LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MAISTO PRIEDŲ VARTOJIMO MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOJE DERINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2005 m. sausio 24 d. Nr. V-56

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 (Žin., 2004, Nr. 45-1491, Nr. 176-6526), 34 punktą:

1. Tvirtinu Maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimo taisykles (pridedama).

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja nuo 2005 m. sausio 29 d.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                     ŽILVINAS PADAIGA

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministro

2005 m. sausio 24 d. įsakymu Nr. V-56

 

MAISTO PRIEDŲ VARTOJIMO MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOJE DERINIMO TAISYKLĖS

 

1. Maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimo taisyklės reglamentuoja maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimo atlikimą, siekiant užtikrinti maisto priedų vartojimą pagal teisės aktų nustatytus reikalavimus (maisto priedų ir mišinių kiekius, suderinamumą, technologinį pagrįstumą, ženklinimą, saugos valdymą).

2. Maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimas atliekamas Lietuvos maisto tvarkymo įmonių, pageidaujančių maisto produktų gamyboje vartoti maisto priedus (toliau – įmonės), užsakymu.

3. Respublikinis mitybos centras (toliau – Centras) atlieka visuomenės sveikatos saugos ekspertizę (toliau – ekspertizė) derinant maisto priedų vartojimą, vadovaudamasis visuomenės sveikatos priežiūros ir maisto saugos teisės aktais. Ekspertizės išlaidas apmoka įmonės pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintus įkainius.

4. Įmonės Centrui turi pateikti šiuos dokumentus:

4.1. prašymą, nurodant įmonės pavadinimą, adresą, įmonės kodą;

4.2. numatomų vartoti maisto priedų sąrašą, nurodant jų pavadinimus, gamintojus, išvardijant maisto produktus, kurių gamybai bus vartojami maisto priedai, bei pateikiant technologinį maisto priedų vartojimo pagrindimą;

4.3. Lietuvos arba įmonės standartų, taikomų maisto produktams, kurių gamybai bus vartojami maisto priedai, kopijas;

4.4. įmonės maisto saugos valdymo sistemos dokumentų, kuriuose aprašyti saugaus maisto priedų vartojimo reikalavimai (Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos plano arba Geros higienos praktikos taisyklių), išrašus arba kopijas;

4.5. maisto priedams, įvežtiems iš Europos Sąjungos šalių, Islandijos Respublikos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės, atitikties deklaracijas ar jų patvirtintas kopijas ir gamintojų informaciją apie maisto priedų grynumo kriterijus, sudėtį, paskirtį, technologines savybes, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) buvimą arba nebuvimą; maisto priedams, įvežtiems iš kitų šalių, papildomai specialios paskirties maisto produkto ar maisto priedo registravimo pažymėjimus, išduotus pagal Specialios paskirties maisto produktų ir maisto priedų registravimo tvarkos, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. birželio 17 d. įsakymu Nr. 328 (Žin., 1998, Nr. 57-1610), reikalavimus.

Centras gali pareikalauti iš įmonių papildomos informacijos, akredituotose laboratorijose atliktų tyrimų rezultatų.

5. Centras ne vėliau kaip per 30 darbo dienų nuo visų šių taisyklių 4 punkte išvardytų dokumentų gavimo dienos atlieka ekspertizę ir pateikia ekspertizės protokolą Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

6. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos ne vėliau kaip per 3 darbo dienas, esant teigiamai Centro ekspertizės išvadai, išduoda Maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas), kurio forma pateikiama šių taisyklių priede, o esant neigiamai ekspertizės išvadai, ne vėliau kaip per 3 darbo dienas pateikia įmonei konkrečius pagrįstus motyvus ir priežastis, dėl kurių negali būti išduodamas pažymėjimas.

7. Pažymėjimas galioja 3 metus nuo jo išdavimo dienos.

______________