LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. lapkričio 5 d. Nr. 3D-605

Vilnius

 

 

Siekdamas, kad skerdyklose klasifikuojamų galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimas klasifikuoti atitiktų 1981 m. balandžio 28 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 1208/81, nustatančio Bendrijos suaugusių galvijų skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1991 m. balandžio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1026/91), ir 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 3220/84, nustatančio Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1993 m. gruodžio 14 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 3513/93) nurodytas nuostatas,

tvirtinu Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisykles (pridedama).

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2004 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 3D-605

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės (toliau – taisyklės) nustato kiaulių bei galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti reikalavimus.

2. Šių taisyklių turi laikytis skerdyklos, kurios privalo klasifikuoti kiaulių ir / ar galvijų skerdenas.

3. Šiose taisyklėse vartojamos 1981 m. balandžio 28 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 1208/81, nustatančiame Bendrijos suaugusių galvijų skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1991 m. balandžio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1026/91), ir 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 3220/84, nustatančiame Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1993 m. gruodžio 14 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 3513/93), nurodytos sąvokos.

 

II. Galvijų skerdenų paruošimo REIKALAVIMAI

 

4. Skerdžiant gyvulį, stengiamasi įdurti optimaliai, kad būtų kuo mažesnė įpjova, o išbėgantis kraujas kuo mažiau įsiskverbtų į aplinkinius audinius ties dūrio vieta, kad jų vėliau nereiktų pašalinti. Kraujo liekanos ir kraujo prisigėrę audiniai, sukruvinta mėsa apie skerdimo įpjovą turi būti pašalinti siekiant nepažeisti kaklo raumenų.

5. Lupant gyvulio odą, turi būti kuo mažiau pažeidžiami riebalai bei kiti poodiniai audiniai.

6. Galva pašalinama atskiriant ją tarp pakaušio kaulo ir pirmojo kaklo slankstelio. Sprando riebalai, Jungo vena ir šalia jos esantys riebalai taip pat pašalinami.

7. Skerdena be odos turi būti visiškai švari, neaplipusi plaukeliais.

8. Būtina pašalinti visus vidaus organus, plaučius, širdį, kepenis, inkstus, lyties organus, taip pat užkrūčio liauką. Be to, šalinami karvių ir telyčių tešmenys bei aplinkiniai riebalai, telyčių – tešmens audinys.

9. Skerdena turi būti padalyta simetriškai per kiekvieno stuburo slankstelio centro „baltąją“ liniją.

10. Iš visų galvijų skerdenų, išskyrus veršelius, išimami stuburo smegenys.

11. Uodega turi būti pašalinta tarp 2 – 3 uodegos slankstelių.

12. Priekinės ir užpakalinės kojos nupjaunamos per riešo ir kulno sąnarius.

13. Riebalai, esantys išorinėjeir vidinėje dubens lanko srityje, ties uodegos pašakniu bei kirkšnies srityje turi būti pašalinti. Šalinami ir visi dubens ląstos vidiniai riebalai.

14. Riebalai, esantys vidinėje krūtinės ląstos dalyje, tarp šonkaulių sudarantys vienodas, tolygias sankaupas, turi būti paliekami. Širdies riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti, o poodiniai riebalai, esantys krūtinkaulio išorėje, paliekami. Taip pat šalinami blogi, kraujosruvų pažeisti riebalai.

15. Turi būti pašalinami visi inkstų riebalai, esantys pilvo ertmėje. Tačiau visi pilvo ertmės audiniai tarp dubens ir krūtinės ląstos turi būti nepažeisti.

16. Diafragma šalinama paliekant ne platesnę kaip 15 mm storio juostą.

17. Skerdenoje turi nelikti paviršinių matomų limfinių mazgų, liaukų, kraujo likučių.

18. Sprando audinių pažeidimas bei nupjaustymas turi būti minimalus, siekiant palikti nepažeistą sprando raumenų plėvelę.

19. Pašalinus daugiau nei 100 g raumenų ar riebalų (išskyrus atvejus, kai jie brokuoti), jie turi būti pasverti ir šis svoris priskaičiuotas prie skerdenos svorio.

 

III. Kiaulių skerdenų paruošimo reikalavimai

 

20. Skerdžiant kiaules, kraujas nuleidžiamas kuo mažiau pažeidžiant aplinkinius kaklo raumenis.

21. Skerdena turi būti padalyta simetriškai per kiekvieno stuburo slankstelio centrą.

22. Dūrio vieta, kraujo likučiai ir pažeisti aplinkiniai audiniai turi būti pašalinti.

23. Skerdimo ir tolesnio apdorojimo metu skerdenos odos spalva turi išlikti nepakitusi, o skerdena turi būti visiškai švari, be šerių likučių.

24. Širdies aplinkiniai riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti.

25. Riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, taip pat ties šonkaulių galais ir sudarantys vienodas sankaupas, turi likti.

26. Skerdenoje neturi likti matomų limfmazgių.

27. Riebalai iš dubens ląstos, lyties organai, pridėtinės liaukos, kraujo likučiai turi būti pašalinti. Šalinami limfiniai mazgai, liaukos, kraujo likučiai, taukinė ir organų riebalai, esantys pilvo ertmėje. Diafragma turi būti pašalinta paliekant ne platesnę kaip 10 mm storio juostą. Iš paršavedžių skerdenos šalinama tešmuo ir aplinkiniai riebalai.

28. Pašalinus daugiau nei 100 g raumenų ar riebalų (išskyrus atvejus, kai jie brokuoti), jie turi būti pasverti ir šis svoris pridėtas prie skerdenos svorio.

 

IV. Skerdenų paruošimo PRIEŽIŪROS IR KONTROLĖS TVARKA

 

29. VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“ gyvulių skerdenų vertintojas, dirbantis skerdykloje vieną kartą per mėnesį bei kontrolieriai ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius atlieka galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimo klasifikavimui patikrinimą, kurio rezultatus fiksuoja kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikavimui protokoluose (1 ir 2 priedai).

30. Patikrinimo metu pasirinktinai vertinama 20 galvijų ir/ar kiaulių skerdenų.

31. Skerdenų paruošimas klasifikuoti vertinamas pagal penkių laipsnių skalę:

1- puikus (labai geras, aukštos kokybės įvertinimas);

2- geras;

3- patenkinamas;

4- nepatenkinamas;

5- labai blogas.

32. Su patikrinimo metu nustatytais pažeidimais supažindinama skerdyklos administracija, paliekant surašyto protokolo kopiją. Protokolo originalas siunčiamas VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“.

33. VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“, gavusi informaciją iš vertinojo apie netinkamą skerdenų paruošimą, per 10 darbo dienų atlieka pakartotinę kontrolę. Nustačius skerdenų paruošimo pažeidimus, skerdykla įspėjama raštu ir nurodoma ištaisyti trūkumus iki atitinkamos datos.

34. Skerdyklai nepašalinus nurodytų pažeidimų iki nustatyto termino, VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“ per 10 dienų raštu apie tai informuoja Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento Mėsos produktų skyrių bei gyvulių augintojų asociacijas.

 

V. skerdyklos atsakomybė

 

35. Skerdyklos vadovas užtikrina, kad būtų griežtai laikomasi šiose taisyklėse pateiktų gyvulių skerdenų paruošimo technologinių reikalavimų.

36. Skerdyklos, nesilaikančios šių taisyklių reikalavimų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo

klasifikuoti taisyklių

1 priedas

 

___________________________________

                                                               (skerdyklos pavadinimas)

 

Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas

 

______________ Nr.

(data)

 

Skerdimo

Nr.

 

Eil.

Nr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Išoriniai riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Skerdenos padalijimas

Stuburo smegenys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Riebalų

pašalinimas

 

 

 

 

 

 

Išoriniai dubens lanko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Vidiniai dubens lanko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Dubens ląsta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Tešmens, sėklidžių

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Pažeisti kraujosruvų

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Inkstų

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Pilvo ertmės audiniai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Diafragmos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Krūtinės ląstos riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Pjūvis per baltąją liniją

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Kaklo sritis

Jungo venos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Kraujas, pažeidimai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Galvos atskyrimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Svorio nuostoliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Stuburo padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Krūtinkaulio padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Nešvarumai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Plaukų likučiai nuo odos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

Spaudai/etiketės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastabos

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Skerdenų vertintojas/kontrolierius            _______________________       ____________________

                                                       (parašas)                (vardas, pavardė)

______________

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo

klasifikuoti taisyklių

2 priedas

 

________________________

(skerdyklos pavadinimas)

 

Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas

 

___________ Nr.

(data)

 

Skerdimo

Nr.

 

Eil.

Nr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Uodegos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Lytinių organų pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Diafragmos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Dubens ląstos riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Pilvo ertmės riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Krūtinės ertmės riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Kaklas

Raumenų pažeidimai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Kraujas, krešuliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Dūrio vieta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Svorio nuostoliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Par-šave-dė

Kojų pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Tešmens pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Kuilys

Odos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Kojų  pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Galvos įvertinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Nukraujinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Stuburo padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Krūtinkaulio padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Limfiniai mazgai, liaukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

Kojos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Odos nulupimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

Nešvarumai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

Šeriai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

Spaudas/etiketės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastabos

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

 

Skerdenų vertintojas/kontrolierius            _______________________       ____________________

                                                       (parašas)                (vardas, pavardė)

______________