LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 7 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-139 „DĖL SPIRITINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, TVARKYMO IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2011 m. sausio 19 d. Nr. 3D-23

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-139 „Dėl Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 36-1600; 2005, Nr. 36-1191; 2006, Nr. 131-4966; 2007, Nr. 62-2393; 2010, Nr. 107-5538):

1. Išdėstau 6 punktą taip:

6. Terminu „Balzamas“ gali būti vadinamas spiritinis gėrimas, kuriame etilo alkoholio yra ne mažiau kaip 35 tūrio proc. ir ekstrakto ne mažiau kaip 50 g/l, pasižymintis savitu, dažniausiai karčiu skoniu, gaunamu aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį prieskoninių kvapiųjų žaliavų ekstraktais, antpilais, aromatizuotais spiritais. Gaminant balzamus gali būti naudojami kvapiųjų ir prieskoninių augalų eteriniai aliejai, vaisių ir uogų sultys, brendis, viskis, romas, vynas. Balzamų gamyboje leidžiama naudoti tik reglamento (EB) Nr. 1334/2008 (šio reglamento 1 priedo 17 punktas) 3 straipsnio 2 dalies c punkte nurodytus natūralius kvapiųjų medžiagų pagrindus ir d punkte nurodytus kvapiųjų medžiagų preparatus.“

2. Išdėstau 7 punkto pirmąją dalį taip:

7. Terminu „Trauktinė“ gali būti vadinamas spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 20 tūrio proc. etilo alkoholio, invertuotu cukrumi išreikštas cukraus kiekis yra ne didesnis kaip 100 g/l, pasižymintis sudėtiniu skoniu, gaunamu į grūdinį rektifikuotą etilo alkoholį pridėjus įvairių augalų dalių antpilo ir (ar) sulčių, ir (ar) vyno, ir (ar) brendžio. Gali būti aromatizuojamas tik reglamento (EB) Nr. 1334/2008 (šio reglamento 1 priedo 17 punktas) 3 straipsnio 2 dalies c punkte nurodytais natūraliais kvapiųjų medžiagų pagrindais ir d punkte nurodytais kvapiųjų medžiagų preparatais. Trauktinės gamybos technologiniai procesai nuo mišinio ruošimo iki įforminimo atliekami Lietuvos Respublikos teritorijoje.“

3. Išdėstau 17 punkto pirmąją dalį taip:

17. Gaminant gėrimus, leidžiama naudoti tik reglamente (EB) Nr. 1333/2008 (šio reglamento 1 priedo 21 punktas) ir Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 (šio reglamento 1 priedo 15 punktas) nurodytus maisto priedus, naudojamos kvapiosios medžiagos ir jų preparatai turi atitikti reglamento (EB) Nr. 1334/2008 (šio reglamento 1 priedo 17 punktas) reikalavimus.“

4. Išdėstau 1 priedo 1 punktą taip:

1. Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas (Žin.,1995, Nr. 44-1073; 2004, Nr. 47-1548).“

5. Išdėstau 1 priedo 2 punktą taip:

2. 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinantis Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p. 16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1334/2008 (OL 2008 L 354 p. 34).“

6. Pripažįstu netekusiu galios 1 priedo 16 punktą.

7. Papildau 1 priedą 17 punktu:

17. 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1334/2008 dėl kvapiųjų medžiagų ir aromatinių savybių turinčių tam tikrų maisto ingredientų naudojimo maisto produktuose ir ant jų ir iš dalies keičiantis Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1601/91, reglamentus (EB) Nr. 2232/96 ir (EB) Nr. 110/2008 bei direktyvą 2000/13/EB (OL 2008 L 354, p. 34).“

8. Papildau 1 priedą 21 punktu:

21. 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 2008 L 354, p. 16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. kovo 22 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 238/2010 (OL 2010 L 75, p. 17). “

9. Išdėstau 1 priedo 25 punktą taip:

25. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr.852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87 p. 109).“

10. Išdėstau 1 priedo 26 punktą taip:

26. 2006 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 1881/2006, nustatantis didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas (OL 2006 L 364, p. 5), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. vasario 26 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 165/2010 (OL 2010 L 50, p. 8).“

11. Išdėstau 1 priedo 27 punktą taip:

27. 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr.1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L338, p. 4), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14).“

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                           Kazys Starkevičius

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2011 m. sausio 13 d.

raštas Nr. B6-(1.19)-55

SUDERINTA

Sveikatos apsaugos ministerijos

2010 m. gruodžio 30 d.

raštas Nr. 10-(11.3-193)-8673