LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2006 m. birželio 27 d. Nr. B1-401

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei Pieno supirkimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 „Dėl Pieno supirkimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739, Nr. 83-3814, Nr. 112-5039; 2004, Nr. 8-209, Nr. 52-1766, Nr. 60-2153, Nr. 148-5375; 2005, Nr. 33-1082, Nr. 135-4868), siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:

1. Tvirtinu pridedamą Pieno supirkimo tvarkos aprašą.

2. Pripažįstu netekusiais galios:

2.1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 d. įsakymą Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 82-3773);

2.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 17 d. įsakymą Nr. B1-974 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 įsakymo Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2003, Nr. 122-5569).

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto ir Vidaus audito skyriams.

 

 

PIRMASIS DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus

2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401

 

PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Pieno supirkimo tvarkos aprašo (toliau – Aprašas) tikslas – pieno gamintojams nustatyti reikalavimus dėl pieno supirkimo, pieno apskaitos tvarką. Aprašu siekiama kontroliuoti, kad perdirbti skirtas žaliavinis pienas atitiktų 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, reikalavimus.

2. Vartojamos sąvokos:

Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituotoji tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registras – žurnalas, kuriame registruojami pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo atvejai.

Pieno ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.

Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos gydytojas arba teritorinės VMVT įgaliotas privatus veterinarijos gydytojas.

3. Kitos apraše vartojamos sąvokos atitinka Pieno supirkimo taisyklėse, patvirtintose žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2005, Nr. 135-4868), (toliau – Pieno supirkimo taisyklės) vartojamas sąvokas.

 

II. KARVIŲ, AVIŲ AR OŽKŲ SVEIKATOS REIKALAVIMAI

 

4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių ar ožkų:

4.1. neturinčių jokių klinikinių užkrečiamųjų ligų, per pieną perduodamų žmonėms, požymių;

4.2. neturinčių jokių klinikinių ligos, kurios sukėlėjai galėtų užteršti pieną, požymių, ištakų iš lyties organų (dėl infekcijos), nesergančių enteritu, lyties organų uždegimu, klinikiniu mastitu ir nekarščiuojančių;

4.3. neturinčių pieno liaukos sužeidimų, kurie galėtų turėti įtakos pienui;

4.4. negavusių jokios neleistinų medžiagų arba produktų ir neteisėtai negydytų, kaip apibrėžta Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 76-3514); jeigu leistini veterinariniai vaistai buvo paskirti, buvo laikomasi išlaukos, nurodytos veterinarinių vaistų naudojimo instrukcijoje.

5. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių arba ožkų, laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta brucelioze.

6. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių arba ožkų, laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta tuberkulioze.

7. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, laikomų bandoje, kuriai netaikomi apribojimai dėl prekybos žaliu pienu pagal Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-236 „Dėl Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 50-1689).

8. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių arba ožkų, laikomų bandoje, kuriai netaikomi prekybos žaliu pienu apribojimai dėl kitų užkrečiamųjų ligų.

 

III. PIENO SUPIRKIMAS IŠ NAUJAI REGISTRUOTŲ PIENO ŪKIŲ

 

9. Pieno gamintojas gali parduoti tik karvių, avių ir ožkų iš neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze, leukoze bandų pieną.

10. Jeigu pieno ūkis naujai registruotas, t. y. anksčiau nebuvo tikrintas, pieno gamintojas prieš pradėdamas tiekti pieną turi kreiptis į veterinarijos gydytoją su prašymu patikrinti pieno ūkį.

11. Veterinarijos gydytojas per 2 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi patikrina pieno ūkį, užpildo pieno ūkio patikrinimo akto (1 priedas) 2 egzempliorius. Vieną egzempliorių veterinarijos gydytojas palieka pieno ūkio savininkui, o kitą per 3 darbo dienas pristato į teritorinę VMVT.

12. Teritorinės VMVT specialistas pieno ūkio patikrinimo akto duomenis per 2 darbo dienas suveda į VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazę.

 

IV. PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMAS

 

13. Pieno supirkimą sustabdo supirkėjas dėl pieno kokybės rodiklių neatitikties reikalavimams Pieno supirkimo taisyklių nustatyta tvarka (supirkėjas surašo laisvos formos pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo aktą, jame nurodo duomenis apie pieno ūkį, pieno supirkimo nutraukimo priežastį, datą ir pasirašo). Aktas atiduodamas pieno gamintojui.

14. Pieno supirkimas gali būti sustabdytas ir teritorinės VMVT viršininko įsakymu arba taikomos administracinės nuobaudos teisės aktų nustatyta tvarka, jei pieno ūkio patikrinimo metu veterinarijos gydytojai nustato veterinarijos, higienos ar kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų pažeidimų.

 

V. PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMAS

 

15. Pieno gamintojas nepriklausomai nuo to, ar buvo taikytas Aprašo 13 ar 14 punktas, norintis, kad jo tiekiamo pieno supirkimas būtų atnaujintas, privalo pieno ūkyje pašalinti trūkumus ir kreiptis į supirkėją dėl pieno mėginių paėmimo ir išsiuntimo į įgaliotąją laboratoriją pageidaujamiems rodikliams ištirti. Jeigu pieno gamintojui neaiškios pieno užteršimo priežastys, jis gali kreiptis į veterinarijos gydytoją.

16. Supirkėjas privalo per 2 darbo dienas paimti pieno mėginį pagal gamintojo pageidaujamus rodiklius bei paruošti siųsti į įgaliotąją laboratoriją, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklių 1 priede. Įgaliotojoje laboratorijoje ištyrus pieno mėginių kokybę, pieno supirkėjas ar pieno gamintojas informuojamas apie tyrimų rezultatus, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklėse.

17. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami neatitinkantys reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas pakartotinai atlieka procedūras, nurodytas 15 punkte. Jeigu iš įgaliotosios laboratorijos antrą kartą iš eilės gaunami neatitinkantys reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas privalo kreiptis į veterinarijos gydytoją.

18. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami Pieno supirkimo taisyklių reikalavimus atitinkantys pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas turi kreiptis į veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo.

19. Veterinarijos gydytojas per 2 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi privalo patikrinti pieno ūkį:

19.1. užpildyti 2 pieno ūkio patikrinimo akto dėl pieno supirkimo atnaujinimo (2 priedas) egzempliorius, kurių vieną palieka pieno ūkio savininkui, o antrą per mėnesį pristato į teritorinę VMVT;

19.2. kilus įtarimui dėl pieno sudėties ir kokybės rodiklių, pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo nurodyti dar kartą atlikti pieno tyrimus įgaliotojoje laboratorijoje.

 

20. Jei veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo parašo teigiamą išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akte veterinarijos gydytojas įrašo išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, nurodydamas įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį, datą, bei privalo uždėti spaudą ir pasirašyti.

21. Įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolus veterinarijos gydytojas registruoja pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registre (toliau – registras) (3 priedas).

22. Pieno supirkimas atnaujinamas, kai pieno gamintojas supirkėjui pristato pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo aktą su veterinarijos gydytojo įrašu, kad galima atnaujinti pieno supirkimą. Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akto originalas saugomas pieno supirkimo įmonėje, o jo kopija saugoma pieno supirkimo punkte 1 metus. Jeigu pieno supirkimas vykdomas iš pieno ūkyje esančio pieno aušintuvo, pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akto originalas saugomas pieno supirkimo įmonėje.

23. Visas su pieno supirkimo atnaujinimu susijusias išlaidas padengia pieno gamintojas.

 

VI. NETINKAMO MAISTUI PIENO NAUDOJIMAS IR APSKAITA

 

24. Karvių, avių ar ožkų, neatitinkančių Aprašo II skyriaus reikalavimų, žalio pieno negalima vartoti maistui.

25. Gavus teritorinės VMVT leidimą pieną, kuris neatitinka Aprašo II skyriaus reikalavimų, galima naudoti:

25.1. gyvūnų šėrimui:

25.1.1. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ir kurios neturi klinikinių šių ligų požymių, pieną,

25.1.2. karvių, avių arba ožkų, kilusių iš tuberkulioze ir brucelioze užkrėstų bandų, tačiau nesergančių šiomis ligomis ir neturinčių klinikinių požymių, pieną, bet tik termiškai apdorotą, siekiant užtikrinti jo saugą;

25.2. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ar kurios buvo vakcinuotos nuo bruceliozės, ar kurioms nenustatyta klinikinių bruceliozės požymių, pieną – sūrių, kurių nokinimo trukmė yra ne trumpesnė kaip du mėnesiai arba kurie gaminami iš tokių karvių, avių arba ožkų pieno, prieš tai jį termiškai apdorojus, gamybai.

26. Užterštą inhibitorinėmis medžiagomis ir/ar gydomų karvių, avių ar ožkų pieną draudžiama vartoti kaip maistą ar maistinių gyvūnų šėrimui. Jis gali būti sunaikinamas ar perdirbamas pagal 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002, nustatantį sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonėms: sušeriamas kailiniams žvėreliams, gyvūnams augintiniams, kompostuojamas komposto gamybos įmonėje arba pieno ūkio mėšlidėje, naudojamas biologinių dujų gamybai – arba perdirbamas kituose teisės aktuose numatyta tvarka.

27. Gydomos karvės, avys ar ožkos turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu ar rankomis. Gydomos karvės, avys ar ožkos, į kurių pieną galėjo patekti veterinarinių vaistų, turi būti registruojamos Gydomų gyvūnų registracijos žurnale, patvirtintame VMVT direktoriaus 2003 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. B1-390 „Dėl veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos ir naudojimo kontrolės“ (Žin., 2003, Nr. 39-1808), ir ženklinamos taip, kad būtų galima lengvai atskirti nuo sveikų karvių, avių ar ožkų. Iki nustatytos išlaukos tokių karvių, avių ar ožkų pienas negali būti vartojamas kaip maistas ar šeriamas maistiniams gyvūnams.

28. Karvių, avių ar ožkų, kurioms nustatyti klinikiniai mastito požymiai, pienas maistui negali būti vartojamas. Kitoms reikmėms toks pienas gali būti naudojamas tik laikantis veterinarijos gydytojo nurodymų.

29. Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams.

30. Pienas, viršijantis bendro bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių normas (nustatytos Pieno supirkimo taisyklėse), gali būti sušeriamas to ūkio penimiems gyvuliams, tačiau jame negali būti specifinių patogenų, galinčių sukelti ligą. Toks pienas prieš šeriant gyvuliams turi būti ištirtas. Kol bus gauti tyrimų rezultatai, pienas turi būti naudojamas termiškai apdorotas arba raugintas, kaip nurodyta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1774/2002.

31. Pieno ūkyje turi būti pildomas laisvos formos registras (žurnalas), kuriame nurodomas sušerto gyvūnams (nurodoma gyvūno rūšis) bei sunaikinto pieno kiekis bei sunaikinimo būdas.

 

VII. ATSAKOMYBĖ

 

32. Už šio Aprašo vykdymą atsakingas pieno gamintojas.

33. Pieno gamintojas, pažeidęs Aprašo reikalavimus, traukiamas administracinėn atsakomybėn Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

34. Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ar kitoje akredituotoje laboratorijoje ištirtame piene nustačius chloramfenikolio ar kitų A grupės medžiagų, pieno ūkiui taikomas pieno pardavimo stabdymas 15 dienų bei 6 mėnesius valstybinė veterinarinė kontrolė atliekama dažniau.

______________


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

1 priedas

 

_______________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS

TARNYBA

 

PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS

 

_______________ Nr. _____

                                                                                            (data)

____________________

(vieta)

 

Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas

 

 

 

 

 

Pavedimas

 

Patikrinimo rūšis

 

Patikrinimo tikslas

 

Maisto tvarkymo subjektas

 

Ekonominės veiklos rūšys

 

Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys

 

Vartotojų skundai

 

Paskutinis patikrinimas atliktas ___________ aktas Nr. _______

                                                                                            (data)

Trūkumų šalinimas

 

Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai

 

 

 

Gyvulio laikytojo kodas

 

 

Karvių skaičius:

 

 

 

Nustatyta

Eil. Nr.

Reikalavimas

Taip/ne/ netikrinta

Pastabos

I. PIENO LAIKYMO PATALPA (netaikomas ūkiams, pristatantiems pieną į pieno supirkimo punktą per 2 val. po melžimo)

1.

Pieno laikymo patalpa suprojektuota ir prižiūrima taip, kad būtų sumažintas pavojus užteršti pieną

 

 

2.

Pieno laikymo patalpa nėra tiesiogiai sujungta su gyvulių laikymo patalpomis

 

 

3.

Pieno laikymo patalpa pakankamai apsaugota nuo kenkėjų ir kitų gyvūnų patekimo

 

 

4.

Pieno laikymo patalpa yra gerai vėdinama

 

 

5.

Pieno laikymo patalpoje pakankamas apšvietimas

 

 

II. MELŽIMO VIETA

6.

Melžimo vieta (gali būti ir karvių stovėjimo vieta) tvarkinga, lengvai valoma

 

 

7.

Patalpa, kurioje yra melžimo vieta, yra gerai vėdinama

 

 

8.

Patalpoj e, kurioj e yra melžimo vieta, yra pakankamas apšvietimas

 

 

III. KARVIŲ LAIKYMO PATALPOS

9.

Patalpos yra tvarkingos

 

 

10.

Karvių stovėjimo ir gulėjimo vietos yra švarios ir sausos

 

 

11.

Karvės yra švarios

 

 

IV. ASMENS HIGIENA

12.

Melžėjai ir pieną tvarkantys asmenys laikosi asmens higienos reikalavimų

 

 

13.

Melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų drabužiai yra švarūs

 

 

14.

Ant rankų esančios žaizdos apsaugomos vandeniui atspariu pleistru, bintu ar pirštine

 

 

15.

Užtikrinama melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų rankų švara darbo metu

 

 

V. MELŽIMO IR PIENO LAIKYMO ĮRENGIMAI BEI PRIEMONĖS

16.

Įrengimai ir priemonės yra nepažeisti, švarūs ir tvarkingi

 

 

17.

Vanduo visiškai pašalinimas iš įrengimų po plovimo bei dezinfekavimo

 

 

18.

Plovimui naudojamas vanduo nėra taršos šaltinis

 

 

VI. MELŽIMAS

19.

Visos bandos karvės yra paženklintos

 

 

20.

Speniai ir tešmuo yra kruopščiai nuplaunami prieš pat melžimą

 

 

21.

Prieš melžimą įsitikinama, kad piene nėra pakitimų

 

 

22.

Karvės, kurioms pastebimi tešmens uždegimo ar kitų ligų požymiai, melžiamos atskirai

 

 

23.

Pakitęs bei gydomų karvių pienas nėra vartojamas kaip maistas*

 

 

24.

Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams

 

 

25.

Pienas po melžimo atšaldomas iki reikalaujamos temperatūros**

 

 

26.

Pieno košimui naudojamos tinkamos medžiagos

 

 

VII. PIENO REALIZAVIMAS

27.

Pienas su gamintojo indu pristatomas į pieno supirkimo punktą

 

 

28.

Pienas superkamas tiesiogiai iš ūkyje esančio pieno šaldytuvo

 

 

29.

Žalias pienas ir/ar jo gaminiai parduodami turguje

 

 

Papildoma informacija

 

Išvados ir nurodymai

Atitinka

 

Neatitinka

 

 

 

 

Imti mėginiai (duomenys)

 

Pridedami papildomi dokumentai

 

Surašyti akto _____ egzemplioriai ir perduoti:

 

 

Tikrinimas pradėtas ___________________                     Tikrinimas baigtas ______________

                                                                         (diena, laikas)                                                                                     (diena, laikas)

 

Tikrino:

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                    (parašas)                                              (vardas ir pavardė)

 

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                   (parašas)                                              (vardas ir pavardė)

 

Dalyvavo:

 

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                    (parašas)                                               (vardas ir pavardė)

 

                                                                   ___________________                ___________________

                                     (pareigos)                                                   (parašas)                                               (vardas ir pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau

Maisto tvarkymo subjekto

(juridinio asmens arba jo struktūrinio

padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas)/

fizinis asmuo                                                                                                                                       

                                                                                                             (parašas)                                          (vardas ir pavardė)

 

*Draudžiama gydomų karvių pieną vartoti kaip maistą, t. y. jis turi būti sunaikinamas arba išpilamas į mėšlidę bei po kompostavimo naudojamas laukams tręšti. Jis negali būti naudojamas maistui ar maistiniams gyvuliams Šerti. Pieno ūkyje turi būti tvarkoma tokio pieno apskaita.

**Jei pienas yra superkamas per 2 valandas po melžimo, pildoma TAIP.

______________


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

2 priedas

 

_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS

TARNYBA

 

PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS DĖL PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMO

 

_____________ Nr. _____

                                                                                             (data)

____________________

(vieta)

 

Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas

 

 

 

 

 

Pavedimas

 

Patikrinimo rūšis

 

 

 

Patikrinimo tikslas

 

Maisto tvarkymo subjektas

 

Ekonominės veiklos rūšys

 

Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys

 

Vartotojų skundai

 

Paskutinis patikrinimas atliktas __________ aktas Nr. ________

                                                                                          (data)

Trūkumų šalinimas

 

Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai

 

 

 

 

Gyvulio laikytojo

kodas:

 

 

 

Nustatyta

Eil. Nr.

Informacija

Pastabos

I. Gyvūnų sveikatos būklė bei naudojami veterinariniai vaistai

1.

Melžiamų karvių skaičius

 

2.

Gydomų karvių skaičius

 

3.

Ūkio statusas dėl tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės

 

4.

Apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų

 

5.

Veterinarinių vaistų ir vaistinių pašarų, įsigytų pagal veterinarijos gydytojų receptus ir sunaudotų produkcijos gyvūnams, apskaitos žurnalas (Žin., 2003, Nr. 39-1808)

 

6.

Naudojami veterinariniai vaistai yra:

a) registruoti Lietuvos Respublikoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754)

b) tinkamai paženklinti

c) tinkamai saugomi

d) naudojami pagal paskirtį

 

7.

Vaistai įsigyjami iš įmonių, turinčių licenciją verstis farmacine veikla veterinarijoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) (nurodyti)

 

8.

Tikrinimo metu rasti veterinariniai vaistai

 

9.

Neregistruoti, uždrausti naudoti veterinariniai vaistai arba vaistai, kurių sudėtyje yra uždraustų vaistinių medžiagų

 

10.

Vaistų išlaukos laikymasis

 

II. Pašarų naudojimas

11.

Naudojami pašarai, maistiniai priedai bei jų apskaita

 

12.

Nenaudojami uždrausti pašarų priedai

 

13.

Atrajotojų šėrimui nenaudojami šalutiniai gyvūniniai produktai, perdirbti šalutiniai gyvūniniai produktai arba pašarai, turintys šių produktų

 

14.

Pašarų bei priedų ženklinimas

 

15.

Įtartinų pašarų mėginių paėmimas

 

III. Privataus veterinarijos gydytojo darbas ūkyje

16.

Veterinarijos gydytojo prižiūrimi ūkyje pildomi žurnalai

 

17.

Paskutinį mėnesį veterinarijos gydytojo skirti veterinariniai vaistai

 

18.

Veterinarijos gydytojo paskutinio apsilankymo ūkyje data ir apsilankymo priežastys

 

IV. Kita informacija

19.

Per paskutinius 3 mėn. atliktų vandens, pašarų laboratorinių tyrimų rezultatai

 

20.

Vandens tiekimas ūkyje, atliktų tyrimų rezultatai

 

21.

Dezinfekavimui naudojamos medžiagos

 

22.

Nustatytos pieno falsifikavimo medžiagos

 

23.

Paskutinius tris mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatai

 

24.

Netinkamo pieno apskaita ūkyje

 

25.

Netinkamo maistui ir gyvūnų šėrimui pieno naudojimas ūkyje

 

26.

Melžimo įrangos būklė

 

27.

Melžimo vietos būklė

 

28.

Karvių išorinė būklė

 

29.

Galimybė atskirti sergančias karves

 

30.

Laikomasi asmens higienos

 

31.

Praustuvai arba kitos priemonės rankų švarai palaikyti

 

32.

Pieno laikymo patalpoje medžiagos nekenkia pieno kokybei

 

33.

Įrengimų, įrenginių plovimas

 

34.

Pieno atšaldymas (nurodyti temperatūrą)

 

 

Papildoma informacija

 

Išvados ir nurodymai

 

 

 

Imti mėginiai (duomenys)

 

 

 

Pridedami papildomi dokumentai

 

 

 

Surašyti akto egzemplioriai ir perduoti:

 

 

 

 

Tikrinimas pradėtas _______________                        Tikrinimas baigtas ________________

                                                                   (diena, laikas)                                                                                        (diena, laikas)

 

Tikrino:

                                                             _________                        _______                                      

                                        (pareigos)                                                       (parašas)                                   (vardas ir pavardė)

 

Dalyvavo:

                                                            __________                        _________________________

                                        (pareigos)                                                        (parašas)                                  (vardas ir pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau

Maisto tvarkymo subjekto

(juridinio asmens arba jo struktūrinio

padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas),

fizinis asmuo                                    _____________              _______________________

(parašas)                            (vardas ir pavardė)

______________


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

3 priedas

 

PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO REGISTRAS

 

Pieno gamintojo vardas, pavardė

Gyvulių laikymo vietos kodas

Pieno pardavimo sustabdymo priežastis

Ištyrimo data

Tyrimo rezultatas

Pieno supirkimo atnaujinimo data

Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė, parašas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________