LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2004 M. SPALIO 1 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-536

„DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO TAISYKLIŲ BEI HIGIENOS REIKALAVIMŲ LICENCIJUOTŲ BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIŲ SAUGYKLOMS IR PATALPOMS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. spalio 19 d. Nr. 3D-923

Vilnius

 

Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 1 d. įsakymą Nr. 3D-536 „Dėl Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo taisyklių bei Higienos reikalavimų licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugykloms ir patalpoms patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 148-5372; 2009, Nr. 39-1500) ir išdėstau jį nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO TAISYKLIŲ IR LICENCIJUOTŲ BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIŲ SAUGYKLŲ IR PATALPŲ HIGIENOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469) 4 straipsnio 2 dalimi ir 5 straipsnio 3 dalimi bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m rugpjūčio 31 d. nutarimu Nr. 1277 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymą“ (Žin., 2002, Nr. 94-4046; 2010, Nr. 107-5519),

tvirtinu pridedamus:

1. Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo taisykles.

2. Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimus.“

 

 

Žemės ūkio ministras                                                           Kazys Starkevičius


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. spalio 1 d.

įsakymu Nr. 3D-536

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. spalio 19 d.

įsakymo Nr. 3D-923 redakcija)

 

bulvių, daržovių ir vaisių SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469) nuostatomis, siekiant užtikrinti geresnį bulvių, daržovių ir vaisių augintojų kreditavimą, panaudojant bulves, daržoves ir vaisius kaip užstatą.

2. Šios taisyklės reglamentuoja licencijų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai išdavimą, jų galiojimo sustabdymą ir panaikinimą, nustato kriterijus šalies įmonėms ar užsienio įmonių filialams (toliau – įmonės), ūkininkams, pageidaujantiems vykdyti licencijuoto bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklą.

3. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos turi tą pačią reikšmę kaip ir Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatyme.

4. Įmonė ar ūkininkas, norintys gauti licenciją bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai, privalo būti įregistruoti Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

5. Licencijos išduodamos įmonėms, ūkininkams, turintiems licencijuoto sandėlio techninio reglamento ir higienos reikalavimus atitinkančias bulvių, daržovių ir vaisių saugyklas.

6. Licencijuotas sandėlis turi atitikti visus Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo, poįstatyminių bei kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus.

7. Licencijos turėtojas negali licencijos ar jos suteiktų teisių perduoti kitiems juridiniams ar fiziniams asmenims.

 

II. LICENCIJĄ IŠDUODANTI INSTITUCIJA IR JOS ĮGALIOJIMAI

 

8. Licenciją išduoda, atsisako išduoti, pakeičia, sustabdo galiojimą, panaikina galiojimo sustabdymą ir panaikina galiojimą Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba), vadovaudamasi Licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu, šiomis Taisyklėmis ir kitais teisės aktais.

 

IIi. LICENCIJŲ IŠDAVIMO SĄLYGOS IR TVARKA

 

9. Lietuvos Respublikoje įregistruota įmonė, ūkininkas, kurių veikla susijusi su bulvių, daržovių ir vaisių saugojimu, apdorojimu ir didmenine prekyba, pageidaujantys verstis licencijuoto bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veikla, turi turėti Tarnybos išduotą licenciją.

10. Įmonė ar ūkininkas, norintys gauti licenciją, Tarnybai pateikia:

10.1. prašymą pagal Tarnybos parengtą formą;

10.2. įmonės / ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimo kopiją;

10.3. įmonės steigimo dokumentų kopiją, patvirtintą vadovo parašu ir įmonės antspaudu, jeigu ji antspaudą privalo turėti;

10.4. dokumentų, patvirtinančių daiktinę teisę į bulvių, daržovių ir vaisių saugyklas bei jų įrenginius, kopijas;

10.5. Vyriausybės įgaliotų institucijų pažymas apie patalpų, įrenginių ir veiklos sąlygų atitiktį higienos, priešgaisrinių, technologinių, darbo saugos ir saugumo technikos taisyklių reikalavimams;

10.6. laikomų bulvių, daržovių ir vaisių priėmimo, apdorojimo, laikymo ir išsiuntimo technologinio proceso schemą ir duomenis apie jų kokybės ir saugos kontrolės organizavimą, patvirtintus įmonės vadovo;

10.7. dokumentus apie sandėlio, kuriame laikomos bulvės, daržovės ir vaisiai, turto apdraudimą nuo gaisro, sprogimo, trečiųjų asmenų neteisėtos veiklos ir gamtinių jėgų bei civilinės atsakomybės draudimą;

10.8. informaciją apie kokybės kontrolės darbuotojų kvalifikaciją;

10.9. paskutiniojo ataskaitinio laikotarpio pelno (nuostolio) ataskaitą ir balansą, kurie buvo pateikti teritorinei valstybinei mokesčių inspekcijai ir reikalingi įmonės mokumui nustatyti;

10.10. prekių sandėliavimo taisyklių projektą;

10.11. informaciją apie sandėlininko paskyrimą su nurodytais sandėlininko duomenimis ir paskyrimo data;

10.12. mokėjimo pavedimą (sąskaitos išrašą) su banko žymomis arba kvitą apie sumokėtą valstybės rinkliavą (pateikiama priėmus sprendimą dėl licencijos išdavimo).

11. Tarnyba, gavusi nurodytus dokumentus, užregistruoja juos specialiame žurnale pagal pašto gavimo arba pareiškėjo dokumentų pateikimo datą.

12. Tarnyba sudaro licencijų išdavimo komisiją (toliau – komisija), kuri nagrinėja pateiktus dokumentus ir teikia išvadas dėl licencijų išdavimo Tarnybos vadovui.

13. Gavusi prašymą ir šių taisyklių 10 punkte nurodytus dokumentus, komisija nagrinėja jų tinkamumą bei teisingumą ir, jei pateikti ne visi reikalingi dokumentai ar jie neteisingai įforminti, ar dokumentuose nurodyti neteisingi duomenys, raštu apie tai praneša pareiškėjui ir nustato ne trumpesnį kaip 15 kalendorinių dienų terminą trūkumams pašalinti.

14. Tarnyba sprendimą dėl licencijos išdavimo priima ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo dokumentų, reikalingų licencijai išduoti, gavimo dienos. Jeigu pateikti ne visi dokumentai, terminas skaičiuojamas nuo visų dokumentų pateikimo dienos. Licenciją atsisakoma išduoti, jeigu įmonė, ūkininkas neatitinka Licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo nustatytų reikalavimų.

15. Įmonė, ūkininkas, prieš atsiimdami licenciją, pateikia banko pažymą apie pradinio įnašo – stojamojo mokesčio į Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondą sumokėjimą. Kol nėra sumokėtas šiame punkte nurodytas pradinis įnašas, licencija neišduodama.

16. Licencijos originalas turi būti saugomas įmonės buveinėje, ūkininko gyvenamojoje vietovėje, kurios adresas nurodytas licencijoje. Bulvių, daržovių ir vaisių saugykloje, visiems matomoje vietoje, turi būti pakabinta licencijos kopija.

17. Tarnyba, prieš išduodama licenciją:

17.1. tikrina vietoje, ar įmonė, ūkininkas atitinka Licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo ir kitų teisės aktų reikalavimus bei pateiktuose dokumentuose nurodytų duomenų teisingumą;

17.2. nagrinėja ir tvirtina prekių sandėliavimo taisykles.

18. Licencijos išduodamos neterminuotam laikui.

19. Licencijos turėtojas privalo per 15 darbo dienų raštu informuoti Tarnybą:

19.1. apie leidimo statybai (rekonstrukcijai) ar kito leidimo, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, vykdyti struktūrinius pakeitimus bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose, gavimą;

19.2. apie bet kokį bulvių, daržovių ir vaisių sandėliavimo technologijos pakeitimą ar naujos įdiegimą;

19.3. apie bet kokį duomenų, nurodytų dokumentuose, kurių pagrindu buvo išduota licencija, pasikeitimą.

20. Licencijuotas sandėlis privalo pakartotinai gauti licenciją:

20.1. pakeitus priimamų saugoti bulvių, daržovių ir vaisių rūšis;

20.2. pasikeitus bulvių, daržovių ir vaisių saugyklų adresams, jų skaičiui bei papildomai padidinus sandėliavimo pajėgumą;

20.3. pakeitus prekių sandėliavimo taisykles.

21. Norėdamas pakartotinai gauti licenciją, jos turėtojas Tarnybai pateikia:

21.1. prašymą pakartotinai gauti licenciją;

21.2. pakeistų ar papildytų prekių sandėliavimo taisyklių projektą;

21.3. įgaliotos valstybės institucijos išduoto leidimo bulvių, daržovių ir vaisių saugyklai ir jos įrenginiams eksploatuoti kopiją;

21.4. mokėjimo pavedimą (sąskaitos išrašą) su banko žymomis arba kvitą, patvirtinantį, kad nustatytojo dydžio valstybės rinkliava sumokėta (pateikiama priėmus sprendimą dėl pakartotinio licencijos išdavimo).

22. Tarnyba išduoda licenciją arba motyvuotai atsisako ją išduoti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo dokumentų, reikalingų licencijai išduoti, gavimo dienos. Apie atsisakymą išduoti licenciją bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai pareiškėjui pranešama raštu, nurodant tokio sprendimo motyvus.

 

IV. REIKALAVIMAI SANDĖLININKUI

 

23. Asmuo, einantis sandėlininko pareigas, turi:

23.1. turėti ne žemesnį kaip aukštąjį universitetinį išsilavinimą ar jam prilygintą;

23.2. būti susipažinęs su privalomaisiais kokybės reikalavimais bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais bulvių, daržovių ir vaisių supirkimą, laikymą, apdorojimą, apskaitą, atskaitomybę ir inventorizacijos tvarką;

23.3. būti sudaręs visiškos materialinės atsakomybės sutartį.

24. Apie sandėlininko atleidimą iš pareigų ir naujojo paskyrimą pranešama Tarnybai ne vėliau kaip per 15 kalendorinių dienų.

 

V. PRAŠYMO LICENCIJAI GAUTI TURINYS

 

25. Prašyme licencijai gauti turi būti nurodoma:

25.1. pareiškėjo pavadinimas / vardas, pavardė, įmonės kodas / ūkininko ūkio identifikavimo kodas, fitosanitarinio registro pažymėjimo numeris ir buveinė / adresas;

25.2. pareiškėjo telefono, fakso numeriai, el. paštas;

25.3. bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos pavadinimas ir jos adresas;

25.4. saugyklos tipas ir pajėgumas (talpa tonomis);

25.5. numatomų sandėliuoti bulvių, daržovių ir vaisių rūšių pavadinimas;

25.6. kartu su prašymu pateikiamų dokumentų sąrašas.

 

VI. LICENCIJOS FORMOS REKVIZITAI

 

26. Tarnybos išduotoje licencijoje turi būti nurodoma:

26.1. įmonės / ūkininko vykdančių licencijuoto bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklą, pavadinimas / vardas, pavardė, asmens kodas / įmonės kodas (ūkininko ūkio identifikavimo kodas), buveinė / adresas;

26.2. bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos adresas;

26.3. sandėliavimo pajėgumas (talpa tonomis) ir sandėliuojamų bulvių, daržovių ir vaisių rūšys;

26.4. licencijos numeris bei išdavimo data;

26.5. Tarnybos vadovo vardas, pavardė ir parašas tvirtinamas herbiniu antspaudu.

 

VII. IŠDUODAMŲ LICENCIJŲ REGISTRAVIMO TVARKA

 

27. Tarnyba pildo licencijų registrą, kuris gali būti ir kompiuterinėse laikmenose. Jame registruojamos visos išduotos licencijos, taip pat tos, kurių galiojimas panaikintas, sustabdytas arba kurių galiojimo sustabdymas panaikintas. Licencijų registras privalo būti pildomas taip, kad nebūtų įmanoma nepastebimai perrašyti jame esančių įrašų, pakeisti lapų, papildyti naujais įrašais, pažeidžiančiais jų chronologinę tvarką.

28. Licencijų registre privalo būti šie įrašai:

28.1. įrašo eilės numeris;

28.2. įrašo data;

28.3. licencijos išdavimo data ir numeris;

28.4. pakartotinai išduotos licencijos data ir numeris;

28.5. licencijos turėtojas;

28.6. sandėliuojamų bulvių, daržovių ir vaisių rūšių pavadinimas;

28.7. sandėliavimo pajėgumas (talpa tonomis);

28.8. licencijos galiojimo sustabdymo data;

28.9. licencijos galiojimo sustabdymo panaikinimo data;

28.10. licencijos galiojimo panaikinimo data;

28.11. asmens, atsakingo už licencijų registro pildymą, parašas.

29. Tarnyba, išdavusi licenciją, sustabdžiusi jos galiojimą, panaikinusi jos galiojimo sustabdymą, panaikinusi licencijos galiojimą, per 5 darbo dienas praneša apie tai Juridinių asmenų registrui – šio registro nuostatų nustatyta tvarka, nurodydama įmonės pavadinimą, įmonės kodą, ūkininko vardą, pavardę, asmens kodą, buveinę / adresą, telefono numerį, licencijos išdavimo datą ir numerį.

 

VIII. LICENCIJOS GALIOJIMO SUSTABDYMO BEI PANAIKINIMO ATVEJAI IR TVARKA

 

30. Jeigu Lietuvos Respublikos įstatymuose nenumatyta kitaip, licencijos galiojimas sustabdomas, kai nesilaikoma bent vieno iš šių reikalavimų:

30.1. nustatoma, kad licencijos turėtojas nesilaiko Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu jo veiklai nustatytų reikalavimų;

30.2. paaiškėja, kad licencijai gauti pateiktuose dokumentuose buvo nurodyti klaidinantys duomenys;

30.3. yra pažeidžiami bulvių, daržovių ir vaisių saugojimo sanitariniai, higienos ar priešgaisriniai reikalavimai, nesilaikoma laikymo sąlygų;

30.4. sandėlis nemoka ar ne laiku moka įmokas į Kompensavimo fondą.

31. Nustatyti sandėlio veiklos trūkumai, dėl kurių buvo sustabdytas licencijos galiojimas, turi būti pašalinti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo licencijos galiojimo sustabdymo. Konkretų laiką nustato Tarnyba.

32. Per nustatytąjį laiką pašalinus nurodytus pažeidimus, licencijos galiojimo sustabdymas panaikinamas Tarnybos vadovo įsakymu.

33. Jeigu Lietuvos Respublikos įstatymuose nenumatyta kitaip, Tarnyba panaikina licencijos galiojimą, kai:

33.1. įmonė likviduojama, reorganizuojama, jai iškeliama bankroto byla arba taikoma neteisminė bankroto procedūra;

33.2. licencijos turėtojas pateikia Tarnybai prašymą panaikinti licencijos galiojimą;

33.3. įmonė, ūkininkas, kurių licencijos galiojimas buvo sustabdytas, nustatytu laiku nepašalina nurodytų veiklos sąlygų pažeidimų;

33.4. ūkininko ūkis išregistruojamas iš ūkininko ūkio registro;

33.5. per vienerius metus nuo licencijos išdavimo dienos licencijos turėtojas nepradėjo dirbti;

33.6. taisyklėse nustatyta tvarka pakartotinai išduodama licencija.

34. Licencijos bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai galiojimas panaikinamas Tarnybos vadovo įsakymu.

35. Apie priimtą sprendimą sustabdyti ar panaikinti licencijos galiojimą Tarnyba per 10 darbo dienų nuo sprendimo priėmimo raštu praneša licencijos turėtojui ir nurodo galiojimo sustabdymo ar panaikinimo priežastis.

 

IX. LICENCIJOS DUBLIKATO IŠDAVIMAS

 

36. Licencijos turėtojas, praradęs licenciją, apie tai privalo paskelbti dienraštyje, platinamame visoje Lietuvos Respublikoje.

37. Licencijos turėtojas, praradęs licenciją, privalo kreiptis į Tarnybą dėl licencijos dublikato išdavimo. Šiuo atveju licencijos turėtojas pateikia:

37.1. prašymą išduoti licencijos dublikatą;

37.2. išsamų paaiškinimą apie licencijos praradimą;

37.3. skelbimo dienraštyje kopiją;

37.4. dokumentą, įrodantį, kad sumokėta valstybės rinkliava už licencijos dublikato išdavimą.

38. Licencijos turėtojui, pateikusiam šių Taisyklių 37 punkte nurodytus dokumentus, Tarnyba išduoda licencijos dublikatą su žyma „Dublikatas“.

 

X. LICENCIJOS SĄLYGŲ LAIKYMOSI PRIEŽIŪROS TVARKA

 

39. Tarnyba ne rečiau kaip kartą per metus, taip pat gavusi pranešimą arba skundą, privalo patikrinti, kaip licencijos turėtojas laikosi Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatyme ir kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų.

40. Licencijos turėtojas pateikia informaciją, susijusią su licencijuojama veikla ar licencijos išdavimą lemiančiomis sąlygomis, ir sudaro sąlygas nekliudomai vykdyti kontrolę.

41. Tikrinimo rezultatai licencijos turėtojui pateikiami raštu per 20 darbo dienų, reikalaujant iš jo rašytinio paaiškinimo.

42. Tarnyba, atsižvelgdama į pažeidimų pobūdį, turi teisę nurodyti:

42.1. siūlyti paskirti naują sandėlininką;

42.2. pašalinti pažeidimus ne vėliau kaip per 3 mėnesių laikotarpį ir tam laikotarpiui sustabdyti licencijos galiojimą.

43. Licencijos galiojimo sustabdymo laikotarpiu sandėlis neturi teisės sudaryti naujų bulvių, daržovių ir vaisių sandėliavimo sutarčių.

44. Tarnyba tikrina, ar licencijos turėtojas vykdo nurodymus ir pašalino nustatytus pažeidimus.

45. Licencijos turėtojo, nesilaikančio šių taisyklių 42 punkte nustatytų nurodymų, licencijos galiojimas gali būti panaikintas.

 

Xi. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

46. Tarnybos vadovo įsakymai dėl licencijos bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai išdavimo ir pakartotinio išdavimo, licencijos galiojimo sustabdymo, licencijos galiojimo panaikinimo bei licencijos galiojimo sustabdymo panaikinimo skelbiami „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.

47. Sprendimas panaikinti licencijos galiojimą gali būti ginčijamas įstatymų nustatyta tvarka.

 

_________________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. spalio 1 d.

įsakymu Nr. 3D-536

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. spalio 19 d.

įsakymo Nr. 3D-923 redakcija)

 

LICENCIJUOTŲ bulvių, daržovių ir vaisių SANDĖLIŲ SAUGYKLŲ IR PATALPŲ HIGIENos REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimai (toliau – reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469) bei Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V- 675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023), reikalavimais.

2. Šie reikalavimai reglamentuoja privalomąsias higienos nuostatas licencijuotiems bulvių, daržovių ir vaisių sandėliams (toliau – sandėliams) ir jų saugykloms, patalpoms bei teritorijai, gabenti naudojamoms transporto priemonėms ir personalo higienai.

3. Reikalavimų nuostatos privalomos visiems ūkio subjektams, vykdantiems licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių veiklą.

4. Sandėlių darbuotojai, tiesiogiai susiję su licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių veikla, turi būti supažindinti su šiais reikalavimais.

 

II. REIKALAVIMAI SANDĖLIO TERITORIJAI

 

5. Sandėlis turi turėti sanitarinės apsaugos zoną, kuri naudojama ir prižiūrima pagal Sanitarinių apsaugos zonų ribų nustatymo ir režimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. rugpjūčio 19 d. įsakymu Nr. V-586 (Žin., 2004, Nr. 134-4878), reikalavimus.

6. Įvažiuoti į sandėlio teritoriją ir pačioje teritorijoje būtina nutiesti kelius. Jie turi būti asfaltuoti arba dengti kita kieta danga, gerai prižiūrimi, neduobėti. Transporto priemonių įvažiavimas ir žmonių įėjimas į teritoriją reglamentuojamas ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis.

7. Teritorija turi būti neužliejama, sausinama lietaus ir ištirpusio sniego vandenis nutekinant į vandens nutekamuosius įrenginius. Šie įrenginiai turi būti gerai prižiūrimi ir nuolat veikiantys.

8. Sandėlio teritorija turi būti švari, tvarkinga. Bulvių, vaisių ir daržovių atliekoms ir šiukšlėms dėti kiemo teritorijoje turi būti sandarūs konteineriai, kurie reguliariai valomi ir, prireikus, dezinfekuojami. Atliekos ir šiukšlės tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 217 (Žin., 1999, Nr. 63-2065; 2004, Nr. 68-2381), ir reguliariai išvežamos. Teritorijoje neturi būti susikaupusių sąšlavų ar kitų atliekų.

9. Sandėlio teritorija ir įėjimai į patalpas nakties metu turi būti apšviesti.

10. Sandėlio teritorijoje turi būti priešgaisrinės apsaugos priemonės.

11. Sandėlio teritorijos vartai ir saugyklų durys turi būti rakinami.

12. Sandėlio teritorijoje neturi būti šunų, kačių ir kitų palaidų gyvūnų. Prireikus jie deratizuojami.

 

III. REIKALAVIMAI bulvių, daržovių ir vaisių SAUGYKLOMS ir KITOMS gamybinėms patalpoms

 

13. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos turi būti švarios, atitikti higienos reikalavimus ir įrengtos taip, kad jas būtų galima tinkamai išvalyti, išvengti vabzdžių ir graužikų patekimo, palaikyti reikiamą mikroklimatą ir kitas sąlygas, apsaugančias bulves, vaisius ir daržoves nuo užteršimo ir saugos bei kokybės pablogėjimo, mechaninių sužalojimų, jos turi būti be perteklinės drėgmės, tinkamai vėdinamos.

14. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos stogas neturi būti padengtas dulkių sluoksniu ar apaugęs samanomis, lietvamzdžiai turi būti švarūs, neapaugę jokia augmenija.

15. Bulvės bei skirtingų rūšių daržovės ir vaisiai laikomi atskirose saugyklose.

16. Saugyklose produktai periodiškai tikrinami, kad jie būtų neužteršti, nesugedę ir atitiktų privalomuosius kokybės bei kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus.

17. Šaldomų saugyklų grindys turi būti švarios, lengvai plaunamos ir, kur būtina, dezinfekuojamos. Jos turi būti iš drėgmei nelaidžių ir neabsorbuojančių, plaunamų, netoksiškų medžiagų, užglaistytomis sandūromis. Bulvių ir svogūnų saugyklose su priverstine ventiliacija, kuriose produktai supilti palaidai, užtenka laikytis švaros ir higienos reikalavimų.

18. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valymui, neabsorbuoti dezinfekcijos metu naudojamų medžiagų.

19. Lubos (ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai) turi būti švarios ir taip įrengtos, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, jos netrupėtų ir būtų lengvai valomos.

20. Langai pagalbinėse patalpose, ventiliacijos ir kitos atsidarančios angos turi būti švarūs ir sukonstruoti taip, kad būtų galima juos valyti bei išvengti nešvarumų kaupimosi. Atidaromuose languose turi būti įrengtas vabzdžių nepraleidžiantis išimamas tinklelis.

21. Durys turi būti švarios, sandarios, lygios, pagamintos iš drėgmės neabsorbuojančių, lengvai valomų medžiagų.

22. Laiptai, liftų kabinos ir pagalbinės konstrukcijos (pakylos, kopėčios, latakai) turi būti švarūs ir išdėstyti bei padaryti taip, kad neterštų produktų.

23. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose negalima laikyti dulkančių, nuodingų, skleidžiančių specifinį kvapą ir kenksmingų medžiagų.

24. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose neturi būti pašalinių, nebūdingų bulvėms, daržovėms ir vaisiams, kvapų.

25. Bulvių, daržovių ir vaisių saugykloje turi būti įrengtas apšvietimas pagal Lietuvos higienos normą HN 98:2000 „Natūralus ir dirbtinis darbo vietų apšvietimas. Apšviestos ribinės vertės ir bendrieji matavimo reikalavimai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 24 d. įsakymu Nr. 277 (Žin., 2000, Nr. 44-1278). Sandėliuojamos bulvės, daržovės ir vaisiai turi būti apsaugoti nuo tiesioginių ir netiesioginių saulės spindulių. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužus šukės nepatektų į saugomus produktus. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.

26. Natūralus, mechaninis arba mišrus vėdinimas turi būti įrengtas pagal Statybos techninį reglamentą STR 2.09.02:2005 „Šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2005 m. birželio 9 d. įsakymu Nr. D1-289 (Žin., 2005, Nr. 75-2729), reikalavimus.

27. Saugyklų vidinės sienos turi būti lygios, be plyšių ir įdubimų.

28. Į saugyklas, prekinio paruošimo bei pagalbines patalpas neturi patekti gruntiniai vandenys.

29. Visi technologiniai įrenginiai turi būti švarūs, tvarkingi, reguliariai valomi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs. Šių įrenginių vibracijos didžiausi leidžiami dydžiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 51:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai darbo vietose“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-791 (Žin., 2004, Nr. 45-1490).

30. Leidžiami triukšmo lygiai darbo aplinkoje turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 33:2007 „Akustinis triukšmas. Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. liepos 2 d. įsakymu Nr. V-555 (Žin., 2007, Nr. 75-2990); dulkėtumas darbo aplinkos ore neturi viršyti leistinų normų, nustatytų Lietuvos higienos normoje HN 23:2007 „Cheminių medžiagų profesinio poveikio ribiniai dydžiai. Matavimo ir poveikio vertinimo bendrieji reikalavimai“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2007 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. V-827/A1-287 (Žin., 2007, Nr. 108-4434).

31. Tara ir inventorius laikomi atskirose patalpose: tara, kurioje laikomi vaisiai ar daržovės – vienoje, o iš kurios parduodama – kitoje patalpoje. Tara įpuvusiai ar supuvusiai produkcijai laikoma taip pat atskirai ir į ją negalima dėti sveikų vaisių ar daržovių.

32. Atsarginės dalys, medžiagos, dezinsekantai, dezinfekantai, plovikliai turi būti laikomi atskirose patalpose. Šios patalpos turi būti pažymėtos skiriamaisiais ženklais.

33. Saugykloje turi būti įrengta nuotekų (atliekų) vandens apdorojimo sistema arba nuotekų išleidimas gali būti prijungtas prie kitų ūkio subjektų vandens apdorojimo sistemų.

34. Saugyklų valymas ir dulkių pašalinimas nuo technologinių bei kitų įrenginių atliekamas mechaninėmis priemonėmis išvalant ar plaunant. Patalpos valomos pamainai pasibaigus. Siekiama, kad ant grindų nebūtų pribyrėjusių bulvių, vaisių ar daržovių, ypač sutraiškytų.

35. Patalpų tinko, grindų defektų pašalinimas, baltinimas, dažymas ir kiti taisymo darbai atliekami pagal būtinumą, šiems defektams atsiradus.

36. Technologinius įrenginius taisant, dažant, keičiant išdaužytus stiklus ir dirbant kitus darbus saugykloje, būtina imtis atsargumo priemonių, kad į bulves, daržoves ar vaisius nepatektų pašalinių daiktų.

37. Ant sienų, lubų ir kitose vietose atsiradę pelėsiai šalinami preparatais, skirtais jiems naikinti. Profilaktinei apsaugai nuo pelėsinių grybų ir bakterijų vartojami tik Lietuvos Respublikoje įregistruoti preparatai.

38. Patalpų išorinis stiklinis paviršius (langai, orlaidės, žibintai, apšvietimo armatūra) valomas sandėlio vadovo nustatytais terminais, bet ne rečiau kaip du kartus per metus.

39. Bulvių, daržovių ir vaisių kenkėjų išplitimas turi būti stebimas. Tarakonams, kenkėjams viršijus leistinas normas, nustačius užterštumą patogeniniais mikroorganizmais, atliekama patalpų dezinfekcija, fumigacija ar dezinsekcija. Dezinsekcija ir deratizacija turi būti atliekama pagal Privalomojo profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. vasario 2 d. įsakymu Nr. V-55 (Žin., 2009, Nr. 35-1362) bei pagal Lietuvos higienos normos HN 90:2006 „Dezinsekcijos ir deratizacijos bendrieji saugos reikalavimai“ patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. vasario 27 d. įsakymu Nr. V-157 (Žin., 2006, Nr. 27-918) reikalavimus. Dezinfekcijai, dezinsekcijai ir deratizacijai turi būti naudojami tik Lietuvos Respublikoje įregistruoti preparatai, kurie pagal gamintojo nurodymus turi atitikti naudojimo paskirtį.

40. Dezinfekcijai ir dezinsekcijai naudojant aerozolius, patalpas būtina hermetizuoti.

 

IV. REIKALAVIMAI TRANSPORTO PRIEMONĖMS IR TARAI

 

41. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios ir neužkrėstos kenkėjais. Vežant tolimesniais atstumais (toliau kaip 100 km), transporto priemonės turi būti izoterminės, pageidautina – šaldomos.

42. Bulves, daržoves ir vaisius būtina gabenti taip, kad jie būtų tinkamai sudėti ir patikimai apsaugoti nuo mechaninių pažeidimų, dulkių, automobilių išmetamųjų dujų, mikrobinių ir kitokių teršalų, vabzdžių ir graužikų bei kitokio užteršimo. Priemonės gabenti turi būti švarios, sukonstruotos taip, kad būtų lengvai valomos bei dezinfekuojamos. Kiekviena Lietuvos Respublikoje registruota transporto priemonė, skirta maisto produktams gabenti, turi turėti transporto priemonės higienos pasą, kuris išduodamas vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, reikalavimais.

43. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti tikslinga naudoti tas pačias transporto priemones. Šios priemonės mechaniškai išvalomos ir kas mėnesį dezinfekuojamos. Jeigu bulvių, daržovių ir vaisių gabenimo priemonės naudojamos ir kitiems tikslams, taip pat keičiantis gabenamos produkcijos rūšiai, jos mechaniškai išvalomos, išplaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.

44. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti nenaudojamos transporto priemonės, kuriomis buvo gabenamos nuodingos cheminės medžiagos ar trąšos.

45. Konteineriai, maišai ir transporto priemonių apdangalai, naudojami bulvėms, daržovėms ar vaisiams laikyti ar jiems apdengti, turi būti nekiauri, švarūs, sausi, neužkrėsti kenkėjais ir be pašalinio kvapo. Konteineriai ir kita tara prieš dedant naują derlių turi būti išvalyta ir dezinfekuota.

46. Po naudojimo medžiaginiai maišai išvalomi, dezinfekuojami arba išplaunami specialiai tam parengtose patalpose. Popieriniai ir polietileniniai maišai yra vienkartiniai.

 

V. HIGIENOS REIKALAVIMAI SANDĖLYJE DIRBANČIAM PERSONALUI

 

47. Buitinės patalpos sandėlio personalui turi būti įrengtos laikantis Buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. balandžio 24 d. nutarimu Nr. 501 (Žin., 2003, Nr. 40-1820).

48. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose ir kitose gamybinėse patalpose (išskyrus buitines) draudžiama rūkyti, valgyti, gerti.

49. Personalas privalo laikytis geros higienos praktikos. Ypač būtina:

49.1. darbo vietose kruopščiai plautis rankas tekančiu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, dezinfekuoti jas;

49.2. dėvėti tinkamus, švarius, jei būtina – darbo drabužius, dengiančius asmeninius drabužius, galvos apdangalą, dengiantį plaukus, ir avalynę. Prijuostės ir darbo drabužiai neturi siekti grindų;

49.3. viršutinius drabužius ir kitus asmeninius daiktus palikti persirengimo spintelėse;

49.4. darbo patalpoje turėti vaistinėlę su būtiniausiais vaistais pirmajai medicinos pagalbai suteikti;

49.5. laikytis švaros ir asmens higienos.

50. Administracinės patalpos, laboratorijos ir buitinės patalpos šaltu metų laiku turi būti šildomos. Sandėlyje turi būti pakankamas šilto ir šalto vandens kiekis buitiniams ir techniniams tikslams. Geriamasis vanduo turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 (Žin., 2003, Nr. 79-3606), reikalavimus.

51. Sandėlio administracija yra atsakinga už higienos reikalavimų vykdymą ir kad sergantys ar susižeidę darbuotojai neužkrėstų saugomų bulvių, daržovių ir vaisių.

52. Sveikatos sutrikimą pajutęs darbuotojas turi nedelsdamas pranešti apie tai administracijai. Susižeidęs darbuotojas taip pat neturi teisės toliau tvarkyti bulvių, daržovių ir vaisių tol, kol žaizda nebus apsaugota vandeniui nelaidžiu tvirtu tvarsčiu.

 

_________________