VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL MAITINIMO ORGANIZAVIMO VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2020 m. gruodžio 18 d. Nr. T3-391

Vilnius

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 8, 9 dalimis, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 patvirtinto Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 6 punktu, Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendžia:

1Patvirtinti Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašą (pridedama).

2Pripažinti netekusiu galios Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2018 m. sausio 26 d. sprendimą Nr. T3-7 „Dėl Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašo patvirtinimo“.

3Šį sprendimą paskelbti Teisės aktų registre ir Vilniaus rajono savivaldybės tinklalapyje.

 

 

 

Savivaldybės merė                                                                                                              Marija Rekst

 

PATVIRTINTA

Vilniaus rajono savivaldybės

tarybos 2020 m. gruodžio 18 d.

sprendimu Nr. T3-391

 

 

MAITINIMO ORGANIZAVIMO VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS

BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) reglamentuoja Vilniaus rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) bendrojo ugdymo programas vykdančiose mokyklose (toliau – mokyklos) vaikų ir mokinių maitinimo organizavimo tvarką ir kontrolę, maitinimą organizuojančių ir maitinimo paslaugą teikiančių asmenų teises ir pareigas, Savivaldybei priklausančio turto suteikimo maitinimo paslaugą teikiantiems asmenims tvarką.

2Apraše vartojamos sąvokos yra suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatyme, Lietuvos Respublikos švietimo įstatyme ir kituose teisės aktuose.

 

II SKYRIUS

MAITINIMO ORGANIZAVIMAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE

 

3Maitinimas mokyklose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais vaikų ir mokinių maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos bei saugos reikalavimus.

4Už maitinimo organizavimą atsakingas mokyklos vadovas.

5Maitinimą mokyklose gali organizuoti:

5.1. mokykla;

5.2. maitinimo organizatorius, parenkamas Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.  

6Maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose, sudarant sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie stalo ir gauti šilto maisto, laikantis nustatytų sveikatos apsaugos ministro reikalavimų, taip pat maisto saugos ir maisto tvarkymo bei patalpų higienos  reikalavimų.

7Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas (patalpos, jose esanti įranga bei inventorius), kurį patikėjimo teise valdo Savivaldybės mokyklos, maitinimo organizatoriui maitinimo paslaugos teikimo laikotarpiui išnuomojamas konkurso būdu, vadovaujantis Savivaldybės tarybos nustatyta tvarka.

8Pirkimai, būtini maitinimui organizuoti, atliekami Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.

9Maisto produktų inventorizacija mokyklose turi būti atliekama pagal inventorizacijos taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu.

10Maitinimo organizatorius, jei mokykla neturi, privalo apsirūpinti virtuvės įranga ir inventoriumi technologiniam procesui užtikrinti, stalo įrankiais, indais, valgyklos baldais. Maitinimo organizatoriui, pagerinusiam turtą, už pagerinimą neatlyginama. Maitinimo organizatorius privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugoms teikti perduotas turtas, pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui, bus grąžintas tokios pat būklės, kokios perduotas, atsižvelgiant į nusidėvėjimą. Maitinimo organizatorius atsiskaitymui privalo naudoti kasos aparatą, vadovaudamasis galiojančiais kasos aparatų ir grynųjų pinigų priėmimo dokumentų registravimą reglamentuojančiais teisės aktais.

11Maitinimo organizatorius užtikrina ir atsako už patalpų higieninę būklę, apsaugą, einamąjį remontą, gaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą savo lėšomis.

12Maitinimo organizatorius patalpas ir patalpose esančią įrangą, inventorių bei minėtose patalpose esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo  ir kitų sistemų gedimus remontuoja savo lėšomis, laikydamasis visų higienos, darbų saugos, gaisrinės saugos ir kitų reikalavimų.

13Maitinimo organizatorius moka mokesčius už nuomojamų patalpų šildymą, šiose patalpose sunaudotą elektros energiją, šaltą, karštą vandenį pagal skaitiklių rodmenis ir galiojančias kainas, maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo, ir kitas išlaidas, valo virtuvės, valgyklos ir pagalbines patalpas.

14Mokyklose organizuojamas maitinimas pagal patvirtintus valgiaraščius, kuriuose nurodomas patiekalo receptūros numeris, kiekis. Jie sudaromi pagal mokinių amžiaus grupes.

15Mokyklose gali būti numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, kurie turi būti tiekiami pagal mokinių maitinimui rekomenduojamų produktų sąrašą.

16Pietų metu vienas iš karštų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą – pagamintas verdant vandenyje, garuose arba troškinant.

17Jei mokykla pati organizuoja maitinimą, mokyklos vadovas paskiria atsakingą (-us) asmenį (-is) už dokumentacijos tvarkymą, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaitą, maisto produktų tiekėjų parinkimą, kontrolės sistemą, maisto saugą ir sprendžia kitus su maitinimo organizavimu susijusius klausimus.

18Už maitinimo paslaugą atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Grynieji pinigai už suteiktas paslaugas priimami ir apskaitomi Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių nustatyta tvarka.

19Jei mokyklų maitinimo patalpose maitinami kitų įstaigų asmenys, už maitinimą atsiskaitoma banko pavedimu pagal sąskaitą faktūrą arba grynaisiais pinigais, šio Aprašo 21 punkte nustatytais įkainiais.

20Mokyklų surinktos pajamos už mokinių maitinimą įnešamos į banko sąskaitą vieną kartą per mėnesį. Grynųjų pinigų inkasavimą atlieka Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka pasirinkta įmonė.

21Jei maitinimą organizuoja mokykla, patiekalų kainą sudaro maisto produkto (-ų) savikaina ir antkainis, kurio dydis yra 50 proc. maisto produkto (-ų) savikainos, kuris skirtas kitoms tiesioginėms ir netiesioginėms gamybos išlaidoms padengti.

22Maisto produktų nurašymas vykdomas priskiriant juos maisto patiekalams arba nurodant kitą nurašymo priežastį.

23Už maisto produktus mokyklos atsiskaito iš valgyklos surinktų pajamų.

24Mokyklos valgyklos gaunamos pajamos apskaitomos kaip biudžetinių įstaigų pajamos už prekes ir paslaugas vadovaujantis teises aktų nustatyta tvarka. Pirmiausia, valgyklų gaunamos pajamos naudojamos maisto produktų įsigijimui, prekėms ir paslaugoms, susijusioms su maitinimo organizavimu, jei lėšų lieka, iš gautų pajamų gali būti dengiamos kitos, su maitinimo organizavimu susijusių prekių ir paslaugų išlaidos, t. y. gamybos išlaidos, patalpų išlaikymas (elektra, šildymas, nuotekų valymas ir pan.),  valgyklų inventoriaus ar įrangos amortizacija, apskaitos sistemos įsigijimas ar aptarnavimas,  išlaidos, susijusios su darbuotojų darbo užmokesčiu.

 

III SKYRIUS

MOKINIŲ NEMOKAMAS MAITINIMAS

 

25.  Mokinių nemokamas maitinimas skiriamas mokiniams Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymo nustatyta tvarka ir finansuojamas iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybės biudžetui. Nemokamas maitinimas organizuojamas vadovaujantis Savivaldybės tarybos patvirtinta mokinių nemokamo maitinimo organizavimo tvarka.

26.  Mokiniai, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje, turi teisę į nemokamus pietus nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

27.  Nemokamų pusryčių, pietų, pavakarių bei maitinimo mokyklų organizuojamose vasaros poilsio stovyklose konkretų skiriamų lėšų dydį vienai dienai vienam mokiniui pagal mokinių amžiaus grupes nustato Savivaldybės administracijos direktorius.

28Mokinių maitinimas vaikų vasaros poilsio stovyklose turi būti organizuojamas ne rečiau kaip kas 3,5–4 val. pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius. Žygio metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius produktus.

29Mokiniui, kuriam skirtas nemokamas maitinimas, susirgus ar dėl kitų svarbių priežasčių negalinčiam lankyti švietimo įstaigos, jam priklausantis maistas, atsižvelgiant į tos dienos valgiaraštį, už tą dieną gali būti atiduotas šeimos nariams. Šeimos nariai, paimdami maistą, įsipareigoja užtikrinti, kad šis bus pristatytas į namus vaikui higienos normas atitinkančiame inde.

30Mokiniams, dėl įvairių pateisinamų priežasčių ugdymo proceso metu (kultūrinės pažintinės veiklos, ekskursijų ir kita) negalintiems tą dieną gauti nemokamo maitinimo, išduodamas maisto davinys. Maisto daviniai išduodami karantino, ekstremaliosios situacijos, ekstremalaus įvykio ar įvykio laikotarpiu, jei tuo metu sustabdomas vaikų maitinimo paslaugų teikimas mokyklose, vaikų poilsio stovyklose.

31Ekstremaliųjų situacijų, ekstremaliojo įvykio ir (ar) karantino metu sustabdžius ugdymo organizavimo procesą mokyklose nemokamas maitinimas turi būti užtikrintas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

32Mokyklų vadovai kontroliuoja maitinimo procesą, sutartyse numatytų maitinimo paslaugos teikėjo įsipareigojimų vykdymą, uždirbtų pajamų apskaitą ir atsiskaitymą.

33Už šio Aprašo vykdymo kontrolę atsakingi Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius ir Buhalterinės apskaitos skyrius.

 

______________________________