LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. SAUSIO 25 D. ĮSAKYMO NR. 22 „DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR TRANSPORTAVIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ“ PAKEITIMO

 

2003 m. birželio 27 d. Nr. 3D-257

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. sausio 25 d. įsakymą Nr. 22 „Dėl Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normų“ (Žin., 2000, Nr. 9-232, Nr. 110-3540; 2001, Nr. 39-1383, Nr. 101-3609; 2002, Nr. 65-2677) ir išdėstau jį nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR GABENIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ

 

Siekdamas tobulinti etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų apskaitą,

Tvirtinu Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normas (pridedama)“.

2. Nustatau, kad šiuo įsakymu patvirtintos Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir gabenimo maksimaliai leistinų nuostolių normos įsigalioja nuo 2003 m. rugpjūčio 1 d., išskyrus šių normų 16 skyrių, kuris įsigalioja nuo 2003 m. liepos 2 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

 

 

 

SUDERINTA

Finansų ministerijos 2003 06 27

raštu Nr. (14.14-03)-5K-0312685-6K-0307211

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 22

(nauja redakcija  2003 m. birželio 27 d.

įsakymu Nr.3D-257)

 

ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR GABENIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMOS

 

1. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.1. Visi nuostoliai, patirti gamybos, saugojimo, realizavimo ir gabenimo operacijose, nurašomi tik pagal faktišką kiekį, bet neviršijant leidžiamo patvirtintomis nuostolių normomis.

1.2. Nuostolių normos, nurodytos 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 ir 16 skyriuose, priskirtinos natūralios netekties nuostoliams.

 

2. DISTILIUOTO ETILO ALKOHOLIO GAMYBOS IŠ KRAKMOLINIŲ IR CUKRINIŲ ŽALIAVŲ IŠEIGOS NORMOS

 

 

 

Žaliava

Distiliuoto etilo alkoholio išeiga (dal a.a.) iš 1 t sąlyginio krakmolo

Obelių spirito varykla

(periodinis žaliavos šutinimo procesas)

Balbieriškio ir Šilutės gamyklos (tolydinis žaliavos šutinimo procesas)

Antanavo gamykla (žemų temperatūrų žaliavos apdorojimo technologija)

AB „SEMA“

(tolydinis melasos perdirbimo procesas)

Kukurūzai

-

66,6

-

-

Rugiai

64,4

65,5

-

-

Kviečiai

65,2

66,4

64,5

-

Melasa (perskaičiavus sacharozę į sąlyginį

krakmolą)

-

 

-

66,5

Kvietrugiai

-

65,9

64,2

-

 

3. KITŲ ALKOHOLIO PRODUKTŲ IŠEIGOS NORMOS DISTILIUOJANT TAM TIKRAS ŽALIAVAS

 

Eil.

Nr.

Alkoholio produkto pavadinimas

Matavimo

vnt.

Žaliavos pavadinimas ir kiekis

Išeiga

1.

Stiprus grūdų gėrimas

dal a.a.

1 tona krakmolo

33,00

2.

Vyno distiliatas

proc.  nuo a.a. kiekio, esančio žaliavoje

Vyno, vaisių ir uogų vyno gamybos nuosėdose

91,9

 


4. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT DISTILIUOTĄ ETILO ALKOHOLĮ

 

4.1.  ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT

DISTILUOTĄ ETILO ALKOHOLĮ IŠ KRAKMOLINIŲ ŽALIAVŲ

 

Našumas, dal/parą

Maksimaliai leistini etilo alkoholio nuostoliai, proc.a.a. nuo kiekio, patekusio į rektifikavimo aparatą

 

Lapkričio–kovo mėn.

Balandžio–rugsėjo mėn.

 

Kolonų kiekis aparatūroje

Kolonų kiekis aparatūroje

 

3

3

 

I. Gaminant aukščiausios rūšies etilo alkoholį

1000

0,65

0,82

1500

0,59

0,75

2000

0,56

0,72

2500

0,54

0,69

3000

0,53

0,68

 

II. Gaminant etilo alkoholį „Ekstra“ ir „Liuks“

1000

0,70

0,87

1500

0,64

0,80

2000

0,61

0,77

2500

0,59

0,74

3000

0,58

0,73

 

4.2.  ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT ALKOHOLĮ

IŠ MELASOS 

 

Našumas, dal/parą

Didžiausi leistini etilo alkoholio gamybos nuostoliai, proc. a.a. nuo kiekio, patekusio į raugo distiliavimo-rektifikavimo aparatą

 

Lapkričio–kovo mėn. Balandžio–rugsėjo mėn.

 

Kolonų kiekis aparatūroje, įskaitant raugo koloną

Kolonų kiekis aparatūroje, įskaitant raugo koloną

 

3

3

 

I. Gaminant ypatingai švarų ir ekselent rūšies etilo alkoholį

1000

1,02

1,19

1500

0,96

1,12

2000

0,93

1,09

2500

0,91

1,06

3000

0,90

1,05

3500

0,89

1,04

4000

0,89

1,03

 

II. Gaminant aukščiausios rūšies etilo alkoholį

1000

1,00

1,16

1500

0,95

1,10

2000

0,92

1,07

2500

0,90

1,05

3000

0,89

1,04

3500

0,89

1,03

4000

0,88

1,02

 

5. MAKSIMALIAI LEISTINOS NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT VAISIŲ-UOGŲ IR VYNUOGIŲ VYNUS, JŲ KOKTEILIUS IR GĖRIMUS BEI SPIRITUOTUS IR NESPIRITUOTUS  PUSGAMINIUS, SIDRĄ, LIKERIUS PUTOJANČIO VYNO GAMYBAI

 

Eil.Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1

2

3

4

1.

Vaisių ir uogų sulčių spiritavimas iki 16–25 proc. stiprumo

Proc. nuo a.a. kiekio, paimto gamybai

2,40

2.

Spirituotų vyno pusgaminių rauginimas

proc.nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

1,00

 

3.

 

Natūralių vyno pusgaminių rauginimas

 

 

2,00

 

4.

 

Mielių nuosėdos

 

 

0,75

 

5.

 

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse, nustatyto laboratorijoje prieš užraugiant. Nuosėdos nurašomos kelis kartus: dalis prieš spiritavimą, o likusios tolesnių technologinių operacijų metu

 

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose natūraliuose vyno pusgaminiuose, sidre, paruoštuose iš koncentruotų sulčių, ir putojančiame vyne po antrinės fermentacijos

 

dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį

 

 

 

 

 

 

 

 

 

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

 

pagal faktinį surinktą kiekį

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,00

6.

Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgami-nių, vyno, sidro ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis:

- nuosėdos su skaidrinančiomis medžiagomis

- nuskaidrinto vyno pusgaminio filtravimas

 

 

 

 

 

dal

 

proc.nuo paimto operacijai kiekio

 

 

 

 

 

nuosėdos nurašomos pagal faktinį kiekį

 

0,24

7.

Perpumpavimas siurbliu iš talpyklų:

- iki 120 dal tūrio

- nuo 121 iki 2 000 dal tūrio

- nuo 2 001 iki 10 000 dal tūrio

- per 10 000 dal tūrio

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

0,14

0,09

0,07

0,06

8.

Skystų mielių, spirituotų sulčių, vyno pusgaminių, sidro pusgaminio nuosėdų perpumpavimas nepriklausomai nuo talpyklos tūrio

 

 

 

0,10

9.

Maišymas siurbliu, perpumpuojant į tą pačią talpyklą:

- kupažui, egalizacijai, spiritavimui (kiekvienai operacijai atskirai)

- skaidrinimui (apklijavimui)

Pastaba: Maišant mechanine maišykle, nuostoliai neskaičiuojami.

 

 

 

 

 

 

0,06

 

0,07

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filtravimas (perpumpuojant per filtrą iš vienos talpyklos į kitą, skysčio susigėrimas į filtravimo medžiagą):

- perpylimas iš vienos talpyklos į kitą

per filtrą

- filtravimas, naudojant tarpinę talpyklą

- susigėrimas į filtrokartoną

- susigėrimas į mikrofiltrus

- susigėrimas į diatomitą

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

pagal perpumpavimo nuostolius priklauso-somai nuo talpyklų tūrio

0,09

0,15

0,05

0,03

11.

11.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

11.2

Terminis apdorojimas:

apdorojimas šiluma (perpumpavimas iš vienos talpyklos į kitą per šilumos mainų aparatą, saugojimas, išlaikant tam tikrą laiką):

- srovėje be išlaikymo

- srovėje išlaikant iki 10 parų

- išlaikant nuo 10 iki 20 parų

- išlaikant mėnesį

 

apdorojimas šalčiu (perpumpavimas iš vienos talpyklos į kitą per šilumos mainų aparatą, saugojimas, išlaikant tam tikrą laiką):

- srovėje be išlaikymo

- srovėje išlaikant iki 3 parų

- srovėje išlaikant ilgiau nei 3 paras

 

 

 

 

 

0,20

0,30

0,42

0,50

 

 

 

 

 

0,25

0,26

0,40

12.

Įsigėrimas į ąžuolinius šulelius, maderizuojant vyną metalinėse talpyklose

Pastaba. Absoliučiai sausos medžiagos masė apskaičiuojama pagal turimos medienos drėgmės analizę, nustatytą laboratorijoje džiovinimo būdu kiek-vienai partijai iš 3 medienos bandinių (apie 100 g masės), džiovinant 105oC temperatūroje iki pastovios masės.

dal/kg absoliučiai sausos medžiagos

0,06

13.

Gazuotų vynų, vynų gėrimų, sidro gamyba (gaminant srovėje – saturatoriuje)

proc. nuo kiekio, patekusio į opreraciją

 

0,73

14.

Likerio putojančiam vynui gamyba

0,67

15.

Spirituoto likerio putojančiam vynui, spirituoto cukraus sirupo gamyba

 

 

0,85

16.

Ramių vynų ir vynų kokteilių pilstymas

(pylimas į butelius, užkimšimas, etiketavimas):

- pagal lygį

- pylimas į suveyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

0,42

 

0,48

17.

 

 

 

 

Ramių karštų vynų pilstymas su pašildymu srovėje (be išlaikymo), užkemšant, etiketuojant ir perduodant į gatavos produkcijos sandėlį

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

pagal tūrį 0,65

 

pagal lygį 0,95

18.

Pasterizacija buteliuose prisotintų angliarūgštės vynų ir sidrų

 

 

0,46

19.

Putojančių vynų, gazuotų vynų ir jų gėrimų išpilstymas

1,75

20.

Sidro išpilstymas:

- į butelius

- į statinaites

 

1,75

2,75

21.

Putojančio vyno kontrolinis išlaikymas buteliuose

0,23

22.

 

22.1.

 

22.2.

 

 

22.3.

 

22.4.

 

 

 

 

 

22.5.

 

22.6.

22.7.

22.8.

22.9.

22.10.

Putojančio vyno gamyba klasikiniu (buteliniu) metodu:

rauginamojo mišinio supylimas į butelius ir užkimšimas karūnkamščiais;

butelių su rauginamuoju mišiniu sudėjimas į konteinerius, pervežimas, horinzontalus sudėjimas, rauginimas;

butelių perkrovimas, sukratant jų turinį, nutekėjusių butelių atrinkimas;

vyno išlaikymas buteliuose, nutekėjusių butelių atrinkimas:

išlaikius 6 mėn.

išlaikius 12 mėn.

išlaikius 24 mėn.

išlaikius 36 mėn.;

butelių sudėjimas į piupitrus, sukratant jų turinį;

remiuažas;

vyno atšaldymas, degoržažas;

užkimšimas, varžčio uždėjimas;

pasterizavimas, kontrolinis išlaikymas;

etiketavimas, pakavimas.

 

 

 

 

 

0,7

 

 

0,14

 

0,5

 

 

1,0

1,8

2,3

2,8

 

0,1

0,05

4,0

0,02

1,0

0,09

23.

Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, įforminant aktu:

- vyno;

- putojančių vynų, gazuotų vynų ir jų gėrimų;

 

 

 

 

 

 

0,50

 

0,70

 

 

 

 

6. LEIDŽIAMAS STIPRUMO SUMAŽĖJIMAS (ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIAI) GAMINANT VAISIŲ-UOGŲ IR VYNUOGIŲ VYNUS, JŲ KOKTEILIUS IR GĖRIMUS BEI SPIRITUOTUS IR NATŪRALIUS PUSGAMINIUS, SPIRITUOTAS SULTIS, SIDRĄ, LIKERIUS, NAUDOJAMUS PUTOJANČIO VYNO GAMYBOJE

 

Eil.Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1

2

3

4

1.

Sulčių arba išrūgusių vyno pusgaminių spiritavimas

(be filtravimo)

Alkoholio kiekio su-mažėjimas,

tūrio  proc.

0,10

2.

Gamyba:

-kupažavimas

- terminis apdorojimas , be išlaikymo ir išlaikant iki 20 parų

- išlaikant nuo 21 paros iki mėnesio

- kiekvienam tolesniam mėnesiui pridedama

- filtravimas

Pilstymas

 

 

0,10

0,20

0,25

0,20

0,10

0,10

3.

Vyno pusgaminių cheresavimas aparatuose su įkrova

0,20

4.

Laikymas:

- spirituotų sulčių, spirituotų vyno pusgaminių

- natūralių vyno pusgaminių

proc. metams

 

0,30

0,20

 

7. NUOSTOLIŲ NORMOS, LAIKANT SPIRITUOTAS SULTIS, VAISIŲ-UOGŲ IR VYNUOGIŲ VYNŲ PUSGAMINIUS, VYNUS, SIDRĄ, MIELIŲ IR SKAIDRINIMO NUOSĖDAS, VAISIŲ-UOGŲ EKSTRAKTUS

 

Eil.Nr.

Operacijos pavadinimas

Metinė nuostolių norma proc., kai

vidutinė laikymo temperatūra 0C

 

 

iki 15

15,1–20

20,1–25

per 25

1

2

3

4

5

6

1.

Laikymas rūsiuose ir rūsio tipo patalpose:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose iki 1000 dal;

- kubiluose per 1000 dal;

- metalinėse talpyklose

 

2,00

1,50

1,30

0,35

 

2,40

1,80

1,60

0,35

 

2,80

2,10

1,90

0,35

 

-

-

-

-

2.

Laikymas antžeminėse patalpose:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose iki 1 000 dal;

- kubiluose per1 000 dal;

- metalinėse talpyklose iki 10 000 dal;

- metalinėse talpyklose per10 000 dal

 

2,60

2,00

1,80

0,45

0,40

 

3,00

2,30

2,10

0,55

0,54

 

3,60

2,60

2,40

0,65

0,64

 

4,20

2,90

2,70

0,75

0,74

3.

 

 

Laikymas po hermetizuojančios medžiagos sluoksniu:

- metalinėse talpyklose iki 100 000 dal;

- metalinėse talpyklose per 100 000 dal.

 

 

0,26

0,15

 

 

0,26

0,15

 

 

0,26

0,15

 

 

0,26

0,15

4.

Laikymas lauke:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose per 120 dal;

- metalinėse talpyklose iki 10 000 dal;

- metalinėse talpyklose per 10 000 dal 

 

4,00

3,00

0,63

0,48

 

5,50

3,80

0,81

0,69

 

6,50

4,40

0,89

0,84

 

7,50

5,20

1,27

1,13

 

 

Pastabos:

1. Nuostoliai skaičiuojami kiekvieną mėnesį. Vidutinis mėnesinis saugotos medžiagos kiekis dauginamas iš metinės nuostolių normos (vidutinėje temperatūroje) ir dalijamas iš 12 ir iš 100.

2. Mėnesinis vidutinis kiekis nustatomas mėnesio kiekvienos dienos žaliavų likučių sumą dalijant iš mėnesio dienų skaičiaus.

3. Mėnesinė vidutinė temperatūra nustatoma kiekvieną darbo dieną matuojant patalpų  temperatūrą ir temperatūrų sumą dalijant iš dienų skaičiaus.

4. Antrais laikymo metais nuostolių normos mažinamos medinėms talykloms 0,20 proc., metalinėms talpykloms 0,05 proc.

                                                                               

8. BRENDŽIO SPIRITO, VISKIO SPIRITO,  GRŪDŲ SPIRITO, TEKILOS SPIRITO LAIKYMO METINĖS NUOSTOLIŲ NORMOS, PROC. NUO ABSOLIUTAUS ETILO ALKOHOLIO KIEKIO

 

8.1. Laikymas medinėse statinėse uždarose patalpose.

Šios nuostolių normos taikomos ir etilo alkoholio bei vandens mišiniams.

Eil

Nr.

Laikymo sąlygos ir talpyklos rūšis

Laikymo temperatūra,°C

iki 15

15,1–16

16,1–17

17,1–18

18,1–19

19,1–20

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

2.

 

3.

Statinėse iki 70 dal

Statinėse per 70 dal ir kubiluose iki 150 dal

Kubiluose per 150 dal

 

3,30

 

2,30

2,00

3,40

 

2,35

2,10

3,50

 

2,35

2,15

3,60

 

2,40

2,20

3,70

 

2,45

2,25

3,80

 

2,45

2,30

 

Laikymo temperatūra,°C

20,1–21

21,1–22

22,1–23

23,1–24

14,1–25

per 25

1.

2.

 

3.

Statinėse iki 70 dal

Statinėse per 70 dal ir kubiluose iki 150 dal

Kubiluose per 150 dal

3,90

 

2,50

2,40

4,00

 

2,60

2,50

4,10

 

2,70

2,60

4,20

 

2,80

2,70

4,30

 

2,90

2,80

4,40

 

3,10

2,90

 

8.2. Laikymas metalinėse talpyklose (rezervuaruose).

Šios nuostolių normos taip pat taikomos spirituotam likeriui, naudojamam putojančio vyno gamybai, spirituotam cukraus sirupui

 

 

Laikymo temperatūra, 0C

iki 15

15,1–20

20,1–25

per 25

1.

Nuostolių norma, a. a. proc.

0,45

0,55

0,65

0,75

2.

Nuostolių norma kiekvienu deguonies dozavimo atveju – 0,10 proc. nuo a.a. kiekio, esančio produkte.

3.

Įsigėrimas į ąžuolo šulelius  ir medžio drožles  metalinėse talpyklose (rezervuaruose) nustatomas skaičiuojant pagal formulę:

N= S · 0,5

čia:   N- etilo alkoholio nuostoliai, litrais a.a.

S- absoliučiai sausų šulelių masė, kg

0,5- a.a. kiekis, susigeriantis į 1 kg absoliučiai sausos medienos, litrais a.a.

 

Absoliučiai sausos medienos masė nustatoma pakraunant šulelius į talpyklas. Išdžiovinama iki pastovaus svorio ne mažiau kaip po tris 100 g medienos bandinius 105 0C temperatūroje.

Tolesnių užpylimų nuostolių norma – 0,4 proc. nuo medžiagoje esančio a.a. kiekio.

 

8.3. Trečiaisiais laikymo metais nuostolių norma mažinama 5 proc., o ketvirtaisiais ir tolesniais metais po 10 proc.

 

9. BRENDŽIO,VISKIO, TEKILOS,GRŪDŲ SPIRITO (STIPRAUS GRŪDŲ GĖRIMO) IR JŲ 30–70  PROC. STIPRUMO PUSGAMINIŲ LAIKYMO METINĖS NUOSTOLIŲ NORMOS, PROC. ABSOLIUTAUS ALKOHOLIO KIEKIO

 

Trečiaisiais laikymo metais nuostolių norma mažinama 5 proc.,  o ketvirtaisiais ir tolesniais metais po 10 proc.

Eil.Nr.

Talpyklų rūšis

Laikymo temperatūra, 0C

iki 15

15,1–16

16,1–17

17,1–18

18,1–19

19,1–20

per 20

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Medinėse statinėse iki 70 dal

2,400

2,50

2,600

2,70

3,00

3,30

3,60

2.

Medinėse statinėse per 70 iki 150 dal

2,10

2,20

2,300

2,40

2,60

2,80

3,00

3.

Medinėse statinėse per150 dal ir kubiluose iki 150 dal

1,80

1,90

1,85

2,10

2,20

2,30

2,400

4.

Kubiluose per 150 dal

1,70

1,75

1,85

1,95

2,05

2,15

2,20

5.

Metalinėse talpyklose

0,40

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

0,6

 

10. BRENDŽIO, VISKIO, GRŪDŲ SPIRITO ĮSIGĖRIMO Į STATINIŲ ŠULELIUS NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Pakartotinis gėrimo supylimas į statines

proc. nuo a. a.kiekio, supilto į talpyklą

0,20

2.

Pakartotinis gėrimo supylimas į kubilus

0,15

 

11. ETILO ALKOHOLIO LAIKYMO, PERPYLIMO IR GABENIMO NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Lapkritis–kovas

Balandis–spalis

1

2

3

4

5

1.

Laikymas stacionarinėse talpyklose:

- uždaruose sandėliuose

- atvirose aikštelėse

dal a.a. mėnesiui

1 m2 garavimo paviršiaus

 

0,008

0,016

 

0,024

0,065

2.

Laikymas metalinėse statinaitėse

 

proc. a.a. mėnesiui nuo laikomo kiekio

0,09

0,10

3.

Perpylimas (cisterna–cisterna, saikiklis–cisterna, cisterna–saikiklis, talpykla–talpykla):

- siurbliu

- savitaka

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

 

0,017

0,01

 

 

 

0,025

0,02

4.

Perpylimas iš saikiklio į geležinkelio arba autocisterną, pripilant sandėliavimo  rezervuarus prie stoties:

- siurbliu

- savitaka

 

 

 

 

0,027

0,025

 

 

 

0,053

0,040

5.

Išpylimas iš geležinkelio cisternos į saikiklį ar talpyklą:

- siurbliu

- sifonu

Išpylimas iš autocisternos į saikiklį arba iš perkrovimo stotyse esančių talpyklų ar iš autocisternų į geležinkelio cisterną:

- siurbliu

- sifonu

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

0,06

0,04

 

 

 

 

0,027

0,025

 

 

0,10

0,06

 

 

 

 

0,053

0,040

6.

Metalinių statinių pripildymas iš saikiklio arba išpylimas iš metalinių statinių į saikiklį, cisterną arba rezervuarą

 

 

 

0,08

 

 

 

0,09

7.

Perpylimas kelyje iš vagono–cisternos į kitą vagoną–cisterną arba į rezervuarą (avarijos atveju)

0,06

0,10

8.

Gabenimas autocisternomis:

- atstumu nuo 0,5 iki 50 km

- per 50 km – po 0,0007 kiekvienam km, bet ne daugiau kaip

 

 

0,02

 

0,06

 

0,03

 

0,07

9.

Gabenimas geležinkelio vagonais–cisternomis kiekvienai parai (pripylimo ir išpylimo dienos laikomos 1 para):

- cisternose 20 t talpos

- cisternose 50 t talpos

- cisternose 60 t talpos

dal a.a.

 

 

 

 

0,125

0,24

0,28

 

 

 

 

0,14

0,28

0,30

10.

Gabenimas metalinėse statinėse gele-žinkelio, auto- arba vandens transportu:

- kiekvienai parai

- tačiau visame kelyje ne daugiau kaip

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

0,010

0,10

 

 

0,015

0,15

 

12. ETILO ALKOHOLIO SUNAUDOJIMO TAROS PLOVIMUI NORMOS

 

Eil. Nr.

Taros rūšis

Matavimo vnt.

Sunaudojimo norma

lapkričio–kovo mėn.

balandžio–spalio mėn.

1.

 

 

 

2.

3.

Geležinkelio cisternos pagal talpą:

- 20 tonų

- 50 tonų

- 60 tonų

Autocisternos

Metalinės statinės iki 35 dal

dal a.a.

 

 

 

 

 

0,60

0,80

0,90

0,24

0,04

 

0,70

1,10

1,20

0,30

0,04

 


13. ALKOHOLIO PRODUKTŲ, IŠSKYRUS ETILO ALKOHOLĮ,  LEISTINOS NUOSTOLIŲ NORMOS, GABENANT GELEŽINKELIU, AUTOTRANSPORTU IR VANDENS TRANSPORTU

 

13.1. VYNŲ IR  SIDRO, JŲ PUSGAMINIŲ IR SPIRITUOTŲ SULČIŲ GABENIMO NUOSTOLIŲ NORMOS

 

 

Eil. Nr.

 

Taros rūšis ir gabenimo būdas

Nuostolių norma, proc. nuo pakrauto kiekio

kiekvieną parą

nepriklausomai nuo laiko kelyje

1.

Ąžuolinėse statinėse geležinkeliu arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,23 proc. per visą gabenimo laiką

0,025

 

-

 

2.

Metalinėse statinėse geležinkeliu ar vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

0,007

 

-

 

3.

Geležinkelio cisternomis ir tankeriais-vynovežiais jūros transportu

0,0045

-

4.

Ąžuolinėse statinėse automobilių transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

-

 

0,08

 

5.

Metalinėse statinėse automobilių transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau 0,013 proc. per gabenimo laiką

0,007

 

-

 

6.

Automobilių cisternomis

-

0,039

 

13.2. VYNŲ IR SIDRO, PUSGAMINIŲ IR SPIRITUOTŲ SULČIŲ PERPYLIMO, SUSIJUSIO SU GABENIMU, NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Perpylimas iš saikiklio į geležinkelio ar autocisterną

proc. nuo pakrauto kiekio

0,064

2.

Išpylimas iš geležinkelio ar autocisternų

0,070

3.

Statinių pripylimas arba išpylimas iš statinių į gavėjo tarą

 

0,100

 

13.3. SPIRITINIŲ GĖRIMŲ (TAIP PAT IR SPIRITŲ) GABENIMO ĮVAIRIU TRANSPORTU NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

 

Taros rūšis ir gabenimo būdas

Nuostolių norma, proc. a.a. nuo pakrauto kiekio

kiekvieną parą

nepriklausomai

nuo laiko kelyje

1.

Ąžuolinėse statinėse geležinkelio arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,24 proc. per visą gabenimo laiką

0,030

-

 

2.

Metalinėse statinėse geležinkeliu arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

0,007

 

-

3.

Geležinkelio cisternose

0,0055

-

4.

Ąžuolinėse statinėse automobilių transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

-

0,100

5.

Metalinėse statinėse automobilių transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,08 proc. per visą gabenimo laiką

0,008

 

-

6.

Automobilių cisternose

-

0,044

 

13.4. SPIRITINIŲ GĖRIMŲ (TAIP PAT IR SPIRITŲ ) PERPYLIMO, SUSIJUSIO SU GABENIMU, NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Supylimas iš saikiklio į geležinkelio ar auto- cisternas

proc. a.a. nuo pakrauto kiekio

 

0,072

2.

Išpylimas iš geležinkelio ar autocisternų

0,087

3.

Supylimas iš saikiklio į statines ar iš statinių į gavėjo tarą

 

0,11

4.

Įsigėrimas į ąžuolo statinių šulelius  gabenant

 

0,30

 

14. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT SPIRITINIUS GĖRIMUS IR ALKOHOLINIUS KOKTEILIUS

 

Eil.Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

 

1

2

3

4

1.

Aromatinių spiritų gamyba iš augalinės žaliavos

 

proc. nuo a.a. kiekio, paimto žaliavai užpilti

3,90

2.

Aromatinių spiritų gamyba iš eterinių aliejų

2,80

3.

Spirituotų antpilų gamyba iš džiovintos augalinės žaliavos:

- užpilant vieną kartą

- užpilant du kartus

 

 

4,50

5,90

4.

Spirituotų antpilų gamyba iš džiovintos vaisių-uogų žaliavos

5,30

5.

Nepanaudojamo broko išgarinimas distiliavimo aparate

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į distiliavimo aparatą

 

1,84

6

Spirituotų žaliavų ir pusgaminių, kuriuose yra ne mažiau kaip 4  proc. riebalų, perpylimas siurbliu arba savitaka

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į gamybą

2,0

7.

 

 

7.1.

7.1.1.

7.1.2.

 

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant likerius, kuriuose cukraus daugiau nei 250 g/dm3 :

kuriuose nėra riebalų:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

 

 

3,30

 

 

3,75

7.2.

7.2.1.

7.2.2.

kuriuose yra ne mažiau kaip 4 proc. riebalų:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

 

 

 

3,55

 

3,90

 

 

7.3.

 

7.4.

7.4.1.

 

 

 

 

 

7.4.2.

 

gamybos metu

 

išpilstymo metu:

kuriuose nėra riebalų:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu.

 

kuriuose yra ne mažiau kaip 4 proc. riebalų:

- pilstant pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

2,10

 

 

 

1,20

 

 

1,65

 

 

1,45

 

 

1,80

8.

 

 

 

 

 

 

8.1.

8.2.

 

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant likerius, kuriuose cukraus ne daugiau kaip 250g/dm3:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau auto-

matiniu būdu

gamybos metu:

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

proc. nuo a.a. kiekio patekusio į gamybą

 

 

 

 

 

2,60

 

3,05

 

1,50

 

1,10

 

 

1,55

9.

 

 

 

 

 

 

9.1.

9.2.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant trauktines, kuriose cukraus ne daugiau kaip 80 g/dm3, ir džiną:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau auto-matiniu būdu

gamybos metu

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiauauto-matiniu būdu

 

 

 

1,80

 

2,20

 

0,80

 

1,0

 

 

1,40

10.

 

 

 

 

 

 

10.1.

10.2.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant trauktines, kuriose cukraus ne mažiau kaip 80 g/dm3:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

gamybos metu

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

2,40

 

 

2,80

1,35

 

1,05

 

1,45

11.

 

 

 

 

 

 

11.1.

 

11.2.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant „Malūnininkų“ trauktinę:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

gamybos metu

 

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

2,26

 

 

2,80

 

1,20

 

 

1,06

 

 

1,60

12.

 

 

 

 

 

 

12.1.

 

12.2

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant balzamus:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

gamybos metu

 

išpilstymo metu:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

2,95

 

 

4,30

 

1,90

 

 

1,05

 

 

1,40

13.

 

 

 

 

 

13.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.2.

 

 

 

 

13.3.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant degtines:

- pilstant į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

gamybos metu, kai degtinė gaminama maišant suspaustu oru rektifikuotą etilo alkoholį su suminkštintu vandeniu, po to valant aktyvuota anglimi ir filtruojant

 

Pastaba.

Aktyvuotos anglies ir smėlio filtrų regeneracijos periodiškumas nustatomas technologinėje instrukcijoje.

 

išpilstymo metu:

-pilstant į butelius pagal lygį

-pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

aktyvuotos anglies kolonų ir kvarcinio smėlio filtrų regeneracijos metu:

- išpilant degtinę iš regeneruojamų kolonų į distiliatų talpyklą 

- išgarinant aktyvuotos anglies kolonas

- - išpilant degtinę iš smėlio filtrų į distiliatų talpyklą 

- plaunant filtrus minkštintu vandeniu

- paruošiant naują aktyvuotą anglį kolonos užpildymui (užpilant degtine) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

proc. nuo a.a. kiekio degtinėje, išpiltoje iš kolonos

 

 

1,60

 

 

1,90

 

 

0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

0,80

 

 

1,10

 

 

 

0,90

1,50

 

0,50

0,70

 

0,90

14.

 

14.1.

 

 

14.2.

 

14.3.

14.4.

14.5.

 

 

 

 

14.6.

Brendžio, viskio, stipraus grūdų gėrimo gamyba:

perpylimas:

-  iš talpyklų iki 150 dal

-  iš talpyklų per 150 dal

maišymas, egalizavimas, kupažavimas ir skaidrinimas (kiekvienai operacijai atskirai)

įsigėrimas į filtravimo medžiagą

įsigėrimas į skaidrinimo medžiagą

terminis apdorojimas:

- apdorojimas šalčiu srovėje su išlaikymu, 

įskaitant  perpylimą per šilumos mainų aparatą

ir išlaikymą reikalingą laiką

- apdorojimas šiluma srovėje su perpylimu

išpilstymas:

- į butelius pagal lygį

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu 

proc. a.a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

0,12

0,09

 

0,07

0,09

0,08

 

 

 

0,30

0,14

 

1,0

 

 

1,40

15.

 

 

15.1.

 

15.2.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant alkoholinius kokteilius

 

gamybos metu

 

išpilstymo metu

 

 

3,25

 

1,50

 

1,75

16.

Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, įforminant aktu

 

 

0,70

 

Pastabos:

1. Atsižvelgiant į naudojamos technologinės įrangos savybes, įmonėms leidžiama keisti  nuostolių paskirstymą tarp gamybos ir pilstymo barų, tačiau neviršijant bendros leistinos nuostolių normos.

2. Suvenyrinei priskiriama produkcija, išfasuota į originalius stiklinius, krištolinius, porcelianinius, keramikinius ir stiklinius ąsočius ar butelius 0,05–1,75 litrų.

3. 14.1–14.5 eilutėse nurodytos operacijos gali būti taikomos ir kitiems šiame skyriuje išvardytiems gėrimams. Perpylimo ir maišymo nuostolių normos taikomos ir brendžio spiritui, viskio spiritui, vaisių spiritui, kitiems šiose normose nenurodytiems spiritiniams gėrimams,  etilo alkoholio ir vandens mišiniams, spirituotam cukraus sirupui, spirituotiems likeriams, naudojamiems putojančio vyno gamybai,   ir koleriui, jei jie stipresni kaip 20 proc.

4. Šiame skyriuje neįvardytiems spiritiniams gėrimams, gaminamiems iš distiliatų, taikomos 14 eilutėje nurodytos nuostolių normos.

5. Kompleksiškai vykdant kelias operacijas – nuostolių normos sumuojamos.

 


15. GATAVOS PRODUKCIJOS NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Gatavos produkcijos pakavimas į dėžes, konteinerius, paletes:

- vynų, jų gėrimų, sidro

- pakuojant rankiniu būdu karštą vyną papildomai

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

 

 

proc. nuo patekusio į operaciją kiekio

proc. nuo patekusio į operaciją a.a. kiekio

 

 

0,02

0,02

 

0,02

2.

Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas į automašinas:

- ramių vynų, jų gėrimų, sidrų

- putojančių ir gazuotų vynų, jų gėrimų, sidrų

- spiritinių gėrimų

 

 

- alkoholinių kokteilių

proc. nuo gauto, plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

proc. a.a. nuo gauto, plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

 

 

0,02

0,05

0,02

 

 

0,05

 

16. ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ, IŠFASUOTŲ Į STIKLINĘ TARĄ, GABENIMO NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Transporto rūšis

Matavimo vnt.

Atstumai

Nuostolių norma

1.

Autotransportu:

- vynų, jų gėrimų, sidro

 

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

Perkraunant iš vienos transporto priemonės į kitą:

- vynų, jų gėrimų, sidro

 

- spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

proc. nuo pakrauto kiekio

proc.a.a. nuo perkrauto kiekio

 

 

 

 

proc. nuo pakrauto kiekio

proc.a.a. nuo perkrauto kiekio

Iki 25 km

nuo 25 km iki 200 km

Daugiau kaip 200 km

 

 

 

-

0,03

0,04

kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc.

 

0,01

2.

Geležinkeliu:

- vynų, jų gėrimų, sidro

 

-spiritinių gėrimų, alkoholinių kokteilių

 

- atvirose visų rūšių dėžėse

 

- uždarose gofruoto kartono dėžėse

 

- uždarose dėžėse

 

 

 

Vežant toliau kaip
5000 km, kiekvienam sekančiam 1000 km norma didinama 0,05 proc.

 

proc. nuo pakrauto kiekio

proc.a.a. nuo perkrauto kiekio

 

 

 

 

 

 

iki 500 km

nuo 501 iki 1 000 km

nuo 1001 iki 5 000 km

iki 500 km

nuo 501 iki 1 000 km

nuo 1001 iki 5 000 km

iki 500 km

nuo 501 iki 1 000 km

nuo 1001 iki 5 000 km

 

 

 

 

 

 

0,04

0,05

0,06

0,02

0,03

0,04

0,01

0,02

0,03

 

17. DENATŪRUOTO ETILO ALKOHOLIO GAMYBOS NUOSTOLIAI

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Etilo alkoholio maišymas su denatūrantais

proc. nuo a.a. kiekio, patekusio į gamybą

0,07

Pastaba. Etilo alkoholio perpumpavimo, perpylimo ir kitų operacijų nuostoliai skaičiuojami pagal kituose skyriuose patvirtintas nuostolių normas.