JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS
TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MOKAMO MAITINIMO ORGANIZAVIMO
JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO LAVINIMO ĮSTAIGOSE
TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2009 m. gruodžio 17 d. Nr. T-275
Joniškis
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2008, Nr. 113-4290) 6 straipsnio 10 punktu, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo (Žin., 1991, Nr. 23-593; 2003, Nr. 63-2853) 60 straipsnio 1 dalies 15 punktu, Joniškio rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a
patvirtinti Mokamo maitinimo organizavimo Joniškio rajono savivaldybės bendrojo lavinimo įstaigose tvarkos aprašą (pridedama).
PATVIRTINTA
Joniškio rajono savivaldybės tarybos
2009 m. gruodžio 17 d. sprendimu Nr. T-275
MOKAMO MAITINIMO ORGANIZAVIMO
JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO LAVINIMO ĮSTAIGOSE
TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mokamo maitinimo organizavimo Joniškio rajono savivaldybės bendrojo lavinimo įstaigose tvarkos aprašas reglamentuoja Joniškio rajono savivaldybės bendrojo lavinimo įstaigų (toliau – bendrojo lavinimo įstaiga) mokinių mokamo maitinimo organizavimą šių įstaigų darbo dienomis.
2. Mokinių mokamas maitinimas bendrojo lavinimo įstaigose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.
4. Mokinių mokamo maitinimo paslauga organizuojama naudojant už suteiktas maitinimo paslaugas surinktas lėšas.
5. Maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, patvirtintus įstaigos vadovo ir suderintus su Šiaulių visuomenės sveikatos centro Joniškio skyriumi teisės aktų nustatyta tvarka.
6. Sudarant valgiaraščius būtina laikytis rekomenduojamų paros maisto medžiagų ir energijos normų vaikams, patvirtintų sveikatos apsaugos ministro.
II. MOKAMO MAITINIMO ORGANIZAVIMAS
8. Maitinimą bendrojo lavinimo įstaigos valgykloje gali teikti:
9. Bendrojo lavinimo įstaigos valgykloje gaminami pusryčiai ir pietūs pagal įstaigos vadovo patvirtintas įstaigos valgyklos darbo tvarkos taisykles.
10. Bendrojo lavinimo įstaigos valgykloje gali veikti bufetas, kad mokiniai turėtų galimybę nusipirkti įvairių užkandžių, gėrimų, vaisių, kurių asortimentas derinamas su Šiaulių visuomenės sveikatos centro Joniškio skyriumi.
12. Atsiskaitymams grynaisiais pinigais įstaigos valgykloje turi būti įrengtas kasos aparatas. Kasos aparatai įdiegiami ir naudojami vadovaujantis Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimu Nr. 1283 (Žin., 2002, Nr. 82-3522; 2005, Nr. 97-3654).
13. Grynieji pinigai už suteiktas mokamo maitinimo paslaugas priimami ir jų apskaita tvarkoma vadovaujantis Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. vasario 17 d. nutarimu Nr. 179 (Žin., 2000, Nr. 15-398), arba įnešami į įstaigos banko sąskaitą.
14. Bendrojo lavinimo įstaigos vadovas, vadovaudamasis teisės aktais ir šiuo tvarkos aprašu, nustato mokamo maitinimo organizavimo tvarką, kurioje numato už maitinimo organizavimą atsakingus asmenis, dokumentacijos tvarkymą, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaitą, maisto produktų tiekėjų parinkimą, kontrolės sistemą, maisto saugą ir kitas su maitinimo organizavimu susijusias nuostatas.
15. Bendrojo lavinimo įstaigos valgyklos maisto gamybos kaštus sudaro išlaidos valgyklos darbuotojų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokoms, elektros energijai, karšto ir šalto vandens ir nuotekų sąnaudoms, prekėms įsigyti ir kitoms išlaidoms, susijusioms su maisto gamyba.
16. Išlaidos gamybos kaštams negali viršyti Joniškio rajono savivaldybės tarybos 2008 m. liepos 10 d. sprendimu Nr. T-126 (su vėlesniais pakeitimais) nustatyto antkainio.
III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
18. Bendrojo lavinimo įstaigų mokamo maitinimo organizavimo kontrolę atlieka Joniškio rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Joniškio skyrius, Joniškio rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
19. Bendrojo lavinimo įstaigų vadovai ar jų įgalioti asmenys kontroliuoja, ar sutartyse su tiekėjais numatytos maisto produktų kainos atitinka nurodytas mokėjimo dokumentuose, ar tinkama maisto produktų kokybė.