VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2013 M. LIEPOS 19 D. ĮSAKYMO NR. B1-488 „DĖL VIEŠOJO MAITINIMO įmonių atitikties higienos reikalavimams VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2021 m. sausio 29 d. Nr. B1-72

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. liepos 19 d. įsakymą Nr. B1-488 „Dėl Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“:

1.1. pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:

Vadovaudamasis 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas), Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo 30 straipsnio 1 dalies 4 punktu ir 33 straipsniu ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu ir siekdamas saugoti vartotojų interesus, ginti jų teises ir skatinti sąžiningo verslo konkurenciją maisto ir su maistu susijusių paslaugų srityse:“;

1.2. pakeičiu 2.1 papunktį ir jį išdėstau taip:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams departamentams;“;

1.3. pakeičiu nurodytu įsakymu patvirtintą Viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašą:

1.3.1. pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Aprašas privalomas viešojo maitinimo įmonėms, turinčioms Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą leidimą vykdyti kavinių, užkandinių, restoranų ūkinę komercinę veiklą.“,

1.3.2. pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:

4. Apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatyme.“,

1.3.3. pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:

5. Viešojo maitinimo įmonių atitiktį higienos reikalavimams vertina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“, 35–44 punktuose nurodytų padalinių (toliau – VMVT padalinys), kurių veikimo teritorijoje šios įmonės yra registruotos ar patvirtintos, pareigūnas, pagal maisto srities teisės aktus vykdantis valstybinę maisto kontrolę (toliau – pareigūnas). Kilus pagrįstų abejonių dėl VMVT padalinio pareigūnų nustatyto viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo, VMVT direktoriaus pavedimu tokios viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimą pakartotinai atlieka VMVT Maisto skyriaus pareigūnai ir (ar) kiti VMVT valstybės tarnautojai ar darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį.“,

1.3.4. pakeičiu 6 punktą ir jį išdėstau taip:

6. Aprašas netaikomas viešojo maitinimo įmonėms, teikiančioms viešojo maitinimo paslaugas tik įmonės darbuotojams.“,

1.3.5. pakeičiu 7 punktą ir jį išdėstau taip:

7. Pareigūnai, siekdami įvertinti viešojo maitinimo įmonės atitiktį higienos reikalavimams, atlieka viešojo maitinimo įmonės planinį ar neplaninį (pagal viešojo maitinimo įmonės prašymą, gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitos sveikatos priežiūros įstaigos informaciją apie įtariamą ar patvirtintą per maistą plintančios užkrečiamosios ligos protrūkį, siejamą su viešojo maitinimo įmonės veikla) patikrinimą, kurio metu surašo Viešojo maitinimo įmonės patikrinimo aktą, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-297 „Dėl Patikrinimo akto ir jo priedo formų patvirtinimo“ (toliau – Aktas).“,

1.3.6. pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:

8. Pareigūnai Akto skiltyje „Papildoma informacija“ nurodo pagal Aprašo 10, 11 ir 12 punktų (pirmojo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu netaikomi Aprašo 11 punktas ir 12 punkto pirmasis sakinys) reikalavimus apskaičiuotą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumą, ją atitinkantį balą, informaciją apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo ir patikrinimo datos paskelbimą VMVT interneto tinklalapyje http://www.vet.lt/vertinimas/ ir apie viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklo (Aprašo 2 priedas) naudojimą Aprašo 14 punkte nustatyta tvarka.“,

1.3.7. pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:

11. Pareigūnams viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo metu nustačius, kad viešojo maitinimo įmonėje po paskutinio jos atitikties higienos reikalavimams vertinimo buvo užregistruotas pagrįstas vartotojo skundas (pranešimas), iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T) atimami 7 taškai. Kiek kartų viešojo maitinimo įmonėje buvo užregistruota pagrįstų vartotojų skundų (pranešimų), tiek kartų po 7 taškus turi būti atimama iš viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo taškų sumos (T). Vartotojo skundu (pranešimu) laikomas VMVT užregistruotas asmens kreipimasis, kuriame nurodoma, kad yra pažeistos jo ar kito asmens teisės gauti tinkamos kokybės paslaugą. Remdamiesi vartotojo skundu (pranešimu), pareigūnai atlieka viešojo maitinimo įmonės neplaninį patikrinimą, kurio metu surašo Aktą ir jame nurodo, ar vartotojo skundas (pranešimas) pagrįstas ar ne.“,

1.3.8. pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:

14. Pareigūnai, remdamiesi apskaičiuotu viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balu, viešojo maitinimo įmonei išduoda atitinkamą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklą, kurį viešojo maitinimo įmonė ne vėliau kaip per 1 kalendorinę dieną nuo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo ir patikrinimo datos viešo paskelbimo turi pritvirtinti gerai matomoje vietoje, pvz., prie įėjimo į viešojo maitinimo įmonę ir kt. Viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balas ir data skelbiami VMVT interneto tinklalapyje http://www.vet.lt/vertinimas/ ne anksčiau kaip po 14 kalendorinių dienų nuo viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo. Tuo atveju, jei viešojo maitinimo įmonė Aprašo nustatyta tvarka pateikia pretenziją dėl viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo rezultatų, rezultatai viešai skelbiami ir naujas viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo ženklas viešojo maitinimo įmonei išduodamas po pretenzijos išnagrinėjimo Aprašo nustatyta tvarka ir terminais.“,

1.3.9. pakeičiu 15 punktą ir jį išdėstau taip:

15. Pareigūnai, atlikę patikrinimą viešojo maitinimo įmonėje, VMVT interneto tinklalapyje http://www.vet.lt/vertinimas/ šalia viešojo maitinimo įmonės pavadinimo pateikia nuorodą „Laukia atitikties higienos reikalavimams įvertinimo“ iki kol šio Aprašo 14 punkte nustatyta tvarka bus apskaičiuotas viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balas.“,

1.3.10. pakeičiu 19 punktą ir jį išdėstau taip:

19. VMVT padalinio vadovas ar jo įgaliotas asmuo, išskyrus pareigūnus, atlikusius viešojo maitinimo įmonės patikrinimą, ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo Aprašo 18 punkte nurodytos pretenzijos gavimo datos ją išnagrinėja, įvertina Aktą, apskaičiuotą viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balą ir kitas aplinkybes ir priima vieną iš šių sprendimų:“,

1.3.11. pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:

24. VMVT padalinių priimti sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.“,

1.3.12. pakeičiu Aprašo 1 priedo 1 punktą ir jį išdėstau taip:

 

1.

Ar maisto tvarkymo subjektas turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą vykdomai (-oms) ūkinei (-ėms) komercinei (-ėms) veiklai (-oms)?

0.

1.3.13. pakeičiu Aprašo 1 priedo 16 punktą ir jį išdėstau taip:

 

16.

Ar užtikrinamas tinkamas maisto atliekų (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) surinkimas ir laikymas?

0,02.

1.3.14. pakeičiu Aprašo 1 priedo 17 punktą ir jį išdėstau taip:

 

17.

Ar maisto atliekos (įskaitant šalutinius gyvūninius produktus) šalinamos teisės aktų nustatyta tvarka ir turimi tai patvirtinantys dokumentai?

0,1.

1.3.15. pakeičiu Aprašo 1 priedo 33 punktą ir jį išdėstau taip:

33.

Ar maisto produktai ir patiekalai yra jiems būdingos išvaizdos (spalvos, konsistencijos) ir sudėties?

3.

1.3.16. pakeičiu Aprašo 1 priedo 37 punktą ir jį išdėstau taip:

37.

Jeigu maisto produktams apdoroti skirti riebalai yra naudojami daugiau kaip vienai gaminių partijai gaminti, ar laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose neviršija 2,2 proc.?

0,5.

2. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį ir Maisto skyriui.

3. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2021 m. vasario 1 d.

 

 

 

Direktorius                                                                                                                    Darius Remeika