LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽUVININKYSTĖS PRODUKTŲ ŽENKLINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2003 m. rugsėjo 30 d. Nr. 3D-398

Vilnius

 

Vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019), 3.8-T38 priemonę:

1. Tvirtinu Žuvininkystės produktų ženklinimo taisykles (pridedama).

2. Informuoju, kad Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės nuo narystės Europos Sąjungoje dienos neteks galios, o bus taikomos 2001 m. spalio 22 d. Europos Komisijos reglamento 2065/2001/EB, nustatančio išsamias Tarybos reglamento 104/2000/EB taikymo taisykles dėl vartotojų informavimo apie žuvininkystės ir akvakultūros produktus, nuostatos.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                   Jeronimas Kraujelis

 

Suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2003 09 29

______________


Patvirtinta

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymu Nr. 3D-398

 

Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės

 

Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos žuvininkystės įstatymu (Žin., 2000, Nr. 56-1648), Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymu (Žin., 1994, Nr. 94-1833, 2000, Nr. 85-2581), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 „Dėl Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklių“ (Žin., 2002, Nr. 50-1927), Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 13-530), 1999 m. gruodžio 17 d. Europos Sąjungos Tarybos reglamentu 104/2000/EB, nustatančiu bendrosios žuvininkystės ir akvakultūros produktų rinkos organizavimą, ir 2001 m. spalio 22 d. Europos Komisijos reglamentu 2065/2001/EB, nustatančiu išsamias Tarybos reglamento 104/2000/EB taikymo taisykles dėl vartotojų informavimo apie žuvininkystės ir akvakultūros produktus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės nustato Lietuvos Respublikoje vartotojui parduoti skirtų šių taisyklių I priede nurodytų žuvininkystės produktų ženklinimo reikalavimus.

2. Žuvininkystės produktai ženklinami pagal Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 (Žin., 2002, Nr. 50-1927) ir Lietuvos higienos normą HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530).

3. Be kituose teisės aktuose, reglamentuojančiuose ženklinimą, nustatytų privalomųjų prekių ženklinimo rekvizitų, žuvininkystės produktai papildomai turi būti ženklinami šiose taisyklėse nurodytais rekvizitais.

4. Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklių tikslas – užtikrinti, kad vartotojui būtų suteikta būtina, teisinga ir visapusiška informacija apie parduodamus žuvininkystės produktus, sustiprinti vartotojų pasitikėjimą žuvininkystės produktų saugumu ir kokybe.

5. Šios taisyklės privalomos visiems juridiniams ir fiziniams asmenims, parduodantiems vartotojui skirtus žuvininkystės produktus (toliau – pardavėjai), ir gamintojams.

6. Šių taisyklių nuostatos netaikomos mažiems žuvininkystės produktų kiekiams, kuriuos žvejai ar žuvų augintojai tiesiogiai parduoda vartotojams, tačiau visų parduodamų žuvininkystės produktų vertė negali būti didesnė nei 70 litų.

7. Žuvininkystės produktai – tai visų rūšių žuvys, nėgės, vėžiagyviai, moliuskai ir kiti vandens bestuburiai bei iš jų pagaminti produktai, išvardyti šių taisyklių 1 priede.

8. Visi parduodami vartotojui žuvininkystės produktai turi būti ženklinami etiketėmis, pritvirtinamu ženklu ar kitu būdu. Ženklinimo rekvizitai turi būti pateikiami ant žuvininkystės produkto pakuotės ar bendros pakuotės. Ženklinama gerai matomoje vietoje, aiškiomis ir neištrinamomis raidėmis. Parduodant neįpakuotus žuvininkystės produktus vartotojui, ženklinimo rekvizitai pateikiami šalia etiketėse.

9. Įsigaliojus šioms taisyklėms, bus draudžiama prekiauti žuvininkystės produktais, neatitinkančiais šių taisyklių reikalavimų, tačiau žuvininkystės produktais, jau pateiktais į rinką arba paženklintais iki šių taisyklių įsigaliojimo, prekiauti leidžiama, kol baigsis jų atsargos, bet ne ilgiau kaip iki 2004 05 01.

 

II. ŽUVININKYSTĖS PRODUKTŲ ŽENKLINIMO REKVIZITAI

 

10. Žuvininkystės produktų ženklinimo rekvizitai yra:

10.1. komerciniai žuvų rūšių pavadinimai pagal Komercinių žuvų rūšių pavadinimų sąrašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. 3D-267 (Žin., 2003, Nr. 65-2984). Taip pat gali būti nurodyti ir atitinkamų rūšių žuvų lotyniški moksliniai pavadinimai;

10.2. žuvininkystės produktų gamybos metodas;

10.3. žuvininkystės produktų kilmė.

11. Nurodant žuvininkystės produktų gamybos metodą ir kilmę, pateikiamas vienas iš šių rekvizitų, jei žuvys, iš kurių sudaryti žuvininkystės produktai, buvo:

11.1. sužvejotos jūrose – nurodoma „Sužvejota (žvejybos rajonas pateikiamas pagal nurodytus šių taisyklių 2 priede žvejybos rajonus; žvejybos rajonas gali būti nurodomas pateikiant tikslesnius duomenis)“;

11.2. sužvejotos gėluose vandenyse – nurodoma „Sužvejota gėluose vandenyse (kilmės šalies pavadinimas)“;

11.3. dirbtinai užaugintos gėlame arba jūros vandenyje, sudarant joms optimalias mitybos ir gyvenimo sąlygas, – nurodoma „Užauginta (kilmės šalies pavadinimas)“. Nurodoma ta kilmės šalis, kurioje žuvys buvo auginamos paskutinę augimo stadiją. Jeigu žuvys buvo auginamos paskutinę augimo stadiją ne vienoje, o keliose šalyse, gali būti nurodomos ir kelios šalys.

12. Jeigu parduoti pateikiami žuvininkystės produktai sudaryti iš kelių rūšių žuvų, ženklinimo rekvizitai nurodomi kiekvienai žuvų rūšiai atskirai.

13. Jeigu parduoti pateikiamas iš vienos rūšies žuvų sudarytas žuvininkystės produktų mišinys, kurio atskiros dalys gautos skirtingais gamybos metodais, turi būti nurodomos kiekvienos dalies gamybos metodas. Jeigu parduoti pateikiami žuvininkystės produktai, sudaryti iš vienos rūšies žuvų, sužvejotų skirtinguose žvejybos rajonuose arba užaugintų skirtingose šalyse, nurodomas žvejybos rajonas, kuriame sužvejota, arba kilmės šalis, kurioje užauginta didžioji tų produktų sudedamoji dalis, ir pateikiama nuoroda, kad žuvininkystės produktai buvo sužvejoti skirtinguose žvejybos rajonuose arba užauginti keliose šalyse.

 

III. ATSEKAMUMAS IR KONTROLĖ

 

14. Siekiant užtikrinti atsekamumą iki žuvų sužvejojimo arba užauginimo, informacija apie komercinį pavadinimą, gamybos metodą ir žvejybos rajoną arba kilmės šalį turi būti prieinama visuose žuvininkystės produkto pardavimo etapuose. Ši informacija pateikiama ženklinant arba su prekėmis pateikiamuose pardavimo dokumentuose.

15. Už ženklinimui pateikiamos informacijos teisingumą yra atsakingas žuvininkystės produktų gamintojas.

16. Draudžiama parduoti vartotojui neženklintus žuvininkystės produktus ar žuvininkystės produktus, neatitinkančius ženklinimo reikalavimų, nustatytų šiose taisyklėse ar kituose teisės aktuose. Už šių reikalavimų nesilaikymą atsako pardavėjas.

______________


Žuvininkystės produktų

ženklinimo taisyklių 1 priedas

 

Prekės kodas

Prekės pavadinimas

0301

Gyvos žuvys

0302

Šviežios arba šaldytos žuvys, išskyrus žuvų filė ir kitą žuvų mėsą, klasifikuojamą 0304 pozicijoje

0303

Užšaldytos žuvys, išskyrus žuvų filė ir kitą žuvų mėsą, klasifikuojamą 0304 pozicijoje

0304

Žuvų filė ir kita žuvų mėsa (malta arba nemalta) šviežia, šaldyta arba užšaldyta

0305

Vytintos žuvys, sūdytos arba užpiltos sūrymu; rūkytos žuvys, virtos ar keptos arba nevirtos ir nekeptos prieš rūkymą arba rūkymo proceso metu; žuvų miltai, rupiniai ir granulės, tinkami vartoti žmonių maistui

0306

Vėžiagyviai su kiautais arba be kiautų, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti arba užpilti sūrymu; vėžiagyviai su kiautais, virti vandenyje arba garuose, šaldyti arba nešaldyti, užšaldyti arba neužšaldyti, vytinti arba nevytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu, arba nesūdyti ir neužpilti sūrymu; vėžiagyvių miltai, rupiniai ir

 

granulės, tinkami vartoti žmonių maistui

0307

Moliuskai su geldelėmis arba be geldelių, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu; kiti vandens bestuburiai, išskyrus vėžiagyvius ir moliuskus, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu; vandens bestuburių, išskyrus vėžiagyvius, miltai, rupiniai ir granulės, tinkami vartoti žmonių maistui

______________


Žuvininkystės produktų

ženklinimo taisyklių 2 priedas

 

Žvejybos rajonas

Kodas*

Šiaurės Vakarų Atlantas

FAO 21 rajonas

Šiaurės Rytų Atlantas**

FAO 27 rajonas

Baltijos jūra

FAO 27. IIId rajonas

Centrinis Vakarų Atlantas

FAO 31 rajonas

Centrinis Rytų Atlantas

FAO 34 rajonas

Pietvakarių Atlantas

FAO 41 rajonas

Pietryčių Atlantas

FAO 47 rajonas

Viduržemio jūra

FAO 37.1, 37.2 ir 37.3 rajonai

Juodoji jūra

FAO 37.4 rajonas

Indijos vandenynas

FAO 51 ir 57 rajonai

Ramusis vandenynas

FAO 61, 67, 71, 77, 81 ir 87 rajonai

Akvatorija aplink Antarktidą

FAO 48, 58 ir 88 rajonai

Vidaus vandenys

FAO 05 rajonas

*Pagal tarptautinę Maisto ir žemės ūkio organizaciją (FAO).

**Išskyrus Baltijos jūrą.

______________