LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL REKOMENDUOJAMŲ MAISTO PRODUKTŲ ATŠILDYMO, PIRMINIO IR ŠILUMINIO APDOROJIMO NUOSTOLIŲ SĄRAŠO PATVIRTINIMO

 

2010 m. liepos 19 d. Nr. V-640

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) nuostatomis ir siekdamas užtikrinti viešojo maitinimo valgiaraščių, atitinkančių organizmo fiziologinius ir energinius poreikius, sudarymą:

1. T v i r t i n u Rekomenduojamų maisto produktų atšildymo, pirminio ir šiluminio apdorojimo nuostolių sąrašą (pridedama).

2. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal administravimo sritį.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                           RAIMONDAS ŠUKYS

 

_________________

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro

2010 m. liepos 19 d. įsakymu Nr. V-640

 

REKOMENDUOJAMŲ MAISTO PRODUKTŲ ATŠILDYMO, PIRMINIO IR ŠILUMINIO APDOROJIMO NUOSTOLIŲ SĄRAŠAS

 

I. PAUKŠTIENA

 

Žaliavos pavadinimas

Atšildymo nuostoliai

Pirminio apdorojimo nuostoliai

Šiluminio apdorojimo nuostoliai

Virimas

Troškinimas

Kepimas

koeficientas

%

koeficientas

% nuo brutto

koeficientas

%

koeficientas

%

koeficientas

%

Vištiena, kalakutiena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porcijomis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,33

<= 25

1,43

<= 30

1,33

<= 25

pavoliota džiūvėsėliuose

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,11

< 10

pavoliota miltuose

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

Smulkiais gabaliukais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,28

<= 22

1,39

< 28

1,28

< 22

pavoliota džiūvėsėliuose

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,11

<= 10

pavoliota miltuose

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

1,33

<= 25

1,25

<= 20

pavoliota krakmole

1,11

<= 10

1,02

<= 2

 

 

1,33

<= 25

1,25

<= 20

Porcijomis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kulšelės, ketvirčiai, šlaunelės, blauzdelės

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,43

<= 30

 

 

1,43

<= 30

įdarytos blauzdelės, šlaunelės

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,33

<= 25

 

 

1,33

<= 25

Smulkiais gabaliukais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kalakutų kulšelių mėsa

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,39

<= 28

 

 

kulšelės, ketvirčiai, šlaunelės, blauzdelės

1,11

<= 10

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,43

<= 30

 

 

Smulkinta paukštiena1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,28

<= 22

1,28

<= 22

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,25

<= 20

1,25

<= 20

pavoliota krakmole

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,25

<= 20

pavoliota batono kubeliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

Smulkintos paukštienos kukuliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

be kiaušinio

 

 

1,02

<= 2

1,33

<= 25

 

 

 

 

su kiaušiniu

 

 

1,02

<= 2

1,28

< 22

 

 

 

 

Paukštienos maltinių masė2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

1,11

<= 10

1,21

<= 17

1,21

<= 17

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,15

<= 13

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,18

<= 15

1,18

<= 15

Paukštienos maltinių masė su įdaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,21

<= 17

1,21

<= 17

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,15

<= 13

 

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,18

<= 15

1,18

<= 15

1 Smulkinta paukštiena – iškaulinta ir susmulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

2 Maltinių masė – smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.

 

II. GYVULIŲ MĖSA

Žaliavos pavadinimas

Atšildymo nuostoliai

Pirminio apdorojimo nuostoliai

Šiluminio apdorojimo nuostoliai

Virimas

Troškinimas

Kepimas

koeficientas

%

koeficientas

% nuo brutto

koeficientas

%

koeficientas

%

koeficientas

%

Jautiena stambiais gabalais (1,5–2 kg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

išpjova, nugarinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,54

<= 35

kumpinė, mentinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,67

<= 40

1,67

<= 40

1,54

<= 35

krūtininė, šoninė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,67

<= 40

 

 

 

 

Porcijomis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

išpjova

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,54

<= 35

nugarinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,54

<= 35

pavoliota džiūvėsėliuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,25

<= 20

kumpinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,67

<= 40

1,67

<= 40

 

 

Smulkiais gabaliukais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

išpjova

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

1,58

<= 37

1,54

<= 35

mentinė, kumpinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,67

<= 40

1,58

<= 37

1,54

<= 35

pavoliota miltuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

1,43

<= 30

 

 

krūtininė, šoninė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,67

<= 40

1,58

<= 37

 

 

Smulkinta mėsa1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,54

<= 35

1,54

<= 35

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,25

<= 20

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,33

<= 25

 

 

Kiauliena stambiais gabalais (1,5–2 kg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kumpinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,48

<= 32

1,48

<= 32

mentinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,48

<= 32

1,48

<= 32

sprandinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,54

<= 35

nugarinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,43

<= 30

šoninė (su oda)

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

 

 

 

 

šoninė (su oda ir kaulu)

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

 

 

 

 

lašiniai (be odos)

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,15

<= 13 5

lašiniai (su oda)

1,05

<= 5

1,05

<= 5

 

 

 

 

1,15

<= 13 5

Porcijomis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nugarinė, išpjova

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,33

<= 25

kumpinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,33

<= 25

sprandinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,54

<= 35

pavoliota miltuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,38

<= 27

pavoliota džiūvėsėliuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

Smulkiais gabaliukais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nugarinė, išpjova

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,48

<= 32

1,33

<= 25

kumpinė, sprandinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,48

<= 32

1,43

<= 30

pavoliota krakmole

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,3

<= 23

šoninė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,48

<= 32

1,43

<= 30

mentinė

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,43

<= 30

1,39

<= 28

 

 

pavoliota miltuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

 

 

1,43

<= 30

 

 

Smulkinta gyvulių mėsa1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,33

<= 25

1,33

<= 25

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,25

<= 20

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,28

<= 22

1,3

<= 23

pavoliota krakmole

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,28

<= 22

1,3

<= 23

pavoliota batono kubeliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,25

<=20

Smulkintos gyvulių mėsos1 kukuliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

su vandeniu

 

 

1,02

<= 2

1,41

<= 29

 

 

 

 

su kiaušiniu

 

 

1,02

2

1,33

<= 25

 

 

 

 

Gyvulių mėsos maltinių masė2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

1,25

<= 20

1,28

<= 22

1,25

<= 20

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,25

<= 20

1,24

<= 19

Gyvulių mėsos malti-nių masė2 su įdaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,25

<= 20

1,25

<= 20

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

1,18

<= 15

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

 

 

1,24

<= 19

1,24

<= 19

Mėsos gaminiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lašiniai ar šoninė K/R3 ar Š/R4 su oda

 

 

1,11

<=10

 

 

 

 

1,15

<= 13 5

K/R ar Š/R gabaliniai mėsos gaminiai

 

 

1,02

<= 2

 

 

 

 

 

 

virtos dešrelės, virtos dešros

 

 

1,02

<= 2

1,04

<= 4

1,10

<= 96

1,10

<= 9

1 Smulkinta mėsa – iškaulinta ir susmulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

2 Maltinių masė – smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.

3 Karšto rūkymo.

4 Šalto rūkymo.

5 Pakepinti.

6 Pakepinti, troškinti.

 

III. ŽUVYS

Maisto produktų ir pusgaminių pavadinimas

Atšildymo nuostoliai

(sušaldyta, glazūruota)1

Pirminio apdorojimo nuostoliai2

Šiluminiai nuostoliai

 

koeficientas

%

koeficientas

%

koeficientas

%

Vandenyje virtos žuvys

 

 

 

 

 

 

lašišinių žuvų filė su oda6

1,05

<= 5

1,11

<= 10

1,18

<= 15

lašišinių žuvų filė be odos7

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,18

<= 15

karpio filė su oda6 ar be odos7

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,18

<= 15

jūros lydekos, menkės filė be odos7

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pangasijos filė be odos7

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

Garuose virtos žuvys

 

 

 

 

 

 

lašišinių žuvų filė be odos7

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,18

<= 15

lašišinių žuvų filė su oda6

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,25

<= 20

lašišinių žuvų filė folijoje

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,12

< 10

jūros lydekos, menkės filė be odos7

1,18

< 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pangasijos filė be odos7

1,18

< 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

Konvekcinėje krosnyje keptos žuvys

 

 

 

 

 

 

lašišinių žuvų filė be odos7  

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,25

<= 20

lašišinių žuvų filė su oda6

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,28

< 22

lašišinių žuvų filė folijoje

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,18

<= 15

jūros lydekos, menkės filė be odos7

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pangasijos filė be odos7

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

Smulkinta žuviena8

 

 

 

 

 

 

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

1,3

< 23

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

1,25

<= 20

su krakmolu

 

 

1,02

<= 2

1,3

<= 23

Maltinių masė9

 

 

 

 

 

 

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

1,18

<= 15

Riebaluose keptos žuvys

 

 

 

 

 

 

karpio filė su oda6 ar be odos7

 

 

 

<= 2

 

 

karpio filė be odos pavoliota miltuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,18

<= 15

karpio filė be odos pavoliota džiūvėsėliuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,1

<= 9

karpio filė be odos tešloje

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,05

<= 5

Karpio pjausniai 5

 

<= 5

 

 

 

 

pavolioti miltuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavolioti džiūvėsėliuose

1,05

<= 5

1,02

<= 2

1,1

<= 9

Lašišinių žuvų filė su oda6

 

<= 5

 

 

 

 

pavoliota miltuose

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,18

<= 15

pavoliota džiūvėsėliuose

1,05

<= 5

1,05

<= 5

1,11

<= 10

Pangasijos filė be odos7

 

 

 

 

 

 

nepavoliota

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,33

< 25

pavoliota  miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pavoliota džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

tešloje

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,06

<= 6

pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

Jūros lydekos, menkės filė be odos7

 

<= 15

 

 

 

 

pavoliota miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavoliota džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

tešloje

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,05

<= 5

pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

Jūros lydekos, menkės pjausniai5

 

<= 15

 

 

 

 

pavolioti miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavolioti džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

Jūros lydekos, menkės ar vėgėlės skrodena4

 

<= 15

 

 

 

 

pavoliota miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavoliota džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

Nototenijos filė be odos7

 

<= 15

 

 

 

 

pavoliota  miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavoliota džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

tešloje

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,05

<= 5

Tilapijos filė be odos7

 

<= 15

 

 

 

 

nepavoliota

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pavoliota miltuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,18

<= 15

pavoliota džiūvėsėliuose

1,18

<= 15

1,02

<= 2

1,11

<= 10

Smulkinta žuviena8

 

 

 

 

 

 

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

1,3

<= 23

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

1,25

<= 20

su krakmolu

 

 

1,02

<= 2

1,3

<= 23

Maltinių masė9

 

 

 

 

 

 

pavoliota miltuose

 

 

1,02

<= 2

1,25

<= 20

pavoliota džiūvėsėliuose

 

 

1,02

<= 2

1,18

<= 15

ŽUVŲ GAMINIAI

 

 

 

 

 

 

silkės filė aliejuje

 

 

1,10

<= 9

 

 

 

1 Atšildymo nuostoliai – sušaldytų žuvų atšildymo metu gauti masės nuostoliai.

2 Pirminio paruošimo nuostoliai – atšildytų žuvų valymo ir pjaustymo metu gauti masės nuostoliai (žvynų, galvos, uodegos, pelekų, kaulų ar odos pašalinimas, pjaustymo nuostoliai).

3 Skrosta žuvis – žuvis su žvynais, galva, uodega, viršutiniais bei apatiniais pelekais ir pašalintais viduriais.

4 Žuvų skrodena – skrosta žuvis3 su žvynais, bet pašalinta galva, uodega ir viršutiniais bei apatiniais pelekais.

5 Žuvų pjausniai – skersai žuvies skrodenos supjaustyti žuvų gabalėliai su oda ir kaulais.

6Žuvų filė su oda – išilgai žuvies skrodenos ar skrostos žuvies3 nupjauta žuviena be kaulų ir šonkaulių, bet su oda.

7 Žuvų filė be odos – išilgai žuvies skrodenos ar skrostos žuvies3 nupjauta žuviena be kaulų, be šonkaulių ir be odos.

8 Smulkinta žuviena – susmulkinta žuvų filė be odos, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

9 Maltinių masė – smulkinta žuviena, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.

 

IV. PIENO PRODUKTAI

Maisto produktų pavadinimas

Pirminio apdorojimo nuostoliai

koeficientas

%

Fermentinis sūris

1,05

<= 5

Varškė

1,01

<= 1

V. DARŽOVĖS

Maisto žaliavų ir maisto produktų pavadinimas

Pirminio apdorojimo nuostoliai

Šiluminio apdorojimo nuostoliai %

brutto koeficientas

%

Virimas

Troškinimas

Kepimas

Pakepinimas

Agurkai

 

 

 

 

 

 

auginti šiltnamyje, ilgavaisiai

1,02

<= 2

 

 

 

 

auginti darže, su odele

1,05

<= 5

 

 

 

 

auginti darže, be odelės (lupti)

1,25

<= 20

 

 

 

 

rauginti su odele

1,11

<= 10

 

 

 

 

rauginti be odelės (lupti)

1,25

<= 20

<= 15

 

 

 

marinuoti stiklainiuose

1,82

<= 45 1

 

 

 

 

Baklažanai

 

 

 

 

 

 

baklažanai su odele

1,05

<= 5

 

 

<= 26

<= 15

baklažanai be odelės (lupti)

1,33

<= 25

 

 

<= 22 7

<= 15

Bulvės

 

 

 

 

 

 

iki rugsėjo 1 d. (jaunos)

1,25

<= 20

<= 6

 

 

 

nuo  rugsėjo 1 d. iki spalio 31 d.

1,33

<= 25

<= 3 2

 

<= 33/17 3

 

nuo lapkričio 1 d. iki gruodžio 31 d.

1,43

<= 30

<= 3 2

 

<= 33/17 3

 

nuo sausio 1 d. iki vasario 28 d.

1,54

<= 35

<= 3 2

 

<= 33/17 3

 

nuo kovo 1 d.

1,67

<= 40

<= 3 2

 

<= 33/17 3

 

Burokėliai

 

 

 

 

 

 

iki sausio 1 d.

1,25

<= 20

<= 5 4

<= 8 5

 

 

nuo sausio 1 d. 

1,33

<= 25

<= 5 4

<= 8 5

 

 

nelupti

 

 

<= 2

 

 

 

konservuoti

1,82

<= 45 1

 

 

 

 

Česnakai

1,28

<= 22

 

 

<= 40

<= 20

Cukinijos

 

 

 

 

 

 

cukinijos su odele

1,05

<= 5

<= 10

< 22

35/33 7

15

cukinijos be odelės (luptos)

1,25

<= 20

<= 10

< 22

35/33 7

15

Kopūstai

 

 

 

 

 

 

gūžiniai baltieji

1,25

<= 20

<= 8

<= 10

<= 21

 

žiediniai (su kotu)

1,92

<=  48

<= 10

 

<= 10

 

žiediniai

1,43

<= 30

<= 10

 

<= 10

 

briuseliniai  (su stiebu)

4

< 75

<= 15

 

<= 30

 

gužlės

1,18

<= 15

<= 15

 

<= 30

 

brokoliai  (su stiebu)

2,5

<= 60

 

 

<= 25

 

pekininiai kopūstai

1,11

<= 10

 

 

 

 

rauginti

1,43

<= 30

<= 10

<= 15

<= 25

 

kaliaropės

1,54

<= 35

<= 10

<= 20

<= 44

 

Krapai

1,43

<= 30

 

 

 

 

Morkos

 

 

 

 

 

 

jaunos

2,02

<= 50

<= 0,5

 

 

 

iki sausio 1 d.

1,25

<= 20

<= 0,5

<= 8 5

<= 32

<= 30

nuo sausio 1 d.

1,33

<= 25

<= 0,5

<= 8 5

<= 32

<= 30

neluptos

 

 

<= 0,5

 

 

 

Paprikos

 

 

 

 

 

 

valytos, neluptos

1,25

<= 20

 

 

<= 22 6

<= 15

plikytos, luptos

1,33

<= 25

 

 

<= 22 6

<= 15

Pomidorai

 

 

 

 

 

 

auginti šiltnamyje 

1,02

<= 2

 

 

 

 

auginti darže

1,11

<= 10

 

 

 

 

auginti darže be odelės (lupti)

1,18

<= 15

 

 

<= 37 6

 

konservuoti 

2,02

< 50 1

 

 

 

 

Petražolės

 

 

 

 

 

 

lapeliai

1,33

<= 25

 

 

 

 

šaknys

1,43

<= 30

<= 5

 

<= 37 6

 

Marinuotos pupelės

1,67

<= 40

<=  10

 

 

 

Ridikai

 

 

 

 

 

 

baltieji ridikai

1,33

<= 25

 

 

 

 

juodieji ridikai

1,33

<= 25

 

 

 

 

raudonieji ridikėliai

 

 

 

 

 

 

su 3 cm nupjautais lapkočiais

1,11

<= 10

 

 

 

 

be lapkočių, nulupti

1,33

<= 25

 

 

 

 

ropės

1,33

<= 25

<= 8

<= 23

<= 23

 

Svogūnai

 

 

 

 

 

 

ropelės

1,19

<= 16

<= 5

 

<= 50

<= 25

laiškai

1,25

<= 20

 

 

<= 35

 

porai

1,31

<= 24

<= 5

 

<= 40

 

Salierai

 

 

 

 

 

 

lapeliai

1,33

<= 25

 

 

 

 

šaknys

1,43

<= 30

 

<= 20

<= 37 6

<= 25

Salotos

1,33

<= 25

 

 

 

 

Špinatai

 

 

 

 

 

 

švieži špinatai

1,33

<= 25

<= 50

 

 

 

šaldyti

1,11

<= 10

 

 

 

 

konservuoti 

1,03

<= 2

 

 

 

 

Žalieji žirneliai

 

 

 

 

 

 

konservuoti

1,54

<= 35

 

 

 

 

šaldyti  

1,11

<= 10

<= 8

 

 

 

Šaldytos daržovės

1,05

<= 5

 

 

 

 

Pievagrybiai

 

 

 

 

 

 

valyti, nelupti

1,05

<= 5

<= 25

 

<= 50

<= 40

lupti

1,33

<= 25

<= 25

 

<= 50

<= 40

 

1 Nuostolius sudaro marinatas, sūrymas, sultys.

2 Išvirtų su luobele ir nuluptų bulvių nuostoliai tokie patys, t. y. virimo – 3 %.

3 Virtos ir keptos bulvės, taip pat pjaustytos ir apkepintos troškiniui.

4 Nulupti, nepjaustyti.

5 Supjaustyti.

6 Pakepinti.

7 Pavolioti miltuose.

 

VI. VAISIAI IR UOGOS

Maisto žaliavų ir maisto produktų pavadinimas

Pirminio apdorojimo nuostoliai

Šiluminio apdorojimo nuostoliai %

brutto koeficientas

%

Virimas

Troškinimas

Kepimas

Pakepinimas

Abrikosai be kauliukų

1,16

<= 14

 

 

 

 

Ananasai

 

 

 

 

 

 

supjaustyti, lupti

1,82

<= 45

 

 

 

 

konservuoti

1,67

<= 40

 

 

 

 

Apelsinai

 

 

 

 

 

 

lupti

1,49

<= 33

 

 

 

 

sultys

2,27

<= 56

 

 

 

 

Arbūzai

 

 

 

 

 

 

supjaustyti

1,11

<= 10

 

 

 

 

lupti, be sėklų

1,92

<= 48

 

 

 

 

Bananai (lupti)

1,67

<= 40

 

 

 

 

Citrinos

1,11

<= 10

 

 

 

 

luptos

1,64

<= 39

 

 

 

 

sultys

2,38

<= 58

 

 

 

 

Kriaušės

 

 

 

 

 

 

be sėklalizdžių

1,11

<= 10

<= 20

 

 

 

be sėklalizdžių, luptos

1,37

<= 27

<= 20

 

 

 

Mandarinai

 

 

 

 

 

 

lupti

1,35

<= 26

 

 

 

 

sultys

1,75

<= 43

 

 

 

 

Melionai

 

 

 

 

 

 

be sėklų

1,3

<= 23

 

 

 

 

be žievės ir sėklų

1,56

<= 36

 

 

 

 

Obuoliai

 

 

 

 

 

 

be sėklalizdžių

1,14

<= 12

<= 20

 

<= 20

 

be sėklalizdžių, lupti

1,43

<= 30

<= 20

 

<= 20

 

Kiviai

1,33

<= 25

 

 

 

 

Šaldyti vaisiai ir uogos

1,05

<= 5

 

 

 

 

 

PASTABOS:

1. Rekomenduojamų maisto produktų atšildymo, pirminio ir šiluminio apdorojimo nuostolių sąraše (toliau – Sąrašas) pateikti konkrečių maisto produktų svorio (g) nuostoliai po konkretaus jų apdorojimo (atšildymo, pirminio ar šiluminio).

2. Skaičiuojant gaminimui reikalingą produkto svorį (g), pagaminto patiekalo ar produkto svoris (g) turi būti dauginamas iš Sąraše pateikto apdorojimo koeficiento, išskyrus šiluminį daržovių, vaisių ir uogų apdorojimą.

3. Skaičiuojant gaminimui reikalingą šiluma apdorojamų daržovių, vaisių ar uogų svorį (g), prie pagaminto patiekalo ar produkto svorio pridedama suskaičiuota procentinė šiluminio apdorojimo nuostolių dalis (g).

_________________