LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL IŠIMČIŲ TRADICINIAMS PIENO PRODUKTAMS PATVIRTINIMO

 

2003 m. vasario 19 d. Nr. B1-160

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), atsižvelgęs į 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvą 92/46/EEB dėl neapdoroto ir termiškai apdoroto pieno ir pieno produktų gamybos ir tiekimo į rinką ir 1997 m. balandžio 25 d. Komisijos sprendimą 97/284/EB, keičiantį 1997 m. liepos 29 d. Komisijos sprendimą 96/536/EB, nustatantį sąrašą pieno produktų, kuriems šalys narės gali taikyti individualias arba bendras išimtis, nurodytas direktyvos 92/46/EEB 8 straipsnio 2 punkte, ir išimtis, taikomas šių produktų gamybai:

1. Tvirtinu pridedamas Išimtis tam tikroms įmonėms, gaminančioms pieno produktus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2003 m. vasario 19 d.

įsakymu Nr. B1-160

 

IŠIMTYS TRADICINIAMS PIENO PRODUKTAMS

 

Išimtys tradiciniams pieno produktams (toliau – Išimtys) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), atsižvelgus į 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvą 92/46/EEB dėl neapdoroto ir termiškai apdoroto pieno ir pieno produktų gamybos ir tiekimo į rinką ir įgyvendina 1997 m. balandžio 25 d. Komisijos sprendimą 97/284/EB, keičiantį 1997 m. liepos 29 d. Komisijos sprendimą 96/536/EB, nustatantį sąrašą pieno produktų, kuriems šalys narės gali taikyti individualias arba bendras išimtis, nurodytas direktyvos 92/46/EEB 8 straipsnio 2 punkte, ir išimtis, taikomas šių produktų gamybai.

1. Išimčių tikslas – nustatyti išimtis tradicinių pieno produktų gamybos įrankiams ir įrangai, laikymo patalpoms.

2. Vartojama sąvoka:

Tradiciniai pieno produktai – pieno produktai, kurie yra istoriškai pripažinti arba pagaminti pagal technines rekomendacijas arba gamybos metodus, registruotus šalyje, kurioje jie yra tradiciškai gaminami arba apsaugoti nacionaliniais, regioniniais arba vietiniais šalies įstatymais.

3. Lietuvos Respublika gali leisti įmonėms, gaminančioms tradicinius pieno produktus, nurodytus 2 punkte, netaikyti individualių arba bendrų reikalavimų, nurodytų:

3.1. 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvos 92/46/EEB B priedo I skyriaus 6 punkte ir C priedo III skyriaus 2 priede – medžiagoms, iš kurių pagaminti įrankiai arba speciali įranga šiems produktams paruošti ir įpakuoti, tačiau įrankiai ir įranga turi būti švarūs ir reguliariai valomi ir dezinfekuojami;

3.2. 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvos 92/46/EEB B priedo I skyriaus 2 (a), (b), (c) ir (d) punktuose – produktų laikymo patalpoms; laikymo patalpų sienas gali sudaryti geologinės sienos; sienos, grindys, lubos ir durys gali būti nelygiu paviršiumi, hermetiškos, tvirtos, šviesios spalvos arba padarytos iš nerūdijančių medžiagų; patalpų valymo ir dezinfekcijos dažnumas ir pobūdis gali kisti atsižvelgiant į patalpų paskirtį ir specifinę aplinkos mikroflorą.

______________