LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 7 D. ĮSAKYMO NR. 3D-139 „DĖL SPIRITINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, TVARKYMO IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2006 m. lapkričio 29 d. Nr. 3D-466

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-139 „Dėl Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 36-1600, Nr. 49-2184; 2004, Nr. 60-2155; 2005, Nr. 36-1191, Nr. 48-1595, Nr. 136-4899, Nr. 145-5295; 2006, Nr. 40-1442):

1.1. Papildau šiuo 11 punktu:

11. 1989 m. gegužės 29 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 1576/89, nustatančio bendrąsias spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo ir pateikimo taisykles (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 9 tomas, p. 59) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2003 m. rugsėjo 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1882/2003 (OL 2004 m. specialusis leidimas, 1 skyrius, 4 tomas, p. 697) II priede išvardytų Lietuvos geografinių nuorodų apibūdinime gali būti nustatytos ir kitokios nei šio reglamento 2 punkto pirmoje pastraipoje, 22 punkto pirmoje ir antroje pastraipose ir 3 punkto pirmoje pastraipoje nurodytų gėrimų kategorijų apibūdinimuose pateiktos savybės, tačiau nepažeidžiant minėto Tarybos reglamento 1 straipsnio 4 dalies m), q) ir r) punktuose nurodytų kategorijų apibrėžimų.“.

1.2. Papildau 2 punkto antrąją pastraipą šiuo sakiniu:

„Originaliai lietuviškai degtinei suteikti specifines skonio savybes leidžiama tik užbaigus šiame punkte išvardytus procesus, papildomai į ją įpilant sulčių, augalinės kilmės žaliavų antpilų, natūralių kvapiųjų medžiagų. Taip pat gali būti dedama dažiklių.“.

1.3. Įrašau 3 punkto pirmojoje pastraipoje vietoj skaičių ir žodžių „III skyriuje“ skaičius ir žodžius „1 straipsnio 4 dalyje:“.

1.4. Išdėstau 17 punkto pirmąją ir antrąją pastraipą taip:

17. Gaminant gėrimus, leidžiama naudoti tik Lietuvos higienos normoje (toliau – HN) HN 53: 2003 (šio reglamento 1 priedo 15 punktas) nurodytus maisto priedus, o naudojamos kvapiosios medžiagos ir jų preparatai turi atitikti HN 53-1: 2001 (šio reglamento 1 priedo 16 punktas) reikalavimus. Tačiau šiame reglamente apibūdinti gėrimai, išskyrus apibūdintus 22 punkto pirmojoje ir antrojoje pastraipoje ir 4 punkte, gali būti aromatizuoti tiktai natūraliomis kvapiosiomis medžiagomis ir preparatais. Maisto priedai, pagaminti ne Europos Sąjungos valstybėse, išskyrus Islandijos Respubliką, Lichtenšteino Kunigaikštystę ir Norvegijos Karalystę, ar iš šių valstybių įvežami, turi būti registruoti Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

Sveikatos apsaugos ministerijos įgaliota institucija gali Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka (šio reglamento 1 priedo 28 punktas) suderinti identiškų natūralių kvapiųjų medžiagų vartojimą likerių, išskyrus vaisių likerius arba kremus („cremes“): ananasų, juodųjų serbentų, vyšnių, aviečių, šilkmedžio uogų, mėlynių, citrusinių vaisių, tekšių, arktinių gervuogių, spanguolių, bruknių, dygliuotųjų šaltalankių; augalų likerius: mėtų, gencijonų, anyžių, „genepi ir gydomųjų augalų, gamyboje.“

1.5. Išdėstyti 25 punktą taip:

25. Gėrimai ir jų gamybai naudojamos žaliavos ir medžiagos turi būti tvarkomos laikantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (nurodyto šio reglamento 1 priedo 25 punkte) ir HN 15: 2005 (šio reglamento 1 priedo 12 punktas) reikalavimų. Gėrimų ir jų gamybai naudojamų žaliavų ir medžiagų užterštumas cheminiais teršalais ir pesticidais negali viršyti Komisijos reglamento (nurodyto šio reglamento 1 priedo 26 punkte) ir HN 54: 2003 (šio reglamento 1 priedo 17 punktas) leidžiamų dydžių.“.

1.6. Išdėstau 85 punktą taip:

85. Gėrimai pilstomi į stiklinius butelius, krištolo, keraminius ar kitus indus, pagamintus iš šio reglamento 1 priedo 27 punkte nurodyto Europos Parlamento ir Tarybos reglamento ir šio reglamento 1 priedo 13 punkte nurodytos higienos normos reikalavimus atitinkančių medžiagų.“.

1.7. Išdėstau 86 punktą taip:

86. Buteliai plaunami, skalaujami arba prapučiami oru. Jei buteliai prieš plovimą dezinfekuojami, naudojamos Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka autorizuoti ar registruoti biocidai. Jeigu nauji buteliai yra sandariai įpakuoti ir įmonės laboratorija patvirtina, kad jie švarūs, gali būti neplaunami.“.

1.8. Išdėstau 88 punktą taip:

88. Pripilti gėrimų buteliai sandariai užkemšami kamščiais, pagamintais iš šio reglamento 1 priedo 27 punkte nurodyto Europos Parlamento ir Tarybos reglamento ir šio reglamento 1 priedo 13 punkte nurodytos higienos normos reikalavimus atitinkančių medžiagų. Apvertus užkimštą butelį, jo turinys neturi prasiskverbti pro kamštį.“.

1.9. Išdėstau 90 punktą taip:

90. Ant kiekvieno gėrimo butelio užklijuojama ar kitu būdu pritvirtinama etiketė (priekinė etiketė). Papildomai gali būti užklijuojama ar kitu būdu pritvirtinama kontretiketė (užpakalinė etiketė) ir koloretė (kaklelio etiketė).“.

1.10. Išdėstau 96.1.1 punktą taip:

96.1.1. gėrimo kategorija pagal šio reglamento II skyrių. Leidžiama vietoj kategorijos „aromatizuota degtinė“ nurodyti „ XXX skonio degtinė“. Ženklinant Originalią lietuvišką degtinę, kuriai suteiktos specifinės skonio savybės, nurodoma: „XXX skonio;“.

1.11. Papildau 98 punktą šią antrąja pastraipa:

„Šie raidžių ir ženklų dydžiai privalomi bent vienoje etiketėje (priekinėje ar užpakalinėje).“.

1.12. Išdėstau 99 punktą taip:

99. Etikečių vieta ant taros, jų minimalus dydis, apibūdinimo detalių išdėstymas etiketėje, ženklų dydis, simbolių, iliustracijų, firmų ir prekių ženklų vartojimas turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimus. Gėrimo kategorijos apibūdinimo (pagal šio reglamento II skyrių) visi žodžiai turi būti pateikiami to paties šrifto, dydžio ir spalvos raidėmis bei vienoje vietoje. Ženklinant Originalią lietuvišką degtinę, kuriai suteiktos specifinės skonio savybės, ši nuostata taikoma žodžiams „Originali lietuviška degtinė XXX skonio.“.

1.13. Papildau 1 priedą šiuo nauju 10 punktu:

„10. 2000 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2870/2000, nustatantis spiritinių gėrimų analizės Bendrijos etaloninius metodus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 31 tomas, p. 124) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2002 m. lapkričio 26 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2091/2002 (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 37 tomas, p. 395).“.

1.14. Išdėstau 1 priedo 12 punktą taip:

12. Lietuvos higienos norma HN 15: 2005 „Maisto higiena“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023).“.

1.15. Išdėstau 1 priedo 13 punktą taip:

13. Lietuvos higienos norma HN 16: 2006 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. gegužės 5 d. įsakymu Nr. V-371 (Žin., 2006, Nr. 58-2069).“.

1.16. Išdėstau 1 priedo 25 punktą taip:

25. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319).“.

1.17. Papildau 1 priedą šiuo 26 punktu:

26. 2001 m. kovo 8 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 466/2001, nustatantis didžiausius leistinus tam tikrų teršalų maisto produktuose kiekius (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 64) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. vasario 3 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 199/2006 (OL 2006 L32, p. 34).“.

1.18. Papildau 1 priedą šiuo 27 punktu:

27. 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L338, p.4).“.

1.19. Papildau 1 priedą šiuo 28 punktu:

28. Maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje derinimo taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. sausio 24 d. įsakymu Nr. V-56 (Žin., 2005, Nr. 12-398).“.

2. Nustatau, kad spiritinius gėrimus gaminančios įmonės, turinčios pagamintų 99 punkto reikalavimų neatitinkančių etikečių, gali jas sunaudoti iki 2007 m. birželio 1 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRĖ                                                   KAZIMIRA DANUTĖ PRUNSKIENĖ

 

SUDERINTA                                                           SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos              Respublikinio mitybos centro

2006-11-08 raštu Nr. B6-(1.8)-1912                         2006-11-06 raštu Nr. 1-745