LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 1998 12 31 ĮSAKYMU NR. 794 PATVIRTINTOS LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:1998 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ DALINIO PAKEITIMO IR PAPILDYMO

 

2001 m. vasario 27 d. Nr. 139

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. balandžio 10 d. nutarimą Nr. 409 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2000 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 31-869),

1. Iš dalies keičiu ir papildau sveikatos apsaugos ministro 1998 12 31 įsakymu Nr. 794 (Žin., 1999, Nr. 3-76) patvirtintą Lietuvos higienos normą HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“:

1.1. Papildau ĮVADĄ 18–24 punktais:

18. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. direktyva 96/85/EB, papildanti direktyvą 95/2/EB dėl kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų = Directive 96/85/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 amending Directive 95/2/EC on food additives other than colours and sweeteners.

19. Europos Parlamento ir Tarybos 1998 m. spalio 15 d. direktyva 98/72/EB, papildanti direktyvą 95/2/EB dėl kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų = Directive 98/72/EC of the European Parliament and of the Council of 15 October 1998 amending Directive 95/2/EC on food additives other than colours and sweeteners.

20. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. direktyva 96/83/EB, papildanti direktyvą 94/35/EB dėl saldiklių, skirtų vartoti maisto produktuose = Directive 96/83/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 amending Directive 94/35/EC on sweeteners for use in foodstuffs.

21. Tarybos 1967 m birželio 27 d. direktyva 67/427/EEB dėl tam tikrų konservantų naudojimo citrusinių vaisių paviršiui apdoroti ir dėl kontrolės priemonių, naudojamų citrusinių vaisių paviršiuje ir viduje esančių konservantų kokybinei ir kiekybinei analizei = Council Directive of 67/427/EEC of 27 June 1967 on the use of certain preservatives for the surface treatment of citrus fruit and on the control measures to be used for the qualitative and quantitative analysis of preservatives in and on citrus fruit.

22. Europos Parlamento ir Tarybos 1997 m. spalio 27 d. direktyva 97/60/EB, trečią kartą papildanti direktyvą 88/344/EEB dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, suvienodinimo = Directive 97/60/EC of the European Parliament and of the Council of 27 October 1997 amending for the third time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member states on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients.

23. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. sprendimas Nr. 292/97/EB, palaikantis nacionalinius teisės aktus, draudžiančius kai kurių savitų maisto produktų gamyboje vartoti tam tikrus priedus = Decision No 292/97/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 on the maintenance of national laws prohibiting the use of certain additives in the production of certain specific foodstuffs.

24. Komisijos 1980 m. lapkričio 11 d. rekomendacija 80/1089/EEB valstybėms narėms dėl bandymų, susijusių su maisto priedų saugos įvertinimu = 80/1089/EEC: Commission Recommendation of 11 November 1980 to the Member States concerning tests relating to the safety evaluation of food additives.“

1.2. Pakeičiu 2.36 punktą ir jį išdėstau taip:

2.36. UAT – maisto produktų gamyboje naudojamas apdorojimas ultra aukšta temperatūra (ne mažiau kaip 135°C, ne trumpiau kaip 1 sekundę).“

1.3. Papildau 2 skyrių 2.37 punktu:

2.37. perkėlimas                                                                         Carry – over

Maisto priedų perkėlimas reiškia, kad maisto priedas patenka į maisto produktą kitokiu būdu nei tiesioginiu pridėjimu.“

1.4. Pakeičiu 3 skyriaus 8-ą sutrumpinimą ir išdėstau taip:

„RVASVT – rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistema“.

1.5. Papildau 4 skyriaus 4.4 punktą ir jį išdėstau taip:

4.4. Maisto priedų į maisto produktus turi būti dedama tiek, kiek būtina pasiekti technologinį efektą, bet neviršijant leidžiamų kiekių, nurodytų šioje normoje. Maisto priedų kiekiai nurodyti galutiniame produkte.

4.4.1. Maisto priedų: ortofosfato rūgšties E 338 ir fosfatų E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į P2O5 (penkiavalenčio fosforo oksidą).

4.4.2. Maisto saldiklių: ciklamo rūgšties, natrio ciklamato, kalcio ciklamato (E 952) didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į laisvąją rūgštį.

4.4.3. Maisto saldiklių: sacharino ir jo natrio, kalio ir kalcio druskų E 954 didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į laisvąjį imidą.

4.4.4. Maisto priedų: sieros dioksido E 220 ir sulfitų E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228 didžiausi leidžiami vartoti kiekiai nurodomi perskaičiuoti į SO2 (sieros dioksidą).“

1.6. Papildau 4 skyriaus 4.10 punktą 4.10.1 papunkčiu:

4.10.1. Saldiklių negalima vartoti kūdikių ir mažų vaikų maistui (taip nurodyta direktyvoje 89/398/EEB), taip pat kūdikių ir mažų vaikų, turinčių sveikatos sutrikimų, maistui, nebent yra specialus paskyrimas.“

1.7. Papildau 4 skyrių 4.15 ir 4.16 punktais:

4.15. Maisto dažiklių perkėlimas reiškia:

4.15.1. maisto dažiklį leidžiama vartoti sudėtiniame maisto produkte tais atvejais (išskyrus produktuose, nurodytuose 6 skyriaus 6.2 lentelėje), kai dažiklis yra leidžiamas viename iš sudėtinio maisto produkto ingredientų;

4.15.2. maisto dažiklį leidžiama vartoti maisto produkte, skirtame tik sudėtinių maisto produktų gamybai, jeigu pagamintas sudėtinis maisto produktas atitinka šios higienos normos reikalavimus.

4.16. Kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų perkėlimas reiškia:

4.16.1. kitas maisto priedas, ne dažiklis ar saldiklis, leidžiamas vartoti sudėtiniame maisto produkte tais atvejais (išskyrus produktuose, nurodytuose 6 skyriaus 6.3 lentelėje), kai maisto priedas yra leidžiamas viename iš sudėtinio maisto produkto ingredientų;

4.16.2. kitas maisto priedas, ne dažiklis ar saldiklis, leidžiamas vartoti maisto produkte, skirtame tik sudėtinių maisto produktų gamybai, jeigu pagamintas sudėtinis maisto produktas atitinka šios higienos normos reikalavimus.“

1.8. Išbraukiu 5 skyriaus 5.3 punkte žodžius „išskyrus maitinimo įmones“, įrašau po žodžių „mitybos centru“ žodžius „naujai vartojamų“ ir šį punktą išdėstau taip:

5.3. Lietuvos įmonės, gaminančios maisto produktus, neturinčios GGP ir RVASVT sistemų, privalo suderinti su Respublikiniu mitybos centru naujai vartojamų maisto priedų ar jų mišinių vartojimą bei technologinio reglamento keitimą dėl kito ar papildomo maisto priedo panaudojimo. Maisto priedų vartojimas turi būti numatytas produkto gamybos techninėje specifikacijoje.“

1.9. Įrašau 6 skyriaus 6.2 punkte po žodžių „maisto dažiklių“ žodžius „negalima dėti į neapdorotus maisto produktus“ ir jį išdėstau taip:

6.2. Maisto dažiklių negalima dėti į neapdorotus maisto produktus ir į 6.2 lentelėje nurodytus maisto produktus pagal šioje higienos normoje pateiktas produktų grupes.“

1.10. Patikslinu 6.2 lentelėje 1.1.1, 1.3.1, 1.4.2, 1.6.1, 1.6.2, 2.1, 4.3.2, 14.1.3 maisto produktų pozicijų pavadinimus ir juos rašau taip:

 

Maisto produkto numeris

Maisto produkto pavadinimas

1.1.1.

Pasterizuotas ir sterilizuotas (taip pat UAT) pienas (įskaitant nenugriebtą, pusriebį ir nugriebtą pieną)

1.3.1.

Iš dalies ir visiškai dehidratuotas konservuotas pienas

1.4.2.

Sterilizuota arba UAT grietinėlė

1.6.1.

Nenokinti sūriai (ne aromatizuoti)

1.6.2.

Nokinti sūriai (jeigu 9 skyriaus 1 lentelėje nenurodyta kitaip)

2.1.

Riebalai ir aliejai

4.3.2.

Tik vaisiai acte, aliejuje arba sūryme

14.1.3.

Tik vaisių nektarai

 

 

 

1.11. Išbraukiu 6.2 lentelėje 14.2.1 poziciją.

1.12. Įrašau 6.3 punkte po žodžių „šios higienos normos 8.1 lentelė“ žodžius „į neapdorotus maisto produktus ir“ ir jį išdėstau taip:

6.3. Draudžiama dėti maisto priedus, leidžiamus pagal quantum satis principą (šios higienos normos 8.1 lentelė) į neapdorotus maisto produktus ir į 6.3 lentelėje nurodytus.“

1.13. Papildau 6.3 lentelės 1.1.1 poziciją, patikslinu 1.2 poziciją ir jas išdėstau taip:

 

Maisto produkto numeris

Maisto produkto pavadinimas

1.1.1.

Pasterizuotas ir sterilizuotas (taip pat UAT) pienas (įskaitant nenugriebtą, pusriebį ir nugriebtą pieną) ir pasukos (bet ne sterilizuotos pasukos)

1.2.1.1.

Fermentuoti, šiluma neapdoroti pieno produktai

 

1.14. Išbraukiu 6.3 lentelės 1.4.2 ir 8.1.2 pozicijas.

1.15. Papildau 6.3 lentelės 6.4 poziciją ir ją išdėstau taip:

 

Maisto produkto numeris

Maisto produkto pavadinimas

6.4.

Tik sausi makaronai, išskyrus neglitinius ir /arba skirtus hipoproteininei dietai (pagal direktyvą 89/398/EEB)

 

1.16. Išbraukiu 6.3 lentelės 11.2 poziciją, patikslinu 14.1.1 poziciją ir ją išdėstau taip:

 

Maisto produkto numeris

Maisto produkto pavadinimas

14.1.1.1.

Natūralus mineralinis vanduo ir šaltinio vanduo

 

1.17. Pakeičiu 7.1 lentelėje maisto priedų E 470a, E 470b, E 471, E 472a, E 472b, E 472c, E 472d, E 472e, E 472f, E 473, E 475, E 477, E 479b, E 570 pavadinimuose žodžius „riebiųjų“ arba „riebiosios“ į žodį „riebalų“.

1.18. Įrašau 7.1 lentelėje po E 407 tokią eilutę:

 

Leidžiami vartoti maisto priedai

E

numeris

Pavadinimas lietuvių kalba

Pavadinimas anglų kalba

Maisto priedo funkcija

E 407a

Apdoroti (perdirbti) eucheuma jūrų dumbliai

Processed eucheuma seaweed

Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius

 

1.19. Papildau 7.1 lentelę šiomis naujomis eilutėmis:

 

Leidžiami vartoti maisto priedai

E

numeris

Pavadinimas lietuvių kalba

Pavadinimas anglų kalba

Maisto priedo funkcija

E 343

E 343

Monomagnio fosfatas

Dimagnio fosfatas

Monomagnesium phosphate

Dimagnesium phosphate

Rūgštingumą reguliuojanti

medžiaga, lipnumą reguliuojanti medžiaga

E 459

Beta – ciklodekstrinas

Beta – cyclodextrine

Stabilizatorius, rišamoji

medžiaga

E 468

Skersinio ryšio natrio

karboksimetilceliuliozė

Crosslinked sodium carboxy

methyl cellulose

Stabilizatorius, rišamoji

medžiaga

E 469

Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė

Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose

Tirštinimo medžiaga,

stabilizatorius

E 905

Mikrokristalinis vaškas

Microcrtystalline waxs

Glaistomoji medžiaga

E 920

L – Cisteinas

L -Cysteine

Miltų apdorojimo medžiaga

E 1103

Invertazė

Invertase

Stabilizatorius

E 1451

Acetilintas oksiduotas krakmolas

Acetylated oxidised starch

Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius

 

1.20. Pažymiu 7.1 lentelėje išnašos ženkleliu * E 951 saldiklį „Aspartamas“.

1.21. Pažymiu 7.1 lentelėje išnašos ženkleliais ** E 420, E 421, E 965, E 966, E 967 saldiklius.

1.22. Įrašau 7.1 lentelės pabaigoje:

 

„ * ženklinti: „aspartamas: turi fenilalanino“.

** produktų, turinčių daugiau kaip 10% poliolių, etiketėse privaloma užrašyti: „Didelis kiekis gali paleisti vidurius“

 

1.23. Patikslinu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.1.1, 1.1.1.1, 1.2.1.2, 1.2.2, 1.3, 1.3.1 pozicijų maisto produktų pavadinimus ir juos rašau taip:

1.1.1. Termiškai apdorotas geriamasis pienas ir pasukos“

1.1.1.1. Termiškai apdorotas geriamasis pienas“

1.2.1.2. Fermentuoti šiluma apdoroti pieno produktai“

1.2.2. Pieno pagrindu produktai, pagaminti veikiant šliužo fermentu“

1.3. Dehidratuotas pienas“

1.3.1. Iš dalies ir visiškai dehidratuotas konservuotas pienas“.

1.24. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.1 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

1.4.1.

Pasterizuota

 

Įvairūs

 

Natrio alginatas

 

E 401

 

grietinėlė

 

Kalio alginatas

E 402

q. s.

 

 

Natrio karboksimetilceliuliozė

E 466

 

 

1.25. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.2 ir 1.4.4 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

1.4.2.

Sterilizuota arba

UAT grietinėlė

 

Įvairūs

 

Sacharozės

 

E 474

 

5 g/kg

 

Tik sterilizuotai grietinėlei ir sterilizuotai grietinėlei su sumažintu riebalų kiekiu

1.4.4.

Grietinėlės pakaitalai

 

Įvairūs

 

Sacharozės riebalų rūgščių

esteriai

 

E 473

 

5 g/kg

 

 

1.26. Patikslinu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.3 pozicijos maisto produkto pavadinimą ir rašau taip: „1.4.3. Tirštinta grietinėlė“.

1.27. Pakeičiu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą „Nebrandinti sūriai“ į „Nenokinti sūriai“, pakeičiu pastabą ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

1.6.1.

Nenokinti sūriai

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

E 200,

E 202-203

 

Iš viso 1 g/kg, sūrių paviršiams apdoroti – q. s.

 

 

Propiono rūgštis ir propionatai

E 280-283

Tik sūrių paviršiams apdoroti – q. s.

 

Įvairūs

Acto rūgštis

E 260

q. s.

 

1.28. Pakeičiu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.2 pozicijos maisto produkto pavadinimą „Brandinti sūriai“ į „Nokinti sūriai“, pakeičiu pastabas ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto pavadinimas

Maisto priedų grupė

Maisto priedas

Pastaba

Pavadinimas

E numeris

1.6.2.

Nokinti sūriai

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

 

E 200,

E 202-203

 

Tik pakuotiems supjaustytiems sūriams, sluoksniuotiems sūriams ir sūriams su pridėtais maisto produktais – iš viso 1 g/kg, sūrių paviršiams apdoroti – q. s.

 

 

Propiono rūgštis ir propionatai

E 280-283

Tik sūrių paviršiams apdoroti – q. s.

 

Įvairūs

Kalcio karbonatas

E 170

 

Pjaustytiems ir tarkuotiems sūriams

 

 

Magnio karbonatas

E 504

q. s.

 

 

Kalcio chloridas

E 509

 

 

 

Gliukono-delta-laktonas

E 575

 

 

 

Mikrokristalinė ir miltelinė celiuliozė

E 460

 

 

 

Silicio dioksidas ir

silikatai

E 551,

E 552 – 556,

E 559

Tik pjaustytiems ir tarkuotiems kietiems bei puskiečiams sūriams – iš viso 10 g/kg

 

1.29. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.3 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

1.6.3.

Išrūgų sūriai

 

Įvairūs

 

Acto rūgštis

 

E 260

 

q. s.

 

1.30. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.5 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

1.6.5.

Sūrių ir lydytų sūrių pakaitalai

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

 

E 200,

E 202-203

 

Tik sūrių pakaitalų paviršiams apdorotiq. s.

 

 

Propiono rūgštis ir

propionatai

E 280-283

 

Įvairūs

Silicio dioksidas ir

silikatai

E 551,

E 552-556,

E 559

Tik pjaustytiems ir tarkuotiems sūrių bei lydytų sūrių pakaitalams – iš viso 10 g/kg

 

1.31. Patikslinu 9 skyriaus 2 lentelėje 2.2.1.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą, papildau 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1.1 pozicijas naujomis eilutėmis, patikslinu pastabas taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

2.1.1.

Gyvuliniai riebalai

 

Dažikliai

 

Kurkuminas

 

E 100

 

q. s.

 

Tik riebalams ir aliejams be vandens

ir aliejai

 

Karotinų mišinys

E 160a

q. s.

 

 

Anato ekstraktai

E 160b

10 mg/kg

 

Įvairūs

Pieno rūgštis

E 270

q. s.

Riebalams ir aliejams, skirtiems kepti ir/arba virti, arba padažams

 

 

Askorbo rūgštis

E 300

q. s.

 

 

Askorbo rūgšties esteriai

E 304

q. s.

 

 

Tokoferoliai

E 306 – E 309

q. s.

 

 

Lecitinas

E 322

30 g/l

 

 

Citrinų rūgštis ir citratai

E 330 – E 333

q. s.

 

 

Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 471

10 g/l

 

 

Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 472 c

q. s.

2.1.2.

Augaliniai riebalai

 

Dažikliai

 

Kurkuminas

 

E 100

 

q. s.

 

Tik riebalams ir aliejams be vandens

ir aliejai

 

Karotinų mišinys

E 160a

q. s.

 

 

Anato ekstraktai

E 160b

10 mg/kg

 

Įvairūs

Pieno rūgštis

E 270

q. s.

Riebalams ir aliejams, skirtiems kepti ir/arba virti, arba padažams

 

 

Askorbo rūgštis

E 300

q. s.

 

 

Askorbo rūgšties esteriai

E 304

q. s.

 

 

Tokoferoliai

E 306 – E 309

q. s.

 

 

Lecitinas

E 322

30 g/l

 

 

Citrinų rūgštis ir citratai

E 330 – E 333

q. s.

 

 

Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 471

10 g/l

 

 

Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 472 c

q. s.

2.2.1.1.

Sviestas (įskaitant mažesnio riebumo ir mažo riebumo sviestą)

 

Įvairūs

 

Natrio karbonatas

 

E 500

 

q. s.

 

Tik grietinės sviestui

 

1.32. Patikslinu 9 skyriaus 2 lentelėje 2.2.2 pozicijos septintą pastabą, papildau 2.2.2 ir 2.3 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

2.2.2.

Riebalų emulsijos su mažiau kaip 60% riebalų

 

Įvairūs

 

Poliglicerolio poliricinoleatas

 

E 476

 

Tepamiems riebalams su 41% arba mažiau riebalų ir tepamiems produktams su mažiau kaip 10 %

riebalų – 4 g/kg

 

 

Natrio, kalio, kalcio

polifosfatai

E 452

Tik tepamiems produktams – iš viso 5 g/kg

2.3.

Riebalų emulsijos, išskyrus 2.2.

 

Įvairūs

 

Natrio, kalio, kalcio

polifosfatai

 

E 452

 

Tik tepamiems produktams – iš viso 5 g/kg

 

1.33. Papildau 9 skyriaus 3 lentelėje 3 poziciją nauja eilute ir 3 pozicijos pastabą taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

3.

Valgomieji ledai

 

Saldikliai

 

Acesulfamas K

 

E 950

 

2000 mg/kg

 

Vafliniams indeliams, skirtiems valgomiesiems ledams be cukraus

 

 

Sacharinas ir jo druskos

E 954

Iš viso

800 mg/kg

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

50 mg/kg

 

 

Taumatinas

E 957

50 mg/kg

Valgomiesiems ledams, sumažintos energinės vertės arba be cukraus

 

1.34. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.1.2 poziciją naujomis eilutėmis, pakeičiu penktą ir šeštą pastabas taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

4.1.2.

Vaisiai ir daržovės su apdorotu paviršiumi

 

Įvairūs

 

Medžio dervų glicerolio esteris

 

E 445

 

50 mg/kg

 

Tik citrusinių vaisių žievei apdoroti

 

 

 

Mikrokristalinis vaškas

E 905

Tik melionmedžio vaisių, mangų ir avokadų žievei apdoroti – q. s.

 

 

Bičių vaškas

E 901

Tik šviežių citrusinių vaisių, melionmedžio vaisių, obuolių, kriaušių, riešutų, persikų ir ananasų paviršiams apdoroti – q. s.

 

 

Kandelila vaškas

E 902

 

 

Karnauba vaškas

E 903

 

 

Ðelakas

E 904

 

 

Montano rūgšties esteriai

E 912

Tik šviežių citrusinių vaisių, melionmedžio vaisių, mangų, avokadų ir ananasų žievei apdoroti – q. s.

 

 

Oksiduoti polietileniniai vaškai

E 914

 

1.35. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.2 poziciją nauja eilute ir pakeičiu trečią pastabą taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

4.3.2.

Vaisiai ir daržovės acte, aliejuje arba sūryme

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

 

E 200,

E 202-203

 

Iš viso

1 g/kg

 

Tik alyvuogėms ir jų gaminiams – iš viso 1 g/kg

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210-213

Iš viso

500 mg/kg

 

 

Sieros dioksidas

ir sulfitai

E 220

E 221-224,

E 226-228

Iš viso 100 mg/kg, bet baltoms daržovėms ir grybams – iš viso 50 mg/kg; marinuotiems riešutams – iš viso 50 mg/kg; geltoniesiems pipirams sūryme – iš viso 500 mg/kg, išskyrus alyvuoges

 

1.36. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.3 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

4.3.3.

Konservuoti arba pasterizuoti vaisiai ir daržovės

 

Įvairūs

 

Obuolių rūgštis

 

E 296

 

q. s.

 

1.37. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.4.2 poziciją nauja eilute ir patikslinu pastabą taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

4.3.4.2.

Kiti vaisiniai užtepai, išskyrus

 

Antioksidantai, konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

E 200,

E 202-203

 

 

 

 

Iš viso 1 g/kg, bet marmeladams – iš viso 1,5 g/kg

4.3.4.1.

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210-213

Iš viso

500 mg/kg

 

 

Įvairūs

Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 471

q. s.

 

1.38. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.5 ir 4.3.6 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

4.3.5.

Vaisiai ir daržovės cukruje

 

Įvairūs

 

Ortofosfato rūgštis

 

E 338

 

800 mg/kg

4.3.6.

Vaisių ir daržoviųgaminiai

 

Antioksidantai, konservantai

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

 

E 210-213

 

Virtiems burokėliams – iš viso 2 g/kg

 

 

Įvairūs

Ortofosfato rūgštis

E 338

Tik vaisių gaminiams – 800 mg/kg

 

1.39. Patikslinu 9 skyriaus 5 lentelėje 5.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą: „5.1. Kakavos ir šokolado produktai (pagal direktyvą 73/241/EEB)“.

1.40. Papildau 9 skyriaus 5 lentelėje 5.2 ir 5.3 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

5.2.

Konditerijos gaminiai, išskyrus

5.1 ir 5.3

 

Įvairūs

 

Silicio dioksidas ir

silikatai

 

E 551,

E 552 – 556,

E 559

 

Tik paviršiui apdoroti – q. s.

 

 

Mikrokristalinis vaškas

E 905

Tik paviršiui apdoroti – q. s.

5.3.

Kramtomoji guma

 

Įvairūs

 

Tetrakalio difosfatas

 

E 450

 

q. s.

 

 

Mikrokristalinis vaškas

E 905

Tik paviršiui apdoroti – q. s.

 

 

Triacetinas

E 1518

q. s.

 

1.41. Įrašau 9 skyriaus 6 lentelėje 6.1 pozicijos pastaboje po žodžio „tik“ žodį „virtiems“ ir pastabą išdėstau taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

6.1.

Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai

 

Antioksidantai, konservantai

 

Galatai

 

E 310-312

 

Tik virtiems produktams iš viso 200 mg/kg 1

BHA

E 320

 

1.42. Papildau 9 skyriaus 6 lentelėje 6.2 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

6.2.

Miltai, krakmolai ir sėlenos

 

Įvairūs

 

Magnio fosfatas

 

E 343

 

Tik miltams – 2,5 g/kg

 

1.43. Patikslinu 9 skyriaus 7 lentelėje 7.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą: „7.1. Duona ir kepiniai“

1.44. Papildau 9 skyriaus 7 lentelėje 7.2 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

7.2.

Konditerijos gaminiai

 

Įvairūs

 

Magnio fosfatai

 

E 343

 

Iš viso 20 g/kg

 

1.45. Patikslinu 9 skyriaus 8 lentelėje 8.1.2 pozicijos pastabą ir ją išdėstau taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

8.1.2.

Smulkinta šviežia ir apdorota mėsa

 

Įvairūs

 

Askorbo rūgštis ir askorbatai

Citrinų rūgštis ir citratai

 

E 300-302

E 330-333

 

Fasuotiems maltiems gaminiams ir Gehakt – q. s.

 

1.46. Papildau 9 skyriaus 8 lentelėje 8.4 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

8.4.

Natūralūs apvalkalai

 

Antioksidantai, konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

 

E 200,

E 202-203

 

Apvalkalams kolageno pagrindu su vandens aktyvumu per 0,6 – q. s.

 

1.47. Pažymiu 9 skyriaus 9 lentelėje 9.2.2 pozicijos 4 skilties 3 eilutę ir 9.3.1.2 pozicijos 4 skilties 6 eilutę išnašos ženklu *:

E 226-228*

E 226-228*

1.48. Įrašau 9 skyriaus 9 lentelės pabaigoje:

 

* valgomojoje dalyje

 

1.49. Papildau 9 skyriaus 10 lentelėje 10.2 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

 

10.2.

Skysti kiaušinių produktai

 

Įvairūs

 

Magnio fosfatai

 

E 343

 

10 g/kg

 

1.50. Patikslinu 9 skyriaus 11 lentelėje 11.1 pozicijos pastabą ir ją išdėstau taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

11.1.

Cukraus produktai (pagal direktyvą 73/437/EEB)

 

Antioksidantai, konservantai

 

Sieros dioksidas ir sulfitai

 

E 220

E 221-224, E 226-228

 

Iš viso 10 g/kg, bet gliukozės sirupui – iš viso 20 mg/kg

 

1.51. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.2 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

12.2.

Prieskoninės daržo-vės, žolės ir prieskoniai

 

Įvairūs

 

Silicio dioksidas ir silikatai

 

E 551,

E 552-556,

E 559

 

Prieskoniams – iš viso 30 g/kg

 

1.52. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.5 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

12.5.

Sriubos ir sultiniai

 

Saldikliai

 

Acesulfamas K

 

E 950

 

110 mg/l

 

Sumažintos energinės vertės sriuboms

 

 

Aspartamas

E 951

100 mg/l

 

 

Sacharinas ir jo druskos

E 954

Iš viso

110 mg/l

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

50 mg/l

 

 

1.53. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.6.1 poziciją naujomis eilutėmis ir patikslinu vienuoliktą pastabą taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

12.6.1.

Emulsinti padažai

 

Antioksidantai, konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

E 200,

E 202-203

 

Iš viso

1 g/kg

 

Iš viso 1 g/kg produktams su  60 ir daugiau riebalų

 

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210-213

Iš viso

500 mg/kg

 

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200,

E 202-203

Iš viso

2 g/kg

Iš viso 2 g/kg produktams su mažiau kaip 60 riebalų

 

 

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210-213

Iš viso

1 g/kg

 

Įvairūs

Poliglicerolio poliricinoleatas

E 476

4 g/kg

 

1.54. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.9 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

12.9.

Baltymų produktai

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

E 200,

E 202-203

 

Mėsos, žuvų ir vėžiagyvių pakaitalams augalinių baltymų pagrindu – iš viso 2 g/kg

 

1.55. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.1 poziciją naujomis eilutėmis, pakeičiu trečią, ketvirtą, penktą pastabas ir jas išdėstau taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

13.1.

Kūdikių mišiniai

 

Įvairūs

 

Citrinų rūgštis

 

E 330

 

q. s. 1

 

Ortofosfato rūgštis

E 338

 

 

 

Karageninas

E 407

300 mg/l

Tik vyresnių kaip 6 mėn. amžiaus kūdikių mišiniams

 

 

Baltosios akacijos guma

E 410

1 g/l

 

 

Guaro guma

E 412

1 g/l

 

 

Pektinai

E 440

Tik vyresnių kaip 6 mėn. amžiaus kūdikių fermentuotiems mišiniams – iš viso 5 g/l

 

 

Askorbilpalmitatas

E 304

10 mg/l

 

 

Natrio ir kalio citratai

E 331-332

Iš viso 2 g/l

 

 

Natrio ir kalio fosfatai

E 339-340

Iš viso 1 g/l

 

 

Guaro guma

E 412

Skystiems produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų – 1 g/l

 

 

Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 472c

Produktams milteliais – 7,5 g/l; skystiems produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų, peptidų arba aminorūgščių – 9 g/l

 

 

Sacharozės riebalų rūgščių esteriai

E 473

Produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų, peptidų arba aminorūgščių – 120 mg/l

 

1.56. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.2 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

13.2.

Kūdikių maisto produktai (tyrelės, sultys, košės ir kt.)

 

Įvairūs

 

Kalcio citratai

 

E 333

 

Produktams vaisių pagrindu be cukraus – q. s.

 

Trikalcio fosfatas

E 341

Vaisių desertams – 1 g/kg

 

Acetilintas oksiduotas krakmolas

E 1451

50 g/kg

 

1.57. Pakeičiu 9 skyriaus 13 lentelėje 13.3 pozicijos maisto produkto pavadinimą ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

13.3.

Specialios medicininės paskirties maisto produktai

 

Saldikliai

 

Acesulfamas K

 

E 950

 

2500 mg/kg

 

Tik gaivinamosioms pastilėms/ dražė be cukraus

 

Aspartamas

E 951

6000 mg/kg

 

Ciklamo rūgštis ir ciklamatai

E 952

2500 mg/kg

 

Sacharinas ir jo druskos

E 954

3000 mg/kg

 

Neohesperidinas

E 959

400 mg/kg

 

Aspartamas

E 951

2000 mg/kg

Tik stipriai aromatizuotoms gaivinamosioms pastilėms be cukraus

 

1.58. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.4 poziciją naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

13.4.

Specialios paskirties maisto produktai, skirti kūno svoriui reguliuoti

 

Saldikliai

 

Ciklamo rūgštis ir ciklamatai

 

E 952

 

Maisto papildams, turintiems vitaminų ar/ir mineralinių medžiagų (sirupams ar kramtomiesiems) – iš viso 1250 mg/kg

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

Maisto papildams, turintiems vitaminų ar/ir mineralinių medžiagų (sirupams ar kramtomiesiems) – iš viso 400 mg/kg, specialios medicininės paskirties maisto produktams/ maisto papildams, vartojamiems medikams paskyrus, – 100 mg/kg

 

1.59. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.2 ir 14.1.3 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

14.1.2.

Vaisių ir daržovių sultys

 

Įvairūs

 

Pektinas

 

E 440

 

 

Ananasų ir pasiflorų vaisių sultims – 3 g/l

14.1.3.

Vaisių ir daržovių nektarai

 

Įvairūs

 

Pektinas

 

E 440

 

Ananasų ir pasiflorų vaisių nektarams – 3 g/l

 

1.60. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.4 poziciją nauja eilute:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

14.1.4.

Aromatizuoti gėrimai ir panašūs produktai

 

Saldikliai

 

Taumatinas

 

E 957

 

Tik aromatizuotiems nealkoholiniams gėrimams – 0,5 mg/l

 

1.61. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.5 poziciją ir ją išdėstau taip:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

14.1.5.

Kava, kavos gėrimai, arbata, žolelių užpilai ir kiti karšti gėrimai, išskyrus kakavą

 

Įvairūs

 

Ortofosfato rūgštis ir fosfatai

 

E 338, E 339 – 341, E 343, E 450 – 452

 

Tik tirpiai arbatai ir tirpioms žolelėms gaminti – iš viso 2 g/kg

 

Fumaro rūgštis

E 297

Tirpių produktų, skirtų arbatžolių užpilams aromatizuoti, gamybai – 1 g/kg

 

1.62. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.2.1 ir 14.2.2 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

14.2.1.

Alus

 

Saldikliai

 

Acesulfamas K

 

E 950

 

25 mg/l

 

Sumažintos energinės vertės alui

 

Aspartamas

E 951

25 mg/l

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

10 mg/l

14.2.2.

Sidras ir kriaušių

 

 

Įvairūs

 

 

Propan – 1,2 – diolio alginatas

 

 

E 405

 

 

100 mg/l

 

 

Išskyrus

sidras

 

Dimetilpolisiloksanas

E 900

10 mg/l

Cidre

 

 

Kualajos ekstraktai

E 999

200 mg/l

bouche

 

1.63. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.2.6.1 ir 14.2.6.2 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

14.2.6.1.

Spirituoti gėrimai

 

Antioksidantai,

konservantai

 

Sieros dioksidas

ir sulfitai

 

E 220

E 221-224, E 226-228

 

Distiliuotiems alkoholiniams gėrimams su sveikomis kriaušėmis

14.2.6.2.

Alkoholiniai gėrimai, kuriuose tūrinė alkoholio koncentra-cija mažesnė kaip 15 %

 

Saldikliai

 

Acesulfamas K

 

E 950

 

350 mg/l

 

 

Aspartamas

E 951

600 mg/l

 

 

Sacharinas ir jo druskos

E 954

Iš viso

80 mg/l

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

30 mg/l

 

 

Ciklamo rūgštis ir ciklamatai

E 952

Iš viso

250 mg/l

Tik gėrimams, sudarytiems iš nealkoholinio gėrimo ir alaus, sidro, kriaušių sidro, spirito ar vyno

 

1.64. Papildau 9 skyriaus 15 lentelėje 15.1 ir 15.2 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

15.1.

 

 

 

 

 

Užkandžiai grūdų, bulvių ar krakmolo pagrindu

Saldikliai

Acesulfamas K

E 950

1200 mg/kg

Užkandžiams grūdų pagrindu su daugiau kaip 15% maistinių skaidulų ir su mažiausiai 20 % sėlenų, sumažintos energinės vertės arba be cukraus

 

Aspartamas

E 951

1000 mg/kg

 

 

Sacharinas ir jo druskos

E 954

Iš viso

100 mg/kg

 

 

Neohesperidinas DC

E 959

50 mg/kg

 

 

Neohesperidinas DC

 

E 959

50 mg/kg

Supakuotiems, aromatizuotiems, sausiems užkandžiams krakmolo pagrindu

15.2.

Apdoroti riešutai

 

Saldikliai

 

Neohesperidinas DC

 

E 959

 

50 mg/kg

 

Tik supakuotiems, aromatizuotiems, sūriems ir sausiems produktams

 

1.65. Papildau 9 skyriaus 16 lentelėje 16.1 ir 16.4 pozicijas naujomis eilutėmis:

 

Maisto produkto

Maisto priedų

Maisto priedas

Pastaba

pavadinimas

grupė

Pavadinimas

E numeris

 

16.1.

Aromatizuoti desertai vandens pagrindu

 

Saldikliai

 

Taumatinas

 

E 957

 

5 mg/kg, kaip aromato ir skonio stipriklis

16.4.*)

Maisto produktai tabletėmis

 

Įvairūs

 

Beta – ciklodekstrinas

 

E 459

 

q. s.

 

1.66. Papildau higienos normą 11 skyriumi:

 

11. LEIDŽIAMOS VARTOTI PAGALBINĖS MEDŽIAGOS

 

Pagalbinės medžiagos vartojamos maisto priedams, išvardytiems šios higienos normos 7 skyriaus 7.1 lentelėje, tirpinti, praskiesti, skaidyti, nepakeičiant jų technologinės funkcijos, palengvinančios maisto priedų taikymo ar vartojimo sąlygas.

11.1 lentelė. Leidžiamos vartoti pagalbinės medžiagos (pagal E numerių eiliškumą)

 

E numeris

Pagalbinės medžiagos pavadinimas

Pagalbinės medžiagos vartojimo apribojimai

E 170

Kalcio karbonatas

 

E 263

Kalcio acetatas

 

E 322

Lecitinas

Vaisių glaistomoji medžiaga

E 331

Natrio citratas

 

E 332

Kalio citratai

 

E 341

Kalcio fosfatas

 

E 400 – 404

Algino rūgštis ir natrio, kalio, amonio, kalcio alginatai

 

E 405

Propan – 1,2 – diolio alginatas

 

E 406

Agaras

 

E 407

Karageninas

 

E 410

Baltosios akacijos guma

 

E 412

Guaro guma

 

E 413

Tragakanto guma

 

E 414

Akacijos guma (gumiarabikas)

 

E 415

Ksantano guma

 

E 420

Sorbitolis

 

E 421

Manitolis

 

E 422

Glicerolis

 

E 432

Polioksietileno (20) sorbitanmonolauratas (polisorbatas 20)

Tik dažikliams, riebaluose tirpiems antioksidantams ir medžiagoms nuo putojimo

E 433

Polioksietileno (20) sorbitanmonooeleatas (polisorbatas 80)

E 434

Polioksietileno (20) sorbitanmonopalmitatas (polisorbatas 40)

E 435

Polioksietileno (20) sorbitanmonostearatas (polisorbatas 60)

E 436

Polioksitileno (20) sorbitantristearatas (polisorbatas 65)

 

E 440

Pektinas

 

E 442

Amonio fosfatidai

Tik antioksidantams

E 459

Beta – ciklodekstrinas

 

E 460

Mikrokristalinė celiuliozė

Miltelinė celiuliozė

 

E 461

Metilceliuliozė

 

E 463

Hidroksipropilceliuliozė

 

E 464

Hidroksipropilmetilceliuliozė

 

E 465

Etilmetilceliuliozė

 

E 466

Karboksimetilceliuliozė

 

E 468

Skersinių ryšių natrio karboksimetilceliuliozė

Tik saldikliams

E 469

Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė

 

E 470 a

Riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskos

 

E 470 b

Riebalų rūgščių magnio druskos

Tik dažikliams ir riebaluose tirpiems antioksidantams

E 471

Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

 

E 472 a

Acto ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

 

E 472 c

Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

Tik dažikliams ir riebaluose tirpiems antioksidantams

E 472 e

Mono- ir diacetilvyno ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai

E 473

Sacharozės riebalų rūgščių esteriai

 

E 475

Riebalų rūgščių poligliceridai

 

E 491

Sorbitano monostearatas

 

E 492

Sorbitano tristearatas

 

E 493

Sorbitano monolauratas

 

E 494

Sorbitano monooleatas

 

E 495

Sorbitano monopalmitatas

 

E 501

Kalio karbonatas

 

E 504

Magnio karbonatas

 

E 508

Kalio chloridas

 

E 509

Kalcio chloridas

 

E 511

Magnio chloridas

 

E 514

Natrio sulfatas

 

E 515

Kalio sulfatas

 

E 516

Kalcio sulfatas

 

E 517

Amonio sulfatas

 

E 551

Silicio dioksidas

Tik emulsikliams ir dažikliams, ne daugiau kaip 5 %

E 552

Kalcio silikatas

E 553 b

Talkas

Tik dažikliams, ne daugiau kaip 5 %

E 558

Bentonitas

E 559

Aliuminio silikatas

 

E 570

Riebalų rūgštys

 

E 577

Kalio gliukonatas

 

E 640

Glicinas

Natrio glicinatas

 

E 900

Dimetilpolisiloksanas

 

E 901

Bičių vaškas

Tik dažikliams

E 953

Izomaltas

 

E 965

Maltitolis

 

E 966

Laktitolis

 

E 967

Ksilitolis

 

E 1200

Polideksitrozės

 

E 1201

Polivinilpirolidonas

Tik saldikliams

E 1202

Polivinilpolipirolinonas

 

E 1404

Oksiduotas krakmolas

 

E 1410

Monokrakmolo fosfatas

 

E 1412

Dikrakmolo fosfatas

 

E 1413

Fosfato dikrakmolo fosfatas

 

E 1414

Acetilinto dikrakmolo fosfatas

 

E 1420

Acetilintas krakmolas

 

E 1422

Acetilinto dikrakmolo adipatas

 

E 1440

Hidroksipropilkrakmolas

 

E 1442

Hidroksipropildikrakmolo fosfatas

 

E 1450

Krakmolo natrio oktenilsukcinatas

 

E 1451

Acetilintas oksiduotas krakmolas

 

E 1505

Trietilcitratas

 

E 1518

Triacetinas

Tik dažikliams, emulsikliams, antioksidantams ir fermentams, ne daugiau kaip 1 g/kg produkto

 

1.67. Patikslinu higienos normos A PRIEDĄ, papildau naujais B ir C PRIEDAIS.

_____________


A PRIEDAS (privalomasis)

 

A.1. Išbraukti A. 1 lentelėje 3 eilutę.

A.2. Pakeisti A. 2 lentelėje 1 pozicijos 3 skilties 1 eilutėje skaičių „5 mg/kg“ į „1 mg/kg“, išbraukti 2 skilties paskutinę eilutę ir šios pozicijos 2 ir 3 skiltis išdėstyti taip:

 

 

Ekstrahentas

 

 

Pavadinimas

 

Naudojimo sąlygos

Didžiausios leistinos likučių normos ekstrahuojamame maisto produkte ar maisto ingrediente

1. Heksanas 1

Riebalų ir aliejų gamyba ar frakcionavimas ir kakavos sviesto gamyba

1 mg/kg riebaluose, aliejuje ar kakavos svieste

 

Baltyminių produktų ir nuriebalintų miltų paruošimas

10 mg/kg maisto produktuose, turinčiuose baltyminių produktų ar nuriebalintų miltų, 30 mg/kg galutiniam vartotojui parduodamuose sojos produktuose

 

Nuriebalintų grūdų gemalų paruošimas

5 mg/kg nuriebalintų grūdų gemaluose

 

A.3. Išbraukti A. 3 lentelėje 9 eilutę ir papildyti nauja 9 eilute taip:

 

 

Ekstrahentas

 

 

Pavadinimas

 

Likučių koncentracija, ne daugiau kaip

Lietuvių kalba

Anglų kalba

9. 1,1,1,2 – Tetrafluoretanas

1,1,1,2 – Tetrafluoroethane

0,02 mg/kg

_____________

 

 

B priedas (privalomasis)

 

Tam tikrų konservantų, naudojamų citrusinių vaisių paviršiui apdoroti, kokybinis ir kiekybinis nustatymas citrusinių vaisių ŽIEVELĖJE ir viduje

 

B.1. B PRIEDAS taikomas citrusinių vaisių žievelei apdoroti naudojamiems konservantams: bifenilui (E 230), ortofenilfenoliui (E 231) ir natrio ortofenilfenoliui (E 232), kurių naudojimo sąlygos ir didžiausias leidžiamas kiekis nurodytas šios higienos normos 9 skyriaus 4 lentelėje 4.1.2 pozicijoje.

B.2. Informaciją apie minėtų konservantų panaudojimą privaloma nurodyti:

a) važtaraščiuose, pakuočių išoriniame paviršiuje, žodžiais: „Apdorota konservantais…..“, ir parašyti konkrečių medžiagų pavadinimus;

b) kiekvienam vartotojui privaloma suteikti teisingą, aiškią informaciją.

B.3. Citrusinių vaisių bandinių atrinkimas konservantų kontrolei

B.3.1. Bandiniai turi būti atrenkami nustatytais metodais, užtikrinančiais visos partijos bandinių tipiškumą.

B.3.2. Reikalavimai atrenkamiems bandiniams nurodyti B.1 ir B.2 lentelėse.

 

B.1 lentelė. Reikalavimai bandiniams, atrenkamiems iš įpakuoto krovinio (pakavimo dėžių, kartoninių dėžių ir panašios taros)

 

 

Dėžių skaičius partijoje/siuntoje

iki 20

nuo 21 iki 500

nuo 501 iki 1000

daugiau kaip 1000

Minimalus dėžių, iš kurių atrenkami bandiniai, skaičius

1

2

3

4

Vaisių bandinio, paimto iš vienos dėžės, masė (kg)

2

2

2

2

 

B.2 lentelė. Reikalavimai bandiniams, atrenkamiems iš didelio krovinio

 

 

Siuntos/partijos masė (kg)

iki 20

nuo 21 iki 500

daugiau kaip 500

Vaisių bandinio masė (kg)

2

4

8

 

B.3.3. Bandiniai turi būti sudedami į hermetiškas talpyklas, kurias būtina užantspauduoti. Taip įpakuoti bandiniai turi būti kuo skubiau pristatomi į bandymų laboratorijas.

B.4. Kokybinis bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenoliato citrusinių vaisių žievelėje nustatymas

B.4.1. Tikslas ir užduotis

g bifenilo ir 1 miligramui OFF (1 ppm) 1 kilograme citrusinių vaisių žievelių.g bifenilui ir 1 mg ortofenilfenoliui arba natrio ortofenilfenoliatui, tai atitinkamai sudaro ekvivalentą 5 B.4.5 punkte aprašytas metodas leidžia nustatyti bifenilo, ortofenilfenolio (OFF) ir natrio ortofenilfenoliato likučius citrusinių vaisių žievelėje. Šio metodo jautrio riba, išreikšta absoliučiais skaičiais, sudaro apytikriai 5

Kai citrusiniai vaisiai yra apdoroti aukščiau minėtomis medžiagomis, juose likę šių medžiagų kiekiai dažniausiai randami vaisių žievelėje. Todėl jų likučių kokybinis nustatymas visame vaisiuje būtinas tik tuomet, jei jų yra rasta žievelėje.

B.4.2. Nustatymo principas

Ekstraktas ruošiamas iš žievelės rūgščioje terpėje naudojant dichlormetaną. Ekstraktas koncentruojamas ir atskiriamas plonasluoksne chromatografija, naudojant silikagelį. Bifenilo, ortofenilfenolio ar natrio ortofenilfenolio buvimą parodo fluorescensija ir spalvos testai.

B.4.3. Reagentai

4.3.1. Cikloheksanas (analiziškai grynas).

4.3.2. Dichlormetanas (analiziškai grynas).

4.3.3. Vandenilio chloridas, 25% (m/t).

4.3.4. Silikagelis GF 254 „Merc“ firmos ar jam ekvivalentiškas.

4.3.5. 0,5% 2,4,7 – trinitrofluorenono („Fluka“ firmos ar jam ekvivalentiško) (TNF) acetoninis tirpalas.

4.3.6. 0,1% 2,6 – dibrom-benzochinono-4-chlorimido tirpalas etanolyje (laikomas šaldytuve išlieka patvarus iki 1 savaitės).

4.3.7. Koncentruotas amoniako tirpalas.

4.3.8. 1% etaloninis švaraus bifenilo tirpalas cikloheksane.

4.3.9. 1% etaloninis švaraus ortofenilfenolio tirpalas cikloheksane.

B.4.4. Aparatūra

4.4.1. Mikseris.

4.4.2. 250 ml talpos kolba su šlifo kamščiu ir su atvėsinamo atgalinio srauto kondensatoriumi.

4.4.3. Sumažinto slėgio garintuvas.

4.4.4. Mikropipetės.

4.4.5. Plonasluoksnės chromatografijos aparatūra su 20 x 20 cm matmenų plokštelėmis.

4.4.6. UV lempa (254 nm): intensyvumas turi būti toks, kad 5 mg bifenilo dėmelės pasirodymas būtų aiškiai įžiūrimas aparatūra, skirta pulverizuotiems reagentams.

4.4.7. Krosnis.

B.4.5. Nustatymo metodas

B.4.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija

Visi tiriamo bandinio vaisiai perpjaunami pusiau. Kiekvieno perpjauto vaisiaus viena pusė paliekama kiekybiniam bifenilo ir/ar ortofenilfenolio likučių nustatymui. Kitos vaisių pusės naudojamos 80 g mėginiui paruošti. Nuo kiekvienos vaisiaus pusės nulupamos žievelės, susmulkinamos, sumalamos mikseriu ir gauta masė sudedama į 250 ml kolbą. Į kolbą pridedama 1 ml 25% vandenilio chlorido rūgšties ir 100 ml dichlormetano. Šis mišinys 10 min. kaitinamas jam tekant atgaliniu srautu žemyn. Atvėsinus ir kondensatą praplovus su 5 ml dichlormetano, mišinys filtruojamas per gofruotą filtrą. Gautas fitratas supilamas į garintuvą ir pridedama keletas akytųjų granulių. Tirpalas koncentruojamas, esant sumažintam slėgiui, 600C temperatūroje, kol jo tūris bus apie 10 ml. Jei naudojamas besisukantis (rotacinis) garintuvas, kolbą būtina užsandarinti, norint išvengti bifenilo praradimo, kol ant kolbos viršutinės sienelės susiformuoja plonas produkto sluoksnis.

B.4.5.2. Chromatografija

30 gramų silikagelio ir 60 ml vandens supilama į mikserį ir 1 minutę plakama. Gautas mišinys pilamas ant chromatografinių plokštelių ir paskleidžiamas 0,25 mm storio sluoksniu. Tokiu sluoksniu padengtos plokštelės 15 minučių džiovinamos karšto oro srove, o vėliau dedamos į krosnį, kur 30 minučių laikomos 1100C temperatūroje.

Kai plokštelės atvėsta, kiekviena plokštelė dalijama į 2 cm pločio juosteles, dengiamąjį sluoksnį įbrėžiant lygiagrečiomis linijomis iki pat plokštelės paviršiaus. Ant kiekvienos juostelės apie 1,5 cm nuo krašto, lašeliais arti vienas kito užlašinama 50 ml tiriamo ekstrakto. Viena juostelė paliekama kontrolei su 1 ml (tai atitinka 1 mg) etaloninių bifenilo ir ortofenilfenolio tirpalų.

Chromatografinės plokštelės išryškinamos cikloheksano ir dichlormetano mišinyje (25:95) inde, prieš tai išklotame filtravimo popieriumi.

B.4.5.3. Nustatymas ir identifikavimas

Bifenilo ir ortofenilfenolio buvimą rodo dėmių išryškėjimas UV šviesoje (254 nm). Natrio ortofenilfenolis, ekstrahuojamas rūgštinėje terpėje, virsta ortofenilfenoliu, taigi jo buvimas gali nesiskirti nuo ortofenilfenolio buvimo. Jie identifikuojami taip:

a) bifenilas palieka geltoną dėmę, matomą dienos šviesoje, užpurškus TNF tirpalo;

b) ortofenilfenolis palieka mėlyną dėmę, užpurškus 2,6-dibrom-benzochinono-4- 4-chlorimido, ir išryškėja greitai prapūtus karšto oro srove ir palaikius amonio prisotintoje atmosferoje.

B.5. Bifenilo, esančio citrusiniuose vaisiuose, kiekybinis nustatymas

B.5.1. Tikslas ir užduotis

B.5.5 punkte aprašytas metodas taikomas bifenilo likučių citrusiniuose vaisiuose (visame vaisiuje) kiekybiniam nustatymui. Šio metodo tikslumas yra ± 10%, esant bifenilo kiekiui, didesniam kaip 10 mg viename kilograme vaisių (0 ppm).

B.5.2. Nustatymo principas

Po distiliavimo rūgščioje terpėje ir ekstrahavimo cikloheksanu ekstraktas tiriamas plonasluoksnės chromatografijos metodu, naudojant silikagelio plokšteles. Chromatograma išryškinama, bifenilas išplaunamas ir nustatomas spektrofotometriniu būdu, esant 248 nm bangos ilgiui.

B.5.3. Reagentai

5.3.1. Koncentruota sieros rūgštis.

5.3.2. Silikoninio pagrindo emulsija nuo putojimo.

5.3.3. Cikloheksanas (analiziškai grynas).

5.3.4. Heksanas (analiziškai grynas).

5.3.5. Etanolis (analiziškai grynas).

5.3.6. Bevandenis natrio sulfatas.

5.3.7. Silikagelis GF 254 „Merc“ firmos arba jam ekvivalentiškas.

5.3.8. Etaloninis 1% gryno bifenilo tirpalas cikloheksane: praskiesti cikloheksanu šių trijų koncentracijų tirpalams paruošti:

a) 0,6 µg/ml                                    b) 1 g/ml                                   c) 1,4 µg/ml

B.5.4. Aparatūra

5.4.1. Mikseris (1 litro talpos).

5.4.2. 2 l talpos distiliavimo kolba su modifikuotu „Clevenger“ tipo separatoriumi (1 pav.) ir grįžtamuoju kondensatoriumi.

5.4.3. 10 ml matavimo kolba.

5.4.4. 50 ml mikropipetės.

5.4.5. Plonasluoksnės chromatografijos aparatūra su 20 x 20 cm matmenų plokštelėmis.

5.4.6. Krosnis.

5.4.7. Centrifuga su 15 ml kūgio formos mėgintuvėliais.

5.4.8. UV spektrofotometras.

B.5.5. Metodas

B.5.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija

Kiekvieno perpjauto vaisiaus viena pusė paliekama kokybiniam bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenolio likučių nustatymui. Visos kitos pusės sudedamos kartu ir sumalamos malimo mašinėlė arba sumaišomos mikseriu iki homogeninio mišinio gavimo. Iš jo tirti imami mažiausiai du 200 gramų masės mėginiai. Kiekvienas mėginys dedamas į mikserį, pripilama 100 ml vandens ir kelias sekundes plakama nedideliu greičiu. Įpilama vandens tiek, kad mišinio tūris pasiektų tris ketvirtadalius mikserio talpos, o tada mišinys 5 minutes plakamas visu greičiu. Susidariusi tyrė sudedama į 2 l talpos distiliavimo kolbą. Mikseris išplaunamas vandeniu ir supilama į tą pačią kolbą su tyre. (Bendras plakimui ir mikserio plovimui sunaudoto vandens kiekis turi sudaryti 1 l). Į gautą mišinį pridedama 2 ml sieros rūgšties, 1 ml emulsijos nuo putojimo ir keletas akytųjų granulių. Prie kolbos prijungiami separatorius ir grįžtamasis kondensatorius. Į separatorių įpilama distiliuoto vandens tiek, kad būtų užpildyta šoninio grįžtamojo vamzdžio apatinė atšaka, po to įpilama 7 ml cikloheksano. Visa tai distiliuojama apie dvi valandas. Separatoriaus turinys supilamas į 10 ml graduotą kolbą, separatorius praplaunamas su apie 1,5 ml cikloheksano ir supilama į kolbos turinį, viskas praskiedžiama cikloheksanu iki kolbos padalos. Pabaigoje pridedama truputį bevandenio natrio sulfato, mišinys suplakamas.

B.5.5.2. Chromatografija

30 gramų silikagelio ir 60 ml vandens mikseriu plakama 1 minutę. Gautu mišiniu padengiamos 5 chromatografinės plokštelės 0,25 mm storio sluoksniu. Tokiu sluoksniu padengtos plokštelės 15 minučių džiovinamos karšto oro srove, po to sudedamos į krosnį ir 30 minučių laikomos 1100C temperatūroje. Kai jos atvėsta, kiekviena plokštelė dalijama į keturias 4,5 cm pločio juostas, lygiagrečiomis linijomis perrėžiant dengiamąjį sluoksnį ligi pat plokštelės paviršiaus. Ant vienos iš juostelių apie 1,5 cm nuo plokštelės apačios lašeliais arti vienas kito užlašinama 50 ml tiriamo ekstrakto. Ant kiekvienos iš kitų trijų juostelių tokiu būdu užlašinama 50 ml etaloninių a), b) ir c) tirpalų (5.3.8 p.) atitinkamai su 30, 50 ir 70 ml bifenilo.

Jei tiriamos serijos, ant kiekvienos plokštelės nereikia lašinti etaloninių tirpalų, o kalibracinę kreivę galima sudaryti iš vidutinių reikšmių, kurios būtų gautos iš mažiausiai penkių plokštelių, taikant tuos pačius medžiagos kiekius.

B.5.5.3. Chromatogramų ryškinimas ir plovimas

Chromatogramos keliamos heksanu iki 17 cm aukščio induose, prieš tai išklotuose filtravimo popieriumi. Plokštelės išdžiovinamos ore. Sritys, kuriose yra susitelkęs bifenilas, išryškėja UV šviesoje (254 nm) ir pažymimos vienodų plotų stačiakampiais.

Taip paženklintos sritys nedelsiant švariai nugrandomos mentele per visą silikagelio sluoksnio storį. Iš nugrandyto sluoksnio ekstrahuojamas bifenilas. Ekstrakcija atliekama 10 minučių, supurtant, naudojant 10 ml etanolio. Mišinys supilamas į centrifugavimo mėgintuvėlius ir 5 min. centrifuguojamas esant 2500 aps./min. greičiui.

Tuo pačiu būdu gaunamos tokių pačių matmenų mėginio kontrolinės sritys. Jei tiriamos serijos, tokia kontrolės sritis gaunama iš plokštelės nenaudotos juostos; jei atliekami atskiri tyrimai, ji imama iš vienos juostos, turinčios etaloninio tirpalo, susitelkusio bifenilo turinčios srities apačioje.

B.5.5.4. Spektrofotometrinis nustatymas

Supernatanto tirpalas dekantuojamas į spektrofotometrines kiuvetes ir, esant 248 nm bangos ilgiui, nustatoma ekstinkcija, palyginama su kontroliniu ekstraktu iš bifenilo neturinčios chromatografinės srities.

B.5.5.5. Rezultatų apskaičiavimas

Kalibracinė kreivė sudaroma pažymint spektrofotometru gautas ekstinkcijas, kurios atitinka 30, 50 ir 70 mg bifenilo kiekius. Ji leidžia nustatyti mėginiuose esančius bifenilo kiekius (ppm), kuriuos tiesiog nurodo juos atitinkančios mėginių ekstraktų ekstinkcijos.

B.6. Kiekybinis ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenolio citrusiniuose vaisiuose nustatymas

B.6.1. Tikslas ir užduotis

B.6.5 punkte aprašytas metodas leidžia atlikti ortofenilfenolio (OFF) ir natrio ortofenilfenolio likučių citrusiniuose vaisiuose (visame vaisiuje) kiekybinį nustatymą. Šiuo metodu gaunami rezultatai, kurie OFF ir natrio ortofenilfenolio kiekiams esant apie 12 ppm, yra nedideli – vidutiniškai 10 – 20 %.

B.6.2. Nustatymo principas

Po distiliavimo rūgščioje terpėje ir ekstrahavimo di-izopentileteriu išgrynintas ekstraktas veikiamas 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin-5-onu (=4-amino-atipirinu). Kai išryškėja ryškiai raudona spalva, matuojama spektrofotometriškai, esant 510 nm bangos ilgiui.

B.6.3. Reagentai

B.6.3.1. 70% ortofosfato rūgštis.

B.6.3.2. Silikoninio pagrindo emulsija nuo putojimo.

B.6.3.3. Di-izopentilo eteris (analiziškai grynas).

B.6.3.4. Išgrynintasis cikloheksanas (3 kartus purtant suplakti su 4% natrio hidroksido tirpalu, 3 kartus išplauti distiliuotu vandeniu).

B.6.3.5. 4% natrio hidroksido tirpalas.

B.6.3.6. Buferinis tirpalas, kurio pH yra 10,4: į 2 l talpos matavimo kolbą dėti 6,64 g boro rūgšties, 8 g kalio chlorido ir 93,1 ml 1 N natrio hidroksido tirpalo, viską sumaišyti ir praskiesti distiliuotu vandeniu iki kolbos matavimo padalos.

B.6.3.7. I reagentas: 1,0 g 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin-5-ono (= 4-aminoatipirino) ištirpinti 100 ml distiliuoto vandens.

B.6.3.8. II reagentas: 2,0 g kalio ferocianido ištirpinti 100 ml distiliuoto vandens. I ir II reagentus būtina laikyti tamsaus stiklo buteliuose, jie išlieka patvarūs apytiksliai 14 dienų.

B.6.3.9. Silikagelis.

B.6.3.10. Etaloninis tirpalas: 10 mg gryno OFF ištirpinti 1 ml 0,1 N natrio hidroksido; praskiesti iki 100 ml 0,2 mol/l natrio borato tirpalu (1 ml = 100 mg), gautą tirpalą skiesti buferiniu tirpalu santykiu 1:10.

B.6.4. Aparatūra

B.6.4.1. Smulkinimo ar malimo mašinėlė.

B.6.4.2. Mikseris.

B.6.4.3. 2 l talpos distiliavimo kolba su modifikuotu „Clevenger“ tipo separatoriumi (1 pav.) ir grįžtamuoju kondensatoriumi.

B.6.4.4. Infraraudonųjų spindulių vonia.

B.6.4.5. 200 ml dalomasis piltuvas.

B.6.4.6. 25 ir 100 ml matavimo cilindrai.

B.6.4.7. 25 ir 100 ml matavimo kolbos.

B.6.4.8. Nuo 1 iki 10 ml pipetės.

B.6.4.9. 0,5 ml matavimo pipetės.

B.6.4.10. Spektrofotometras su 5 cm kiuvetėmis.

B.6.5. Nustatymo metodas

B.6.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija

Visi kontrolei skirto bandinio vaisiai perpjaunami pusiau. Kiekvieno vaisiaus viena pusė paliekama kokybiniam bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenoliato likučių nustatymui. Visos kitos pusės sudedamos kartu ir sumalamos malimo mašinėle ar kitaip susmulkinamos, sumaišomos iki homogeninio mišinio gavimo. Iš jo tyrimui imami mažiausiai du 250 gramų mėginiai ir atliekamas tyrimas.

Kiekvienas mėginys dedamas į mikserį, pripilama 500 ml vandens ir plakama, kol gaunama labai aukštos kokybės homogeninė tyrė, kurioje visai nematyti riebalinių dalelių. Iš gautos tyrės imamas 150 – 300 g mėginys (priklausomai nuo numanomo rasti OFF kiekio) ir supilamas į 1 l talpos distiliavimo kolbą su tokiu vandens kiekiu, kurio užtektų paimtam mišiniui praskiesti iki 500 g. Įpylus 10 ml 70% ortofosfato rūgšties, pridėjus keletą akytųjų granulių ir 0,5 ml emulsijos nuo putojimo, prie kolbos pritvirtinamas separatorius ir grįžtamasis kondensatorius. Į separatorių įpilama 10 ml diizopentileterio ir kolba atsargiai kaitinama infraraudonųjų spindulių vonioje, neleidžiant tyrei užvirti. Po beveik 6 valandas trunkančio distiliavimo separatoriaus turinys supilamas į 200 ml talpos dalomąjį piltuvą, o separatorius ir kondensatorius praplaunami 60 ml cikloheksano, o vėliau 60 ml vandens. Plaunant gauti tirpalai taip pat supilami į dalomąjį piltuvą. Mišinys stipriai purtant suplakamas, o kai atsiskiria dvi fazės, vandeninė fazė pašalinama.

OFF ekstrahavimui organinė fazė su 10 ml 4 % natrio hidroksido smarkiai purtant plakama penkis kartus po tris minutes. Susidarę šarminiai tirpalai neutralizuojami ortofosforo rūgštimi, kol pH bus 9-10, matuojant fenolftaleino popierėliu, ir praskiedžiami distiliuotu vandeniu iki 100 ml. Siekiant išvalyti drumstoką tirpalą, įberiamas žiupsnelis silikagelio. Tada tirpalas supurtomas ir filtruojamas per sausą smulkiagrūdį filtrą. Kai išryškėja spalva, su maksimaliu tikslumu ir preciziškumu, panaudojant OFF kiekius nuo 10 iki 70 mg, pipete paimamas nuo 0,5 iki 10 ml pakartotinis šio tirpalo mėginys priklausomai nuo to, kokius OFF kiekius tikimasi surasti. Mišinys supilamas į 25 ml matavimo kolbą; į ją įpilama 0,5 ml I reagento, 10 ml buferinio tirpalo, o tada 0,5 ml II reagento. Mišinio gaminama iki kalibracinės žymės, skiedžiant buferiniu tirpalu ir smarkiai plakant.

Po 5 minučių spektrofotometru, esant 510 nm bangos ilgiui, nustatoma raudonos spalvos nusidažymo ekstinkcija, lyginant ją su kontroline medžiaga, neturinčia ekstrakto. Spalvos intensyvumas nepradingsta 30 minučių. Įvertinama remiantis kalibracine kreive, kuri yra sudaryta tokiomis pačiomis sąlygomis naudojant etaloninį OFF tirpalą.

PASTABOS:

1. Rekomenduojama kiekvieną spektrofotometrinį tyrimą kartoti 2 kartus su skirtingais neutralizuoto šarminio ekstrakto kiekiais.

2. Jei minėtomis medžiagomis citrusiniai vaisiai neapdoroti, jų tuščiasis bandinys duoda, tiriant šiuo metodu, rezultatą 0 – 5 ppm apelsinams, 0 – 8 ppm citrinoms.

 

 

1 pav. Modifikuotas „Clevenger“ tipo seperatorius

______________

 

 

C priedas (privalomasis)

 

Produktai, kurių gamybai EUROPOS SĄJUNGOS (ES) Valstybės narės draudžia vartoti tam tikrų kategorijų maisto priedus

 

C.1 lentelė. Tradicinių produktų, kurių gamybai ES valstybės narės draudžia vartoti nurodytų kategorijų maisto priedus, sąrašas

 

Valstybės narės pavadinimas

Maisto produkto pavadinimas

Draudžiamos maisto priedų kategorijos

Vokietija

Tradicinis Vokietijos alus

Visos, išskyrus stumiąsias dujas

Graikija

„Feta“

Visos

Prancūzija

Tradicinė Prancūzijos duona

Visos

Prancūzija

Tradiciniai Prancūzijos konservuoti valgomieji trumai

Visos

Prancūzija

Tradicinės Prancūzijos konservuotos sraigės

Visos

Prancūzija

Tradiciniai žąsų ir ančių preservai („confit“)

Visos

Austrija

Tradicinis Austrijos „Bergkäse“

Visos, išskyrus konservantus

Suomija

Tradicinis Suomijos „Mämmi“

Visos, išskyrus konservantus

Švedija

Tradiciniai Švedijos ir Suomijos vaisių sirupai

Dažikliai

Suomija

 

 

Danija

Tradicinis Danijos „Kødboller“

Konservantai ir dažikliai

Danija

Tradicinis Danijos „Leverpostej“

Konservantai (išskyrus sorbo rūgštį) ir dažikliai

Ispanija

Tradicinis Ispanijos „Lomo embuchado“

Visos, išskyrus konservantus ir antioksidantus

Italija

Tradicinis Italijos „Salame cacciatore“

Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, aromato stipriklius ir pakavimo dujas

Italija

Tradicinis Italijos „Mortadella“

Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, rūgštingumo reguliatorius, aromato stipriklius, stabilizatorius ir pakavimo dujas

Italija

Tradicinis Italijos „Cotechino e zampone“

Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, rūgštingumo reguliatorius, aromato stipriklius, stabilizatorius ir pakavimo dujas

 

1.68. Literatūros sąrašą papildau šiomis pozicijomis:

23. Commission Directive 91/321/EEC of 14 May 1991 on infant formulae an follow – on formulae.

24. Chemijos terminų aiškinamasis žodynas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, Vilnius, 1997.

25. Privalomieji termiškai apdoroto geriamojo pieno kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 05 20 įsakymu Nr. 210 (Žin., 1999, Nr. 46-1467).

26. Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninis reglamentas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 2000 06 19 įsakymu Nr. 188 (Žin., 2000, Nr. 52-1514).

27. Privalomieji pieno riebalų produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 05 20 įsakymu Nr. 210 (Žin., 1999, Nr. 46-1467).

28. Privalomieji kakavos ir šokolado produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 07 01 įsakymu Nr. 288 (Žin., 1999, Nr. 60-1964).“

2. Įsakymas įsigalioja 2001 m. balandžio 1 d.

3. Įsakymo vykdymo kontrolę pavedu viceministrui E. Bartkevičiui.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                      VINSAS JANUŠONIS