LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMOS PATVIRTINIMO

 

 

2015 m. gegužės 25 d. Nr. V-641

Vilnius

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos nepaprastosios padėties įstatymo 28 straipsnio 14 punktu, Lietuvos Respublikos karo padėties įstatymo 35 straipsniu, Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo 4 straipsnio 3 punktu ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 29 nutarimu Nr. 631 „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“, 9 ir 17 punktais, bei siekdama užtikrinti maisto produktų paskirstymą gyventojams nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,

t v i r t i n u pridedamą Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamą maisto produktų asortimentą ir vieno gyventojo paros suvartojimo normą.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministrė                                                            Rimantė Šalaševičiūtė


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d.

įsakymu Nr. V-641

 

 

NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS ir VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMA

 

1. Maisto produktų asortimentas:

1.1. Geriamasis vanduo – 1,5 l/parą.

1.2. Angliavandenių šaltiniai:

1.2.1. duona – 400 g/parą;

1.2.2. džiūvėsiai, traški duona – 250 g/parą;

1.2.3. kvietiniai miltai – 250 g/parą;

1.2.4. makaronai – 250 g/parą;

1.2.5. kruopos (grikių, ryžių, manų, miežių, perlinės) – 250 g/parą;

1.2.6. ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai – 200 g/parą;

1.2.7. bulvės – 1000 g/parą;

1.2.8. sausos bulvių košės – 280 g/parą.

1.3. Baltymų šaltiniai:

1.3.1. mėsa, žuvis – 270 g/parą;

1.3.2. vytintas ar rūkytas kumpis, arba vytintos ar rūkytos dešros – 200 g/parą;

1.3.3. mėsos arba žuvies konservai – 300 g/parą;

1.3.4. konservuotas sutirštintas pienas – 200 g/parą;

1.3.5. pieno milteliai – 150 g/parą;

1.3.6. fermentiniai sūriai – 150 g/parą;

1.3.7. džiovinti varškės sūriai – 350 g/parą.

1.4. Riebalų šaltiniai:

1.4.1. aliejus – 30 g/parą;

1.4.2. sviestas – 30 g/parą;

1.4.3. margarinas – 40 g/parą;

1.4.4. taukai – 20 g/parą.

1.5. Daržovės, vaisiai ir ankštiniai:

1.5.1. konservuotos daržovės ir vaisiai arba raugintos daržovės – 300 g/parą;

1.5.2. pupelės, pupos, žirniai, lęšiai – 100 g/parą;

1.5.3. džiovinti vaisiai – 120 g/parą;

1.5.4. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 300 g/parą.

1.6. Cukrus – 15 g/parą;

1.7. Druska – 3 g/parą;

1.8. Multivitaminai – 20 proc. RVK (referencinio vartojimo kiekio)/gyv./parą.

2. Suaugusio asmens maisto produktų norma apskaičiuota vidutiniam 8400 kJ/2000 kcal asmens paros vartojimo kiekiui, vienam asmeniui suvartojant per parą po vieną produktą iš kiekvienos grupės (jei suvartojami du produktai iš vienos grupės, jų kiekis mažinamas pusiau ir pan.).

3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama normos dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 1 m. amžiaus taikomos kūdikiams skirtų maisto produktų gamintojų nurodytos normos. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.

 

______________________

part_776881dad481414dbe4070d217455d27_end