LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2001 M. GRUODŽIO 22 D. ĮSAKYMO NR. 666 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 107:2013 „SPECIALIOS MITYBINĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2019 m. rugpjūčio 13 d. Nr. V-985

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Lietuvos higienos normą HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“,  patvirtintą  Lietuvos  Respublikos  sveikatos  apsaugos  ministro  2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 666 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 107:2013 „Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“ patvirtinimo“:

1.1. Papildau VIII skyriumi:

VIII SKYRIUS

SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ, skirtų tik kūdikių mitybai, REIKALAVIMAI

 

36. Specialios medicininės paskirties maisto produktai, skirti tik kūdikių mitybai (toliau – specialios medicininės paskirties maisto produktai), skirstomi į šias tris grupes:

36.1. visaverčiai standartinės maistinės sudėties maisto produktai, vartojami pagal gamintojo instrukcijas, galintys būti vieninteliu asmenų, kuriems jie skirti, mitybos šaltiniu;

36.2. visaverčiai maisto produktai, kurių maistinė sudėtis yra pritaikyta asmenims, sergantiems tam tikra liga ar esantiems tam tikros sveikatos būklės, ir kurie, vartojant juos pagal gamintojo instrukcijas, gali būti vienintelis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos šaltinis;

36.3. nevisaverčiai maisto produktai, kurių maistinė sudėtis yra standartinė arba pritaikyta asmenims, sergantiems tam tikra liga ar esantiems tam tikros sveikatos būklės, ir kurie negali būti vienintelis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos šaltinis.

37. Maisto produktai, apibūdinti šios higienos normos 36.1 ir 36.2 papunkčiuose, gali būti vartojami kaip daliniai pacientų maisto pakaitalai arba kaip mitybos priedai.

38. Maisto tvarkymo subjektas, tiekiantis Lietuvos Respublikos rinkai specialios medicininės paskirties maisto produktus, praneša apie tai Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai [3.10].

39. Draudžiama prekiauti specialios medicininės paskirties maisto produktais, jei jie neatitinka šiame higienos normos skyriuje pateiktų sudėties ir ženklinimo reikalavimų ir apie jo patiekimą rinkai nepranešta Valstybinei ir maisto veterinarijos tarnybai [3.10].

40. Sudėties reikalavimai:

40.1. specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėtis turi atitikti gydymo ir sveikos mitybos principus. Jų vartojimas pagal gamintojo nurodymus turi būti saugus, naudingas ir veiksmingas, atitinkantis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos poreikius, ir tai turi būti pagrįsta visuotinai pripažintais moksliniais duomenimis;

40.2. specialios medicininės paskirties maisto produktai turi atitikti šios higienos normos 14 priede nurodytą sudėtį.

41. Ženklinimo reikalavimai:

41.1. parduodamų specialios medicininės paskirties maisto produktų pavadinime turi būti parašyta „Specialios medicininės paskirties maisto produktai“;

41.2. ženklinant specialios medicininės paskirties maisto produktus nurodoma ši informacija:

41.2.1. produkto energinė vertė kJ bei kcal ir baltymų, angliavandenių bei riebalų kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml parduodamo produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

41.2.2. produkte esantis vidutinis kiekvienos mineralinės medžiagos ir kiekvieno vitamino, nurodytų šios higienos normos 14 priede, kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

41.2.3. pasirinktinai baltymų, angliavandenių bei riebalų sudėtinių dalių kiekis ir (ar) kitų maisto medžiagų ir jų sudėtinių dalių, kurias būtina paskelbti dėl tinkamo produkto vartojimo, kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml parduodamo produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

41.2.4. jei reikia, informacija apie produkto osmoliarumą arba osmolingumą;

41.2.5. informacija apie produkte esančių baltymų ir (ar) baltymų hidrolizatų kilmę bei pobūdį;

41.3. ženklinant taip pat pateikiama ši informacija, prieš kurią įrašomi žodžiai „Svarbi pastaba“ ar panašūs žodžiai:

41.3.1. teiginys, kad produktas turi būti vartojamas prižiūrint medikams;

41.3.2. teiginys apie tai, ar produktas gali būti vienintelis mitybos šaltinis;

41.3.3. jei reikia, teiginys, kad produktas yra skirtas konkretaus amžiaus grupei;

41.3.4. jei reikia, teiginys, kad produktas yra pavojingas sveikatai, jei jį vartoja asmenys, kurie yra sveiki (neserga ligomis ar nėra tos sveikatos būklės, kuri atitiktų šio produkto paskirtį);

41.4. ženklinant taip pat turi būti užrašyta:

41.4.1. teiginys „Tik mitybos reguliavimui esant ……….“ (vietoj taškų nurodomos ligos, ar sveikatos būklė, kurių atveju skiriamas atitinkamas produktas);

41.4.2. jei reikia, teiginys apie atitinkamas vartojimo atsargumo priemones ir kontraindikacijas;

41.4.3. produkto savybių ir (ar) charakteristikų, kurios daro jį naudingą ypač dėl galimo maistingųjų medžiagų kiekio padidinimo, sumažinimo, visiško jų pašalinimo arba kitokių pakeitimų, aprašymas ir produkto vartojimo pagrindimas;

41.4.4. jei reikia, įspėjimas, kad produktas nėra skirtas vartoti parenteraliniu būdu;

41.5. jei reikia, ženklinant nurodoma, kaip produktas turi būti tinkamai paruoštas, vartojamas ir laikomas.“

1.2. Papildau 14 priedu (pridedama).

1.3. Pripažįstu netekusiu galios VIII skyrių.

1.4. Pripažįstu netekusiu galios 14 priedą.

2. N u s t a t a u, kad šio įsakymo 1.3 ir 1.4 papunkčiai įsigalioja 2020 m. vasario 22 d.

 

 

 

Laikinai einantis susisiekimo ministro pareigas, pavaduojantis

laikinai einantį sveikatos apsaugos ministro pareigas                                                          Rokas Masiulis

 

Lietuvos higienos normos HN  107:2013

„Specialios mitybinės paskirties maisto produktai“

14 priedas

 

SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ, skirtų tik kūdikių mitybai, SUDĖTIES REIKALAVIMAI

 

Specialios medicininės paskirties maisto produktai, skirti tik kūdikių mitybai, paruošti vartoti arba gaminami pagal gamintojo nurodymus, turi atitikti šiuos reikalavimus:

1. vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 36.1 papunktyje, turi atitikti šio priedo lentelėje nurodytus kiekius;

2. vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, nurodytuose šios higienos normos 36.2 papunktyje, turi atitikti šio priedo lentelėje nustatytus kiekius, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų kiekių modifikacijos;

3. didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 36.3 papunktyje, neturi viršyti šio priedo lentelėje nurodytųjų, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų kiekių modifikacijos;

4. vartojami pagal paskirtį specialios medicininės paskirties maisto produktai, skirti tik kūdikių mitybai, turi atitikti sąlygas, keliamas kitoms maistinėms medžiagoms, naudojamoms kūdikių mitybai, kaip numatyta šios higienos normos V skyriuje.

Lentelė. Vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų kiekiai visaverčiuose maisto produktuose, skirtuose kūdikių mitybai

Eil. Nr.

Vitamino ar mineralinės medžiagos pavadinimas

Kiekis 100 kJ

Kiekis 100 kcal

 

 

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

1. Vitaminai

1.1.

Vitaminas A (µg RE)

14

43

60

180

1.2.

Vitaminas D (µg)

0,25

0,75

1

3

1.3.

Vitaminas K (µg)

1

5

4

20

1.4.

Vitaminas C (mg)

1,9

6

8

25

1.5.

Tiaminas (mg)

0,01

0,075

0,04

0,3

1.6.

Riboflavinas (mg)

0,014

0,1

0,06

0,45

1.7.

Vitaminas B6 (mg)

0,009

0,075

0,035

0,3

1.8.

Niacinas (mg NE)

0,2

0,75

0,8

3

1.9.

Folio rūgštis (µg)

1

6

4

25

1.10.

Vitaminas B12 (µg)

0,025

0,12

0,1

0,5

1.11.

Pantoteno rūgštis (mg)

0,07

0,5

0,3

2

1.12.

Biotinas (µg)

0,4

5

1,5

20

1.13.

Vitaminas E (mg α – TE)

0,5/grame

polinesočiųjų riebalų rūgščių, perskaičiuotų į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg/100 kJ

0,75

0,5/grame

polinesočiųjų riebalų rūgščių perskaičiuotų į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,5 mg/100 kcal

3

2. Mineralinės medžiagos

2.1.

Natris (mg)

5

14

20

60

2.2.

Chloras (mg)

12

29

50

125

2.3.

Kalis (mg)

15

35

60

145

2.4.

Kalcis (mg)

12

60

50

250

2.5.

Fosforas (mg)¹

6

22

25

90

2.6.

Magnis (mg)

1,2

3,6

5

15

2.7.

Geležis (mg)

0,12

0,5

0,5

2

2.8.

Cinkas (mg)

0,12

0,6

0,5

2,4

2.9.

Varis (µg)

4,8

29

20

120

2.10.

Jodas (µg)

1,2

8,4

5

35

2.11.

Selenas (µg)

0,25

0,7

1

3

2.12.

Manganas (µg)

0,25

25

1

100

2.13.

Chromas (µg)

-

2,5

-

10

2.14.

Molibdenas (µg)

-

2,5

-

10

2.15.

Fluoras (mg)

-

0,05

-

0,2

¹ Kalcio ir fosforo santykis turi būti ne mažesnis kaip 1,2 ir ne didesnis kaip 2,0.

 

________________