LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2001 M. GRUODŽIO 22 D. ĮSAKYMO NR. 666 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 107:2001 „SPECIALIOS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2005 m. kovo 23 d. Nr. V-189

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2579) 9 straipsnio 2 dalies 1 punktu ir įgyvendindamas 1999 m. kovo 25 d. Komisijos direktyvą 1999/21/EB dėl dietinio maisto, skirto specialiems medicinos tikslams:

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 107:2001 „Specialios paskirties maisto produktai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 666 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 107:2001 „Specialios paskirties maisto produktai“ patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 5-199; 2003, Nr. 99-4451):

1.1. Papildau nauju 5.9 punktu:

5.9. specialios medicininės paskirties dietinis maistas

Specialiai perdirbti arba paruošti specialios paskirties maisto produktai, skirti pacientų mitybos reguliavimui ir vartotini prižiūrint sveikatos priežiūros specialistams. Tokie produktai skirti visiškai arba iš dalies pacientams, kurie turi ribotą, susilpnėjusią arba sutrikusią funkciją įsisavinti, virškinti, absorbuoti, metabolizuoti arba šalinti įprastus maisto produktus arba tam tikras juose esančias maisto medžiagas arba metabolitus, maitintis“.

1.2. Išdėstau 6 punktą taip:

6. Pirmą kartą įvežamų į Lietuvos Respubliką arba naujai pagamintų Lietuvoje specialios paskirties maisto produktų higieninė ekspertizė atliekama Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka [4.4].

1.3. Išdėstau 10.4 punktą taip:

„10.4. specialios medicininės paskirties dietinis maistas“.

1.4. Papildau nauju X skyriumi:

 

X. SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES DIETINIO MAISTO REIKALAVIMAI“

 

33. Bendrieji reikalavimai

33.1. Specialios medicininės paskirties dietinis maistas skirstomas į šias tris grupes:

33.1.1. maistiniu požiūriu visaverčiai standartinės maistinės sudėties maisto produktai, vartojami pagal gamintojo instrukcijas, galintys būti vienintelis pacientų, kuriems jie skirti, mitybos šaltinis;

33.1.2. maistiniu požiūriu visaverčiai maisto produktai, kurių maistinė sudėtis yra pritaikyta sergantiems konkrečia liga ar turintiems konkrečių sveikatos sutrikimų ir vartojami pagal gamintojo instrukcijas gali būti vienintelis pacientų, kuriems jie skirti, mitybos šaltinis;

33.1.3. maistiniu požiūriu nevisaverčiai maisto produktai, kurių maistinė sudėtis yra standartinė arba pritaikyta sergantiems konkrečia liga ar turintiems konkrečių sveikatos sutrikimų, ir jie negali būti vienintelis mitybos šaltinis.

33.2. 33.1.2 ir 33.1.3 punktuose apibūdinti maisto produktai gali būti vartojami kaip daliniai pacientų maisto pakaitalai arba kaip mitybos priedai.

33.3. Specialios medicininės paskirties dietinio maisto gamintojas arba importuotojas, tiekiantis juos į rinką, apie jo patiekimą į rinką praneša Respublikiniam mitybos centrui Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka pateikdamas specialios medicininės paskirties dietinio maisto etiketės pavyzdį.

33.4. Specialios medicininės paskirties dietinis maistas privalo atitikti šios higienos normos X skyriuje pateiktus sudėties ir ženklinimo reikalavimus.

33.5. Draudžiama prekiauti specialios medicininės paskirties dietiniu maistu, jei jis neatitinka šios higienos normos X skyriuje pateiktų sudėties ir ženklinimo reikalavimų ir apie jo patiekimą į rinką nepranešta Respublikiniam mitybos centrui nustatyta tvarka.

34. Sudėties reikalavimai

34.1. Specialios medicininės paskirties dietinio maisto sudėtis turi atitikti medicinos ir mitybos principus. Jų vartojimas pagal gamintojo nurodymus turi būti saugus, naudingas ir veiksmingas, atitinkantis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos poreikius, ir tai turi būti pagrįsta pripažintais mokslo duomenimis.

34.2. Specialios medicininės paskirties dietinis maistas turi atitikti šios higienos normos Z PRIEDE nurodytą sudėtį.

35. Ženklinimo reikalavimai

35.1. Specialios medicininės paskirties dietinio maisto etiketėje turi būti užrašyta „specialios medicininės paskirties dietinis maistas“.

35.2. Ženklinant specialios medicininės paskirties dietinį maistą nurodoma tokia privaloma informacija:

35.2.1. produkto energinė vertė kJ bei kcal ir baltymų, angliavandenių bei riebalų kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml parduodamo produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

35.2.2. produkte esantis vidutinis kiekvienos mineralinės medžiagos ir kiekvieno vitamino, nurodytų šios higienos normos V PRIEDE, kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml parduodamo produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

35.2.3. pasirinktinai baltymų, angliavandenių bei riebalų sudėtinių dalių kiekis ir (ar) kitų maisto medžiagų ir jų sudėtinių dalių, kurias būtina paskelbti dėl tinkamo produkto vartojimo, kiekis, išreikštas skaičiais 100 g arba 100 ml parduodamo produkto, o tam tikrais atvejais – 100 g arba 100 ml produkto, paruošto vartoti taip, kaip nurodyta gamintojų instrukcijose. Be to, ši informacija gali būti nurodyta apie kiekvieną etiketėje pažymėtą dalį arba porciją, jeigu nurodytas pakuotėje esantis porcijų skaičius;

35.2.4. jei reikia, informacija apie produkto osmolingumą;

35.2.5. informacija apie produkte esančių baltymų ir (ar) baltymų hidrolizatų kilmę bei pobūdį.

35.3. Etiketėje taip pat pateikiama ši privaloma informacija, prieš kurią įrašomi žodžiai „svarbi pastaba“ ar panašūs žodžiai:

35.3.1. teiginys, kad produktas turi būti vartojamas prižiūrint sveikatos priežiūros specialistams;

35.3.2. teiginys apie tai, ar produktas gali būti vienintelis mitybos šaltinis;

35.3.3. jei reikia, teiginys, kad produktas yra skirtas konkretaus amžiaus pacientams;

35.3.4. jei reikia, teiginys, kad produktą pavojinga vartoti pacientams, nesergantiems ligomis ar neturintiems sveikatos sutrikimų, kurių atveju skiriamas šis produktas.

35.4. Etiketėje taip pat turi būti užrašyta:

35.4.1. teiginys „Tik mitybos reguliavimui esant ……….“ (taškų vietoje nurodomos ligos ar sveikatos sutrikimai, kurių atveju skiriamas atitinkamas produktas);

35.4.2. jei reikia, teiginys apie atitinkamas vartojimo atsargumo priemones ir kontraindikacijas;

35.4.3. produkto savybių ir (ar) charakteristikų, kurios daro jį naudingą ypač dėl galimo maisto medžiagų kiekio padidinimo, sumažinimo, visiško jų pašalinimo arba kitokių pakeitimų, aprašymas ir produkto vartojimo pagrindimas;

35.4.4. jei reikia – įspėjimas, kad produktas nėra skirtas vartoti parenteriniu būdu.

35.5. Prireikus etiketėje nurodoma, kaip produktas turi būti teisingai paruoštas, vartojamas ir laikomas.“

1.5. Papildau nauju Z PRIEDU:

„Lietuvos higienos normos HN 107:2001

„Specialios paskirties maisto produktai“

Z PRIEDAS

 

SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES DIETINIO MAISTO NEPAKEIČIAMOS SUDĖTINĖS DALYS

 

Reikalavimai taikomi produktams, paruoštiems vartoti arba gaminamiems pagal gamintojo nurodymus.

V.1. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.1 punkte, turi atitikti nurodytus šio priedo 1 lentelėje.

V.2. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.2 punkte, turi atitikti kiekius, nurodytus šio priedo 1 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų modifikacijos.

V.3. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų, esančių tik kūdikių mitybai skirtuose maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.3 punkte, kiekiai neturi viršyti nurodytų šio priedo 1 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų modifikacijos.

V.4. Vartojamas pagal paskirtį specialios medicininės paskirties dietinis maistas, skirtas tik kūdikių mitybai, turi atitikti sąlygas, keliamas kitoms maisto medžiagoms, naudojamoms kūdikių mitybai, kaip numatyta šios higienos normos VI skyriuje.

V.5. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai maisto produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.1 punkte, išskyrus skirtus tik kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus šio priedo 2 lentelėje.

V.6. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.2 punkte, išskyrus skirtus tik kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus šio priedo 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų modifikacijos.

V.7. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose šios higienos normos 33.1.3 punkte, išskyrus skirtus tik kūdikių mitybai, negali viršyti nurodytų šio priedo 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, leidžiamos vienos ar daugiau šių maistinių medžiagų modifikacijos.

 

1 lentelė. Vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų kiekiai visaverčiuose maisto produktuose, skirtuose kūdikių mitybai

 

Vitamino ar mineralinės medžiagos pavadinimas

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

1. Vitaminai

 

 

 

 

1.1. Vitaminas A (μg RE)

14

43

60

180

1.2. Vitaminas D (μg)

0,25

0,75

1

3

1.3. Vitaminas K (μg)

1

5

4

20

1.4. Vitaminas C (mg)

1,9

6

8

25

1.5. Tiaminas (mg)

0,01

0,075

0,04

0,3

1.6. Riboflavinas (mg)

0,014

0,1

0,06

0,45

1.7. Vitaminas B6 (mg)

0,009

0,075

0,035

0,3

1.8. Niacinas (mg NE)

0,2

0,75

0,8

3

1.9. Folio rūgštis (μg)

1

6

4

25

1.10. Vitaminas B12 (μg)

0,025

0,12

0,1

0,5

1.11. Pantoteno rūgštis (mg)

0,07

0,5

0,3

2

1.12. Biotinas (μg)

0,4

5

1,5

20

1.13. Vitaminas E (mg α – TE)

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ

0,75

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal

3

2. Mineralinės medžiagos

 

 

 

 

2.1. Natris (mg)

5

14

20

60

2.2. Chloras (mg)

12

29

50

125

2.3. Kalis (mg)

15

35

60

145

2.4. Kalcis (mg)

12

60

50

250

2.5. Fosforas (mg)*

6

22

25

90

2.6. Magnis (mg)

1,2

3,6

5

15

2.7. Geležis (mg)

0,12

0,5

0,5

2

2.8. Cinkas (mg)

0,12

0,6

0,5

2,4

2.9. Varis (μg)

4,8

29

20

120

2.10. Jodas (μg)

1,2

8,4

5

35

2.11. Selenas (μg)

0,25

0,7

1

3

2.12. Manganas (mg)

0,012

0,005

0,05

0,2

2.13. Chromas (μg)

-

2,5

-

10

2.14. Molibdenas (μg)

-

2,5

-

10

2.15. Fluoras (mg)

-

0,05

-

0,2

* Kalcio ir fosforo santykis turi būti ne mažesnis kaip 1,2 ir ne didesnis kaip 2,0.

 

2 lentelė. Vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų kiekiai visaverčiuose specialios medicininės paskirties maisto produktuose, skirtuose ne kūdikių mitybai

 

Vitamino ar mineralinės medžiagos pavadinimas

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

1. Vitaminai

 

 

 

 

1.1. Vitaminas A (μg RE)

8,4

43

35

180

1.2. Vitaminas D (/μg)

0,12

0,65/0,75 *

0,5

25/3*

1.3. Vitaminas K (μg)

0,85

5

3,5

20

1.4. Vitaminas C (mg)

0,54

5,25

2,25

22

1.5. Tiaminas (mg)

0,015

0,12

0,06

0,5

1.6. Riboflavinas (mg)

0,02

0,12

0,08

0,5

1.7. Vitaminas B6 (mg)

0,02

0,12

0,08

0,5

1.8. Niacinas (mg NE)

0,22

0,75

0,9

3

1.9. Folio rūgštis (μg)

2,5

12,5

10

50

1.10. Vitaminas B12 (μg)

0,017

0,17

0,07

0,7

1.11. Pantoteno rūgštis (mg)

0,035

0,35

0,15

1,5

1.12. Biotinas (μg)

0,18

1,8

0,75

7,5

1.13. Vitaminas E (mg α – TE)

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ

0,75

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal

3

2. Mineralinės medžiagos

 

 

 

 

2.1. Natris (mg)

7,2

42

30

175

2.2. Chloras (mg)

7,2

42

30

175

2.3. Kalis (mg)

19

70

80

295

2.4. Kalcis (mg)

8,4/12 *

42/60 *

35/50 *

175/250 *

2.5. Fosforas (mg)

7,2

19

30

80

2.6. Magnis (mg)

1,8

6

7,5

25

2.7. Geležis (mg)

0,12

0,5

0,5

2,0

2.8. Cinkas (mg)

0,12

0,36

0,5

1,5

2.9. Varis (μg)

15

125

60

500

2.10. Jodas (μg)

1,55

8,4

6,5

35

2.11. Selenas (μg)

0,6

2,5

2,5

10

2.12. Manganas (mg)

0,012

0,12

0,05

0,5

2.13. Chromas (μg)

0,3

3,6

1,25

15

2.14. Molibdenas (μg)

0,72

4,3

3,5

18

2.15. Fluoras (mg)

-

0,05

-

0,2

* Produktuose, skirtuose vaikams nuo 1 iki 10 metų amžiaus.“

 

2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 9 d. įsakymą Nr. V-411 „Dėl Reikalavimų specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėčiai patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 70-3209).

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                     ŽILVINAS PADAIGA