LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2001 M. LAPKRIČIO 7 D. ĮSAKYMO NR. 381 „DĖL GALVIJŲ ĮKAINOJIMO PAGAL SKERDENŲ SVORĮ IR KOKYBĘ TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2014 m. kovo 31 d. Nr. 3D-178

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. lapkričio 7 d. įsakymą Nr. 381 „Dėl galvijų įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę“:

1.    Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:

„Vadovaudamasis 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), ir 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. vasario 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (EB) Nr. 148/2014 (OL 2014 L 46, p. 1), bei siekdamas, kad galvijų skerdenų klasifikavimas bei apmokėjimas už nupirktus galvijus pagal skerdenos svorį ir kokybę būtų efektyvesni,“.

2.    Nurodytuoju įsakymu patvirtintose Galvijų įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę taisyklėse:

2.1. Pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstau taip:

„1. Galvijų įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę taisyklės (toliau – taisyklės) nustato galvijų nuo 8 mėnesių amžiaus įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę reikalavimus.“

2.2. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Už galvijus, nupirktus iš pardavėjų, apmokama pagal jų skerdenų svorį ir kokybę, nustatomą remiantis 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. vasario 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (EB) Nr. 148/2014 (OL 2014 L 46, p. 1).“

2.3. Pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:

3. Taisyklės taikomos skerdykloms, kurios pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 25 d. įsakymą Nr. 217 „Dėl skerdenų klasifikavimo sistemos administravimo ir kontrolės“ klasifikuoja galvijų skerdenas.“

2.4. Pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:

4. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:

4.1. Atšaldyta galvijo skerdena – skerdena, kurios vidinė temperatūra ne žemesnė kaip -1,5 °C ir ne aukštesnė kaip +7 °C.

4.2. Bazinė galvijo skerdenos kaina (toliau – bazinė skerdenos kaina) – skerdyklos nustatyta kiekvienos galvijo kategorijos kaina už R raumeningumo ir 3 riebumo klasės skerdeną.

4.3. Galvijo rinkos kaina – kaina be PVM, kurią pirkėjas moka pardavėjui pagal galvijo įskaitinį skerdenos svorį ir kokybę.

4.4. Galvijo skerdenos kategorija (toliau – skerdenos kategorija) – pagal galvijo lytį ir amžių nustatoma skerdenos kategorija, žymima viena iš šių raidžių: Z, A, B, C, D ir E.

4.5. Galvijo skerdenos kokybė – kategorijos, raumeningumo ir riebumo klasių bei skerdenos svorio  rodiklių visuma.

4.6. Galvijo skerdenos raumeningumo klasė (toliau – skerdenos raumeningumo klasė) – pagal galvijo skerdenos pagrindinių dalių – šlaunų, nugaros, menčių – išsivystymą nustatoma skerdenos klasė, žymima viena iš šių raidžių: E, U, R, O ir P.

4.7. Galvijo skerdenos riebumo klasė (toliau – skerdenos riebumo klasė) – pagal galvijo skerdenos išorinėje pusėje ir krūtinės ląstos ertmėje esančių riebalų kiekį nustatoma skerdenos klasė, žymima vienu iš šių skaičių: 1, 2, 3, 4 ir 5.

4.8. Įskaitinis galvijo gyvasis svoris (toliau – galvijo svoris) – skerdykloje ar patvirtintose prekiautojo patalpose nustatomas galvijo svoris, gaunamas iš bendro svorio atimant apytikslį skrandžio ir žarnų turinio svorį (iki 3 proc., karvės – iki 4 proc.). Be to, dar 2 proc. gali būti atimami, jei galvijas mėšlinas ar purvinas, ir 1,5 proc. – jei galvijas su odos defektais.

4.9. Įskaitinis galvijo skerdenos svoris (toliau – skerdenos svoris) – atšaldytos arba sumažintos 2 procentais šiltos galvijo skerdenos svoris.

4.10. Skerstinų galvijų pardavėjas (toliau – pardavėjas) – fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis galvijus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) patvirtintoms skerdykloms.

4.11. Skerstinų galvijų pirkėjas (toliau – pirkėjas) – VMVT patvirtinta skerdykla, kuri Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka perka galvijus skersti.

4.12. Skerdenų vertintojas (toliau vertintojas) – skerdyklos darbuotojas, turintis gyvulių skerdenų vertintojo kvalifikacijos patvirtinimo dokumentą, kurio suteikiama teisė klasifikuoti skerdenas. Skerdenų vertintojas privalo kelti kvalifikaciją ne rečiau kaip kartą per metus.

4.13. Šilta galvijo skerdena – skerdena, kurios vidinė temperatūra ne žemesnė kaip +35 °C.“

2.5. Pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:

5. Kitos šiose taisyklėse vartojamos sąvokos apibrėžtos 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), ir reglamente (EB) Nr. 1249/2008.“

2.6. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:

8. Skerdimui parduodami galvijai turi būti suženklinti pagal Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 16 d. įsakymu Nr. 3D-234 „Dėl Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašas).“

2.7. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:

12. Skerdyklos darbuotojas privalo registruoti ir tikrinti duomenis apie kiekvieną galviją, kaip tai nurodoma Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos apraše.“

2.8. Pakeičiu 16 punktą ir jį išdėstau taip:

16. Jeigu klasifikuoti pateikta galvijo skerdena neatitinka Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 3D-605 „Dėl Kiaulių ir galvijų  skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių  patvirtinimo“,  arba vertintojas pastebi akivaizdų  raumeninio  audinio  nupjovimą,  tai tokia  skerdena  nevertinama  arba  vertinama  tik  nepažeista  skerdenos  pusė. Tokiu  atveju

 

vertintojas kartu su cecho meistru ir veterinarijos inspektoriumi surašo aktą, pagal kurį nustatomas priemokos dydis pardavėjui.“

2.9. Pakeičiu 17 punktą ir jį išdėstau taip:

17. Vertintojas skerdenos kategoriją, raumeningumo ir riebumo klases nustato vadovaudamasis reglamentu (ES) Nr. 1308/2013 ir reglamentu (EB) Nr. 1249/2008.“

2.10. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:

25. Skerdeną ženklinant etikete, ji turi būti ne mažesnė kaip 50 cm2 ir joje nurodyti duomenys aiškiai įskaitomi. Etiketė turi būti atspari drėgmei, temperatūros svyravimams, apsaugota nuo suklastojimo ir tinkama pritvirtinti tik vieną kartą. Ji tvirtinama prie kiekvienos skerdenos pusės, tose pačiose vietose, kaip ir dedant spaudą. Etiketė negali būti nuimta iki skerdenos išpjaustymo. Joje, be kitų ženklinimą reglamentuojančių teisės aktuose nustatytų rekvizitų, turi būti pateikta ši informacija:

25.1. skerdyklos veterinarinio patvirtinimo numeris;

25.2. galvijo individualus numeris;

25.3. galvijo skerdimo numeris;

25.4. galvijo paskerdimo data;

25.5. skerdenos kategorija;

25.6. skerdenos raumeningumo klasė;

25.7. skerdenos riebumo klasės;

25.8. įskaitinis galvijo skerdenos svoris.“

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                               Vigilijus Jukna