A picture containing text  Description automatically generated

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2019 M. RUGSĖJO 4 D. ĮSAKYMO NR. B1-649 DĖL MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMO IR TIEKIAMO GALUTINIAMS VARTOTOJAMS MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2021 m. gruodžio 28 d. Nr. B1-1020

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugsėjo 4 d. įsakymą Nr. B1-649 Dėl Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija (Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimai nauja redakcija nedėstomi):

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMO IR TIEKIAMO GALUTINIAMS VARTOTOJAMS MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 625/2017 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/ 2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/ 2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/ EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos 13 straipsnio 4 dalies b punktu, kuriuo leidžiama valstybėms narėms priimti nacionalines priemones dėl įmonių statybos, išplanavimo ir įrengimo, ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu, siekdamas sudaryti palankesnes sąlygas kurti ir plėsti smulkųjį verslą ir skatinti smulkųjį verslą veikti legaliai ir atsakingai, gaminant maisto produktus nedideliais kiekiais ir laikantis pagrindinių higienos principų, taip pat skatinti sąžiningo verslo konkurenciją maisto tvarkymo srityje, prisidėti prie regionų plėtros ir vietinių maisto produktų gaminimo ir vartojimo skatinimo ir apsaugoti vartotojų interesus ir apginti jų teises, ir atsižvelgdamas į vartotojų apklausų rezultatus, kurie rodo, kad vartotojai norėtų vartoti namų ūkio reikmėms skirtoje virtuvėje pagamintą maistą:

1Tvirtinu Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimus (pridedama).

2Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams departamentams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.“

2. P a k e i č i u nurodytu įsakymu patvirtintus Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimus:

2.1. pakeičiu 7 punktą ir jį išdėstau taip:

7. Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.“

2.2. pakeičiu 22 punktą ir jį išdėstau taip:

22. Apdorojant maistą šiluma, būtina pašildyti jį taip, kad temperatūra pasiektų ne mažiau kaip +75 °C, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ir (ar) technologinių priežasčių numatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra, jeigu tai neturi įtakos maisto saugai. Pagamintas maistas, kuris turi būti tiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose, išlaikant juose ne žemesnę kaip +63 °C temperatūrą, ir suvartotas pagaminimo dieną.“

2.3. pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:

30. Maisto tvarkymo subjekto nustatytas tinkamumo vartoti terminas turi užtikrinti maisto saugą ir kokybę nurodytomis laikymo sąlygomis. Jeigu tinkamumo vartoti terminas nėra reglamentuotas konkrečiuose Europos Sąjungos ar nacionaliniuose maisto srities teisės aktuose, maisto produktų, ženklinamų tinkamumo vartoti nuoroda „Tinka vartoti iki … (data)“, tinkamumo vartoti terminą nustato maisto tvarkymo subjektas, remdamasis laboratorinių ir (ar) kitų tyrimų duomenimis (naudojant apibendrintos tyrimų studijos duomenis), išskyrus atvejus, kai taikomi Reikalavimų 22 ir 24 punktai.

2.4. papildau 1 priedo Valgiai ir patiekalai sąrašą 4, 5, 6 punktais:

4.

Desertai, kurių kiekvienas sveria daugiau kaip 250 g (pvz., nekepti tortai, pyragai)

Ne daugiau kaip 5 vnt.

5.

Desertai, kurių kiekvienas sveria ne daugiau kaip 250 g (pvz., želės desertai, panakota)

Ne daugiau kaip 100 vnt.

6.

Valgomosios puokštės

Ne daugiau kaip 10 vnt.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotoja,                                                                 

pavaduojanti direktorių                                                                                     Audronė Mikalauskienė