VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2007 M. BIRŽELIO 28 D. ĮSAKYMO NR. B1-571 „DĖL VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ GYVŲ ŽUVŲ TVARKYMUI MAŽMENINĖS PREKYBOS SUBJEKTUOSE PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2014 m. birželio 3 d. Nr. B1- 495

Vilnius

 

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. spalio 17 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1020/2008 (OL 2008 L 277, p. 8), III priedo VIII skirsnio 2 dalies nuostatomis ir atsižvelgdamas į vartotojų bei verslo interesus,

p a k e i č i u:

1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymą Nr. B1-571 „Dėl Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“ ir jo preambulę išdėstau taip:

„Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu bei atsižvelgdamas į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymą Nr. B1-246 „Dėl Veterinarijos reikalavimų akvakultūros gyvūnams ir jų produktams, vandens gyvūnų ligų prevencijai ir valstybinei veterinarinei kontrolei patvirtinimo:“.

2. Veterinarijos reikalavimus gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. B1-571 „Dėl Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“:

2.1. pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:

„4. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektai turi būti registruoti vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nuostatomis ir atitikti šiuos Reikalavimus. Jeigu gyvos maistinės žuvys parduodamos tiesiogiai vartotojams turgavietėje, turgavietė arba gyvų maistinių žuvų pardavėjas turi būti registruotas šiai veiklai.“;

2.2. pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:

11. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams gyvas maistines žuvis gali tiekti tik prekiautojai akvakultūros gyvūnais, registruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – teritorinė VMVT) vadovaujantis Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. B1-146 „Dėl Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.“;

2.3. pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:

12. Prekiautojai akvakultūros gyvūnais, tiekiantys mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektams gyvas maistines žuvis, turi užtikrinti tinkamas gyvų maistinių žuvų vežimo iki mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto sąlygas, turėti vežamų gyvūnų važtaraštį, kaip nustatyta Veterinarijos reikalavimuose akvakultūros gyvūnams ir jų produktams, vandens gyvūnų ligų prevencijai ir valstybinei veterinarinei kontrolei, patvirtintuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-246 „Dėl Veterinarijos reikalavimų akvakultūros gyvūnams ir jų produktams, vandens gyvūnų ligų prevencijai ir valstybinei veterinarinei kontrolei patvirtinimo“.“;          

2.4. papildau II skyrių 211 punktu:

211. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas išskrostas žuvis gali išdarinėti (supjaustyti gabalais, griežinėliais, pagaminti filė, sukapoti ir kt.). Siekiant išvengti taršos, išskrostos žuvys turi būti išdarinėjamos laikantis specialiųjų maisto tvarkymo reikalavimų, gauti žuvų produktai nedelsiant atšaldomi ir laikomi pagal 32 ir 33 punktų reikalavimus arba fiziškai apdorojami naudojant druską, prieskonius ar marinatus pagal mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto patvirtintas receptūras, gamybos proceso aprašymus ir siūlomi galutiniam vartotojui.“;

2.5. pakeičiu 22.1 papunktį ir jį išdėstau taip:

22.1. užtikrinti, kad mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekte visais žuvų tvarkymo etapais būtų laikomasi Reikalavimų, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. spalio 17 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1020/2008 (OL 2008 L 277, p. 8), III priedo VIII skirsnio 2 dalies ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, nuostatų;“;

2.6. pakeičiu 34.3 papunktį ir jį išdėstau taip:

34.3. jose nustatyta kenksmingųjų medžiagų, nurodytų Kai kurių medžiagų, turinčių hormoninį ar tirostatinį poveikį, ir beta agonistų draudimo naudoti gyvulininkystėje reikalavimuose, patvirtintuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-665 „Dėl Kai kurių medžiagų, turinčių hormoninį ar tirostatinį poveikį, ir beta agonistų draudimo naudoti gyvulininkystėje reikalavimų patvirtinimo“, ir medžiagų liekanų ar radioaktyvumo lygis viršija leistinus užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygius, nurodytus Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“.“;

2.7. pakeičiu 35 punktą ir jį išdėstau  taip:

35. Talpyklos, kuriose laikomos gyvos maistinės žuvys, ženklinamos ir informacija apie gyvas ir išskrostas ar išdarinėtas maistines žuvis vartotojams pateikiama vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo“, ir 2011 m. balandžio 8 d. Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) Nr. 404/2011, kuriuo nustatomos Tarybos reglamento (EB) Nr. 1224/2009, nustatančio Bendrijos kontrolės sistemą, kuria užtikrinamas bendrosios žuvininkystės politikos taisyklių laikymasis, įgyvendinimo taisyklės (OL 2011 L 112, p. 1), 68 straipsniu“.“;

2.8. pakeičiu 36 punktą ir jį išdėstau taip:

„36. Ženklinimo etiketėje maistinių žuvų rūšių pavadinimai turi būti nurodomi vadovaujantis Komercinių žuvų rūšių pavadinimų sąrašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. 3D-22 „Dėl Komercinių žuvų rūšių pavadinimų sąrašo patvirtinimo“.“;

2.9. pakeičiu 37 punktą ir jį išdėstau taip:

37. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjekto veikloje susidarę ŠŽP turi būti tvarkomi vadovaujantis Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 23 d. įsakymu Nr. B1-190 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimų patvirtinimo“.“;

2.10. pakeičiu 38 punktą ir jį išdėstau taip:

38. Mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis subjektas prieš ŠŽP išvežimą turi užpildyti šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų važtaraštį, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. B1-558 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymų patvirtinimo“, arba prekybos dokumentą, kurio forma nurodyta 2011 m. vasario 25 d. Komisijos reglamento (ES) Nr. 142/2011, kuriuo įgyvendinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės, ir Tarybos direktyva 97/78/EB dėl tam tikrų mėginių ir priemonių, kuriems netaikomi veterinariniai tikrinimai pasienyje pagal tą direktyvą (OL 2011 L 54, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2011 m. liepos 29 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 749/2011 (OL 2011 L 198, p. 3), VIII priedo III skyriuje.“.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

Pavaduojantis direktorių                                                                                    Vidmantas Paulauskas