LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL VIETINEI RINKAI SKIRTOS SMULKINTOS MĖSOS SPECIALIŲJŲ ŽENKLINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2006 m. rugsėjo 25 d. Nr. B1-535

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) bei siekdamas įgyvendinti 2005 m. gruodžio 5 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2076/ 2005, nustatančio pereinamojo laikotarpio priemones Europos Parlamento ir Tarybos reglamentams (EB) Nr. 853/2004, (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004 įgyvendinti, iš dalies keičiančio Reglamentus (EB) Nr. 853/2004 ir (EB) Nr. 854/2004, 10 straipsnio 3 dalies nuostatas:

1. Tvirtinu pridedamus Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiuosius ženklinimo reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vidaus audito skyriui.

3. Informuoju, kad šis įsakymas įsigalioja 2007 m. sausio 1 d.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus

2006 m. rugsėjo 25 d. įsakymu Nr. B1-535

 

VIETINEI RINKAI SKIRTOS SMULKINTOS MĖSOS SPECIALIEJI ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialieji ženklinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis 2005 m. gruodžio 5 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2076/2005, nustatančio pereinamojo laikotarpio priemones Europos Parlamento ir Tarybos reglamentams (EB) Nr. 853/2004, (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004 įgyvendinti, iš dalies keičiančio Reglamentus (EB) Nr. 853/2004 ir (EB) Nr. 854/2004, 10 straipsnio 3 dalies nuostatomis.

2. Šių Reikalavimų tikslas:

2.1. sudaryti galimybę gyvūninio maisto tvarkymo subjektams tiekti vietinei rinkai smulkintą mėsą, nukrypstant nuo smulkintos mėsos sudėties kriterijų pagal Komisijos reglamento (EB) Nr. 2076/2005 10 straipsnio 1 dalies reikalavimus;

2.2. nustatyti smulkintos mėsos, tiekiamos vietinei rinkai, specialiuosius ženklinimo reikalavimus.

3. Šie Reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, ruošiantiems smulkintą mėsą asmeniniam vartojimui ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su ūkine komercine veikla, tenkinti.

4. Šie Reikalavimai taikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, gaminantiems smulkintą mėsą, kurios sudėties kriterijai neatitinka Komisijos reglamento (EB) Nr. 2076/2005 10 straipsnyje nurodytų smulkintos mėsos sudėties kriterijų, gamybos subjektams, patvirtintiems pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymą Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo“ (Žin., 2006, Nr. 8-312).

5. Šiuose Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Smulkinta mėsa – iškaulinėta ir susmulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Vietinė rinka – Lietuvos Respublikos teritoriją apimanti rinka.

Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.

6. Vietinei rinkai skirta smulkinta mėsa (toliau – smulkinta mėsa) turi būti gaminama vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. sausio 27 d. įsakymu Nr. B1-61 patvirtintų Šviežios mėsos, smulkintos mėsos ir mėsos ruošinių tvarkymo mėsinėse taisyklių (Žin., 2005, Nr. 17-557), Lietuvos higienos normos HN15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) ir kitų teisės aktų reikalavimais.

7. Smulkinta mėsa turi būti paženklinta vadovaujantis 2000 m. liepos 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1760/2000, nustatančio galvijų identifikavimo bei registravimo sistemą, reglamentuojančio jautienos bei jos produktų ženklinimą ir panaikinančio Tarybos reglamentą (EB) Nr. 820/97, 2000 m. rugpjūčio 25 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 1825/2000, nustatančio išsamias Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1760/2000 taikymo taisykles jautienos ir jos produktų ženklinimui, 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų 6 straipsnio nuostatomis, remiantis Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530).

 

II. SPECIALIEJI SMULKINTOS MĖSOS ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

8. Smulkintos mėsos ženklinimo informacijoje turi būti nurodyta konkretaus gyvūno rūšis, iš kurios ji pagaminta.

9. Jei smulkinta mėsa pagaminta iš kelių gyvūnų rūšių mėsos, ženklinimo informacijoje turi būti nurodyta (pasirinktinai):

9.1. gyvūnų rūšys, iš kurių pagaminta smulkinta mėsa;

9.2. kad tai „maišyta smulkinta... mėsa“.

10. Jei gaminama Reikalavimų 9 punkte nurodyta smulkinta mėsa, privaloma šalia pavadinimo nurodyti jos sudėtį procentais pagal atskiras mėsos rūšis arba tokią produkciją ženklinti užrašu „Sudėtis:...“.

11. Smulkintos mėsos ženklinimo informacijoje turi būti nurodytas riebumas procentais užrašant: „Riebumas ne didesnis kaip...“.

12. Tiekiant vartotojui sveriamą smulkintą mėsą, Reikalavimų 10 ir 11 punktuose nurodyta informacija turi būti pateikta kainų etiketėse.

13. Smulkintos mėsos pakuotė turi būti paženklinta atpažinimo žymeniu (nacionaliniu sveikumo ženklu), vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-315 patvirtintomis Nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo įmonėse taisyklėmis (Žin., 2004, Nr. 57-2034).

 

III. SMULKINTOS MĖSOS LABORATORINIAI TYRIMAI

 

14. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai atsako už smulkintos mėsos:

14.1. sudėties (riebalų kiekio) tyrimus, kurie turi būti atliekami pagal gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtintas RVASVT programas;

14.2. mikrobiologinius tyrimus pagal 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų reikalavimus.

 

IV. VALSTYBINĖ VETERINARINĖ KONTROLĖ

 

15. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų valstybinė veterinarinė kontrolė vykdoma pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 854/2004, nustatančio specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles, nuostatas.

______________