ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS TURGAVIETĖSE IR

VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKIŲ PATVIRTINIMO

 

2011 m. birželio 16 d. Nr. T-150

Šiauliai

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr.55-1049; 2008, Nr. 113-4290) 16 straipsnio 2 dalies 36 punktu, Mažmeninės prekybos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 (Žin., 2001, Nr. 51-1778; 2011, Nr. 33-1545), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 „Dėl Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2442), Šiaulių rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:

1.  Patvirtinti Šiaulių rajono savivaldybės prekybos turgavietėse ir viešosiose vietose taisykles (pridedama).

2.  Paskelbti oficialų informacinį pranešimą vietinėje spaudoje apie Šiaulių rajono savivaldybės prekybos turgavietėse ir viešose vietose taisyklių patvirtinimą.

3.  Pripažinti netekusiu galios Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2009 m. birželio 25 d. sprendimą Nr. T-200 „Dėl Šiaulių rajono savivaldybės prekybos prekyvietėse ir viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo“.

4.  Nustatyti, kad šis sprendimas įsigalioja 2011 m. liepos 1 d.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                            Algimantas Gaubas

 

PATVIRTINTA

Šiaulių rajono savivaldybės tarybos

2011 m. birželio 16 d.

sprendimu Nr. T-150

 

ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS TURGAVIETĖSE IR VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Šiaulių rajono savivaldybės prekybos turgavietėse ir viešose vietose taisyklės (toliau – taisyklės) reglamentuoja prekybos organizavimo tvarką Šiaulių rajono viešosiose vietose, turgavietėse, reikalavimus prekėms ir jų laikymui, prekiautojo, pirkėjo, atsakingų už prekybą viešose vietose bei turgavietėse asmenų teises ir pareigas, atsakomybę bei taisyklių laikymosi kontrolę.

2.  Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais bei kitais teisės aktais.

3.  Šių taisyklių privalo laikytis:

3.1. visi įstatymų nustatyta tvarka įregistravę savo veiklą juridiniai ir fiziniai asmenys, eksploatuojantys Šiaulių rajono turgavietes ir prekiaujantys jose bei viešosiose vietose;

3.2. fiziniai asmenys, nesiverčiantys individualia veikla, bet parduodantys Šiaulių rajono viešosiose vietose arba turgavietėse savo užaugintą produkciją ar pagamintą daiktą.

4.  Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka, jeigu įstatymai nenustato kitaip.

5.  Taisyklėse vartojamos sąvokos:

atsakingas turgavietės asmuo – turgavietės savininkas arba kitais pagrindais turgavietę valdantis arba jų įgaliotas asmuo, atsakingas už turgavietės darbo organizavimą;

ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai – žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka;

gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, žuvys, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus;

individuali veikla mažmeninėje prekyboje (toliau vadinama – individuali veikla) savarankiška mažmeninės prekybos veikla, kuria versdamasis fizinis asmuo siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį, įskaitant mažmeninės prekybos veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – IKP) – produktai, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis;

kioskas smulkiai prekybai skirtas nedidelis lengvų konstrukcijų pastatas, kurio užimamas žemės plotas yra ne didesnis kaip 15 kv. m ir kurio dalis sienų ar jų viršutinės dalys yra įstiklintos, ir prekyba vyksta per priekinėje sienoje esančią vitrinos langą;

laikinieji prekybos įrenginiai sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai, vežimėliai, stalai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir pan.) skirta prekybai;

lauko kavinė poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos, ir kt.), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugoms, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama;

lydimieji dokumentai – produkto kilmę, saugą, kokybę ir (ar) įsigijimą teisės nustatyta tvarka patvirtinantys dokumentai (važtaraščiai, sąskaitos, faktūros, PVM sąskaitos faktūros);

maisto produktai apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai bei natūraliai užaugę arba užauginti miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, grybų konservai, uogienės, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei;

maisto tvarkymo subjektas fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Sąvoka „Maisto tvarkymo subjektas“ atitinka sąvoką „Maisto verslo operatorius“, vartojamą 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialus leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. kovo 4 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 202/2008 (OL 2008 L 60, p. 17). Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui;

negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai;

pardavėjas asmuo (juridinis asmuo ar verslo liudijimą įsigijęs fizinis asmuo, taip pat fizinis asmuo, teisės aktų nustatyta tvarka turintis teisę prekiauti be verslo liudijimo), parduodantis prekes vartotojui verslo patalpose ir (ar) už jų ribų;

paviljonas įvairios paskirties lengvų konstrukcijų pastatas, kurio dalis ar visos sienos įstiklintos, yra atskiras statinys ar priestatas prie kito pastato, tačiau turintis atskirą įėjimą bei atskirą stogą;

prekyba veikla, susijusi su prekių pirkimu ir pardavimu, įskaitant antrinių žaliavų ir stiklo taros supirkimą, gamyba bei vartojimu iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar autopriekabų, laiko kavinėse;

turgavietė teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse, paviljonuose ir kituose joje pastatytuose statiniuose (taip pat ir laikinuosiuose), kurioje nuolat arba tam tikromis savaitės dienomis fiziniai ir juridiniai asmenys, sumokėję turgavietės administratoriaus nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus ir kitas ne maisto, taip pat naudotas prekes;

prekė bet kuris kilnojamasis daiktas parduodamas arba siūlomas parduoti pirkėjui (vartotojui);

prekei taikomas techninis reglamentas – Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vyriausybės įstaigų, ministerijų, prie jų įsteigtų departamentų ir kitų įstaigų joms priskirtose valstybės valdymo srityse pagal kompetenciją patvirtintas teisės aktas arba Lietuvoje tiesiogiai taikomas Europos sąjungos teisės aktas, nustatantis privalomuosius prekių saugos, kokybės, paskirties reikalavimus, kuriuos turi atitikti į Lietuvos rinką teikiamas prekės;

prekiautojas žemės ūkio ir maisto produktais – teisės aktų nustatyta tvarka įregistravęs veiklą fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis žemės ūkio ir (ar) maisto produktus atsakingo prekyvietės asmens paskirtoje turgavietės prekybos vietoje;

prekiautojas savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau prekiautojas) fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešoje vietoje;

prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirta viešoji vieta (toliau – viešoji vieta) – Šiaulių rajono savivaldybės nustatyta arba privataus asmens skirta ir su teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderinta teritorija prekybai tik savo gamybos ir žemės ūkio produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ir priekabų;

rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistema (toliau – RVASVT) – rizikos veiksnių nustatymo, įvertinimo ir valdymo sistema, taikoma maisto ar pašarų tvarkymo vietose savikontrolės tikslais;

savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – tautinio paveldo produktai) – nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais;

už prekybą savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais atsakingas asmuo (toliau – atsakingas asmuo) – prekiautojų savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais arba žemdirbių savivaldos organizacijų pasirinktas asmuo, Savivaldybės arba privačios teritorijos savininko paskirtas atsakingu už prekybą savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais;

vartojimo pirkimo-pardavimo sutartis – pirkimo-pardavimo sutartis, pagal kurią pardavėjas įsipareigoja parduoti prekę – kilnojamąjį daiktą pirkėjui – fiziniam asmeniui pastarojo asmeniniams, šeimos ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su verslu ar profesija, tenkinti, o pirkėjas įsipareigoja sumokėti kainą;

viešoji vieta – Šiaulių rajono savivaldybės teritorijos vieta, kurioje vykdoma prekyba, teikiamos paslaugos, Savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje (išskyrus išnuomotą ar perduotą naudotis teritoriją), kurioje teikiamos paslaugos, taip pat vykdoma prekyba nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių ir kitų statinių, kurie naudojami terminuotą laiką;

žemės ūkio produktai – augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai ir iš jų gauti pirminio perdirbimo produktai;

žemės ūkio ir maisto produktų atsekamumas – galimybė pagal lydimuosius dokumentus ir parduodamų produktų kiekinę apskaitą atsekti žemės ūkio ir maisto produktų kokybinę sudėtį, gamintoją, tiekėją, kilmę.

Taisyklėse vartojamos kitos sąvokos atitinka sąvokas apibrėžtas kituose teisės aktuose.

6.  Nuolatines ir laikinas prekybos viešąsias vietas Šiaulių rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) seniūnijose nustato seniūnai.

7.  Dėl vietos paskyrimo prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais atsakingas asmuo turi kreiptis į seniūnijas ar privačios teritorijos savininką.

8.  Šiaulių rajono savivaldybės teritorijoje organizuojamų masinių renginių metu prekybos viešąsias vietas nustato Savivaldybės administracijos direktorius, vadovaudamasis Savivaldybės tarybos patvirtintomis Renginių organizavimo Šiaulių rajono savivaldybės teritorijoje taisyklėmis.

9.  Vadovaudamiesi šiomis taisyklėmis ir kitais teisės aktais atsakingi turgaviečių asmenys parengia ir savo įsakymu tvirtina turgavietės prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisykles.

 

II. PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE ORGANIZAVIMAS

 

Reikalavimai prekybos vietai

 

10.  Mažmeninės prekybos ir prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose būdai gali būti šie:

10.1.                     prekyba iš kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių, autopriekabų ir sunkvežimių. Prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 30 kv. m;

10.2.                     prekyba lauko kavinėse. Lauko kavinės plotas nustatomas lauko kavinės plane (schemoje);

10.3.                     prekyba iš (nuo) laikinų prekybos įrenginių. Prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 3 kv. m;

10.4.  prekyba masinių renginių metu;

10.5.  kiti teisės aktais nedraudžiami prekybos būdai.

11.  Prekybos vietai skiriama ne daugiau kaip 30 kv. m.

12.  Prekybos vieta, išskyrus prekybą renginių metu, įrengiama prekybos vietos plane (schemoje) nurodytoje vietoje arba privataus asmens paskirtoje, šiam asmeniui nuosavybės teise ar kitais pagrindais priklausančioje teritorijoje. Prekybos vietą masinių renginių metu nurodo renginio organizatorius.

13.  Prekybos vietoje naudojama tik prekybai skirta ar pritaikyta įranga, suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

14.  Prekybos vietoje privalo būti šiukšlių dėžė.

15.  Prekiaujant iš kioskų, paviljonų arba iš prekybai pritaikytų automobilių ar autopriekabų bei lauko kavinėse ne prie stacionarių viešojo maitinimo įmonių, turi būti sudaroma sutartis su atliekas tvarkančia įmone.

16.  Prekybos vietoje naudojama įranga turi būti visiškai sukomplektuota, švari, tvarkinga, nesurūdijusi, nudažyta ir atitikti teisės aktuose numatytus reikalavimus.

17.  Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, grindinio ir t. t.

18.  Prekės ir jų atsargos turi būti laikomos tik prekybos įrangoje.

19.  Prekybos vietoje privalo būti iškaba, kurioje nurodytas įmonės pavadinimas arba verslo liudijimą įsigijusio asmens vardas, pavardė ir įsigyto verslo liudijimo numeris.

20.  Asmuo, kuriam verslo liudijimas nėra privalomas, iškaboje nurodo savo vardą, pavardę. Šie duomenys iškaboje nurodomi pardavėjo pasirinktu būdu, tačiau jie turi būti pirkėjų matomi.

21.  Prekiaujantys savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje be medicininės knygelės (sveikatos pažymėjimo) privalo turėti:

21.1.                     ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimą arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimą ir pažymą iš VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro apie žemės ūkio valdoje vykdomas pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;

21.2.                     sodininkai, prekiaujantys savo vaisiais, uogomis, daržovėmis – nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

21.3.                     bitininkai, prekiaujantys savos gamybos medumi ir bitininkystės produktais - bityno pasą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka, arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre;

21.4.                     prekiaujantys ekologiškais žemės ūkio ir maisto produktais – prekybos-ekologinės gamybos ūkio sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

21.5.                     prekiaujantys išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktais – išskirtinės kokybės produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

21.6.                     prekiaujantys tautinio paveldo produktais – tautinio paveldo produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas).

 

Prekybos sąlygos

 

22.  Galima pradėti prekiauti iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, lauko kavinių, prieš tai parengus ir suderinus vietos planą (schemą) su Savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriumi bei seniūnijos, kurios teritorijoje yra prekiaujama, seniūnu.

21.  Viešosiose vietose teisės aktų nustatyta tvarka yra leidžiama teikti viešojo maitinimo paslaugas, prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, suvenyrais, meno dirbiniais, periodinės spaudos leidiniais, knygomis, loterijos bilietais, o vasaros sezono metu (nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 1 d.) – akiniais nuo saulės, ledais, vykdyti prekybą lauko kavinėse.

22.  Prekybos ir maitinimo įmonių patvirtintų sklypų ribose gali prekiauti tik pačios įmonės savo prekėmis.

23.  Lauko kavinėse leidžiama groti muziką nuo 10.00 val. iki 22.00 val. Muzikos garso lygis neturi viršyti 60 dBa nustatytos triukšmo normos.

24.  Visais atvejais prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose leidžiama tik turint seniūno išduotą leidimą.

25.  Prekyba kitos rūšies prekėmis (gėlėmis, tautodailės gaminiais, dėvėtais rūbais ir kt.) leidžiama tik seniūnijos teritorijos vietose, suderinus su seniūnu.

26.  Parduodamos prekės turi būti saugios, t. y. prekė turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymuose tai prekei taikomuose techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytus saugos reikalavimus.

27.  Prekių transportavimo, laikymo ir išdėstymo prekybos vietoje, taip pat prekybos jomis sąlygos turi atitikti teisės aktuose nustatytus higienos, visuomenės sveikatos priežiūros, prekių tvarkymo, saugos reikalavimus bei gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose nustatytas sąlygas.

28.  Parduodamos prekės turi būti tinkamos kokybės, t. y. prekė turi atitikti prekės gamintojo nurodytus pateikiamų normatyvinių dokumentų reikalavimus:

28.1.  prekė turi būti tinkama naudoti tam, kam tokios rūšies prekės paprastai naudojamos;

28.2.  prekė turi atitikti kokybės rodiklius, kurių galima tikėtis atsižvelgiant į prekės prigimtį ir prekės gamintojo, jo atstovo ar pardavėjo viešus pareiškimus dėl prekės kokybės.

29.  Prekiautojas privalo parduoti pirkėjui prekes taroje ir supakuotas, išskyrus tuos atvejus, kai dėl prekių pobūdžio šito daryti nereikia.

 

Reikalavimai prekiaujantiems gyvūniniais maisto produktais

 

30.  Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais produktais, produktai turi būti pagaminti VMVT patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 (Žin., 2006, Nr. 8-312):

30.1.  pieno produktais – produktai turi atitikti reikalavimus gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138; 2010, Nr. 42-2054);

30.2.  žuvies produktais – produktai turi atitikti mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34; 2006, Nr. 5);

30.3.  paukštiena, triušiena – ji turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-717 (Žin., 2005, Nr. 153-5667);

30.4.  laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa – ji turi atitikti Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-725 (Žin., 2006, Nr. 2-33);

30.5.  kiaušiniais, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių – turi atitikti 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1831/2009 (OL 2009 L 63, p.9), reikalavimus;

30.6.  bitininkystės produktais, tiekiamais tiesiogiai galutiniam vartotojui, – turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266).

31. Produktai, kurie nėra išvardyti 30 punkte, turi atitikti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialus leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2004 (OL 2004 L 87, p. 109).

 

Reikalavimai prekiaujantiems negyvūniniais maisto produktais

 

32. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti, kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba) prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. B1-468 (Žin., 2008, Nr. 1094190).

33. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:

33.1.  tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

33.2.  pateikti informaciją galutiniam vartotojui apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę, nurodant savo vardą, pavardę, pavadinimą žodžiu arba raštu (iškaboje).

34. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.

35. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, patvirtintą Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

 

Apribojimai prekybai ir leidimų išdavimas

 

36. Savivaldybės viešose vietose ir prekyvietėse draudžiama parduoti prekes, jei:

36.1.  mažmeninė prekyba tokiomis prekėmis yra uždrausta įstatymais ir kitais teisės aktais;

36.2.  jų įsigijimas teisės aktų nustatyta tvarka nepatvirtintas prekių įsigijimą patvirtinančiais dokumentais;

36.3.  prekės yra be jų atitikties dokumentų, išduotų teisės aktų nustatyta tvarka;

36.4.  prekės nepaženklintos teisės aktų nustatyta tvarka;

36.5.  pasibaigęs jų naudojimo tinkamumo terminas;

36.6.  buvo iš naujo perženklintos (perpakuotos) ar kitaip apdorotos siekiant pratęsti jų tinkamumo naudoti terminą.

37. Leidimus prekiauti ir teikti paslaugas Šiaulių rajono savivaldybės viešose vietose išduoda ir jų galiojimą panaikina seniūnas, vadovaudamasis Šiaulių rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintais Vietinių rinkliavų už leidimą prekiauti ar teikti paslaugas Šiaulių rajono viešose vietose nuostatais.

38. Asmenims iki 16 metų leidimai prekiauti ir teikti paslaugas viešose vietose neišduodami.

 

III. PREKYBOS TURGAVIETĖSE ORGANIZAVIMAS

 

Reikalavimai turgavietei ir prekybai

 

39. Turgavietės turi būti suprojektuotos, pastatytos ir įrengtos taip, kad jos nesudarytų grėsmės aplinkai ir jose ar šalia jų esančių žmonių sveikatai.

40. Pastatytos ar rekonstruotos turgavietės turi būti priimtos naudoti pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus.

41. Kiekviena turgavietė privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

42. Turgavietė privalo atitikti higienos reikalavimus teritorijai, patalpoms, įrengimams, atliekų tvarkymui, vandens tiekimui, asmens higienai, maisto produktams, maisto prekių vyniojimui, pakavimui ir kitus reikalavimus, nustatytus teisės aktuose.

43. Turgavietės patalpų, įrangos, (inventoriaus) dezinfekcijai turi būti naudojamos tik Lietuvos Respublikoje registruotos, leidžiamos naudoti maisto įmonėse dezinfekcinės medžiagos.

44. Turgavietėje galima prekiauti tik tokiomis prekių grupėmis, kurių prekybai yra paskirtos zonos ir sudarytos sąlygos produktams laikyti pagal gamintojo nurodytus reikalavimus tik higieniškomis sąlygomis. Produktai, kuriems reikalingas temperatūros režimas, turi būti laikomi tik šaldymo įrenginiuose.

45. Turgavietėje privalo būti:

45.1.  viešai paskelbtos prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisyklės, kuriose reglamentuota:

45.1.1. bendrieji reikalavimai (darbo laikas, šiukšlių surinkimas ir t. t.);

45.1.2. detali prekybos vietų išdėstymo schema, kurioje nurodytos prekybos vietos, taip pat prekių grupės, kuriomis leidžiama prekiauti toje vietoje, mokesčių už prekybos vietas dydžiai, mokėjimo tvarka;

45.1.3. turgavietės atsakingų asmenų darbo laikas, darbuotojų ir prekiautojų teisės, pareigos ir atsakomybė;

45.1.4. kiti teisės aktuose nurodyti reikalavimai;

45.2.  pirmosios medicinos pagalbos priemonės;

45.3.  įdiegta maisto produktų tvarkymo savikontrolės sistema;

45.4.  sudarytos sąlygos pirkėjui patikrinti įsigytų prekių svorį ir masę. Svarstyklės, svarsčiai ir kitos matavimo priemonės turi turėti galiojančius patikros liudijimus arba metrologinės patikros žymenis, nepažeistas plombas ir atitikti matavimo ribas ir tikslumą. Matavimo priemonės turi būti pateikiamos patikrai Valstybinės metrologijos tarnybos nustatyta tvarka.

46. Turgavietėje parduodami žemės ūkio ir maisto produktai turi būti atgabenti tokiomis transporto priemonėmis, kurios užtikrina tinkamą temperatūros režimą ir atitinka higienos reikalavimus.

47. Maisto produktais, žemės ūkio produkcija ir pramoninėmis prekėmis, išskyrus prekybą masinių renginių ir švenčių metu, galima prekiauti tik pagal turgaviečių atsakingų asmenų patvirtintas turgavietės prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisykles.

48. Į turgavietę žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, atitikties deklaracijos ir kt.). Ši nuostata netaikoma, jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija. Savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija į turgavietę pristatoma su laisvos formos krovinio važtaraščiu, kuriame turi būti:

48.1.  važtaraščio surašymo vieta ir data;

48.2.  juridinio asmens pavadinimas, kodas ir adresas arba fizinio asmens vardas ir pavardė, asmens kodas, adresas;

48.3.  krovinio pakrovimo ir iškrovimo vietos adresas, krovinio išgabenimo data ir laikas;

48.4.  žinios apie krovinį (krovinio pavadinimas, mato vienetas, krovinio kiekis ar svoris, pakuotės rūšis, pakuočių kiekis);

48.5.  transporto priemonės vairuotojo vardas ir pavardė, parašas;

48.6.  transporto priemonės markė ir valstybinis numeris;

48.7.  ir kitos nuostatos, neprieštaraujančios teisės aktams.

49. Asmenys, savo ūkyje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, jų prekybai privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a), išduotą vadovaujantis Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti darbų tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127), ir atitinkamai 43.2, 43.3 punktuose išvardintų dokumentų originalus ar jų kopijas:

49.1.  asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla – ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir einamųjų metų išrašą iš Ūkininkų ūkių registro ir/ar Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir/ar žemės valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas. Išrašą teisės aktų nustatyta tvarka išduoda registrų tvarkymo įstaigos: VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Savivaldybės administracija;

49.2.  sodininkai – nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

49.3.  bitininkai – bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitynų, bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266), arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre.

50.  Individualia veikla besiverčiantys asmenys privalo turėti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, prekių lydimuosius dokumentus ir asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a).

51.  Juridiniai asmenys privalo turėti įmonės registravimo pažymėjimo kopiją, prekių lydimuosius dokumentus.

52.  Tuo atveju, kai asmenys, savo ūkinėje veikloje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, turgavietėje prekiauja ne patys, bet jų šeimos nariai, pateikiamas teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas įgaliojimas dėl leidimo prekiauti žemės ūkio produktais ir iš jų pagamintais maisto produktais, o jeigu samdyti darbuotojai, pateikiama darbo sutarties kopija.

53.  Turgavietės prekiautojams, prekiaujantiems jų pačių surinktomis, neperdirbtomis miško gėrybėmis, namų valdoje užaugintais žemės ūkio produktais, lydimųjų dokumentų pateikti nereikia, išskyrus sertifikuotus laukinės augalijos rinkėjus, kurie turi pateikti sertifikatą, išduotą vadovaujantis 2007 m. birželio 28 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 2092/91 ) OL 2007 L 189, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. rugsėjo 29 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 967/2008 (OL 2008 L 264, p. 1).

54.  Kiaušiniai turi būti parduodami tik supakuoti į gamintojo pakuotę, išskyrus kiaušinius, parduodamus pirminių produktų gamintojų, laikančių ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, kurie turi laikytis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 183/2009 (OL 2009 L 63, p. 9), reikalavimų.

55.  Asmenys, prekiaujantys turgavietėje moka turgavietę administruojančio asmens nustatytą mokestį už prekybos vietą, automobilių stovėjimo vietą bei kitas teikiamas paslaugas.

 

Prekyba maisto prekėmis

 

56.  Prekiautojai (juridiniai asmenys) maisto produktais turi turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo pažymėjimą.

57.  Asmenims, prekiaujantiems maisto produktais turint verslo liudijimus, galioja maisto tvarkymo pažymėjimas, išduotas prekyvietei.

58.  Maisto prekių laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai turi atitikti norminių teisės aktų reikalavimus.

59.  Greitai gendančios maisto prekės turi būti laikomos tik šaldymo įrengimuose, kurių temperatūra atitinka greitai gendančių maisto prekių laikymo sąlygų reikalavimus.

60.  Leidžiama prekiauti tik valgomais šviežiais ar džiovintais grybais.

61.  Draudžiama prekiauti:

61.1.  jeigu maisto produktai pagaminti maisto saugos kompetentingos institucijos nepatvirtintų ar neregistruotų maisto tvarkymo subjektų:

61.1.1. šviežia mėsa, taip pat ir smulkinta (malta) mėsa;

61.1.2. perdirbtos mėsos produktais (mėsos pusgaminiais ir gaminiais – rūkytais, sūdytais, vytintais, kepta mėsa ir paukštiena ir kt.) ir žuvininkystės produktais;

61.1.3. konservais;

61.1.4. konditerijos gaminiais;

61.1.5. sūdytais, raugintais, sumaišytais ne pagal rūšį džiovintais grybais;

61.2. kelių rūšių sumaišytais šviežiais grybais;

61.3.  kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis, išskyrus, jeigu šie produktai yra ekologiški ir sertifikuoti;

61.4.  neskrosta paukštiena;

61.5.  kiaušinių milteliais ir duženomis, ančių ir žąsų kiaušiniais;

61.6.  maisto papildais, kurie yra neregistruoti ir nenotifikuoti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka;

61.7.  specialios paskirties maisto produktais (mišiniai kūdikiams, perdirbti grūdiniai maisto produktai ir maistas kūdikiams bei mažiems vaikams, maisto produktai, skirti besilaikantiesiems svorį mažinančių sumažinto energijos kiekio dietų specialios medicininės paskirties maisto produktai, maisto produktai sportininkams);

61.8.  atitinkamai paženklintais žemės ūkio ir maisto produktais, neskirtais pardavinėti ir teikiamais kaip Europos Sąjungos pagalba.

62.  Maisto produktai, skirti vartoti be šiluminio apdorojimo ar plovimo, turi būti parduoti supakuoti. Nepakuotam maistui turi būti skirti pakavimo maišeliai ir įrankiai.

63.  nepakuoti maisto produktai, skirti vartoti be plovimo ar šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais arba mūvint apsaugines pirštines.

64.  Žemės ūkio produktų ir (arba) maisto produktų grupės turi būti veiksmingai atskirtos:

64.1.  maisto produktai nuo gyvūnų pašarų (pašarams turi būti atskira arba aiškiai paženklinta prekybos vieta);

64.2.  neįpakuoti maisto produktai nuo ne maisto prekių;

64.3.  šviežia mėsa, paukštiena, žuvys ir žuvininkystės produktai, pieno produktai, kiaušiniai turi būti atskirti tarpusavyje;

64.4.  supakuota šviežia mėsa ir mėsos produktai nuo nesupakuotos šviežios mėsos ir mėsos produktų;

64.5.  maisto produktai neskirti vartoti tiesiogiai be jų papildomo terminio apdorojimo nuo paruoštų vartoti be papildomo apdorojimo nefasuotų maisto produktų (pvz., pusgaminiai (marinuota mėsa) nuo mėsos gaminių (šaltai rūkytos dešros).

 

Prekyba ne maisto prekėmis

 

65.  Ne maisto prekėmis leidžiama prekiauti ne maisto prekybos zonoje.

66.   Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.

67.  Draudžiama prekiauti:

67.1.  nuodingomis ir pavojingomis žmogui ir aplinkai medžiagomis;

67.2.  cheminėmis medžiagomis, išskyrus fasuotas buitinės chemijos prekes, trąšomis, pesticidais. Šiomis prekėmis leidžiama prekiauti tik stacionarioje specializuotoje prekyvietėje ar jos teritorijoje įrengtose parduotuvėse;

67.3.  šaunamaisiais ginklais ir šoviniais (tarp jų ir dujiniais pistoletais), sprogmenimis bei kitais kariniais reikmenimis, šaltaisiais ginklais, ašarinių ir paralyžiuojančių dujų balionėliais ar užtaisais, pirotechnikos priemonėmis;

67.4.  specialiųjų institucijų uniforma, baltiniais ir patalyne su organizacijų arba įmonių ženklais;

67.5.  vaistais, narkotinėmis medžiagomis, ir jų žaliavomis;

67.6.  brangiųjų metalų ir brangakmenių dirbiniais, antikvariniais daiktais, valiuta ir kitais vertybiniais popieriais, išskyrus valiutos keitimą turgavietėje kredito įstaigų įrengtose valiutos keityklose;

67.7.  žvėrių ir paukščių, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą, iškamšomis ir kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais;

67.8.  draudžiamais medžioklės ir žvejybos įrankiais bei jų priedais;

67.9.  prekiauti gyvūnų odomis ir kailiais neturint veterinarijos išduotų dokumentų;

67.10.  sekso reikmenimis, erotinio pobūdžio prekėmis ir suvenyrais, erotinio ir smurtinio pobūdžio spaudos leidiniais, kino ir vaizdo filmais, erotinio ir smurtinio pobūdžio smulkiais spaudiniais (bet kuriuo poligrafiniu būdu pagamintomis kortomis, reklaminiais lankstinukais, atvirukais, lipdukais ir kt.).

68.  prekiauti importuotais naudotais drabužiais, trikotažo, tekstilės prekėmis, avalyne, minkštais baldais, buitine technika leidžiama tik turgavietėse, specializuotuose (tik naudotoms prekėms skirtose) parduotuvėse ir Savivaldybės tarybos ar jos įgalioto Administracijos direktoriaus nustatytose viešosiose vietose:

68.1.  prekės turi būti švarios ir apdorotos, kad būtų nekenksmingos ir saugios, privalu nurodyti kiekvienos prekės kainą;

68.2.  prie kiekvienos dėvėtų tekstilės gaminių ir avalynės siuntos turi būti dokumentas arba žyma siuntos lydimajame apskaitos dokumente, patvirtinantis (-i), kad siunta yra apdorota. Siuntos apdorojimą patvirtinančiame dokumente arba siuntos lydimajame apskaitos dokumente turi būti nurodytas siuntą apdorojusio juridinio asmens pavadinimas, buveinė, telefonas, apdorojimo data, būdas, gaminiams apdoroti vartotų cheminių medžiagų pavadinimai. Asmenys, prekiaujantys dėvėtais tekstilės gaminiais ir avalyne, privalo įspėti pirkėjus apie tai, kad prieš naudojant šias prekes pagal paskirtį jas būtina išskalbti, išvalyti ar kitaip pašalinti dezinfekavimo priemonių likučius. Tokie įspėjimai raštu turi būti pateikti ir prekybos vietose;

68.3.  parduodant naudotus buitinius elektrotechninius gaminius, elektros įrenginius, mechanizmus, pirkėjui turi būti pateikta informacija apie kiekvienos prekės tinkamumą naudoti pagal paskirtį (nurodyta, kad prekė tinka naudoti pagal paskirtį, netinka naudoti pagal paskirtį, ją būtina taisyti (suremontuoti) ir pan.), apie pakeitimus ir patobulinimus, jeigu jie buvo atlikti. Informacija pateikiama raštu. Jeigu prekė tinka naudoti pagal paskirtį, pirkėjui kartu su jo nusipirkta preke turi būti pateiktos gamintojo parengtos prekės naudojimo taisyklės, jeigu jų nėra – pardavėjo parengtos ir patvirtintos prekės naudojimo taisyklės, kuriose turi būti nurodyti pagrindiniai saugaus ir tinkamo prekės naudojimo reikalavimai.

69.  Automobiliais leidžiama prekiauti tik specializuotose turgavietėse.

 

Prekyba gyvūnais

 

70.  Naminiais gyvūnais prekiauti galima tik tam tikrose turgavietės vietose, suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

71.  Turgavietės vieta, kurioje prekiaujama gyvūnais, turi būti aptverta, grįsta kieta danga arba asfaltuota.

72.  Turgavietės aikštėje, kurioje prekiaujama gyvūnais, turi būti įrengta kanalizacija, mėšlo surinkimo konteineriai, vandentiekis, apšvietimas, gyvulių iškrovimo ir pakrovimo rampa, kurios grindys turi būti neslidžios, nuolydis ne didesnis kaip 30 proc.

73.  Turgavietės aikštė turi būti suskirstyta į sektorius, kuriuose prekiaujama stambiais gyvuliais, šunimis, katėmis, paukščiais, kailiniais žvėreliais ir kitais gyvūnais. Prekiauti gyvūnais galima ne mažiau kaip 50 m. atstumu nuo prekiaujančių maisto produktais.

74.  Kiekvienai gyvūnų rūšiai sektoriuose turi būti barjerai gyvuliams pririšti, stelažai atvežtų smulkių gyvūnų narvams pastatyti.

75.  Stambūs gyvūnai į turgų turi būti vežami reikiamai paruoštu transportu, o smulkūs - tinkamuose garduose ar narvuose.

76. Atvežti pardavimui gyvūnai turi būti sveiki ir paruošti pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius veterinarijos reikalavimus.

77. Turgavietės administracija turi užtikrinti, kad savininkai, prekiaujantys gyvūnais, turėtų veterinarijos pažymėjimus.

78. Stambūs gyvuliai, arkliai turi būti pririšti prie barjero. Suaugę šunys turguje turi būti su antsnukiais ir pavadėliais.

79. Paršeliai, kailiniai žvėreliai, paukščiai ir kiti smulkūs gyvūnai prekybos metu turi būti laikomi gerai ventiliuojamuose, švariuose garduose, dėžėse, narvuose. Gyvūnai turi būti laiku pašerti ir pagirdyti. Inkubatorių savininkai ir vienadienių naminių paukščių prekiautojai transportuodami ir prekiaudami turi užtikrinti tinkamą temperatūros (22o-30o C) režimą.

80. Turgavietės administracija ir gyvūnų savininkai privalo užtikrinti prekybos vietoje ir aikštėje reikiamą tvarką ir švarą. Prekybai pasibaigus, turgaus aikštė turi būti sutvarkoma, mėšlas išvežamas ir biotermiškai nukenksminamas, periodiškai dezinfekuojama ir dezinsekuojama.

81. Turgavietėje draudžiama:

81.1.  naudoti buitinės paskirties matavimo priemones;

81.2.  prekybos garso ir vaizdo kasetėmis vietose klausytis muzikos įrašus per akustines kolonėles. Jų vietoje turi būti įrengtos ausinės įrašams klausyti.

 

IV. PREKIAUTOJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

82. Sumokėjęs atitinkamą turgavietės nuomos mokestį turgavietę administruojančiam asmeniui, prekiautojas turi teisę:

82.1.  gauti vietą prekybai, atitinkančią visus sanitarinius-higieninius reikalavimus;

82.2.  naudotis visa turgavietėje esama įranga.

83. Prekybos vietoje prekiautojas privalo turėti:

83.1.  Šiaulių rajono savivaldybės administracijos seniūnijos išduotą leidimą prekiauti viešosiose vietose;

83.2.  dokumentą apie turgavietę administruojančiam asmeniui sumokėtą nustatytą mokestį už prekybos vietos nuomą ir suteiktas paslaugas;

83.3.  prekybos vietos planą ir įrangos projektą (išskyrus prekybą masinių renginių metu), suderintus su seniūnija;

83.4.  verslo liudijimą (asmenims, kuriems pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus verslo liudijimas yra privalomas) ar darbo sutarties kopiją, patvirtintą įmonės antspaudu ir vadovo parašu;

83.5.  asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba segėti kortelę, kurioje aiškiai ir įskaitomai užrašytas prekiautojo vardas, pavardė, atitinkamo 50 punkte nurodyto dokumento numeris, prekybos vietos numeris;

83.6.  prekių įsigijimą ir prekių kokybę liudijančius dokumentus;

83.7.  leidimą-higienos pasą ir (ar) maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą (jeigu tų prekių prekybai jis yra privalomas);

83.8.  asmens medicininę knygelę, jei prekiaujama maisto produktais ir žaislais.

84. Prekiautojas privalo:

84.1.  per 2 val. nuo prekybos pradžios arba vadovaudamasis turgavietės savikontrolės sistemos nustatytais reikalavimais turgavietės atsakingam darbuotojui pateikti:

84.1.1. parduoti pristatytos mėsos lydimuosius 49, 50, 51 punktuose nurodytus dokumentus, reikalingus turgavietės atsakingo asmens tvarkomai šviežios mėsos apskaitai vykdyti;

84.1.2. šių taisyklių 50, 51 punktuose nurodyti prekiautojai, prekiaujantys mėsos produktais, paukštiena ir paukštienos produktais, obuoliais, braškėmis, bulvėmis, pomidorais, agurkais, turgavietės atsakingo asmens pateiktame Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnale įrašyti prekiautos dienos duomenis;

84.1.3. iki kiekvieno mėnesio 5 d. pateikti turgavietės atsakingam asmeniui užpildytą Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą, kad pagal šiuos duomenis turgavietės atsakingas asmuo užpildytų Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą, įrašydamas duomenis apie kiekvieno šių taisyklių 50, 51 punktuose nurodyto prekiautojo per mėnesį parduotų produktų kiekius;

84.2. dėvėti tvarkingą ir švarią aprangą, laikytis asmens higienos, darbo saugos, priešgaisrinės apsaugos bei šių taisyklių ir turgavietės vidaus darbo tvarkos ir prekybos taisyklių reikalavimų;

84.3. palaikyti švarą ir tvarką prekybos vietoje ir turgavietės teritorijoje;

84.4. garantuoti kultūringą pirkėjų aptarnavimą, tiksliai sverti matuoti, dozuoti ir atsiskaityti su pirkėjais;

84.5. suteikti valstybine kalba pirkėjui būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamas prekes;

84.6. parduoti prekes pirkėjui ir teisės aktų nustatyta tvarka išduoti, jei pageidauja pirkėjas, prekių pardavimą, pirkimą ir atsiskaitymą už jas patvirtinantį dokumentą;

84.7. parduoti prekes kartu su jų priklausiniais ir priedais tokios būklės, kuri atitiktų pirkėjo išsirinktą pavyzdį;

84.8. garantuoti, kad būtų parduodamos tik saugios, tinkamos kokybės, sukomplektuotos prekės;

84.9. užtikrinti parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų atitiktį teisės aktų nustatytiems ženklinimo reikalavimams ir pateikti teisingą informaciją apie parduodamą žemės ūkio ir maisto produktą;

84.10.  parduodant nefasuotus maisto produktus (neturinčius gamintojo ženklinimo etiketės) pardavimo etiketėje aiškiai nurodyti produkto pavadinimą, gamintojo pavadinimą, jei gaminiai pagaminti ne Lietuvoje, nurodyti šalį, kurioje jie buvo pagaminti, bei platintoją, pateikti sertifikavimo institucijos išduotą sertifikatą, prekiaujant sertifikuotais (ekologiškais ar išskirtinės kokybės) produktais;

84.11.  parduodant naujas ne maisto prekes, išduoti pirkėjui garantinį dokumentą, kuriame turi būti tiksliai ir aiškiai nurodytas prekės kokybės garantijos terminas, jeigu parduodamoms prekėms toks terminas yra nustatytas;

84.12.  prekes, kurioms nustatytas tinkamumo naudoti terminas, parduoti tokiu laiku, kad pirkėjas turėtų realią galimybę panaudoti šias prekes iki jų tinkamumo naudoti termino pabaigos;

84.13.  sudaryti sąlygas pirkėjui apžiūrėti prekę (rūbus prisimatuoti), patikrinti kaip ji veikia arba pademonstruoti, kaip ją naudoti, jeigu tai įmanoma atsižvelgiant į prekės pobūdį;

84.14.  pardavęs netinkamos kokybės prekę, teisės aktų nustatyta tvarka pirkėjo pasirinkimu:

84.14.1. pakeisti ją tinkamos kokybės preke;

84.14.2. atitinkamai sumažinti prekės kainą;

84.14.3. per protingą terminą neatlygintinai pašalinti prekės trūkumus;

84.14.4. atlyginti prekės trūkumų šalinimo išlaidas;

84.14.5. grąžinti sumokėtą kainą.

84.15.  įstatymų nustatyta tvarka atlyginti pirkėjo patirtus nuostolius, jeigu jų pirkėjas patyrė įsigijęs netinkamos kokybės prekę arba dėl to, kad nebuvo pateikta informacija apie prekę arba ji buvo klaidinanti;

84.16.  sužinojęs, kad parduodamos prekės yra nesaugios, nedelsiant nutraukti prekybą šiomis prekėmis, informuoti pirkėjus, Nacionalinę vartotojų teisių apsaugos tarybą, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą arba Valstybinę ne maisto produktų inspekciją prie Ūkio ministerijos, pašalinti šias prekes iš rinkos, vykdyti kitas Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatyme, kituose produktų saugą reglamentuojančiuose teisės aktuose numatytas pareigas;

84.17.  prekiaudamas žemės ūkio ir maisto produktais ne lauko sąlygomis fiksuoja asmens atsiskaitymą ir išduoda jam pinigų priėmimo dokumentą – kasos kvitą, kuriame turi būti informacija, nurodyta Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimu Nr. 1283 (Žin., 2002, Nr. 82-3522; 2005, Nr. 97-1654), taip pat vykdo parduodamų produktų kiekinę apskaitą.

85.  Asmenys, naudojantys kasos aparatus, teisės aktų nustatyta tvarka gali nepildyti atitinkamų žurnalų formų.

 

V. ATSAKINGO TURGAVIETĖS ASMENS TEISĖS IR PAREIGOS

 

86.  Turgavietės atsakingas asmuo turi teisę:

86.1.                     pareikalauti, kad būtų laikomasi turgavietės prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisyklių;

86.2.                     uždrausti prekiauti, jei prekiautojas grubiai pažeidinėja prekyvietės prekybos ir organizavimo taisykles.

87.  Turgavietės atsakingas asmuo privalo:

87.1.                     suantspauduoti turgavietės prekiautojų, nurodytų šių taisyklių 50, 51 punktuose, turimus mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, bulvių, obuolių, braškių, pomidorų, agurkų lydinčiuosius dokumentus - važtaraščius, sąskaitas faktūras, PVM sąskaitas faktūras, atitikties deklaracijas ir kt., išskyrus, kai lydimųjų dokumentų patikra vykdoma pagal turgaviečių įdiegtą RVASVT arba geros higienos praktikos taisykles (GHPT). Tokiu atveju lydimųjų dokumentų patikra vykdoma pagal RVASVT arba GHPT sistemas;

87.2.                     užtikrinti, kad asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla, sodininkams, bitininkams, turintiems atitinkamai 49.1-49.3 punktuose nurodytus dokumentus ir prekiaujantiems savo užaugintais (pagamintais) ir (arba) perdirbtais žemės ūkio ir maisto produktais arba prekiaujantiems iš 49.1 49.3 punktuose nurodytų asmenų įsigytais žemės ūkio ir maisto produktais, būtų atskirtos ir aiškiai pažymėtos prekybos zonos;

87.3.                     pildyti Turgavietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalą, išskyrus atvejus, kai prekyvietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Turgavietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal turgavietės įdiegtas RVASVT arba GHPT sistemas;

87.4.                     atspausdinti, surišti, suantspauduoti ir pateikti šių taisyklių 50, 51 punktuose nurodytiems prekiautojams Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą;

87.5.                     iki einamojo mėn. 5 d. surinkti duomenis iš turgavietės prekiautojų, nurodytų šių taisyklių 50, 51 punktuose, apie praėjusį mėnesį į parduotų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) kiekius, išskyrus atvejus, kai turgavietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą toliau RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal turgavietės įdiegtas RVASVT arba GHPT sistemas;

87.6.                     pildyti Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) žurnalą, kuriame surašomi 50, 51 punktuose nurodytų prekiautojų per mėnesį turgavietėje parduotų mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų kiekiai, išskyrus atvejus, kai turgavietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Turgavietėse parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal turgavietės įdiegtas RVSAVT arba GHPT sistemas;

87.7.  užtikrinti, kad esant poreikiui 49 punkte išvardintiems asmenims būtų suteikta ne mažiau kaip 25 proc. visų prekybos vietų savo ūkyje užaugintiems žemės ūkio ir iš jų pagamintiems maisto produktams parduoti;

87.8. saugoti Turgavietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalą, Turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą 12 mėn. arba atitinkamus žurnalus pagal turgavietės įdiegtą RVSAVT arba GHPT sistemas;

87.9. garantuoti, kad būtų prekiaujama tik nekenksmingomis žmogaus sveikatai prekėmis;

87.10.  sudaryti tinkamas prekybai maisto ir ne maisto prekėmis sąlygas;

87.11.  užtikrinti, kad būtų laikomasi geros higienos praktikos reikalavimų. Atsakingi turgavietės darbuotojai, darbo metu liečiantys maisto produktus, atitiktų teisės aktų nustatytus sveikatos reikalavimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka įgytų privalomųjų higienos žinių, turėtų Sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka;

87.12.  užtikrinti turgavietės teritorijos, jos patalpų, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekciją deratizaciją šiukšlių išvežimą;

87.13.  užtikrinti viešąją tvarką turgavietėje;

87.14.  užtikrinti, kad prekiaujantieji ne lauko sąlygomis (t. y. pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse) prekybai žemės ūkio produktais ir iš jų pagamintais maisto produktais, naudotų kasos aparatus, kaip reglamentuojama Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 m. sausio 12 d. nutarime Nr. 5 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimo Nr. 1283 „Dėl Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2011, Nr. 6-215);

87.15.  užtikrinti, kad priežiūrą atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojus į pagalbines patalpas (sandėlius, šaldymo kameras, cechus ir kitur) lydėtų už šiose patalpose saugomas materialines vertybes atsakingas asmuo.

 

VI. PIRKĖJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

88.  Pirkėjas turi teisę:

88.1. gauti valstybine kalba jam būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamas prekes;

88.2. apžiūrėti perkamą prekę ir pareikalauti, kad pardavėjas ją patikrintų arba pademonstruotų kaip ja naudotis, jeigu tai įmanoma atsižvelgiant į prekės pobūdį;

88.3. pareikalauti, kad pardavėjas vykdytų Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse nustatytų prekių keitimo bei grąžinimo sąlygas, jeigu buvo parduota netinkamos kokybės, nesaugi prekė;

88.4. pirkėjas gali pareikšti pretenzijas dėl neteisingo atsiskaitymo, jeigu pinigus tikrino nepasitraukęs nuo prekystalio.

89.  Pirkėjas privalo atsiskaityti už perkamas prekes (sumokėti nustatytą kainą).

 

VII. KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ

 

90.  Prekiautojų veiklą, jų parduodamų prekių saugą ir kokybę gali tikrinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, leidimą prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose išdavusios institucijos tarnautojai, kitų institucijų darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.

91.  Leidimą prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose panaikina seniūnas.

92.  Leidimas prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose panaikinamas ir naujas neišduodamas 1 (vienerius ) metus, jeigu:

92.1. daugiau kaip du kartus per 6 mėnesius gauta kontroliuojančių valstybės institucijų raštu pateiktų pretenzijų dėl juridinio ar fizinio asmens veiklos;

92.2.  daugiau kaip du kartus per 6 mėnesius nustatyti alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių mažmeninės prekybos taisyklių pažeidimo atvejai ir juridinių asmenų darbuotojai, vadovai buvo bausti Lietuvos Respublikos administracinės teisės pažeidimų kodekso nustatyta tvarka;

92.3.  už vienkartinį pažeidimą, kai alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai buvo parduoti nepilnamečiams ir juridinių asmenų darbuotojai, vadovai buvo bausti Lietuvos Respublikos administracinės teisės pažeidimų kodekso nustatyta tvarka;

92.4.  daugiau kaip du kartus per 6 mėnesius nustatyta, kad prekiautojo ar paslaugos teikėjo darbo vietos faktiškai užimamas plotas ar paslaugos teikimo priemonių skaičius yra didesnis už nurodytus leidime ir už tai sumokėta vietinė rinkliava;

92.5.  nustatoma, kad prekiaujama ar teikiamos paslaugos su negaliojančiu leidimu ir nesumokėjus vietinės rinkliavos.

93.  Turgavietės atsakingi asmenys privalo sudaryti sąlygas kontroliuojančioms institucijoms atlikti jų kontrolės funkcijas.

94.  Prekiautojai privalo:

94.1.  teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;

94.2.  prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžius laboratoriniam tyrimui, surašant pavyzdžių paėmimo aktą;

94.3.  prekiautojas, supažindintas su kontrolę atliekančių institucijų darbuotojų pateiktais tikrinimo rezultatais, ir, esant pažeidimų, privalo per nustatytą terminą pašalinti rastus trūkumus ir apie tai informuoti kontrolę atliekančias institucijas ir įstaigas.

95.  Asmenys, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

 

VIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

96.  Taisyklių papildymus, pakeitimus ar naują redakciją tvirtina Savivaldybės taryba.

97.  Taisyklės pildomos arba keičiamos Savivaldybės tarybos narių ar Ekonomikos ir verslo plėtros skyriaus iniciatyva.

98.  Taisyklės paskelbiamos vietinėje spaudoje ir Savivaldybės interneto svetainėje.

__________________________