Suvestinė redakcija nuo 2024-02-15

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2007, Nr. 78-3183, i. k. 107110MISAK00B1-571

 

Nauja redakcija nuo 2021-11-01:

Nr. B1-347, 2021-04-27, paskelbta TAR 2021-04-27, i. k. 2021-08765

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ GYVŲ ŽUVŲ TVARKYMUI MAŽMENINĖS PREKYBOS SUBJEKTUOSE PATVIRTINIMO

 

2007 m. birželio 28 d. Nr. B1-571

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 3 straipsnio 9 dalies 2 ir 7 punktais, atsižvelgdamas į 2016 m. kovo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2016/429 dėl užkrečiamųjų gyvūnų ligų, kuriuo iš dalies keičiami ir panaikinami tam tikri gyvūnų sveikatos srities aktai (Gyvūnų sveikatos teisės aktas), ir siekdamas užtikrinti mažmeninės prekybos subjektuose tvarkomų gyvų žuvų sveikatą ir gerovę:

Preambulės pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

1. T v i r t i n u pridedamus Veterinarijos reikalavimus gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose.

2. P a v e d u:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

 

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS,

PAVADUOJANTIS DIREKTORIŲ                                                  VIDMANTAS PAULAUSKAS

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. B1-571

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2021 m. balandžio 27 d. įsakymo

Nr. B1-347 redakcija) 

 

 

VETERINARIJOS REIKALAVIMAI GYVŲ ŽUVŲ TVARKYMUI MAŽMENINĖS PREKYBOS SUBJEKTUOSE

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Veterinarijos reikalavimai gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose (toliau – Reikalavimai) nustato reikalavimus mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams, gyvų maistinių žuvų svaiginimui, skerdimui, skrodimui ir siūlymui parduoti, gyvų ir išskrostų maistinių žuvų ženklinimui, šalutinių žuvų produktų tvarkymui ir už gyvų maistinių žuvų tvarkymą atsakingo asmens pareigas.

2. Reikalavimai taikomi mažmeninės prekybos subjektams, prekybos vietoje laikantiems ir skerdžiantiems gyvas maistines žuvis, kurias neišskrostas arba išskrostas tiesiogiai parduoda vartotojui vietinėje rinkoje.

3. Vartojamos sąvokos:

3.1. Gyva žuvis – žuvis, kuri plaukiodama, plūduriuodama ar išimta iš vandens judina žiaunų dangtelius ir reaguoja į išorinius dirgiklius.

3.2. Išskrosta žuvis – žuvis, iš kurios pašalinti vidaus organai.

3.3. Maistinė žuvis – žuvis, iš kurios gauti produktai naudojami maistui.

3.4. Mažmeninė prekyba gyvomis žuvimis prekybos gyvomis žuvimis vietoje paskerstų žuvų pardavimas galutiniams vartotojams.

3.5. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas – Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotas gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, turintis teisę vietinėje rinkoje verstis mažmenine prekyba gyvomis žuvimis.

3.6. Sužeista žuvis – gyva žuvis, kurios sveikatai dėl odos, pelekų, akių ar kt. kūno dalių pažeidimų kyla pavojus.

3.7. Vandens gyvūnai – kaip apibrėžta 2016 m. kovo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/429 dėl užkrečiamųjų gyvūnų ligų, kuriuo iš dalies keičiami ir panaikinami tam tikri gyvūnų sveikatos srities aktai  (Gyvūnų sveikatos teisės aktas), 4 straipsnio 3 punkte.

3.8. Žuvies skerdimas – apsvaigintos žuvies žudymas, nuleidžiant kraują.

3.9. Žuvies svaiginimas – žuvies sąmonės netekimą sukeliantis veiksmas.

3.10. Žuvų tvarkymas – bet koks poveikis žuvims arba veiksmai su jomis, įskaitant gyvų žuvų vežimą, priėmimą, laikymą, svaiginimą, skerdimą, išskrodimą, siūlymą parduoti ir pardavimą.

3.11. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos kituose teisės aktuose, reglamentuojančiuose maisto ir šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą.

 

II SKYRIUS

REIKALAVIMAI MAŽMENINĖS PREKYBOS GYVOMIS ŽUVIMIS SUBJEKTAMS

 

4. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektai turi būti registruoti mažmeninės prekybos gyva žuvimi veiklai vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas), nuostatomis ir atitikti šiuos Reikalavimus.

Jeigu turgavietėje vykdoma mažmeninė prekyba gyvomis žuvimis, turgavietė arba mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas turi būti registruotas mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis veiklai Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka. Šiuo atveju Reikalavimų laikymąsi turi užtikrinti tas ūkio subjektas, kuris yra registruotas mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis veiklai Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo nustatyta tvarka.

5. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas turi turėti:

5.1. talpyklas su įranga gyvoms žuvims laikyti, atitinkančias Reikalavimų 6–11 punktus;

5.2. vietą maistinėms žuvims svaiginti ir skersti, atitinkančią Reikalavimų 14 punktą;

5.3. patalpą arba vietą ir tinkamą įrangą šalutiniams žuvų produktams (toliau – ŠŽP) laikyti, įrengtą, kaip nustatyta Šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 23 d. įsakymu Nr. B1-190 „Dėl Šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimų patvirtinimo“ (toliau – Šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimai), 9 ir 10 punktuose.

6. Talpyklos, jose esanti įranga ir žuvų gaudymo įranga neturi traumuoti žuvų.

7. Talpyklose turi būti vandens temperatūros matavimo ir vandens prisotinimo deguonimi įranga.

8. Talpyklų vanduo turi būti prisotintas deguonimi, kurio koncentracija vandenyje neturi būti mažesnė už nurodytą Reikalavimų priede.

9. Vandens temperatūra talpyklose, atsižvelgiant į laikomų gyvų žuvų rūšį, turi atitikti Reikalavimų priede nurodytas vandens temperatūros normas. Prieš perkeliant gyvas žuvis iš vienos talpyklos į kitą, turi būti abiejose talpyklose suvienodinama vandens temperatūra. Vandens temperatūros skirtumas turi būti ne didesnis kaip 4 °C.

10. Talpyklos turi būti pripildytos švaraus vandens iš telkinio, kuriame buvo laikomos gyvos žuvys, arba geriamojo vandens. Vanduo talpyklose turi būti filtruojamas mechaniniais filtrais arba reguliariai keičiamas.

11. Talpyklos ir jose esanti įranga turi būti reguliariai valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos Biocidinių produktų autorizacijos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugpjūčio 14 d. įsakymu Nr. 421 „Dėl Biocidinių produktų autorizacijos taisyklių patvirtinimo“, ir 2012 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 528/2012 dėl biocidinių produktų tiekimo rinkai ir jų naudojimo su visais pakeitimais nustatyta tvarka autorizuotais veterinariniais biocidiniais produktais, kurių sąrašas skelbiamas Biocidinių produktų duomenų bazėje adresu https://biocidai.nvsc.lt/.

12. Vienoje talpykloje draudžiama laikyti plėšriąsias maistines žuvis (pvz., lydekas) su kitais vandens gyvūnais. Atsižvelgiant į maistinių žuvų rūšį, maistinių žuvų tankis vandens talpyklose turi atitikti Reikalavimų priede nurodytą kiekį. Vienoje talpykloje laikant skirtingų rūšių maistines žuvis, jų kiekis turi būti ne didesnis kaip 50 kg/m3 vandens.

13. Talpyklose leidžiama laikyti tik gyvas nesužeistas maistines žuvis. Sužeistos, sumažėjusio aktyvumo (vangiai plaukioja ir reaguoja į išorinius dirgiklius) maistinės žuvys turi būti nedelsiant išimamos iš talpyklų, apsvaiginamos, paskerdžiamos, išskrodžiamos ir siūlomos parduoti.

14. Maistinėms žuvims svaiginti ir skersti skirtoje vietoje gali būti ne tik svaiginamos ir skerdžiamos gyvos maistinės žuvys, bet ir skrodžiamos jau paskerstos maistinės žuvys. Šioje vietoje turi būti įrengta:

14.1. drėgmei nelaidi grindų danga;

14.2. lygios, patvarios, neperšlampamos sienos ar atitvarai;

14.3. įranga įrankiams dezinfekuoti terminiu arba cheminiu būdu;

14.4. šalto ir karšto arba reguliuojamos temperatūros tekančio vandens įrenginiai įrankiams, įrangai ir rankoms plauti. Prie rankų plovimo įrangos turi būti pakankamas kiekis rankų plovimo, dezinfekavimo ir nusausinimo priemonių;

14.5. sandarūs, nerūdijantys konteineriai ŠŽP laikyti;

14.6. nuotekų surinkimo sistema.

15. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams gyvas maistines žuvis gali tiekti Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. B1-146 „Dėl Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nustatyta tvarka registruoti prekiautojai akvakultūros gyvūnais ir (ar) patvirtintos vandens gyvūnų laikymo įmonės, ir (ar) žuvivaisos įmonės arba kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje registruoti ūkio subjektai, užsiimantys akvakultūros gyvūnų laikymu ir prekyba (toliau – akvakultūros gyvūnų tiekėjai).

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

16. Akvakultūros gyvūnų tiekėjai, tiekiantys mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams gyvas maistines žuvis, turi užtikrinti tinkamas gyvų maistinių žuvų vežimo iki mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto sąlygas, turėti Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštį, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. kovo 16 d. įsakymu Nr. B1-207 „Dėl Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraščio ir Leidimo paskersti gyvūną skerdykloje formų patvirtinimo“ (toliau – įsakymas Nr. B1-207), įsakymo Nr. B1-207 2.1.5 papunktyje nurodytą dokumentą arba komercinį dokumentą (jeigu akvakultūros gyvūnų tiekėjas yra kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje registruotas ūkio subjektas).

17. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams akvakultūros gyvūnų tiekėjai turi pristatyti nesužeistas gyvas maistines žuvis. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas pagal atskirą susitarimą su akvakultūros gyvūnų tiekėju gali priimti sužeistas gyvas maistines žuvis, tačiau jas priėmęs nedelsiant turi apsvaiginti, paskersti, išskrosti ir siūlyti parduoti.

18. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams draudžiama priimti iš akvakultūros gyvūnų tiekėjų vežimo metu nugaišusias maistines žuvis.

19. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas turi užtikrinti, kad už gyvų maistinių žuvų tvarkymą būtų paskirti atsakingi asmenys; šių asmenų pareigos nustatytos Reikalavimų III skyriuje. Jeigu mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas yra fizinis asmuo, jis yra atsakingas už Reikalavimų III skyriuje nustatytų pareigų vykdymą.

20. Vežant ar mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektui laikant gyvas maistines žuvis talpyklose, draudžiama jas:

20.1. vežimo, laikymo ar gaudymo metu sužeisti;

20.2. šerti;

20.3. gydyti.

21. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektai vartotojų perkamas gyvas maistines žuvis turi apsvaiginti ir paskersti, o vartotojams pageidaujant, už papildomą mokestį ar nemokamai ir išskrosti. Visi šiame punkte nustatyti veiksmai turi būti atliekami taip, kad vartotojai jų nematytų, išskyrus žuvų svaiginimą elektros srove, kuris gali būti atliekamas vartotojams matant.

 

III SKYRIUS

UŽ GYVŲ MAISTINIŲ ŽUVŲ TVARKYMĄ ATSAKINGO ASMENS PAREIGOS

 

22. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto paskirtas už gyvų maistinių žuvų tvarkymą atsakingas asmuo turi:       

22.1. užtikrinti, kad mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekte visais žuvų tvarkymo etapais būtų laikomasi Reikalavimų, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, su visais pakeitimais, ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, nuostatų;

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

22.2. užtikrinti, kad ne rečiau kaip vieną kartą per dieną, o prireikus ir dažniau, būtų valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos gyvų maistinių žuvų tvarkymo patalpos (vietos) ir įranga;

22.3. užtikrinti, kad, perdavus ŠŽP šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonei, būtų valomi, plaunami ir dezinfekuojami ŠŽP laikyti skirti konteineriai; patalpos (vietos), kuriose laikomi ŠŽP laikyti skirti konteineriai, valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos prieš pastatant į jas švarius ŠŽP laikyti skirtus konteinerius, o prireikus ir dažniau;

22.4. ne rečiau kaip vieną kartą per dieną apžiūrėti talpyklas ir jose laikomas gyvas maistines žuvis;

22.5. užtikrinti vandens temperatūrą, vandens prisotinimą deguonimi ir leistiną gyvų maistinių žuvų tankumą vandens talpyklose, kaip nurodyta Reikalavimų priede;

22.6. pagal mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto pasirinktą savikontrolės sistemą registruoti šiuos duomenis:

22.6.1. gyvų maistinių žuvų priėmimo datą, gamybos metodą, kilmę, žuvų rūšies komercinį pavadinimą ir svorį. Šiame papunktyje nurodytų duomenų mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektui registruoti nereikia, jeigu tokie duomenys yra nurodyti gyvų maistinių žuvų siuntų lydimuosiuose dokumentuose ir mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas šiuos dokumentus saugo ne trumpiau kaip vienerius metus,

22.6.2. žuvų tvarkymo patalpų (vietos) ir vandens talpyklų valymo, plovimo ir dezinfekavimo datą ir laiką, naudotų veterinarinių biocidinių produktų pavadinimus,

22.6.3. surinktų ir perduotų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonei perdirbti 1, 2 ir 3 kategorijos ŠŽP svorį.

23. Reikalavimų 22.6.1–22.6.2 papunkčiuose nurodyti duomenys turi būti saugomi ne trumpiau kaip vienerius metus, o Reikalavimų 22.6.3 papunktyje – ne trumpiau kaip dvejus metus, ir pateikiami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) pareigūnams paprašius.

24. Jeigu atlikus maistinių žuvų mėginių laboratorinius tyrimus arba kitokiu būdu paaiškėja, kad maistinės žuvys yra nesaugios ir dėl to gali kilti pavojus žmonių sveikatai, už gyvų maistinių žuvų tvarkymą atsakingas asmuo privalo nedelsiant apie tai pranešti VMVT ir pašalinti iš rinkos nesaugias maistines žuvis.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

IV SKYRIUS

REIKALAVIMAI MAISTINIŲ ŽUVŲ SVAIGINIMUI IR SKERDIMUI

 

25. Gyvos maistinės žuvys turi būti svaiginamos ir skerdžiamos nesukeliant joms skausmo, nerimo ar kančių, kurių galima išvengti.

26. Gyvos maistinės žuvys turi būti svaiginamos šiais metodais (pasirinktinai):

26.1. elektros srove;

26.2. mechaninėmis priemonėmis.

27. Svaiginant maistines žuvis elektros srove, turi būti naudojamas žuvims svaiginti skirtas prietaisas pagal šio prietaiso naudojimo instrukciją.

28. Svaiginant maistines žuvis mechaninėmis priemonėmis, naudojamas tinkamo dydžio ir svorio metalinis, plastikinis, medinis ar kitos tvirtos medžiagos bukas įrankis, kuriuo suduodama per svaiginamos žuvies galvą šiek tiek aukščiau akių lygio; smūgis turi būti staigus ir pakankamai stiprus.

29. Apsvaigintos maistinės žuvys, kol neatsigavo (nuslopinti akių, žiaunų, kūno judesiai), turi būti paskerdžiamos šiais metodais (pasirinktinai):

29.1. perpjaunant žiaunų kraujagyslę;

29.2. perpjaunant audinius už žiaunų;

29.3. pažeidžiant stuburą.

30. Maistinių žuvų svaiginimo ir skerdimo vietoje turi būti maistinių žuvų svaiginimo ir skerdimo instrukcija, parengta atsižvelgiant į konkrečiame mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekte naudojamą maistinių žuvų svaiginimo ir skerdimo metodą.

 

V SKYRIUS

REIKALAVIMAI MAISTINIŲ ŽUVŲ SKRODIMUI IR SIŪLYMUI PARDUOTI

 

31. Išskrostos maistinės žuvys turi būti kruopščiai nuplaunamos šaltu švariu ar geriamuoju vandeniu.

32. Siūlomos parduoti išskrostos maistinės žuvys laikomos lede, kuris turi būti pagamintas iš šalto švaraus ar geriamojo vandens. Ištirpus ledui, vanduo turi turėti galimybę netrukdomai ištekėti iš talpyklų ir nesiliesti su maistinėmis žuvimis. Šis punktas netaikomas tais atvejais, kai gyvos maistinės žuvys buvo apsvaigintos, paskerstos ir, vartotojui pageidaujant, išskrostos bei jam parduotos iš karto.

33. Talpyklos išskrostoms maistinėms žuvims laikyti turi būti pagamintos iš nekenksmingų, vandeniui nelaidžių, puvimui atsparių, lygiu paviršiumi, lengvai plaunamų ir dezinfekuojamų medžiagų.

34. Draudžiama prekiauti maistinėmis žuvimis, jeigu:

34.1. jos turi ligų požymių, užkrėstos matomais parazitais ar jų lervomis;

34.2. jos turi žuvims nebūdingą kvapą, audiniai suirę ar su kraujosruvomis;

34.3. jose nustatyta kenksmingųjų, draudžiamųjų ar neleidžiamų naudoti medžiagų, nurodytų Kai kurių medžiagų, turinčių hormoninį ar tirostatinį poveikį, ir beta agonistų draudimo naudoti gyvulininkystėje reikalavimuose, patvirtintuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-665 „Dėl Kai kurių medžiagų, turinčių hormoninį ar tirostatinį poveikį, ir beta agonistų draudimo naudoti gyvulininkystėje reikalavimų patvirtinimo“.

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

VI SKYRIUS

REIKALAVIMAI GYVŲ IR IŠSKROSTŲ MAISTINIŲ ŽUVŲ ŽENKLINIMUI

 

35. Informacija apie siūlomas parduoti gyvas ir išskrostas maistines žuvis vartotojams gali būti pateikiama informaciniuose stenduose, iškabose, ženklinimo etiketėse ar kitose informacinėse priemonėse.

36. Reikalavimų 35 punkte nurodyta informacija pateikiama vartotojams vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, IV skyriumi ir Reikalavimų 37 punktu. Jeigu siūloma parduoti išskrostas maistines žuvis, be šiame punkte nurodytos informacijos pasirinktoje informacinėje priemonėje papildomai turi būti nurodomas išskrostų maistinių žuvų apdorojimo būdas (pvz.: šviežia (atšaldyta), išskrosta ir kt.), išskrodimo data, tinkamumo vartoti terminas.

37. Vadovaujantis 2013 m. gruodžio 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1379/2013 dėl bendro žvejybos ir akvakultūros produktų rinkų organizavimo, kuriuo iš dalies keičiami Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1184/2006 ir (EB) Nr. 1224/2009 ir panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 104/2000, su visais pakeitimais IV skyriumi, gyvų ir išskrostų maistinių žuvų pardavimo metu pasirinktoje informacinėje priemonėje turi būti pateikiama ir ši informacija:

37.1. komercinis ir mokslinis žuvų rūšies pavadinimas pagal Komercinių žuvų ir augalų rūšių pavadinimų sąrašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. 3D-22 „Dėl Komercinių žuvų ir augalų rūšių pavadinimų sąrašo patvirtinimo“;

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

37.2. gamybos metodas „užauginta“ ir šalis, kurioje žuvys buvo užaugintos.

Papunkčio pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

37.3. Neteko galios nuo 2024-02-15

Papunkčio naikinimas:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

VII SKYRIUS

REIKALAVIMAI ŠŽP TVARKYMUI

 

38. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto veikloje susidarę ŠŽP turi būti tvarkomi vadovaujantis 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1069/2009, nustatančiu žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisykles ir panaikinančiu Reglamentą (EB) Nr. 1774/2002, su visais pakeitimais, 2011 m. vasario 25 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 142/2011, kuriuo įgyvendinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės, ir Šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimais.

39. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas prieš ŠŽP išvežimą turi užpildyti Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų važtaraštį, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. B1-558 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymų patvirtinimo“, arba prekybos dokumentą, kurio forma nurodyta Reglamento (ES) Nr. 142/2011 VIII priedo III skyriuje.

 

VIII SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

40. VMVT kontroliuoja gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektus, siekdama nustatyti, kaip laikomasi Reikalavimų ir kitų mažmeninės prekybos subjektuose tvarkomų gyvų žuvų sveikatą ir gerovę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

41. Akvakultūros gyvūnų tiekėjai, užsiimantys mažmenine prekyba gyvomis žuvimis, privalo užtikrinti Reikalavimų nuostatų, taikomų tiek akvakultūros gyvūnų tiekėjams, tiek mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams, laikymąsi.

42. Asmenys, pažeidę Reikalavimus, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.

43. VMVT sprendimai, kontroliuojančių pareigūnų veiksmai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

 

 

Veterinarijos reikalavimų gyvų

žuvų tvarkymui mažmeninės

prekybos subjektuose

priedas

 

 

ŽUVŲ KIEKIO, VANDENS TEMPERATŪROS IR VANDENYJE IŠTIRPUSIO DEGUONIES KIEKIO NORMOS, KAI VANDUO TALPYKLOSE NUOLAT PRISOTINAMAS DEGUONIMI

 

 

Eil. Nr.

Žuvų rūšis

Vandenyje ištirpusio

deguonies kiekis, mg/l

Žuvų kiekis,

kg/m3 vandens

Vandens temperatūra, °C

1.

Amūrai

ne mažiau kaip 3

iki 110

+ 5–18

2.

Eršketai

ne mažiau kaip 3

iki 50

+ 5–18

3.

Karosai

ne mažiau kaip 3

iki 120

+ 5–18

4.

Karpiai

ne mažiau kaip 3

iki 180

+ 5–18

5.

Lydekos

ne mažiau kaip 4

iki 120

+ 5–18

6.

Lynai

ne mažiau kaip 3

iki 170

+ 5–18

7.

Plačiakakčiai

ne mažiau kaip 5

iki 100

+ 5–18

8.

Šamai

ne mažiau kaip 3

iki 110

+ 5–18

9.

Unguriai

ne mažiau kaip 2,5–3

iki 130

+ 5–18

10.

Upėtakiai

ne mažiau kaip 5

iki 50

+ 5–18

 

_______________________________________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-613, 2007-07-20, Žin., 2007, Nr. 85-3439 (2007-07-31), i. k. 107110MISAK00B1-613

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymo Nr. B1-571 "Dėl Gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose veterinarijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-351, 2013-05-10, Žin., 2013, Nr. 51-2588 (2013-05-17), i. k. 113110MISAK00B1-351

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymo Nr. B1-571 "Dėl Gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose veterinarijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo

 

3.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-495, 2014-06-03, paskelbta TAR 2014-06-06, i. k. 2014-07254

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymo Nr. B1-571 „Dėl Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“ pakeitimo

 

4.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-347, 2021-04-27, paskelbta TAR 2021-04-27, i. k. 2021-08765

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymo Nr. B1-571 „Dėl Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“ pakeitimo

 

5.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-110, 2024-01-19, paskelbta TAR 2024-01-19, i. k. 2024-00874

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymo Nr. B1-571 „Dėl Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“ pakeitimo