TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGOSE IR VAIKŲ VASAROS STOVYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO  

 

2018 m. birželio 28 d. Nr. T1-213

Telšiai

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 9 dalimis ir Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“, 8, 10, 19, 20, 32, 33, 36, 40, 41, 51, 52 punktais, Telšių rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:  

1. Patvirtinti Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašą (pridedama).

2. Pripažinti netekusiu galios Telšių rajono savivaldybės tarybos 2016 m. sausio 28 d. sprendimą Nr. T1-53 „Dėl maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“.

3. Nustatyti, kad šis sprendimas įsigalioja nuo 2018 m. rugsėjo 1 d.

4. Įsakymas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                       Petras Kuizinas

 

PATVIRTINTA

Telšių rajono savivaldybės tarybos

2018 m. birželio 28 d. sprendimu Nr. T1-213

 

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGOSE IR VAIKŲ VASAROS STOVYKLOSE TVARKOS APRAŠAS 

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS 

 

1. Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašas nustato vaikų maitinimo, vykdomo Telšių rajono ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose (toliau – ugdymo įstaiga), vaikų vasaros stovyklose (toliau – stovyklos) reikalavimus.

2. Šio tvarkos aprašo tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir kokybę, patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.

3. Maitinimas vykdomas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais vaikų maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.

4. Maitinimo paslaugą ugdymo įstaigose teikia maitinimo paslaugos teikėjas, pasirinktas Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.

5. Maitinimas gali būti:

5.1. nemokamas vaikų maitinimas pagal Telšių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus sprendimus;

5.2. mokamas vaikų ir kitų ugdymo įstaigos bendruomenės narių maitinimas;

5.3. pritaikytas maitinimas (mokamas arba nemokamas) pagal iš anksto pateiktas gydytojo raštiškas rekomendacijas ir tėvų prašymus.

 

II. SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI

6. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos ir apibrėžimai:

Vaikas – asmuo nuo gimimo iki 18 metų.

Šiltas maistas – maistas, patiekiamas kaip karštasis patiekalas, iki jo patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68oC temperatūroje.

Tausojantis patiekalas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje, keptas įvyniojus popieriuje ar folijoje. Tausojantiems patiekalams nepriskiriami tarkuotų bulvių patiekalai.

Pritaikytas maitinimas – maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir raštiškai rekomenduotas gydytojo.

Šaltas užkandis – maisto produktas ar patiekalas, neįtrauktas į valgiaraštį.

Valgiaraštis – patiekiamų vartoti dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.

Kitos sąvokos atitinka kituose teisės aktuose vartojamas sąvokas.

 

III. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS. BENDRIEJI REIKALAVIMAI

7. Už vaikų maitinimo organizavimą atsako ugdymo įstaigos arba stovyklos vadovas. Už šio Tvarkos aprašo nuostatų laikymąsi atsakingas maitinimo paslaugos teikėjas.

8. Sudarant sutartis dėl vaikų maitinimo paslaugų teikimo ugdymo įstaigose, esant poreikiui stovyklose (toliau – Sutartis), Sutartyje turi būti numatyta atsakomybė už maitinimo organizavimo patalpų ir įrenginių higienos ir šio Tvarkos aprašo reikalavimų užtikrinimą, gaisrinės saugos reikalavimus, maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių buitinių atliekų tvarkymą, patalpose esančių vandentiekio, kanalizacijos, elektros, vėdinimo sistemų priežiūrą. Sutartys nesudaromos su maitinimo paslaugos teikėjais, kurie įtraukti į Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą, skelbiamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje.

9. Maitinimo paslaugų teikėjas turi turėti Maisto tvarkymo subjekto registracijos pažymėjimą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Maisto ruošimui turi vadovauti asmuo, atitinkantis tam darbui keliamus kvalifikacinius ir profesinius reikalavimus. Maisto išdavėjai, virėjai privalo pasitikrinti sveikatą pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką.

10. Vaikų maitinimą, kai maistas gaminamas dienos centrų atskirose virtuvėse, gali organizuoti tik maisto tvarkymo subjektai, kuriems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka suteikta teisė užsiimti maisto tvarkymu. Vaikams leidžiama ruošti maistą kartu su pedagogu ir / ar socialiniu arba jaunimo darbuotoju ir jį vartoti, jei tai numatyta ugdymo programoje.

11. Vaikų maitinimui draudžiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir jo gaminiai; valgomieji ledai (valgomieji ledai leidžiami vasaros stovyklų metu raštišku vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimu), pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; padažai su spirgučiais, sultinių, padažų koncentratai; mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis, subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai; šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos, rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (rūkyti ir konservuoti mėsos ar žuvies gaminiai leidžiami tik bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; strimelė, pagauta Baltijos jūroje; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO, maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

12. Vaikams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai (viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai), ankštinės daržovės pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); liesa mėsa (neužšaldyta); kiaušiniai; žuvis ir jos produktai (neužšaldyti); aliejus; turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis; gyvūninės kilmės riebalai ir margarinas, kur įmanoma, keičiami aliejais); geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.

13. Maitinimai (atsižvelgiant į įstaigos tipą, vaikų buvimo įstaigoje trukmę) gali būti:

13.1. pagrindiniai – pusryčiai, pietūs, vakarienė ir papildomi – priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai. Pusryčiams vaikai turi gauti 2025 procentų, pietums 3035 procentų, pavakariams arba priešpiečiams ir / ar naktipiečiams 10 procentų, vakarienei 2025 procentų pagal amžiaus grupes rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo jei tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Jei vaikai maitinimų metu turi galimybę patys įsidėti maisto, šio punkto nuostatos netaikomos;

13.2. šalti užkandžiai (raštišku vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimu).

14. Patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimai:

14.1. Patiekalai pietums turi būti patiekiami pagal valgiaraštį.

14.2. Šiltas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią kalendorinę dieną. Šaldytus pusgaminius ar atvėsintą maistą kaip šiltą maistą nuo jo pagaminimo per 24 valandas leidžiama tiekti ugdymo įstaigose ir poilsio stovyklose, kurių virtuvėse yra galimybė tik pašildyti maistą.

14.3. Patiekiamas maistas turi būti kokybiškas ir įvairus.

14.4. Pirmenybė teikiama maistines savybes tausojantiems patiekalų būdams. Maisto pervirinimas, perkepimas, prideginimas draudžiamas.

14.5. Gaminant maistą neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra maisto priedų (Tvarkos aprašo 2 priedas).

14.6. Kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių, vaisių (rekomenduojama šviežių, sezoninių).

14.7. Kiekvieną dieną turi būti patiektas patiekalas iš augalinės kilmės maisto produktų.

14.8. Daržovių (išskyrus bulves) ar vaisių garnyras turi sudaryti ne mažiau kaip 1/3 patiekalo svorio (jei vaikai maitinimo metu turi galimybę patys įsidėti maisto, šio papunkčio nuostatos netaikomos).

14.9. Karštas pietų patiekalas turi būti iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, pienas ir pieno produktai) ir angliavandenių turinčių produktų.

14.10. Pienas, kiti gėrimai vaikams tiekiami kambario temperatūros ne žemesnės kaip 15°C.

14.11. Maistas turi būti patiekiamas estetiškai.

14.12. Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus, garnyrus ir šaltus užkandžius (reikalavimas netaikomas pritaikyto maitinimo valgiaraščiams).

14.13. Valgymo metu ant stalų neturi būti padėta druskos, cukraus, pipirų, garstyčių.

15. Ugdymo įstaigoje, stovykloje, turi būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens (rekomenduotina kambario temperatūros), pilstomo iš geriamam vandeniui skirtų indų, talpų. Vandeniui atsigerti turi būti naudojami asmeninio naudojimo arba vienkartiniai indai.

16. Draudžiama naudoti susidėvėjusius, ištrupėjusius, įskilusius, apdaužytais kraštais indus bei aliumininius įrankius ir indus. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose draudžiama naudoti vienkartinius įrankius.

 

IV. VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS UGDYMO ĮSTAIGOSE

 

17. Maitinimo paslaugos ugdymo įstaigose teikiamos kiekvieną dieną, atsižvelgiant į ugdymo įstaigos specifiką, vidaus tvarką, išskyrus poilsio, švenčių dienas bei mokinių atostogų dienas. Atskirais atvejais, iš anksto suderinus su maitinimo paslaugos teikėju, gali būti organizuojamas maitinimas poilsio, švenčių ir mokinių atostogų dienomis mokykloje organizuojamų renginių (olimpiadų, konkursų, konferencijų, stovyklų ir kitų renginių) dalyviams.

18. Maitinimas organizuojamas pagal maitinimo paslaugos teikėjo pateiktus valgiaraščius, valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į vaikų amžių, į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei į vaikų buvimo ugdymo įstaigoje trukmę.

19. Vaikų amžiaus grupės: bendrojo ugdymo mokyklose 6–10 metų, 11 metų ir vyresnių; ikimokyklinio ugdymo įstaigose 13 ir 46 metų amžiaus grupės. Nesant galimybės įstaigoje (kai yra mišrios grupės, mažas vaikų skaičius) sudaryti valgiaraščius visoms amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal vyresnio amžiaus vaikų maistinių medžiagų fiziologinius poreikius.

20. Valgykloje matomoje vietoje turi būti skelbiama (išskyrus ikimokyklinio ugdymo įstaigas):

20.1. einamosios savaitės valgiaraštis (nurodant visus patiekalus ir gėrimus, visų patiekalų ir gėrimų kainas);

20.2. maisto pasirinkimo piramidės plakatas ar kita sveiką mitybą skatinanti informacija;

20.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokamos telefono linijos numeris (skambinti maitinimo organizavimo klausimais);

20.4. juridinis ar fizinis asmuo, teikiantis vaikų maitinimo paslaugą;

20.5. šaltų užkandžių, jei jie tiekiami, sąrašas, svoris ir kaina (bendrojo ugdymo mokyklose).

21. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose informacija, nurodyta 20 punktu, skelbiama vaikų priėmimo / nusirengimo patalpose.

22. Šis Tvarkos aprašas, valgiaraščiai, juridinis ar fizinis asmuo, teikiantis vaikų maitinimo paslaugą, turi būti skelbiami mokyklos interneto svetainėje.

23. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose vaikams, kuriems yra rekomenduojamas pritaikytas maitinimas, turi būti sudaryta galimybė maitintis iš namų atsineštu maistu. Tokiais atvejais ugdymo įstaigos turi teisę sudaryti sutartis su vaiko atstovais pagal įstatymą dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu. Sutartyje dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu turi būti nuostata apie draudžiamus atsinešti maisto produktus, išvardytus šio aprašo 11 punkte. Už iš namų atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.

24. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5 val. pagal valgiaraščius, atsižvelgiant į vaikų amžių, ugdymo įstaigos vidaus tvarką, dienotvarkę:

24.1. 80 proc. vaikams patiekiamų patiekalų turi būti tausojantys patiekalai.

24.2. Valgiaraščiai sudaromi pagal vaikų 13 ir 46 metų amžiaus grupes. Jei ikimokyklinio ugdymo įstaigoje sudaromos mišraus amžiaus grupės, valgiaraščiai sudaromi vadovaujantis 46 metų vaikams rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų normomis.

24.3. Pagal gydytojo raštiškus nurodymus (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje formoje) turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Jei nėra galimybių ugdymo įstaigoje pagaminti pritaikyto maitinimo patiekalų, vaikai, kuriems skirtas pritaikytas maitinimas, gali būti maitinami iš namų atsineštu maistu. Iš namų atsineštas maistas turi būti laikomas ir patiekiamas tinkamos temperatūros.

24.4. Jei vaiko atstovai pagal įstatymą vaikui įdeda maisto papildomai, įdėtas maistas turi atitikti Tvarkos aprašo 11 punkto reikalavimus.

25. Bendrojo ugdymo mokyklose pietūs organizuojami ne anksčiau kaip 2,5 val. ir ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios sudarant vaikams galimybę pavalgyti šilto maisto prie stalo. Vaikams taip pat turi būti sudaryta galimybė atsinešti ir maitintis iš namų atsineštu maistu. Už atsinešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.

26. Visi pietų metu patiekiami patiekalai turi būti nurodyti valgiaraštyje. Pietų metu bendrojo ugdymo mokyklose rekomenduojama sudaryti galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų. Vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis patiekalas ir / ar patiekalas, pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Valgiaraščiuose šie patiekalai pažymimi žodžiu „Tausojantis“ ir / ar „Augalinis“. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštasis pietų patiekalas, ne mažiau kaip pusė į pietų valgiaraščius (15 dienų) įtrauktų karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantys ir / ar pagaminti tik iš augalinės kilmės produktų.

27. Bendrojo ugdymo mokykloje be pietų taip pat gali būti:

27.1. kiti maitinimai (pusryčiai ir kt.);

27.2. laisvai pasirenkami šalti užkandžiai (raštišku vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimu).

28. Jei organizuojami kiti ar papildomi mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų ar mokinių, gyvenančių mokyklų bendrabučiuose, maitinimai, turi būti sudaryti visų tiekiamų maitinimų valgiaraščiai.

29. Mokykloms rekomenduojama dalyvauti Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje, finansuojamoje Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Jei mokykla dalyvauja programoje „Pienas vaikams“ ir vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje, šių programų maisto produktai į valgiaraščius neįtraukiami.

30. Jei mokykloje maitinami suaugę asmenys, jiems neturi būti patiekiami Tvarkos aprašo reikalavimų neatitinkantys maisto produktai ir patiekalai.

31. Mokykloje ir poilsio stovykloje negali būti naudojami ir reklamuojami maisto produktai, kurie neatitinka šio Tvarkos aprašo reikalavimų.

32. Ugdymo įstaigos direktorius:

32.1. nustato maitinimo organizavimo tvarką ugdymo įstaigoje;

32.2. paskiria asmenis, atsakingus už mokinių maitinimą, nemokamo maitinimo apskaitą, kitos dokumentacijos tvarkymą, maitinimo paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutarties vykdymo kontrolę;

32.3. aptaria ir derina su maitinimo paslaugos teikėju vaikų maitinimo valgiaraščius;

32.4. informuoja raštu Telšių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrių apie maitinimo organizavimo trūkumus, kurių per nustatytą laikotarpį nepavyko pašalinti bendru susitarimu su maitinimo paslaugos teikėju.

33. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistas:

33.1. vertina vaikų maitinimo organizavimo atitiktį Tvarkos aprašo reikalavimams, ne rečiau kaip kartą per dvi savaites pildo Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalą Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus nustatyta tvarka. Nustatęs neatitikčių, jas užregistruoja Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnale (Tvarkos aprašo 1 priedas).

33.2. raštu informuoja maitinimo paslaugos teikėją apie nustatytas maitinimo organizavimo neatitiktis, pranešimo kopiją pateikia vadovui.

33.3. raštu informuoja teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, jei maitinimo paslaugos tekėjas per nustatytą laiką nepašalina valgiaraščių ir vaikų maitinimo neatitikčių.

34. Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalas Mokykloje saugomas dvejus metus.

 

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS poilsio stovyklose

 

35. Vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5‒4 val. pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius.

36. Vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. 027-1/a), turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

37. Žygio metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius maisto produktus.

38. Jei poilsio stovykloje vaikai kasdieną intensyviai sportuoja, šiems vaikams valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į padidėjusį energijos poreikį.

 

VAIKŲ MAITINIMO VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO REIKALAVIMAI

 

39. Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei į vaikų buvimo įstaigoje trukmę. Valgiaraščių energinė ir maistinė vertė nuo normų gali nukrypti ne daugiau nei penkis procentus.

40. Ugdymo įstaigų valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 15 darbo dienų laikotarpiui, poilsio stovyklose valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 5 kalendorinių dienų laikotarpiui.

41. Ugdymo įstaigų, poilsio stovyklų valgiaraščiuose nurodomi patiekiami patiekalai, patiekalų kiekiai (g). Valgiaraščiuose nurodytų patiekalų receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose turi būti nurodyti naudojami maisto produktai, jų sudėtis, bruto ir neto kiekiai (g), gamybos būdas (virimas vandenyje ar garuose, kepimas ir pan.) ir trukmė.

42. Vaikų nuo 1 iki 18 metų amžiaus maitinimo valgiaraščiai sudaromi (pasirinktinai):

42.1. pagal patiekalų receptūrų pavyzdžius, pateiktus interneto svetainėje adresu: www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/rekomenduojami_perspektyviniai_valgiaraščiai;

42.2. pagal juridinių ar fizinių asmenų parengtus ir su Sveikatos apsaugos ministerija raštu suderintus patiekalų receptūrų rinkinius (rinkinyje turi būti pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos suderinimo raštas).

42.3. savarankiškai maitinimo paslaugos teikėjo, vadovaujantis Tvarkos aprašo reikalavimais;

42.4. pagal gydytojo raštiškas rekomendacijas (Forma Nr. 027-1/a).

43. Valgiaraščiai iki maitinimo paslaugos teikimo pradžios suderinami  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2015 m. birželio 22 d. direktoriaus įsakyme Nr. B1-610 „Dėl Vaikų ugdymo įstaigų, vaikų socialinės globos namų ir vaikų poilsio stovyklų valgiaraščių derinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ nustatyta tvarka.

 

MAITINIMO KAINA, MAITINIMO PATALPŲ NUOMA

 

44. Nemokamas vaikų maitinimas finansuojamas iš valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos Telšių rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) biudžetui, Savivaldybės biudžeto lėšų ir įstatymų nustatyta tvarka gautų kitų lėšų. Už suteiktą mokamo maitinimo paslaugą vaikai, kiti mokyklos bendruomenės nariai atsiskaito patys grynaisiais pinigais.

45. Vaikams, gaunantiems socialinę paramą, vietoj nemokamo maitinimo negali būti išmokami pinigai.

46. Maitinimo kainą sudaro išlaidos už maisto produktus ir maisto gaminimo išlaidos:

46.1. maisto gaminimo išlaidas sudaro darbuotojų, tiesiogiai susijusių su maitinimo organizavimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, virtuvės ir pagalbinių patalpų priežiūros, šiose patalpose esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo sistemų remonto, elektros, vandens ir nuotekų, patalpų šildymo bei kitos, su maisto gaminimu, patiekimu, pardavimu susijusios, sąnaudos:

46.1.1. bendrojo ugdymo įstaigose patiekalų gamybos išlaidoms padengti, kai mokiniai maitinami nemokamai, skiriama iki 30 procentų sumos, skirtos maisto produktams įsigyti;

46.1.2. ikimokyklinio ugdymo įstaigose patiekalų gamybos išlaidoms padengti skiriama iki 10 procentų sumos, skirtos maisto produktams įsigyti;

46.1.3. Telšių Naujamiesčio mokykloje mokamo ir nemokamo maitinimo patiekalų gamybos išlaidoms padengti skiriama iki 10 procentų sumos, skirtos maisto produktams įsigyti;

46.2. Išlaidos už maisto produktus:

46.2.1. nemokamo maitinimo maisto produktams įsigyti gali būti skiriama: priešmokyklinio ugdymo bei 1–4 klasių mokinių pusryčiams – iki 0,64 euro; pietums – iki 1,30 euro; vasaros stovykloms – iki 2,71 euro. 5–12 klasių mokinių pusryčiams – iki 0,83 euro; pietums – iki 1,52 euro; vasaros stovykloms – iki 2,90 euro;

46.2.2. ikimokyklinio ugdymo įstaigose vienos dienos vieno vaiko maitinimui maisto produktams 1–3 m. amžiaus vaikui nustatyta 2,80 euro, iš jų 0,53 euro pusryčiams, 1,26 euro pietums, 0,26 euro pavakariams, 0,75 euro vakarienei. Maitinimo kaina vienam 4–6 metų amžiaus vaikui nustatyta 2,97 euro, iš jų 0,60 euro pusryčiams, 1,31 euro pietums, 0,30 euro pavakariams, 0,76 euro vakarienei.

46.2.3. Telšių Naujamiesčio mokykloje už maisto produktus pusryčiams, pietums, pavakariams ir vakarienei skiriama: 5 klasių ir vyresniems mokiniams – iki 3,80 euro, 14 klasių ir priešmokyklinio amžiaus vaikams – iki 3,10 euro, ikimokyklinio amžiaus vaikams – iki 2,80 euro. Papildomam mokyklos bendrabutyje gyvenančių visų amžiaus grupių vaikų maitinimui (naktipiečiams) atsižvelgiant į būtinybę gali būti skiriama papildomai iki 0,80 euro.

47. Maitinimo kainą (lėšų dydžius už maisto produktus ir  maisto gaminimo išlaidas) siūlo maitinimo paslaugos teikėjas. Maitinimo kaina negali viršyti 46 punktu nurodytų dydžių Maitinimo kaina nurodoma paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutartyje (vieno mokinio vienos dienos maisto gaminimo kaina Eur su PVM).

48. Savivaldybės nuosavybės teise priklausantis turtas (maisto gamybai ir mokinių maitinimui reikalingos patalpos), kurį patikėjimo teise valdo Savivaldybės švietimo įstaigos, maitinimo paslaugos teikėjui maitinimo paslaugos teikimo laikotarpiui išnuomojamos ne konkurso būdu savivaldybės tarybos nustatyta tvarka:

48.1. Patalpų nuomos sutartis sudaroma vadovaujantis Telšių rajono savivaldybės 2015 m. spalio 29 d. sprendimu Nr. T1-273 „Dėl Telšių rajono savivaldybės ir valstybės turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo tvarkos aprašo patvirtinimo“ patvirtinta pavyzdine sutarties forma.

48.2. Paslaugos teikėjas už nuomojamas patalpas paslaugos teikimo laikotarpiu moka 1 euro per mėnesį nuomos mokestį.

48.3. Paslaugos teikėjui nuomojamos patalpos perduodamos pagal priėmimo-perdavimo aktą. Paslaugos teikėjas materialiai atsako už perduotas patalpas, užtikrina ir atsako už patalpų ir įrenginių higieninę būklę, apsaugą. Be steigėjo sutikimo atlikti nuomojamų patalpų kapitalinį remontą, rekonstrukcijas, kitokius pertvarkymus negalima.

48.4. Už nuomojamų patalpų šildymą, šiose patalpose sunaudotą elektros energiją, šaltą, karštą bei kanalizuojamą vandenį pagal skaitiklių rodmenis ir galiojančias kainas, maisto ir kitų atliekų išvežimą maitinimo paslaugos teikėjas apmoka savo lėšomis.

48.5. Pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui maitinimo paslaugoms perduotas turtas turi būti grąžintas tokios pat būklės, kokios buvo perduotas, atsižvelgiant į fizinį turto nusidėvėjimą.

 

V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

49. Maitinimo paslaugų teikimo kontrolę (produktų kokybės, gamybos proceso, pagamintos produkcijos ir pan.) vykdo ugdymo įstaigos, kurioje teikiamos maitinimo paslaugos, administracija, Telšių rajono savivaldybės administracijos įgalioti asmenys, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinė maisto ir veterinarinė tarnyba.

50. Kontrolę vykdančioms institucijoms pareikalavus, Paslaugos teikėjas privalo pateikti gaminamų patiekalų technologines ir kalkuliacines korteles, kitus duomenis ir dokumentus, reikalingus lėšų panaudojimo kontrolei bei analizei atlikti. Šie dokumentai privalo būti maisto gaminimo patalpose.

51. Gavus nusiskundimų, paslaugos užsakovas gali inicijuoti maitinimo paslaugos teikimo kokybės (maisto produktų laboratorinius tyrimus, maisto ruošimo, maisto saugos ir maisto tvarkymo, patalpų higienos atitikties nustatytiems reikalavimams) patikrinimą. Išlaidos už maisto kokybės patikrinimą apmokamos Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka.

52. Paslaugų teikėjas privalo dalyvauti organizuojamuose susitikimuose su mokyklų vadovais, paslaugos teikimo kontrolę vykdančiomis institucijomis, visuotiniuose tėvų susirinkimuose, kai svarstomi vaikų maitinimo klausimai.

 

 

Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės

ugdymo įstaigose, vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašo

1 priedas

 

(Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalo forma)

 

VALGIARAŠČIŲ IR VAIKŲ MAITINIMO ATITIKTIES PATIKRINIMO ŽURNALAS

 

Data

Patikrinimo rezultatas

(atitinka / neatitikties aprašymas)

Siūlomas neatitikties taisymas

Neatitikties pašalinimo terminas

(data, val.)

Įvykdyta

(data, val.)

Tikrinusio asmens vardas, pavardė, parašas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės

ugdymo įstaigose, vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašo

2 priedas

 

MAISTO PRIEDŲ, KURIŲ NETURI BŪTI VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMUOSE MAISTO PRODUKTUOSE, SĄRAŠAS

 

1. Dažikliai:

 

1.1. E 102        tartrazinas;

1.2. E 104        chinolino geltonasis;

1.3. E 110        saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;

1.4. E 120        košenilis, karmino rūgštis, karminas;

1.5. E 122        azorubinas, karmosinas;

1.6. E 123        amarantas;

1.7. E 124        ponso 4R, košenilis raudonasis A;

1.8. E 127        eritrozinas;

1.9. E 129        alura raudonasis AC;

1.10. E 131      patentuotas mėlynasis V;

1.11. E 132      indigotinas, indigokarminas;

1.12. E 133      briliantinis mėlynasis FCF;

1.13. E 142      žaliasis S;

1.14. E 151      briliantinis juodasis BN;

1.15. E 155      rudasis HT;

1.16. E 180      litolrubinas BK.

 

2. Konservantai ir antioksidantai:

 

2.1. E 200        sorbo rūgštis;

2.2. E 202        kalio sorbatas;

2.3. E 203        kalcio sorbatas;

2.4. E 210        benzenkarboksirūgštis;

2.5. E 211        natrio benzoatas;

2.6. E 212        kalio benzoatas;

2.7. E 213        kalcio benzoatas;

2.8. E 220‒228 sieros dioksidas ir sulfitai.

 

3. Saldikliai:

 

3.1. E 950        acesulfamas K;

3.2. E 951        aspartamas;

3.3. E 952        ciklamatai;

3.4. E 954        sacharinai;

3.5. E 955        sukralozė;

3.6. E 957        taumatinas;

3.7. E 959        neohesperidinas DC;

3.8.   E 960      steviolio glikozidai;

3.9.   E 961      neotamas;

3.10. E 962      aspartamo-acesulfamo druska;

3.11. E 969     advantamas.

 

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

 

4.1. E 620        glutamo rūgštis;

4.2. E 621        mononatrio glutamatas;

4.3. E 622        monokalio glutamatas;

4.4. E 623        kalcio glutamatas;

4.5. E 624        monoamonio glutamatas;

4.6. E 625        magnio glutamatas;

4.7. E 626        guanilo rūgštis;

4.8. E 627        dinatrio guanilatas;

4.9. E 628        dikalio guanilatas;

4.10. E 629      kalcio guanilatas;

4.11. E 630      inozino rūgštis;

4.12. E 631      dinatrio inozinatas;

4.13. E 632      dikalio inozinatas;

4.14. E 633      kalcio inozinatas;

4.15. E 634      kalcio5´-ribonukleotidai;

4.16. E 635      dinatrio5´-ribonukleotidai.