VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2014 M. SPALIO 13 D. ĮSAKYMO NR. B1-882 „DĖL ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO PAGAL 2014 M. SPALIO 9 D. KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMĄ 2014/709/ES DĖL GYVŪNŲ SVEIKATOS KONTROLĖS PRIEMONIŲ, SUSIJUSIŲ SU AFRIKINIU KIAULIŲ MARU TAM TIKROSE VALSTYBĖSE NARĖSE, IR KURIUO PANAIKINAMAS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS 2014/178/ES, TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2020 m. vasario 14 d. B1-111

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2014 m. spalio 13 d. įsakymą Nr. B1-882 „Dėl Ūkio subjektų patvirtinimo pagal 2014 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo sprendimą 2014/709/ES dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse, ir kuriuo panaikinamas įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ES, tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO PAGAL 2014 M. SPALIO 9 D. KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMĄ 2014/709/ES DĖL GYVŪNŲ SVEIKATOS KONTROLĖS PRIEMONIŲ, SUSIJUSIŲ SU AFRIKINIU KIAULIŲ MARU TAM TIKROSE VALSTYBĖSE NARĖSE, IR KURIUO PANAIKINAMAS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS 2014/178/ES, TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 1, 8 ir 12 punktais ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“, įgyvendindamas 2014 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo sprendimą 2014/709/ES dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse, ir kuriuo panaikinamas įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ES (OL 2014 L 295, p. 63), ir atsižvelgdamas į Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato DG SANTE 2019 m. sausio 28 d.–vasario 1 d. Lietuvos Respublikoje atlikto audito, siekiant įvertinti, kaip įgyvendinamos su afrikiniu kiaulių maru susijusios gyvūnų sveikatos kontrolės priemonės, galutinės ataskaitos Nr. 2019-6609 5 rekomendaciją:

1Tvirtinu Ūkio subjektų patvirtinimo pagal 2014 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo sprendimą 2014/709/ES dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse, ir kuriuo panaikinamas įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ES, tvarkos aprašą (pridedama).

2Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą pagal kompetenciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams departamentams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos, Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriams ir direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.“

 

 

 

Direktorius                                                                                                                 Darius Remeika

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2014 m. spalio 13 d.

įsakymu Nr. B1-882

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2020 m. vasario 14 d.

įsakymo Nr. B1-111 redakcija)

 

ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO

PAGAL 2014 M. SPALIO 9 D. KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMĄ 2014/709/ES DĖL GYVŪNŲ SVEIKATOS KONTROLĖS PRIEMONIŲ, SUSIJUSIŲ SU AFRIKINIU KIAULIŲ MARU TAM TIKROSE VALSTYBĖSE NARĖSE, IR KURIUO PANAIKINAMAS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS 2014/178/ES,

TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Ūkio subjektų patvirtinimo pagal 2014 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo sprendimą 2014/709/ES dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse, ir kuriuo panaikinamas įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ES, tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato įmonių, kurios superka ir skerdžia kiaules, prekiauja kiaulių skerdenomis ir (ar) jų dalimis, ir (ar) skerdimo produktais (toliau – kiaulių skerdykla), taip pat įmonių, kuriose iškaulinėjama ir (ar) išpjaustoma kiauliena (toliau – kiaulienos išpjaustymo įmonė), ir įmonių, kurios perdirba kiaulieną ir parduoda jos gaminius (toliau – kiaulienos perdirbimo įmonė), esančių 2014 m. spalio 9 d. Komisijos įgyvendinimo sprendimo 2014/709/ES dėl gyvūnų sveikatos kontrolės priemonių, susijusių su afrikiniu kiaulių maru tam tikrose valstybėse narėse, ir kuriuo panaikinamas įgyvendinimo sprendimas 2014/178/ES (OL 2014 L 295, p. 63) (toliau – Sprendimas 2014/709/ES), priedo III dalies 2 punkte nurodytuose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose (toliau – III dalyje esantis ūkio subjektas), ir kiaulių skerdyklų, kiaulienos išpjaustymo ir kiaulienos perdirbimo įmonių, nesančių Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punkte nurodytuose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose, tačiau, vadovaujantis Sprendimu 2014/709/ES, skerdžiančių, išpjaustančių ir perdirbančių kiaules, gautas iš kiaulių laikymo vietų, esančių Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punkte nurodytuose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose (toliau – III dalyje nesantis ūkio subjektas) (toliau abu kartu – ūkio subjektas), patvirtinimo tvarką.

2.  Apraše vartojamos sąvokos:

2.1. Kiaulės skerdena (toliau – skerdena) – 1. paskerstos kiaulės kūnas nuleistu krauju, su oda arba be jos, su galva arba be jos, be vidurių, vidaus organų ir vidaus riebalų, uodegos, kojų, nupjautų per kulno ir čiurnos sąnarius, lyties organų ir šerių, kai kiaulių skerdenos vertinamos ir klasifikuojamos pagal svorį ir lašinių storį; 2. paskerstos kiaulės kūnas nuleistu krauju, su oda, galva, uodega, priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis, be liežuvio, vidurių, vidaus organų, vidaus riebalų, diafragmos, lyties organų, šerių ir nagų, kai kiaulių skerdenos vertinamos ir klasifikuojamos pagal raumeningumą.

2.2. Mėsa – skerdena arba jos dalis, sudaryta iš raumeninio, riebalinio, jungiamojo audinių su kaulais arba be jų.

2.3. Šviežia mėsa neapdorota jokiu kitu būdu, o tik atšaldyta ar užšaldyta, supakuota arba nesupakuota mėsa.

2.4. Smulkinta mėsa – malta iškaulinėta ar kitu nustatytu smulkinimo būdu gauta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

2.5. Mėsos pusgaminis – šviežia mėsa, įskaitant smulkintą mėsą, į kurią pridėta maisto produktų, prieskonių ar maisto priedų, kurios vidinė ląstelių struktūra po apdorojimo nepakito – neprarado šviežios mėsos požymių.

2.6. Mėsos gaminys – šviežios mėsos požymių neturinti perdirbta mėsa arba iš jos pagamintas gaminys.

2.7.    Kitos Apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas Sprendime 2014/709/ES, 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas) (OL 2017 L 95, p. 1), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL L 139, 2004 4 30, p. 55), ir Mėsos gaminių techniniame reglamente, patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. vasario 9 d. įsakymu Nr. 3D-78 „Dėl Mėsos gaminių techninio reglamento patvirtinimo ir Žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. 3D-560 pripažinimo netekusiu galios“.

 

II SKYRIUS

ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR PATVIRTINIMO PANAIKINIMO TVARKA

 

3.  Pasikeitus Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punktui (jį papildžius naujais administraciniais teritoriniais vienetais), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) teritorinis departamentas pagal kompetenciją nedelsiant raštu turi informuoti visas kiaulių skerdyklas, kiaulienos išpjaustymo įmones ir kiaulienos perdirbimo įmones, esančias į Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punktą įtrauktuose administraciniuose teritoriniuose vienetuose, ir supažindinti jas su Aprašu ir Sprendimu 2014/709/ES.

4.  III dalyje esantis ūkio subjektas, siekiantis vykdyti maisto tvarkymo veiklą, taikant Sprendimo 2014/709/ES 4, 5 straipsnius ir 11 straipsnio 2 dalį, ir gauti ūkio subjekto patvirtinimą pagal Sprendimą 2014/709/ES (toliau – patvirtinimas), VMVT teritoriniam departamentui (toliau – departamentas), kurio kontroliuojamoje teritorijoje planuoja vykdyti veiklą, turi pateikti:

4.1. laisvos formos prašymą;

4.2. rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) programą, kurioje turi būti aiškiai aprašyti tokie veiksmai:

4.2.1.   įvardyta, kuriomis savaitės dienomis ir kokiu laiku vežamos, priimamos, laikomos ir skerdžiamos kiaulės iš kiaulių laikymo vietų, esančių Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punkte nurodytuose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose (toliau – III dalyje esantys išsiuntimo ūkiai), kuriomis savaitės dienomis ir kokiu laiku išpjaustomos šių kiaulių skerdenos, subproduktai, ruošiama šviežia mėsa, gaminama smulkinta mėsa, mėsos pusgaminiai, mėsos gaminiai (toliau – produktai), nurodyta, kaip produktai laikomi, ženklinami, transportuojami, kaip atliekamas šalutinių produktų tvarkymas ir dezinfekcija, išvengiant produktų sumaišymo, kryžminės taršos ir užtikrinant efektyvų prevencinių afrikinio kiaulių maro priemonių taikymą, t. y., turi būti nurodyti skirtingi konkretūs skirtingų procesų laiko intervalai ir įvardyti kiti atliekamų veiksmų atskyrimo būdai, kuriais būtų užtikrinama, kad produktai, gauti iš III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulių nebūtų tvarkomi tuo pačiu metu su kitais produktais, gautais iš kiaulių, kilusių iš kiaulių laikymo vietų, nesančių Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punkte nurodytuose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose (toliau – III dalyje nesantys išsiuntimo ūkiai),

4.2.2.   įvardyta darbuotojų, dalyvaujančių Aprašo 4.2.1 papunktyje nurodytuose procesuose, supažindinimo su procesų atskyrimo reikalavimais tvarka. Procesų atskyrimo reikalavimai turi būti nustatyti darbo instrukcijose; instrukcijos turi būti laikomos lengvai prieinamose darbuotojams vietose;

4.3. III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulių šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo, atliekamo, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugpjūčio 23 d. įsakymu Nr. B1-624 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo kontrolės“ ir Sprendimo 2014/709/ES 7 straipsnio nuostatomis, aprašymą;

4.4. atlikus Aprašo 4.2.1 papunktyje nurodytus procesus, efektyvios dezinfekcijos vykdymo ir kontrolės, siekiant išvengti afrikinio kiaulių maro (toliau – AKM) viruso, aprašą.

5.  Departamentas turi užtikrinti jo kontroliuojamoje teritorijoje esančių visų kiaulių skerdyklų, kiaulienos išpjaustymo įmonių ir kiaulienos perdirbimo įmonių, nesančių į Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punktą įtrauktuose administraciniuose teritoriniuose vienetuose, supažindinimą su Sprendimo 2014/709/ES 4 straipsnio ir Aprašo nuostatomis planinio patikrinimo arba RVASVT audito metu.

6.  III dalyje nesantis ūkio subjektas, siekiantis skersti kiaules Sprendimo 2014/709/ES 4 straipsnyje nustatytais atvejais ir (ar) išpjaustyti tokių kiaulių skerdenas ir (ar) naudoti gamybai tokios mėsos žaliavas ir siekiantis gauti patvirtinimą, departamentui, kurio kontroliuojamoje teritorijoje planuoja vykdyti veiklą, turi pateikti dokumentus, nurodytus Aprašo 4.1–4.4 papunkčiuose.

7Departamentas, gavęs Aprašo 4.1–4.4 papunkčiuose nurodytus dokumentus, per 5 (penkias) darbo dienas turi atlikti ūkio subjekto patikrinimą, kurio metu įvertina jo atitiktį Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo 4.1–4.4 papunkčių reikalavimams.

8Departamentas, patikrinimo metu nustatęs, kad ūkio subjektas neatitinka Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo 4.1–4.4 papunkčių reikalavimų, nurodo ūkio subjektui pateikti departamentui trūkumų šalinimo planą, vadovaujantis Ūkio subjektų veiklos patikrinimo taisyklių, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. B1-59 „Dėl Ūkio subjektų veiklos patikrinimo taisyklių patvirtinimo“, nustatyta tvarka ir terminais.

9Ūkio subjektas, pašalinęs nustatytus trūkumus, apie tai raštu turi informuoti departamentą, kuris per 5 (penkias) darbo dienas nuo pranešimo gavimo dienos pakartotinai turi atlikti ūkio subjekto atitikties Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo 4.1–4.4 papunkčių reikalavimams patikrinimą.

10Departamentas, patikrinimo metu nustatęs, kad ūkio subjektas atitinka Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo 4.1–4.4 papunkčių reikalavimus, nedelsiant apie tai el. paštu vss@vmvt.lt ir info@vmvt.lt informuoja VMVT direktoriaus pavaduotoją pagal administruojamą sritį ir Veterinarijos sanitarijos skyrių ir pateikia visą su patvirtinimo išdavimu susijusią medžiagą.

11.  VMVT, gavusi iš departamento pranešimą ir visą su patvirtinimo išdavimu susijusią medžiagą, ne vėliau kaip 5 (penkias) darbo dienas ją įvertina ir nustačiusi, kad:

11.1.  departamento teikiamuose dokumentuose nėra neatitikimų Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo reikalavimams, suteikia ūkio subjektui patvirtinimą;

11.2.  departamento teikiamuose dokumentuose yra neatitikimų Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo reikalavimams, apie tai raštu informuoja departamentą nurodydama neatitikimo priežastis. Departamentas per 5 (penkias) darbo dienas privalo raštu informuoti VMVT apie priimtus sprendimus dėl ūkio subjekto teikimo patvirtinti arba teikiamo patvirtinimo nutraukimo.

12Patvirtintų ūkio subjektų sąrašas skelbiamas VMVT interneto svetainėje, kurios adresas nurodomas Europos Komisijai, vadovaujantis Sprendimo 2014/709/ES 14 straipsniu.             

13.  Patvirtinimas panaikinamas VMVT direktoriaus įsakymu, kai:

13.1ūkio subjektui panaikinamas veterinarinis patvirtinimas, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ nuostatomis;

13.2.  patikrinus ūkio subjektą, nustatoma grubių Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo 4.1–4.4 papunkčių reikalavimų pažeidimų;

13.3.  ūkio subjektas per nustatytą laikotarpį nepašalina departamento patikrinimo metu nustatytų trūkumų;

13.4pakeičiamas Sprendimo 2014/709/ES priedo III dalies 2 punktas (kai iš punkto išbraukiamas administracinis teritorinis vienetas, kuriame ūkio subjektas vykdo veiklą).

 

III SKYRIUS

III DALYJE ESANČIO IŠSIUNTIMO ŪKIO KIAULIŲ SKERDIMO IR IŠ JŲ GAUTŲ PRODUKTŲ TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

14.  III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulės turi būti skerdžiamos ir iš jų gautų produktų tvarkymas turi būti atliekamas tik Aprašo nustatyta tvarka patvirtintame ūkio subjekte, laikantis Sprendimo 2014/709/ES 4, 5 straipsnių ir 11 straipsnio 2 dalies nuostatų.

15III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulės į skerdyklas, esančias kituose Lietuvos Respublikos administraciniuose teritoriniuose vienetuose, vežamos paskersti, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. spalio 25 d. įsakymo Nr. B1-754 „Dėl kiaulių išvežimo iš kiaulių laikymo vietų Lietuvos Respublikoje“ 1.2 papunkčio nuostatomis.

16.  Ūkio subjektas ir (ar) departamento valstybės tarnautojas ar darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį, paskirtas atlikti valstybinę veterinarinę priežiūrą departamento kontroliuojamoje teritorijoje esančioje skerdykloje, privalo užtikrinti:

16.1.  kad III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulės ir (ar) iš jų gauti produktai bus atvežti į ūkio subjektą, laikantis Aprašo 4.2.1 papunktyje nustatytų reikalavimų;

16.2.  kad iš III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulių gauti produktai būtų ženklinami nacionaliniu sveikumo ženklu ar nacionaliniu atpažinimo žymeniu, kaip nustatyta Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos apraše, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d. įsakymu Nr. B1-373 „Dėl Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašas), ir tiekiami tik Lietuvos Respublikos rinkai.

17.  Ūkio subjektas privalo užtikrinti:

17.1kad transporto priemonių dezinfekcija ir dezinsekcija būtų atliekama kaip įmanoma greičiau po III dalyje esančio išsiuntimo ūkio kiaulių iškrovimo skerdykloje, naudojant autorizuotus veterinarinius biocidinius produktus, kurie veikia AKM virusą, ir turėti tai patvirtinančius dokumentus;

17.2.  kad, paskerdus III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaules ir (ar) baigus tvarkyti iš šių kiaulių gautus produktus, patalpos bus išdezinfekuotos Aprašo 17.1 papunktyje nurodytais autorizuotais veterinariniais biocidiniais produktais;

17.3.  kad tvarkomi produktai bus laikomi sandėlyje atskirai nuo iš III dalyje esančio išsiuntimo ūkio kiaulių gautų produktų.

18.  III dalyje esančių išsiuntimo ūkių kiaulių šalutiniai gyvūniniai produktai turi būti tvarkomi teisės aktų nustatyta tvarka, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugpjūčio 23 d. įsakymu Nr. B1-624 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo kontrolės“ ir Sprendimo 2014/709/ES 7 straipsnio nuostatomis.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

19.  III dalyje nesančių išsiuntimo ūkių kiaulių produktai gali būti tiekiami Europos Sąjungos rinkai, jei jie atitinka Sprendimo 2014/709/ES ir Aprašo nuostatas.

20III dalyje nesančių išsiuntimo ūkių kiaulių produktai, kuriuos tvarkant nebuvo taikyti Aprašo 4.2–4.4 papunkčiuose nurodyti atskyrimo reikalavimai, turi būti privalomai ženklinami nacionaliniu sveikumo ženklu ar nacionaliniu atpažinimo žymeniu, kaip nustatyta Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos apraše, ir tiekiami tik Lietuvos Respublikos rinkai.

21Patvirtinti ūkio subjektai tikrinami planinių ir neplaninių patikrinimų metu teisės aktų nustatyta tvarka.

_____________________