LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ KIVIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. gruodžio 22 d. Nr. 458

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą,

1. Tvirtinu Privalomuosius kivių vaisių kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji kivių vaisių kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2002 m. vasario 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 458

 

PRIVALOMIEJI KIVIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji kivių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1990 m. vasario 16 d. reglamentu Nr. 410/90/EEB, nustatančiu kivių vaisių kokybės reikalavimus;

Europos Komisijos 1992 m. vasario 7 d. reglamentu Nr. 305/92/EEB, iš dalies pakeičiančiu reglamentą Nr. 410/90/EEB;

Europos Komisijos 1997 m. gegužės 16 d. reglamentu Nr. 888/97/EB, papildančiu reglamentą Nr. 410/90/EEB;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti kultūrinių kivių veislių vaisiams, dar vadinamiems aktinidijomis, kilusiems iš Actinidia chinensis (Planch.) arba Actinidia deliciosa (A. Chev., C. F. Liang ir A. R. Ferguson), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810 90 10.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems kivių vaisiams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visi kivių vaisiai (toliau – vaisiai), be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti švieži, sveiki, švarūs be priemaišų, sausi, be puvinio, mechaniškai nepažeisti, be kenkėjų ir jų nepažeisti, taisyklingos formos (neturi būti dvilypės ar daugialypės formos vaisių), pakankamai standūs (nesuminkštėję, nesuvytę bei nevandeningi), be pašalinio kvapo, skonio.

4. Vaisiai turi būti pakankamai sunokę. Prieš nuskinant vaisius refraktometru nustatytas sausų tirpių medžiagų kiekis turi būti ne mažesnis kaip 6,2 proc.

5. Kivių vaisių branda ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

6. Pagal kokybę kivių vaisiai klasifikuojami taip:

6.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, veislei būdingų savybių bei spalvos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius odelės pažeidimus, kurie nekenkia vaisių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;

6.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei būdingų požymių, standūs, sveiku minkštimu. Leistini nedideli defektai, jeigu jie nekenkia vaisių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:

6.2.1. nedideli formos defektai (bet vaisiai neturi būti susiraukšlėję arba netaisyklingai išsivystę);

6.2.2. nedideli spalvos pokyčiai;

6.2.3. paviršiniai, neviršijantys 1 cm2 vaisiaus ploto, odelės defektai;

6.2.4. mažos išilginės neiškilios linijos;

6.3. antra klasė: vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Vaisiai turi būti pakankamai standūs, be didelių minkštimo defektų. Leistini nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisių kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:

6.3.1. formos defektai;

6.3.2. spalvos defektai;

6.3.3. nedideli užsitraukę, neviršijantys 2 cm2 bendro vaisiaus paviršiaus ploto, įpjovimai arba įbrėžimai žievėje;

6.3.4. kelios išilginės nežymiai iškilios linijos;

6.3.5. nežymūs sumušimai.

IV. DYDŽIO reikalavimai

 

7. Kivių vaisių dydis nustatomas pagal jų masę.

8. Minimali vaisiaus masė:

8.1. ekstra klasės – 90 g;

8.2. pirmos klasės – 70 g;

8.3. antros klasės – 65 g.

9. Masės skirtumas tarp mažiausio ir didžiausio vaisiaus pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje neturi būti didesnis nei:

9.1. 15 g, kai vaisiai sveria mažiau nei 85 g;

9.2. 20 g, kai vaisiai sveria 85 g ir daugiau, bet mažiau nei 120 g;

9.3. 30 g, kai vaisiai sveria 120 g ir daugiau.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis kivių vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės bei dydžio reikalavimų.

11. Leistini kokybės nukrypimai:

11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;

11.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

11.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti ar dėl kitų priežasčių netinkamų vartoti.

12. Leistini dydžio nukrypimai: kiekvienoje visų klasių pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti 10 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie yra šiek tiek mažesni ar didesni nei nurodyta 8 punkte, tačiau mažiausi vaisiai neturi būti lengvesni nei:

12.1. ekstra klasės – 85 g;

12.2. pirmos klasės – 67 g;

12.3. antros klasės – 62 g.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

13. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės bei dydžio kiviai.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

15. Ekstra klasės kivių vaisiai pakuojami tik vienu sluoksniu ir atskiriami, kad nesiliestų tarpusavyje.

16. Kiviai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

17. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos vaisiams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.

18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

19. Pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos kivių vaisių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas (pavardė) arba oficialiai suteiktas ar pripažintas identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

20.2. produkcijos pavadinimas: „kivių vaisiai“ ir/arba „aktinidijos“, jei tara nepermatoma;

20.3. gali būti nurodyta ir veislė;

20.4. kilmės šalis, gali būti nurodytas ir auginimo rajonas arba nacionalinis, regiono ar vietos pavadinimas;

20.5. kokybės klasė;

20.6. dydis, nurodant mažiausio ir didžiausio vaisiaus masę, jei vaisiai supakuoti ne eilėmis;

20.7. vaisių skaičius, jei vaisiai supakuoti eilėmis.

21. Ant pakuotės gali būti ir kontroliuojančios institucijos ženklas.

22. Parduodant vaisius pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, kortelės su 20 punkte nurodyta informacija pateikiamos pirkėjams matomoje vietoje šalia kivių vaisių.

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2001 m. gruodžio 18 d.

______________