LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. rugpjūčio 27 d. Nr. B1-750

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) bei siekdamas užtikrinti tvarkomo maisto saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai, maisto tvarkymo subjektų apskaitą ir priežiūrą, kaupti, sisteminti, analizuoti duomenis apie maisto tvarkymo subjektus, nustatyti maisto tvarkymo subjektų privalomųjų reikalavimų (higienos normų ir taisyklių, teisės norminių aktų) ir RVASVT (rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų) sistemos principais pagrįstos savikontrolės sistemos (RVASVT ar GHP) taikymą maisto tvarkymo subjektuose:

1. Tvirtinu pridedamus:

1.1. maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimus;

1.2. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo formą;

1.3. Maisto tvarkymo subjektų sąrašo formą.

2. Pavedu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui pildyti Maisto tvarkymo subjektų registrą.

3. Laikau netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. gegužės 10 d. įsakymą Nr. B1-454 „Dėl Maisto tvarkymo įmonių patvirtinimo reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 81-2921).

4. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui ir Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

 

 

Direktorius                                                                                  Kazimieras Lukauskas

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d.

įsakymu Nr. B1-750

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai reglamentuoja steigiamų ir veikiančių maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektai) patvirtinimo pažymėjimų išdavimo, atsisakymo išduoti ir panaikinimo tvarką.

2. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) taikomi juridiniams ir fiziniams asmenims, tvarkantiems maistą. Reikalavimai netaikomi gyvūninio maisto tvarkymo įmonėms, turinčioms veterinarinio patvirtinimo numerį, suteiktą vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d. įsakymu Nr. 355 patvirtinta Įmonių veterinarinio patvirtinimo tvarka (Žin., 2002, Nr. 79-3401).

3. Vartojamos sąvokos:

Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maistui skirtų augalų ir gyvūnų auginimą, maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.

Maisto tvarkymo subjektas – fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui.

Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimas – apskričių, miestų ar rajonų (toliau – teritorinių) valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų maisto tvarkymo subjektams suteikiama teisė užsiimti maisto tvarkymu, kuri patvirtinama išduodant oficialų dokumentą – Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės pažymėjimas (protokolas) – apskrities visuomenės sveikatos centro maisto tvarkymo subjektui išduodamas sveikatos apsaugos ministro patvirtintos formos dokumentas, liudijantis, kad reikiamu būdu ištirta maisto tvarkymo įmonė atitinka visuomenės sveikatos priežiūros norminių teisės aktų ir kitus nekenksmingumo sveikatai reikalavimus ar jų neatitinka.

4. Subjektai, tvarkantys maistą, privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas).

5. Pažymėjimus privalo turėti visi subjektai: stambios įmonės (pvz.: duonos, alaus gamybos įmonės, prekybos centrai) ir smulkios įmonės (pvz.: prekybos kioskai, gatvės prekeiviai, laikini statiniai vasaros sezono ar kt.) bei fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, ir subjektai, užsiimantys maisto tvarkymu tam tikro sezono metu.

6. Pažymėjimas subjektams yra išduodamas tik tuo atveju, jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka teisės aktais nustatytus privalomuosius maisto tvarkymo ir saugos reikalavimus ir yra pateiktas visuomenės sveikatos saugos ekspertizės pažymėjimas (protokolas), liudijantis, kad subjektas atitinka visuomenės sveikatos priežiūros norminių teisės aktų ir kitus nekenksmingumo sveikatai reikalavimus.

7. Subjektų patvirtinimo tikslas yra įvertinti, ar jie atitinka maisto saugos, higienos bei visuomenės sveikatos saugos reikalavimus ir užtikrina, kad vartotojams tiekiamas maistas bus saugus.

8. Pareigūnai, atliekantys subjektų patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš subjektų informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.

9. Pažymėjimo originalas laikomas pas subjektą, kopija – atitinkamoje teritorinėje valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

10. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (subjektas likviduojamas, reorganizuojamas arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas, keičiasi subjekto veiklos sąlygos, subjekto veiklos rūšis arba subjekto gamybos technologijos) subjekto atsakingas asmuo per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

11. Už pažymėjimo išdavimą ar pratęsimą imamas mokestis, numatytas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. B1-690 „Dėl paslaugų įkainių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 83-3821; 2004, Nr. 44-1475).

 

II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ PAŽYMĖJIMUI GAUTI, PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI PATEIKIMO TVARKA

 

12. Subjektai, ketinantys verstis maisto tvarkymu ir gauti pažymėjimą, teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti:

12.1. prašymą pažymėjimui gauti (laisva forma);

12.2. subjekto registracijos pažymėjimo (verslo liudijimo) ir nuosavybės arba pastato, patalpų nuomos sutarties kopijas;

12.3. jeigu reikia ar pasikeitė technologijos, subjekto projektą su technologiniais sprendimais;

12.4. maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, darbuotojų skaičių, norminius dokumentus (standartus, technologines instrukcijas);

12.5. geriamojo vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis ir dokumentus apie programinę priežiūrą (jei reikia);

12.6. subjekto vadovo patvirtinimą dėl RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimo;

12.6.1. sutartį su akredituota ar atestuota laboratorija dėl programose numatytų laboratorinių tyrimų atlikimo (jei reikia),

12.6.2. darbuotojų sveikatos žinių pažymėjimus su žymomis apie sveikatos mokymo programų išklausymą,

12.6.3. asmenų medicinines knygeles (sveikatos pasas) F 048/a su žyma iš sveikatos priežiūros įstaigos „Dirbti leidžiama“;

12.7. visuomenės sveikatos saugos ekspertizės pažymėjimą (protokolą).

13. Veikiantis subjektas, norintis verstis maisto tvarkymu, pratęsti arba papildyti pažymėjimą, teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti:

13.1. prašymą pratęsti arba papildyti pažymėjimą;

13.2. juridinio asmens registravimo pažymėjimo (verslo liudijimo) kopiją;

13.3. pasikeitusias (jeigu skiriasi nuo numatytų projekte) maisto gamybos technologijų charakteristikas;

13.4. jeigu reikia ar pasikeitė technologijos, įmonės projektą su technologiniais sprendimais;

13.5. jei pasikeitė maisto tvarkymo procesai, norminių dokumentų pakeitimus;

13.6. geriamojo vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis ir dokumentų, reglamentuojančių priežiūrą, kopijas (jei reikia);

13.7. dokumentų, reglamentuojančių RVASVT principais pagrįstą savikontrolės sistemą, kopijas;

13.8. visuomenės sveikatos saugos ekspertizės pažymėjimą (protokolą).

14. 13 punkte nurodyti reikalavimai taikomi subjektui, jeigu keičiasi subjekto adresas ar/ir jo vykdomos ekonominės veiklos sąlygos.

 

III. SUBJEKTŲ ĮVERTINIMAS

 

15. Subjektų veiklos sąlygas tikrina teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai. Jie tikrina, ar:

15.1. teritorija, pastatai, transportas, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrengimai bei kitos sąlygos ir priemonės atitinka nustatytų teisės aktų reikalavimus;

15.2. taikoma RVASVT principais pagrįsta savikontrolės sistema, reikalingi laboratoriniai tyrimai atliekami akredituotose ar atestuotose laboratorijose.

16. Prieš išduodamos pažymėjimą teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi nustatyti subjektų priežiūros periodiškumą; pirmaisiais veiklos metais subjektas turi būti tikrinamas ne rečiau kaip numatyta kasmetinėje maisto tvarkymo subjektų valstybinės maisto kontrolės programoje; sezoniškai dirbantys subjektai turi būti tikrinami kiekvieną veiklos sezoną bei pagal rizikos vertinimo ir analizės rezultatus.

 

IV. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO BEI JO GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA

 

17. Per 10 darbo dienų nuo 12 ar 13 punktuose išvardytų dokumentų gavimo, teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įvertinusi subjektą, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, subjektui raštu pateikia patikrinimo metu nustatytus neatitikimus ir trūkumus.

18. Pažymėjimas išduodamas ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui.

19. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:

19.1. subjektas nepateikia visų 12 ar 13 punkte nurodytų dokumentų;

19.2. gauta iš Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos ar apskričių visuomenės sveikatos centrų informacijos, kad subjekto veikla neatitinka visuomenės sveikatos priežiūros norminių teisės aktų ir kitų nekenksmingumo sveikatai reikalavimų;

19.3. iš pateiktų dokumentų nustatoma, kad pažeidžiami teisės aktų reikalavimai;

19.4. buvo pateikti suklastoti dokumentai.

20. Nustačiusi, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka privalomuosius maisto saugos ir higienos norminių teisės aktų reikalavimus, teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išduoda pažymėjimą, nurodo jame visas veiklos rūšis, kurias leista vykdyti. Subjektą, kuriam išduotas pažymėjimas, teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įrašo į Maisto tvarkymo subjektų registrą. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami subjektams.

21. Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kas mėnesį raštu ir/ar el. paštu ipeciuliene@vet. lt ir vgaldikiene@vet. lt pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai informaciją apie išduotus pažymėjimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įrašo subjektą į Maisto tvarkymo subjektų registrą. Keičiant maisto tvarkymo ekonominės veiklos rūšis, pažymėjime užpildoma skiltis „Papildomos veiklos rūšys“.

22. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkų sprendimu vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. 257 „Dėl tipinių formų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 52-1857), jeigu:

22.1. subjektas nutraukia maisto tvarkymą;

22.2. subjekto veiklos sąlygos pakito ir neatitinka teisės aktų reikalavimų;

22.3. subjektas per nustatytą terminą nepašalino nurodytų pažeidimų;

22.4. subjekto veikla padarė žalos vartotojų gyvybei arba sveikatai;

22.5. pasikeitė subjekto ekonominės veiklos rūšis arba subjekto gamybos technologijos;

22.6. subjektas likviduojamas, reorganizuojamas arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas;

22.7 subjektas nevykdo gamybinės veiklos daugiau nei 3 mėn. (jei tai nesusiję su subjekto rekonstrukcija, remontu ar darbo sezoniškumu).

23. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 22 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 22.1 ir 22.6 papunkčiuose nurodytas sąlygas, ir/ar Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos ar apskrities visuomenės sveikatos centrui pateikus motyvuotą informaciją raštu, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos priežiūros norminių teisės aktų ir kitų nekenksmingumo sveikatai reikalavimų.

24. Sustabdyto pažymėjimo galiojimas gali būti atnaujinamas jį išdavusios teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimu, subjektui pašalinus visus nurodytus teisės aktų pažeidimus per išdavusios teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūno nustatytą terminą. Subjektui nepašalinus teisės aktų pažeidimų per nurodytą terminą, pažymėjimo galiojimas neatnaujinamas.

25. Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkų sprendimas dėl pažymėjimo galiojimo panaikinimo įteikiamas subjekto vadovui ir apie tai raštu informuojama vietos savivaldos vykdomoji institucija, įregistravusi subjektą, apskrities visuomenės sveikatos centras ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri subjektą išbraukia iš Maisto tvarkymo subjektų registro.

26. Panaikintas pažymėjimas turi būti grąžinamas jį išdavusiai teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai per 10 darbo dienų nuo teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimo dėl pažymėjimo galiojimo panaikinimo gavimo dienos.

27. Sprendimas dėl pažymėjimo panaikinimo gali būti skundžiamas teisės aktų nustatyta tvarka.

 

SUDERINTA

Sveikatos apsaugos ministras

_________________________

                (parašas)

_________________________

           (vardas, pavardė)

2004-      -

______________


Forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d.

įsakymu Nr. B1-750

 

_______________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

                          (vietovė)

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMAS

 

200     -     -     Nr. __________

___________________

                                                                                                              (vietovė)

 

remdamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941),

 

leidžiu ______________________________________________________________________________________________

 

                                                                                                                                                                                                                         

(juridinio asmens (struktūrinio padalinio) pavadinimas, kodas (jei tai juridinio asmens struktūrinis padalinys, nurodomas juridinio asmens kodas), adresas, telefonas, faksas, el. paštas; fizinio asmens kodas, verslo liudijimo Nr., adresas, telefonas, faksas, el. paštas)

verstis maisto tvarkymu:______________________________________________________________

                                                        (nurodyti tvarkymo būdą, gamybos pavadinimus, sezoniškumą, jei būtina)

 

veiklos pradžia _________________________________________________________________________________________

 

Leidžiamos ekonominės veiklos rūšys (gaminamos ar realizuojamos produkcijos grupių asortimentas)______

                                                                                             (nurodyti kodą (-us))

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

Leidžiamos papildomos ekonominės veiklos rūšys (gaminamos ar realizuojamos produkcijos grupių asortimentas): ________________________________________________________________________________

                                                                                               (nurodyti kodą (-us))

________________________________________________________________________________

 

Pažymėjimas galioja iki ___________________________

 

 

Viršininkas                     ______________                                                                                     

                                                             (parašas)                                                                                 (vardas, pavardė)

A.V.

 

______________

 

 

Forma patvirtinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d.

įsakymu Nr. B1-750

 

                                                _________________VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

(vietovė)

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ SĄRAŠAS

 

 

Eil.

Nr.

Duomenys apie subjektą

Duomenys apie maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą

Pavadinimas

Kodas, savivaldybė, apskritis

Adresas,

tel., faksas, el. p.

Maisto tvarkymo ekonominės veiklos rūšys

Produkcijos grupių asortimentas

Numeris

Išdavimo data

Galioja iki

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viršininkas                                                             ________________________________                               

                                                                                                                           (parašas)                                                              (vardas, pavardė)

 

______________