmis priemonėmis arba elektroninėmis priemonėmis per kontaktinį centrą Tvarkos aprašo 4 priede nustatytos formos prašymą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo, ir patikrinimo metu – parengtus maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymą, nurodant projektines gamybos apimtis ir darbuotojų skaičių, geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą, temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą ir dokumentą, patvirtinantį teisę naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones.

24.  VMVT departamentas per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo registruoti subjektą gavimo dienos informuoja subjektą, kad prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas registravimu.

25.  VMVT departamentas ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo prašymo dėl registravimo gavimo dienos įvertina subjekto prašymą ir kitus Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytus dokumentus, patikrina subjektą, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir:

25.1.  priima sprendimą dėl subjekto registravimo ir apie tai informuoja subjektą raštu arba elektroninėmis priemonėmis; arba

25.2.  išsiunčia subjektui motyvuotą pranešimą apie atsisakymą registruoti subjektą, jame nurodydamas galimas teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo;

25.3.  neregistruoja subjekto, jeigu:

25.3.1. subjektas nepateikia visų Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų ir neatitikimų;

25.3.2. įvertinus registruoti pateiktus dokumentus ar patikrinus maisto tvarkymo vietą, nustatoma, kad subjekto veiklos sąlygos neatitinka maisto tvarkymą reglamentuojančių ar kitų teisės aktuose nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų.

 

IV SKYRIUS

SUBJEKTO PATVIRTINIMO IR LAIKINOJO PATVIRTINIMO, REGISTRAVIMO PANAIKINIMAS IR REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMAS IR REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMO PANAIKINIMAS

 

26.  Subjekto patvirtinimas, įskaitant laikinąjį patvirtinimą, ir registravimas panaikinamas ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, kai:

26.1.  subjekto vadovas ar jo įgaliotas asmuo pateikia prašymą panaikinti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimą, įskaitant laikinąjį patvirtinimą ir registravimą;

26.2.  subjektas nevykdo veiklos ilgiau negu 4 (keturis) mėnesius, o kai suteiktas laikinasis patvirtinimas, – ilgiau negu 3 (tris) mėnesius (kai tai nesusiję su subjekto gamybos patalpų rekonstravimu, atnaujinimu (modernizavimu), remontu ar darbo sezoniškumu), arba subjekto vykdyta veikla pasibaigė kitais teisės aktų nustatytais pagrindais. Kai įtariama, kad subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos, tačiau Tvarkos aprašo 26.1 papunktyje nurodytas prašymas nebuvo pateiktas, VMVT atlieka patikrinimą ir, nustačiusi, kad veiklos vykdymas galbūt nutrauktas, raštu (registruotąja pašto siunta) ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis kreipiasi į subjektą, informuodama apie ketinimą panaikinti patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą, registravimo galiojimą ir nustatydama 20 (dvidešimties) darbo dienų terminą informacijai apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą pateikti. Per šį terminą negavus informacijos apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą, subjekto patvirtinimas ar laikinasis patvirtinimas, ar registravimo galiojimas panaikinamas. Jeigu dokumentą, kuriuo informuojama apie ketinimą panaikinti subjekto patvirtinimą, pristatantis asmuo patvirtintoje maisto tvarkymo vietoje neranda subjekto atsakingo arba įgalioto asmens, šis dokumentas įteikiamas bet kuriam kitam įteikimo vietoje esančiam subjekto darbuotojui. Jeigu šioje dalyje nustatyta tvarka įteikti dokumento nepavyksta, jis siunčiamas patvirtintos maisto tvarkymo vietos adresu ir laikomas įteiktu praėjus 10 (dešimt) dienų nuo išsiuntimo dienos;

26.3.  subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus ir dėl to buvo priimtas VMVT sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo;

26.4nustatoma, kad subjektas buvo pateikęs tikrovės neatitinkančius ar suklastotus duomenis ir (ar) dokumentus;

26.5.  subjektas neteko teisės naudotis maisto tvarkymo vieta, kurioje buvo vykdoma maisto tvarkymo veikla.

27.  Subjekto registravimo galiojimas sustabdomas ne ilgesniam kaip 1 (vienerių) metų laikotarpiui ir apie tai informuojamas subjektas raštu arba elektroninėmis priemonėmis:

27.1VMVT departamento vadovo sprendimu dėl ūkio subjekto veiklos sustabdymo, kai subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus, dėl kurių buvo priimtas minėtas sprendimas;

27.2.  VMVT departamento vadovo įsakymu ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas gavus subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą.

28.  VMVT departamentas subjekto registravimo galiojimo sustabdymą panaikina:

28.1.  galiojimo sustabdymą išdavusio VMVT departamento vadovo sprendimu dėl subjekto veiklos atnaujinimo, subjektui pašalinus visus teisės aktų reikalavimų pažeidimus;

28.2.  ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas jį išdavusio VMVT departamento vadovo įsakymu, pateikus subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą dėl registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo, kai registravimo galiojimas buvo sustabdytas gavus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą arba kai sueina maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašyme nurodytas registravimo galiojimo sustabdymo terminas.

 

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

29.  Subjektai Tvarkos apraše nurodytą informaciją ir dokumentus gali pateikti:

29.1.  VMVT departamentui tiesiogiai, paštu arba elektroninėmis priemonėmis; arba

29.2.  per kontaktinį centrą elektroninėmis priemonėmis.

30.  Tvarkos apraše nurodytą informaciją apie dokumentų gavimą, trūkstamus duomenis ar dokumentus, patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimą arba tai, kad ūkio subjektas nebus patvirtinamas ar registruojamas VMVT departamentas subjektams pateikia elektroninėmis priemonėmis, išskyrus atvejus, kai subjekto prašyme nurodytas kitas būdas, informacija pateikia subjekto pageidaujamu būdu (tiesiogiai arba per atstumą (paštu).

31.  VMVT sprendimai dėl patvirtinimo, laikinojo patvirtinimo suteikimo ir panaikinimo ar VMVT departamento sprendimai dėl veterinarinio patvirtinimo, laikinojo veterinarinio patvirtinimo suteikimo ir panaikinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą ar laikinąjį patvirtinimą, dėl subjektų registravimo, registravimo panaikinimo ir atsisakymo registruoti subjektą gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

______________________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

1 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

(Teikimo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / laikinojo patvirtinimo formos pavyzdys)

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

 

___________________________________________________

 

(departamento pavadinimas)

 

 

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai

 

TEIKIMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO / LAIKINOJO PATVIRTINIMO

 

____________ Nr.___________

(data)

_____________

(vieta)

 

                                                                    

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos __________________________________________,

(departamento pavadinimas)

 

pagal  ________________________________________________________________________

                                              (gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas)

 

_______ m. ___________ ___ d. prašymą patikrinęs jo atitiktį teisės aktų reikalavimams ir pasirengimą gamybai, patvirtina, kad gyvūninio maisto tvarkymo subjektas (toliau – subjektas):

 

ÿ atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus, ir teikia šį subjektą laikinajam patvirtinimui;

 

ÿ atitinka Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 ir kituose maisto saugą ir tvarkymą reglamentuojančiuose teisės aktuose:

______________________________________________________________________________

(nurodyti teisės aktus)

______________________________________________________________________________

 

nustatytus reikalavimus, ir teikia šį subjektą patvirtinimui.

 

Informacija apie subjektą

Teikimo priežastis:

ÿ – pradedama veikla

ÿ – papildoma veikla

ÿ – keičiami patvirtinimo duomenys

Pavadinimas

 

Subjekto kodas

 

Maisto tvarkymo patalpų adresas

 

Kontaktiniai duomenys (telefono numeris, el. pašto adresas)

 

Veiklos sritis (nurodyti: bendroji veikla, mėsa, pienas, žuvininkystė, kiaušiniai, kita)

 

Pagrindinė veikla (kodas) ir projektinis pajėgumas per savaitę*

 

Papildomų veiklų kodai ir projektiniai pajėgumai per savaitę*

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymo dėl subjekto laikinojo patvirtinimo data ir numeris (jei suteiktas)

 

Patvirtinimo numeris (jei suteiktas)

 

Kontroliuojančio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamento pavadinimas

 

 

PRIDEDAMA:

1.    Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto ___________ patikrinimo akto Nr. __________

(data)

kopija, ___ lap___.

 

2.    __________ pažymos apie rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų

(data)

sistemos įvertinimą Nr. _______ kopija, ___ lap___.

 

 

Direktorius         ____________________     _________________________________

(parašas)                               (vardas, pavardė)

 

*– Nurodoma: produktų – tonomis, skerdžiamų gyvūnų – vienetais, sandėlio – talpa tonomis

 

__________________________

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

2 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

(Teikimo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / laikinojo patvirtinimo panaikinimo formos pavyzdys)

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

 

___________________________________________________

 

(departamento pavadinimas)

 

 

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai

 

TEIKIMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO / LAIKINOJO PATVIRTINIMO PANAIKINIMO

 

____________ Nr.___________

(data)

_____________

(vieta)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ___________________________________________

(departamento pavadinimas)

prašo panaikinti:

 

 

ÿ subjekto patvirtinimą;

 

ÿ subjekto laikinąjį patvirtinimą;

 

ÿ subjekto patvirtintą veiklą.

 

 

Informacija apie subjektą

Pavadinimas

 

Subjekto kodas

 

Maisto tvarkymo patalpų adresas

 

Kontaktiniai duomenys (telefono numeris, el. pašto adresas)

 

Veiklos sritis

 

Veiklos kodas

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymo dėl subjekto patvirtinimo / laikinojo patvirtinimo data ir numeris

 

Patvirtinimo / laikinojo patvirtinimo numeris

 

Patvirtinimo / laikinojo patvirtinimo panaikinimo priežastys (pažymėti):

5 – pateiktas subjekto prašymas

5 – nevykdo veiklos ilgiau kaip 4 mėnesius, o laikinojo patvirtinimo atveju ilgiau kaip 3 mėnesius ir tai nesusiję su rekonstrukcija, remontu ar sezoniškumu, arba subjekto vykdyta veikla pasibaigė kitais teisės aktų nustatytais pagrindais

5 – subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus ir dėl to buvo priimtas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo

5 – subjektas patvirtinimui buvo pateikęs tikrovės neatitinkančius dokumentus ir (ar) informaciją, dėl kurių subjektas negalėjo būti patvirtintas

5 – neteko teisės naudotis maisto tvarkymo vieta

 

 

Direktorius         ____________________     __________________________________

(parašas)                                 (vardas, pavardė)

______________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

3 priedas

 

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.

įsakymo Nr. B1-413 redakcija)

 

(Prašymo patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektą formos pavyzdys)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ___________________________ departamentui

(teritorinio departamento pavadinimas)

 

PRAŠYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO

__________________

(data)

Prašau patvirtinti __________________________________________________________________,

(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas)

esantį:__________________________________________________________________________,

(maisto tvarkymo vietos adresas)

 

šiai (-oms) veiklai (-oms):

Veiklos kategorija

Prašoma patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo veikla

Veiklos kodas

Žymėti ü

Bendros veiklos įmonės

Gyvūninių maisto produktų šaltasis sandėliavimas

CS

 

Gyvūninių maisto produktų pervyniojimas, perpakavimas

RW

 

Didmeninė prekyba

WM

 

Laivas šaldytuvas (transportinis laivas)

RV

 

Naminių kanopinių mėsa

Skerdimas

SH

 

Skerdžiamų gyvūnų rūšys

Galvijai

B

 

Avys

O

 

Ožkos

C

 

Kiaulės

P

 

Neporakanopiai (arkliniai)

S

 

Naminių kanopinių mėsos išpjaustymas

CP

 

Paukščių ir kiškinių mėsa

Skerdimas

SH

 

Skerdžiamų gyvūnų rūšys

Paukščiai

A

 

Kiškiniai

L

 

Paukščių ir kiškinių mėsos išpjaustymas

CP

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa

Skerdimas

SH

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų rūšys

Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai

fG

 

Stručiai

R

 

Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai

fA

 

Ropliai

Rp

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas

CP

 

Laukinių gyvūnų mėsa

Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei)

CC

 

Laukinių gyvūnų tvarkymas

GHE

 

Laukinių gyvūnų rūšys

Laukiniai kiškiniai gyvūnai

wL

 

Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius)

wG

 

Laukiniai kanopiniai

wU

 

Laukiniai paukščiai

wA

 

Laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas

CP

 

Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa

Maltos mėsos gamyba

MM

 

Mėsos pusgaminių gamyba

MP

 

Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba

MSM

 

Mėsos gaminiai

Mėsos gaminių gamyba

PP

 

Gyvi dvigeldžiai moliuskai

Išsiuntimo centras

DC

 

Valymo centras

PC

 

Žuvininkystės produktai

Žuvų perdirbimo laivas

FV

 

Žvejybos laivas šaldiklis

ZV

 

Šviežių žuvininkystės produktų gamyba

FFPP

 

Žuvininkystės produktų gamyba

PP

 

Didmeninė prekyba

WM

 

Aukcionas

AH

 

Pieno produktai

Surinkimo centras

CC

 

Pieno produktų gamyba

PP

 

Pieno supirkimo punktas

MCP

 

Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai

Kiaušinių pakavimas

EPC

 

Skystų kiaušinių gaminių gamyba

LEP

 

Kiaušinių produktų gamyba

PP

 

Varlių kojelių ir sraigių produktai

Varlių kojelių, sraigių produktų gamyba

PP

 

Gyvūnų rūšys

Varlės

F

 

Sraigės

SN

 

Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai

Surinkimo centras

CC

 

Gyvūninių riebalų ir spirgų gamyba

PP

 

Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos

Skrandžių, pūslių ir žarnų tvarkymas (valymas, sūdymas, džiovinimas, kaitinimas)

PP

 

Želatina

Maistinės želatinos gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdomas ne želatinos gamybos įmonėje)

CC

 

Želatinos gamyba

PP

 

Kolagenas

Maistinio kolageno gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdomas ne kolageno gamybos įmonėje)

CC

 

Kolageno gamyba

PP

 

Labai rafinuoti gyvūniniai produktai

Labai rafinuotų gyvūninių produktų gamyba

PP

 

Vabzdžiai

Vabzdžių produktų gamyba

PP

 

Medus

Medaus tvarkymas (vykdomas ne bityne)

PdP

 

 

Patvirtinu, kad prašomas patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas:

Žymėti ü

-   atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui, nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus;

 

-   teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (įrodantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu);

 

-   parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą; procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos principais, aprašymą; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą;

 

-   įrengęs trichinelių aptikimo mėsoje tyrimo laboratoriją ir įtrauktas į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. lapkričio 30 d. įsakymu Nr. B1-1059 „Dėl Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašo patvirtinimo“ (taikoma subjektams, kurių veikla: kiaulių, arklių skerdimas, laukinių gyvūnų, galinčių sirgti trichinelioze, mėsos tvarkymas); kitais atvejais, kai netinkamos aukščiau nurodytos sąlygos, subjektas įsipareigoja trichinelių aptikimo mėsoje tyrimus atlikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamento paskirtoje laboratorijoje ir padengti su šiuo tyrimu susijusias išlaidas.

 

 

Pridedama:

Eil. Nr.

Priedo pavadinimas

Žymėti ü

1.

Maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektas (planas) su įrenginių išdėstymu

 

2.

Gamybinio proceso aprašymas su nurodomu projektiniu pajėgumu (skerdyklose – numatomu paskersti gyvūnų skaičiumi per laiko vienetą (valandą), personalo skaičiumi, pamainų skaičiumi

 

 

Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________

** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):

   – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,

   – tiesiogiai.

 

Maisto tvarkymo subjekto vadovas

ar jo įgaliotas asmuo   __________________________                    ____________

(vardas, pavardė                                                  parašas)

_______________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

4 priedas

 

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.

įsakymo Nr. B1-413 redakcija)

 

(Prašymo registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektą formos pavyzdys)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ___________________________ departamentui

(teritorinio departamento pavadinimas)

 

PRAŠYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO REGISTRAVIMO

__________________

(data)

 

Prašau registruoti _______________________________________________________________,

(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas)

 

esantį _________________________________________________________________________,

(maisto tvarkymo vietos adresas)

 

 

šiai (-oms) veiklai (-oms):

Veiklos kategorija

Prašoma registruoti gyvūninio maisto tvarkymo veikla

Veiklos kodas

Žymėti ü

Mėsinė

Šviežios mėsos tvarkymas (išpjaustymas, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių gamyba), tiekiant juos galutiniam vartotojui

MSN

 

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

GŽT

 

Gyvų žuvų tvarkymas mobiliose pardavimo priemonėse

mtp

 

Žvejybos laivai

Žvejyba

ŽL

 

Gyvūninių maisto produktų gamyba mažais kiekiais

Žalio pieno ir pieno gaminių gamyba

pg

 

Žuvininkystės produktų gamyba

žp

 

Žvejyba

 

Mėsos išpjaustymas, mėsos pusgaminių ir gaminių gamyba

mg

 

Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų šviežios mėsos gamyba

 

Paukščių skerdimas, išpjaustymas

sp

 

Triušių skerdimas, išpjaustymas

st

 

Kiaušinių pakavimas

mk

 

 

Patvirtinu, kad esu susipažinęs su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, ir prašomas registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas:

Žymėti ü

-    atitinka prašomo registruoti maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytus infrastruktūros, higienos ir maisto saugos reikalavimus;

 

-    teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (įrodantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu);

 

-    yra parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; maisto tvarkymo proceso aprašymą su nurodytomis projektinėmis gamybos apimtimis ir darbuotojų skaičiumi; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą.

 

 

Pridedama:

1)  _____________________________________________________________________________

(nurodyti, jei pateikiami)

 

Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _______________________________________

** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):

   – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,

   – tiesiogiai.

 

 

Maisto tvarkymo subjekto vadovas

ar jo įgaliotas asmuo   ___________________________                  ____________

(vardas, pavardė)                                               (parašas)

_______________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

5 priedas

 

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2022 m. birželio 2 d.

įsakymo Nr. B1-413 redakcija)

 

PATVIRTINTŲ IR REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODŲ IŠAIŠKINIMAS

 

PATVIRTINTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI

 

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

 

AH

Aukcionas

MP

Mėsos pusgaminių gamyba

 

CC

Surinkimo centras

MSFP

Mechaniškai atskirtų žuvininkystės produktų gamyba

 

CP

Išpjaustymas

MSM

Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba

 

CS

Šaltasis sandėlis

TA

Raugykla

 

DC

Išsiuntimo centras (moliuskų)

PC

Valymo centras (moliuskų)

 

EPC

Kiaušinių pakavimas

PdP

Gamybos įmonė

 

FFPP

Šviežių žuvininkystės produktų gamyba

PP

Perdirbimo įmonė

 

FV

Žuvų perdirbimo laivas

RV

Laivas šaldytuvas

 

GHE

Laukinių gyvūnų mėsos tvarkymas

RW

Pervyniojimas, perpakavimas

 

HO

Medus

SH

Skerdimas

 

LEP

Skystųjų kiaušinių gamyba

WM

Didmeninė prekyba

 

MM

Mėsos smulkinimas

ZV

Žvejybos laivas šaldiklis

 

MCP

Pieno supirkimo punktas

 

 

 

GYVŪNŲ RŪŠIŲ KODAI

 

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

 

A

Naminiai paukščiai

fG

Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai

 

B

Galvijai

wL

Laukiniai kiškiniai gyvūnai

 

C

Ožkos

wG

Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius)

 

O

Avys

wU

Laukiniai kanopiniai

 

P

Kiaulės

wA

Laukiniai paukščiai

 

L

Kiškiniai gyvūnai (kiškiažvėriai)

fA

Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai

 

S

Neporakanopiai (arkliniai) gyvūnai

F

Varlės

 

R

Stručiai

SN

Sraigės

 

PASTABŲ KODAI

 

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

 

bl

Kraujo produktai

rlg

Ritualinis skerdimas

 

mp

Mėsos gaminiai

trd

Tradicinis gaminys, geografinė nuoroda, saugoma kilmės nuoroda

 

pap

Mėsos ekstraktai, miltai

aq

Akvakultūra

 

st

Skrandžių, pūslių, žarnų tvarkymas

ins

Vabzdžiai

 

co

Krekenos ir iš jų pagaminti produktai

Rp

Ropliai

 

REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

MSN

Mėsinės

ŽL

Žvejybos laivai (pirminė gamyba)

MKT

Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai

GŽT

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

REGISTRUOTŲ MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ PRODUKTŲ TIEKĖJŲ PASTABŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

pg

Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas

sp

Paukščių skerdimas, išpjaustymas

žp

Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas

sl

Kiškinių (kiškiažvėrių) skerdimas

Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas

Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas

mk

Mažais kiekiais surinktų kiaušinių tiekėjas

mtp

Gyvų žuvų tvarkymas mobiliose transportavimo-pardavimo priemonėse

mg

Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas

 

 

PAGRINDINĖS VEIKLOS SRITYS

VEIKLOS KODAI

Mėsa

CC, CP, CS, GHE, MM, MP, MSM, PP, RW, SH

Pienas

CC, CS, PP, RW, MCP

Kiaušiniai

CC, CS, EPC, LEP, PP, RW

Žuvininkystės produktai / gyvi dvigeldžiai moliuskai

AH, CS, DC, FFPP, FV, PC, PP, RW, WM, ZV

Mėsinės

CP, MP, MM

Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai

pg, žp, mž, mg, sp, sl, mk, gž, mtp

______________

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

6 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

ADMINISTRACINĖS TERITORIJOS KODAI, NAUDOJAMI SUDARANT GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRACIJOS NUMERIUS

 

Kodas

Administracinė teritorija

Kodas

Administracinė teritorija

32

Akmenės r. sav.

25

Palangos m. sav.

11

Alytaus m. sav.

27

Panevėžio m. sav.

33

Alytaus r. sav.

66

Panevėžio r. sav.

34

Anykščių r. sav.

67

Pasvalio r. sav.

12

Birštono sav.

68

Plungės r. sav.

36

Biržų r. sav.

69

Prienų r. sav.

15

Druskininkų sav.

71

Radviliškio r. sav.

42

Elektrėnų sav.

72

Raseinių r. sav.

45

Ignalinos r. sav.

74

Rietavo sav.

46

Jonavos r. sav.

73

Rokiškio r. sav.

47

Joniškio r. sav.

75

Skuodo r. sav.

94

Jurbarko r. sav.

84

Šakių r. sav.

49

Kaišiadorių r. sav.

85

Šalčininkų r. sav.

48

Kalvarijos sav.

29

Šiaulių m. sav.

19

Kauno m. sav.

91

Šiaulių r. sav.

52

Kauno r. sav.

87

Šilalės r. sav.

58

Kazlų Rūdos sav.

88

Šilutės r. sav.

53

Kėdainių r. sav.

89

Širvintų r. sav.

54

Kelmės r. sav.

86

Švenčionių r. sav.

21

Klaipėdos m. sav.

77

Tauragės r. sav.

55

Klaipėdos r. sav.

78

Telšių r. sav.

56

Kretingos r. sav.

79

Trakų r. sav.

57

Kupiškio r. sav.

81

Ukmergės r. sav.

59

Lazdijų r. sav.

82

Utenos r. sav.

18

Marijampolės sav.

38

Varėnos r. sav.

61

Mažeikių r. sav.

39

Vilkaviškio r. sav.

62

Molėtų r. sav.

01

Vilniaus m. sav.

23

Neringos sav.

41

Vilniaus r. sav.

63

Pagėgių sav.

30

Visagino m. sav.

65

Pakruojo r. sav.

43

Zarasų r. sav.

________________

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

7 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS PATVIRTINIMAS

 

Nr.

Veiklos kategorija

Priskiriamos įmonės

Veiklos kodas

0

Bendros veiklos įmonės

Šaltasis sandėlis (nepriklausantis gamybos įmonei)

CS

Pervyniojimo, perpakavimo įmonė (nepriklausanti gamybos įmonei)

RW

Didmeninės prekybos įmonės

WM

Laivas šaldytuvas

RV

I

Naminių kanopinių mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

II

Paukščių ir kiškinių mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

III

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

IV

Laukinių gyvūnų mėsa

Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei)

CC

Laukinių gyvūnų tvarkymo įmonė

GHE

Išpjaustymo įmonė

CP

V

Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa

Maltos mėsos įmonė

MM

Mėsos pusgaminių įmonė

MP

Mechaniškai atskirtos mėsos įmonė

MSM

VI

Mėsos gaminiai

Perdirbimo įmonė

PP

VII

Gyvi dvigeldžiai moliuskai

Išsiuntimo centras

DC

Valymo centras

PC

VIII

Žuvininkystės produktai

Žuvų perdirbimo laivas

FV

Žvejybos laivas šaldiklis

ZV

Šviežių žuvininkystės produktų įmonė

FFPP

Perdirbimo įmonė

PP

Didmeninės prekybos įmonė

WM

Aukcionas

AH

IX

Pieno produktai

Surinkimo centras

CC

Pieno perdirbimo įmonės

PP

Pieno supirkimo punktas

MCP

X

Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai

Kiaušinių pakavimo centras

EPC

Skystų kiaušinių gaminių įmonė

LEP

Kiaušinių produktų gamybos įmonė

PP

XI

Varlių kojelių ir sraigių produktai

Perdirbimo įmonė

PP

XII

Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai

Surinkimo centras

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XIII

Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos

Perdirbimo įmonė

PP

XIV

Želatina

Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinės želatinos gamybai

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XV

Kolagenas

Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinio kolageno gamybai

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XVI

Labai rafinuoti produktai

Perdirbimo įmonė

PP

XVII

Ropliai

Perdirbimo įmonė

PP

XVIII

Vabzdžiai

Perdirbimo įmonė

PP

XIX

Medus

Gamybos įmonė (nepriklausanti bitynui)

PdP

________________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

8 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 27 d.

įsakymo Nr. B1-149 redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS REGISTRAVIMAS

 

Veiklos kategorija

Priskiriami subjektai

Veiklos kodas

Mėsinės

MSN

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

GŽT

Žvejybos laivai

ŽL

Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai:

MKT

 

Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas

pg

Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas

žp

Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas

Mažais kiekiais gaminamų mėsos (pusgaminiai ir gaminiai) produktų tiekėjas

mg

Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas

Paukščių skerdimas

sp

Triušių skerdimas

st

Mažais kiekiais surinktų kiaušinių tiekėjas

mk

__________________

 

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-36, 2008-01-15, Žin., 2008, Nr. 9-327 (2008-01-22), i. k. 108110MISAK000B1-36

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 "Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-100, 2010-03-08, Žin., 2010, Nr. 30-1410 (2010-03-16), i. k. 110110MISAK00B1-100

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 "Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo

 

3.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-1068, 2015-12-03, paskelbta TAR 2015-12-03, i. k. 2015-19252

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo

 

4.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-1036, 2016-12-30, paskelbta TAR 2016-12-30, i. k. 2016-30130

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo

 

5.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-149, 2020-02-27, paskelbta TAR 2020-03-02, i. k. 2020-04521

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo

 

6.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-413, 2022-06-02, paskelbta TAR 2022-06-02, i. k. 2022-12080

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo