LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2009 M. SAUSIO 12 D. ĮSAKYMO NR. 3D-13 „DĖL NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ IR GIROS APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2021 m. rugsėjo 3 d. Nr. 3D-551

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. sausio 12 d. įsakymu Nr. 3D-13 „Dėl Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“, ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2021 m. gruodžio 6 d.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                               Kęstutis Navickas

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2009 m. sausio 12 d. įsakymu Nr. 3D-13

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2021 m. rugsėjo 3 d. įsakymo Nr. 3D-551

redakcija)

 

 

NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ, GIROS IR FERMENTUOTŲ GĖRIMŲ APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Nealkoholinių gėrimų, giros ir fermentuotų gėrimų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka, ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Informacijos apie techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras taisyklių patvirtinimo“.

2. Šis reglamentas netaikomas natūraliam mineraliniam, šaltinio, fasuotam geriamajam vandeniui, sultims ir nektarams, gėrimams su pieno produktais, nealkoholiniam alui, nealkoholiniam vynui, nealkoholiniam sidrui. Reglamentas nustato bendruosius nealkoholinių gėrimų, giros ir fermentuotų gėrimų (toliau – gėrimai) apibūdinimo, gamybos ir tiekimo rinkai reikalavimus. Reglamento nuostatos privalomos visoms Lietuvos Respublikos įmonėms, užsiimančioms gėrimų gamyba, įvežimu bei tiekimu rinkai (toliau – įmonė). Taikant abipusio pripažinimo principą, jeigu prekėmis teisėtai prekiaujama kitoje Europos Sąjungos (toliau – ES) valstybėje narėje ar Turkijoje arba jos yra ELPA valstybės, kuri yra susitariančioji EEE susitarimo šalis, kilmės ir joje teisėtai parduodamos, tokios prekės laikomos suderinamos su šia priemone. Šios priemonės taikymas priklauso nuo nuostatų, kurios pateikiamos 2019 m. kovo 19 d. reglamente (ES) Nr. 2019/515 dėl kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamų prekių abipusio pripažinimo, kuriuo panaikinamas reglamentas (EB) Nr. 764/2008.

 

II SKYRIUS

SĄVOKOS IR GĖRIMŲ KLASIFIKACIJA

 

3. Šiame reglamente gėrimai klasifikuojami į grupes, pogrupius ir kategorijas:

Grupė

Pogrupis

Kategorija

Nealkoholinis gėrimas

Gaivusis gėrimas

Aromatizuotas gaivusis gėrimas

Gaivusis gėrimas su sultimis

Gaivusis giros gėrimas

Gaivusis sulčių gėrimas

Koncentruotas sulčių gėrimas

Koncentruotas sulčių gėrimas

Stalo vanduo

Stalo vanduo

Aromatizuotas stalo vanduo

Gira

Gira

Gira

Aromatizuota gira

Aromatizuota gira

Fermentuotas gėrimas, išskyrus girą

Fermentuotas gėrimas, išskyrus girą

Fermentuotas gėrimas

 

4. Nealkoholinis gėrimas – negazuotas ar gazuotas gėrimas, gaminamas iš geriamojo, šaltinio ar natūralaus mineralinio vandens, pridedant ar nepridedant įvairių maisto ar kvapiųjų medžiagų, maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 0,5 tūrio proc.

5. Gaivusis gėrimas nealkoholinis gėrimas, kuris gali būti saldintas. Gaivieji gėrimai klasifikuojami į šias kategorijas:

5.1. Aromatizuotas gaivusis gėrimas – gaivusis gėrimas, į kurį įdėta kvapiųjų medžiagų ir (ar) jų preparatų, prieskoninių žaliavų ekstraktų ir (ar) kitų kvapiųjų maisto produktų.

5.2. Gaivusis gėrimas su sultimis – gaivusis gėrimas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 5 tūrio proc. vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių.

5.3. Gaivusis giros gėrimas gaivusis gėrimas, gaminamas iš giros misos koncentrato ir (ar) kitos grūdinės žaliavos.

5.4. Gaivusis sulčių gėrimas – gaivusis gėrimas, kurio sudėtyje vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių yra ne mažiau kaip 12 proc.

51. Koncentruotas sulčių gėrimas – gaiviajam sulčių gėrimui pasigaminti skirtas gaminys, gaminamas iš koncentruotų vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių, cukraus, gliukozės ar invertuotojo cukraus sirupo, pridedant arba nepridedant įvairių maisto ar kvapiųjų medžiagų, maisto priedų. Koncentruotame sulčių gėrime koncentruotų sulčių turi būti ne mažiau kaip 30 proc.

6. Stalo vanduo – nealkoholinis gėrimas, gaminamas į geriamąjį vandenį pridedant natūralaus mineralinio vandens arba šaltinio vandens, arba mineralinių medžiagų.

7. Aromatizuotas stalo vanduo – stalo vanduo, geriamasis vanduo, natūralus mineralinis vanduo arba šaltinio vanduo, į kuriuos pridėta kvapiųjų medžiagų.

8. Gira – gėrimas, gaminamas rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų bei maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 1,2 tūrio proc.

8.1. Aromatizuota gira – gira, į kurią po rauginimo įdedama kvapiųjų medžiagų ir (ar) jų preparatų, prieskoninių žaliavų ekstraktų ir (ar) kitų kvapiųjų maisto produktų.

9. Giros misa – iš duonos džiūvėsių ir (ar) kitų grūdinių produktų ekstrakto arba iš vaisių, uogų, daržovių ir (ar) prieskoninių augalų gaunamas ekstraktinių medžiagų tirpalas, į kurį gali būti pridedama cukraus arba cukraus sirupų. Giros misa taip pat gali būti gaminama iš šių ekstraktinių medžiagų tirpalo gaunamo giros misos koncentrato. Į vaisių, uogų ar daržovių koncentratą, iš kurio gaminamas ekstraktinių medžiagų tirpalas, gali būti įdėta natūralių kvapiųjų medžiagų pagrindų arba kvapiųjų medžiagų preparatų.

10. Fermentuotas gėrimas gėrimas, kuris gaminamas fermentuojant augalinius produktus tam tikrais mikroorganizmais, dėl kurių veikimo padidėja titruojamasis rūgštingumas, ir kurio alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 1,2 tūrio proc. Į jį gali būti pridėta vandens, vaisių sulčių, vaisių ekstraktų, arbatos ekstraktų, cukraus, medaus, prieskonių ir kt.

11. Gazuotas gėrimas gėrimas, dirbtinai prisotintas anglies dioksido. Pagal jo kiekį gazuoti gėrimai yra skirstomi į:

11.1. stipriai gazuotus;

11.2. gazuotus;

11.3. silpnai gazuotus.

 

III SKYRIUS

GAMYBAI NAUDOJAMOS ŽALIAVOS IR MEDŽIAGOS

 

12. Gėrimų gamybai naudojamos žaliavos ir medžiagos turi atitikti teisės aktų ir kitų norminių dokumentų reikalavimus. Žaliavos ir medžiagos turi turėti maisto saugos ir kokybės patvirtinimo dokumentus.

13. Gėrimų gamyboje naudojamos žaliavos ir medžiagos:

13.1. natūralus mineralinis vanduo;

13.2. šaltinio vanduo;

13.3. geriamasis vanduo;

13.4. vaisių ir (ar) daržovių sultys, koncentruotos vaisių ir (ar) daržovių sultys;

13.5. cukrus, gliukozės ir invertuotojo cukraus sirupai bei tirpalai;

13.6. giros misos koncentratas;

13.7. duonos džiūvėsiai;

13.8. grūdų salyklas ir jo produktai;

13.9. augalinių žaliavų ekstraktai;

13.10. augaliniai produktai;

13.11. gėrimų koncentratai;

13.12. anglies dioksidas;

13.13. mielės;

13.14. pieno rūgšties bakterijų grynųjų kultūrų raugas;

13.15. acto rūgšties bakterijų grynųjų kultūrų raugas;

13.16. simbiotinė mikrobiologiškai aktyvių bakterijų ir mielių kultūra;

13.17. vitaminai;

13.18. mineralinės medžiagos;

13.19. medus;

13.20. pagalbinės perdirbimo medžiagos, kaip apibrėžta 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų 3 straipsnio 2 dalies b punkte;

13.21. leidžiamos kvapiosios medžiagos;

13.22. leidžiami maisto priedai. Giros gamyboje galima vartoti karamelių spalvos dažiklius (E 150 a-d), pieno rūgštį E 270, askorbo rūgštį E 300, natrio askorbatą E 301, citrinų rūgštį E 330, akacijų sakus E 414, natrio benzoatą E 211 (ne daugiau kaip 150 mg/l), kalio sorbatą E 202 (ne daugiau kaip 300 mg/l). Jei natrio benzoatas E 211 ir kalio sorbatas E 202 vartojami kartu, tada natrio benzoato E 211 galima vartoti ne daugiau kaip 150 mg/l, kalio sorbato E 202 – ne daugiau kaip 250 mg/l;

13.23. kitos nealkoholinių gėrimų gamyboje leidžiamos naudoti žaliavos ir medžiagos.

14. Anglies dioksidas, kuris naudojamas gėrimams gazuoti, turi atitikti šio reglamento priede nurodytus saugos ir kokybės reikalavimus.

 

IV SKYRIUS

PAGRINDINIAI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

15. Gėrimai gaminami pagal taikomas gamybos technologijas ir procesus, laikantis šio reglamento nuostatų ir maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

16. Gaminant girą, sumaišytame giros mišinyje fermentuota giros misa turi sudaryti ne mažiau kaip 70 proc. bendro mišinio kiekio.

17. Kiekvieno pavadinimo gėrimui turi būti parengta įmonės vadovo patvirtinta receptūra ir technologinis aprašymas, kuriuose aprašoma:

17.1. jusliniai, fizikiniai ir cheminiai gėrimo rodikliai;

17.2. naudojamos žaliavos ir jų kiekis;

17.3. minimalus gėrimo tinkamumo vartoti terminas.

18. Gėrimų fizikiniai ir cheminiai rodikliai:

Rodiklio pavadinimas

Norma

Anglies dioksido kiekis, g/l:

 

stipriai gazuoti

Daugiau kaip 6,0, bet ne daugiau kaip 8,0

gazuoti

Daugiau kaip 3,0, bet ne daugiau kaip 6,0

silpnai gazuoti

Ne daugiau kaip 3,0

Alkoholio koncentracija, tūrio procentais:

 

gaivieji gėrimai

Ne didesnė kaip 0,5

gira, fermentuoti gėrimai

Ne didesnė kaip 1,2

Tirpių sausųjų medžiagų kiekis, masės procentais:

 

gira

Daugiau kaip 3,0

Giros titruojamas rūgštingumams, perskaičiuotas į citrinų rūgštį, g/l

 

Ne mažiau 1,0

PASTABA. Anglies dioksido kiekis nustatomas tik į butelius ir metalinius indelius išpilstytame gėrime.

 

19. Leidžiami maksimalūs gėrimų fizikinių ir cheminių rodiklių nuokrypiai:

19.1. tirpių sausųjų medžiagų – ± 0,5 masės proc.;

19.2. titruojamojo rūgštingumo – ± 0,2 g citrinų rūgšties litrui gėrimo.

20. Gėrimų rodikliams nustatyti taikomi oficialiai Lietuvoje įteisinti analizės metodai. Gali būti taikomi ir kiti analizės metodai, bet tik tuo atveju, jei gauti rezultatai, įvertinus metodų leidžiamas tikslumo, pakartojamumo ir atkuriamumo vertes, atitinka nurodytuosius Lietuvos standartuose. Kilus ginčui rezultatai tikrinami akredituotose laboratorijose oficialiai įteisintais analizės metodais.

 

V SKYRIUS

PREKINIS PATEIKIMAS

 

21. Gėrimus galima tiekti rinkai, jeigu jie atitinka šio reglamento nuostatas, kitų Lietuvos Respublikos teisės aktų bei kitų norminių dokumentų ir receptūros reikalavimus.

22. Gėrimai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/205/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais, nuostatas ir pagal Lietuvos higienos normą HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“.

23. Gėrimo pavadinimas turi atitikti šio reglamento II skyriuje nurodytą kategoriją:

23.1. ženklinant 5.1 ir 8.1 papunkčiuose bei 7 ir 10 punktuose nurodytus gėrimus, žodis „aromatizuotas“ gali būti papildytas konkrečiu kvapiosios medžiagos pavadinimu su žodžiu „skonio“, pvz., „aviečių skonio“ kartu su žodžiu „aromatizuotas“ arba be jo;

23.2. ženklinant 8 ir 10 punktuose nurodytus gėrimus, prie gėrimų kategorijų galima nurodyti naudotas žaliavas, pvz., salyklo gira, vaisių gira, mėlynių gira, fermentuotas žaliosios arbatos gėrimas;

23.3. ženklinant 5.2, 5.4 papunkčiuose nurodytus gėrimus, galima nurodyti konkrečias naudotas sultis, pvz., gaivusis gėrimas su obuolių sultimis, gaivusis morkų sulčių gėrimas;

23.4. ženklinant 51 punkte nurodytą gėrimą, turi būti nurodomas koncentruoto sulčių gėrimo praskiedimo vandeniu proc., norint gauti reglamento 5.4 papunktyje apibrėžtą gaivųjį sulčių gėrimą, taip pat jo gamybai naudotų koncentruotų sulčių praskiedimo vandeniu proc.; 

23.5. jeigu ženklinant fermentuotą gėrimą, greta gėrimo kategorijos nurodomas konkrečios naudotos sultys, pvz., fermentuotas gėrimas su obuolių sultimis, jų gėrimo sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 5 tūrio proc.

VI SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

24. Gėrimų gamintojai, įvežėjai ir pardavėjai turi užtikrinti, kad jų gaminamo, įvežamo ir parduodamo gėrimo prekinis pateikimas atitiktų šio reglamento reikalavimus, išskyrus išlygas, nurodytas šio reglamento 2 punkte.

25. Lietuvos Respublikos kompetentingai institucijai pareikalavus, turi būti pateikiama informacija apie gėrimų gamybos technologiją ir procesus, gamyboje panaudotų žaliavų ir medžiagų sudėtį, kokybę bei kilmę.

26. Pažeidus šio reglamento nuostatas, gėrimus tiekti rinkai draudžiama.

27. Ūkio subjektai, nesilaikantys šio reglamento reikalavimų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

_________________

 

Nealkoholinių gėrimų, giros ir fermentuotų

gėrimų apibūdinimo, gamybos ir prekinio

pateikimo techninio reglamento

priedas

 

ANGLIES DIOKSIDO KOKYBĖS IR SAUGOS RODIKLIAI

 

Atsižvelgiant į tarptautinių organizacijų – Europos dujų asociacijos (angl. The European Industrial Gases Association), Suspaustų dujų asociacijos (angl. Compressed  Gases Association) ir Tarptautinės gėrimų technologijų sąjungos (angl. The International Society of Beverage Technologists) – nustatytus reikalavimus, maisto ir gėrimų pramonėje naudojamas anglies dioksidas turi atitikti šiuos kokybės ir saugos rodiklius:

 

1

2

3

4

 

Eil.Nr.

Rodiklio pavadinimas

Norma

 

 

Cisternose

Balionuose

 

1.

CO2 tūrio proc., ne mažiau kaip

99,95

99,9

 

2.

Vandens garų tūrio dalis, ppm (μg/kg), ne didesnė kaip,

arba vandens garų prisotinimo temperatūra (rasos taškas), °C, ne aukštesnė kaip

20

 

minus 55

50

 

minus 48

3.

Anglies monoksido tūrio dalis:

ppm (μl/l), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

 

10

0,01

 

10

0,01

4.

Azoto oksidų NO ir NO2 (kiekvieno) tūrio dalis, μl/l (ppm), ne didesnė kaip

 

2,5

 

2,5

5.

Amoniako tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

 

2,5

0,0025

 

2,5

0,0025

6.

Visų lakių angliavandenilių, nustatomų kaip metanas, tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

iš jų visų lakių angliavandenilių, išskyrus metaną, tūrio dalis, μl/l (ppm), ne didesnė kaip

 

 

50

0,05

 

20

 

 

50

0,05

 

20

7.

Aromatinių angliavandenilių (perskaičiuotų į benzeną) tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

 

 

0,02

0,00002

 

 

0,02

0,00002

8.

Acetaldehido tūrio dalis, μl/l (ppm), ne didesnė kaip

0,2

0,2

9.

Bendros sieros (kaip S) tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

 

0,1

0,0001

 

0,1

0,0001

10.

Deguonies tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne didesnė kaip

ml/l, ne didesnė kaip

 

30

0,03

 

30

0,03

11.

Nelakios liekanos masės dalis, mg/kg (ppm), ne didesnė kaip

10

10

12.

Nelakios organinės liekanos (alyvos) kiekis, mg/dm3,

masės dalis mg/kg (ppm), ne didesnė kaip

0,01

5

0,01

5

13.

Kvapas

Be pašalinio kvapo

Be pašalinio kvapo

14.

Vandens tirpalo skonis, kvapas ir išvaizda

Rūgštoko skonio, be pašalinio kvapo, be spalvos ir drumstumo

Rūgštoko skonio, be pašalinio kvapo, be spalvos ir drumstumo

15.

Rūgštingumas

*

*

16.

Redukuojančios medžiagos, vandenilio fosfidas ir sulfidas, μl/l (ppm)

**

**

17.

Metanolio tūrio dalis:

μl/l (ppm), ne daugiau kaip

ml/l, ne daugiau kaip

 

10

0,001

 

10

0,001

18.

Sieros vandenilio tūrio dalis, μl/l (ppm), ne didesnė kaip

0,1

0,1

19.

* Įleidus 915 ml dujų burbuliukų į 50 ml šviežiai užvirinto vandens, jo rūgštingumas (pagal metiloranžą) neturi būti didesnis kaip 50 ml šviežiai virinto vandens, į kurį įpilta 1 ml (0,01 N) vandenilio chlorido rūgšties.

** Įleidus 915 ml dujų burbuliukų į 25 ml amoniakinio sidabro nitrato tirpalo, į kurį įpilta 3 ml amonio, tirpalas neturi susidrumsti arba patamsėti.