LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. RUGSĖJO 26 D. ĮSAKYMO NR. 3D-393 „DĖL MIDAUS IR SPIRITINIŲ GĖRIMŲ, PAGAMINTŲ IŠ MIDAUS, APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2006 m. birželio 28 d. Nr. 3D-275

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Midaus ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. 3D-393 „Dėl Midaus ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus, apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 92-4174):

1.1. Išdėstau 1 punktą taip:

1. Šis reglamentas nustato midaus, pagaminto iš natūralaus bičių medaus (toliau – medus), ir spiritinių gėrimų, pagamintų iš midaus (toliau – midaus gėrimai), bendrąsias apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo taisykles. Reglamento nuostatos privalomos visoms įmonėms, Lietuvos Respublikoje užsiimančioms šiame reglamente apibrėžtų gėrimų gamyba, importu bei pardavimu, tačiau taikant abipusio pripažinimo principą šiame reglamente apibrėžti gėrimai, įvežti iš Europos Bendrijos valstybės narės ar iš Europos ekonominės erdvės valstybės, ar Turkijos gali būti be apribojimų teikiami į Lietuvos Respublikos rinką, jeigu jie pagaminti Europos Bendrijos valstybėje narėje ar Europos ekonominės erdvės valstybėje, ar Turkijoje teisėtais būdais ir juos leidžiama parduoti toje valstybėje.

Šis reglamentas parengtas pagal 1998 m. birželio 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 98/34/EB, nustatančios informacijos apie techninius standartus ir reglamentus teikimo tvarką (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1998 m. liepos 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 98/48/EB), reikalavimus.“.

1.2. Įrašau 6 punkto antrosios pastraipos paskutiniame sakinyje vietoje skaičiaus „40“ skaičių „30“.

1.3. Išdėstau 10 punktą taip:

10. Kitos šiame reglamente vartojamos bendrųjų procesų sąvokos atitinka jų apibrėžimus, nurodytus 1989 m. gegužės 29 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 1576/89, nustatančiame bendrąsias spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo ir pateikimo taisykles (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2003 m. rugsėjo 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1882/2003), ir Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techniniame reglamente, patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-139 (Žin., 2003, Nr. 36-1600).“.

1.4. Išdėstau 11 punktą taip:

11. Pagamintas midus ir midaus gėrimai turi būti skaidrūs, be nuosėdų ar kitų priemaišų. Laikymo metu gali susidaryti nedidelis kiekis medaus ir natūralių sulčių kilmės nuosėdų. Spalva, aromatas ir skonis turi atitikti konkrečiai gėrimo rūšiai nustatytus reikalavimus.“

1.5. Išdėstau 26 punktą taip:

26. Midus ir spiritiniai gėrimai, pagaminti iš midaus, ir jų gamybai naudojamos žaliavos ir medžiagos turi būti tvarkomi laikantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 (Žin., 2005, Nr. 110-4023) reikalavimų“.

1.6. Išdėstau 27 punktą taip:

27. Gėrimų ir jų gamybai naudojamų žaliavų ir medžiagų užterštumas cheminiais teršalais ir pesticidais negali viršyti Lietuvos higienos normos HN 54: 2003 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. V-773 (Žin., 2004, Nr. 45-1487), ir 2001 m. kovo 8 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 466/2001, nustatančio didžiausius leistinus tam tikrų teršalų maisto produktuose kiekius (su paskutiniais pakeitimais padarytais 2006 m. vasario 3 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 199/2006) leidžiamų dydžių“.

1.7. Išdėstau 34 punktą taip:

34. Leidžiama vartoti Lietuvos higienos normoje HN 53: 2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 (Žin., 2004, Nr. 45-1491), nurodytus maisto priedus ir kvapiąsias medžiagas, atitinkančias Lietuvos higienos normos HN 53-1: 2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 682 (Žin., 2002, Nr. 24-891), reikalavimus“.

1.8. Išdėstau 35 punktą taip:

35. Maisto priedai, pagaminti šalyse, ne Europos Sąjungos narėse, išskyrus Islandijos Respubliką, Lichtenšteino Kunigaikštystę ir Norvegijos Karalystę, ar iš šių šalių įvežami, turi būti registruoti Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka“.

1.9. Išdėstau 40.2 punkto antrąjį sakinį taip:

„Žaliavų, pusgaminių ir gėrimų kokybės rodikliams nustatyti gali būti taikomi įvairūs analizės metodai, tačiau viršesniais pripažįstami oficialūs 2000 m. gruodžio 19 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 2870/2000, nustatančiame spiritinių gėrimų analizės Bendrijos etaloninius metodus (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2002 m. lapkričio 26 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2091/2002), nurodyti metodai. Ginčo atveju pirmenybė teikiama oficialiai patvirtintiems pamatiniams metodams.“.

1.10. Išdėstau 46 punktą taip:

46. Midus ir midaus gėrimai pilstomi į stiklinius, keramikinius ar kitus butelius. Buteliai sandariai užkemšami. Buteliai ir kamščiai turi būti pagaminti iš Lietuvos higienos normos HN16: 2006 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. gegužės 5 d. įsakymu Nr. V-371 (Žin., 2006, Nr. 58-2069), ir 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/ EEB (OL, 2004, L338, p.4), reikalavimus atitinkančių medžiagų“.

1.11. Išdėstau 51 punktą taip:

51. Ant kiekvieno gėrimo butelio užklijuojama ar kitu būdu pritvirtinama etiketė (priekinė etiketė). Papildomai gali būti užklijuojama ar kitu būdu pritvirtinama kontretiketė (užpakalinė etiketė) ir koloretė (kaklelio etiketė).“.

1.12. Išdėstau 55 punktą taip:

55. Gėrimai ženklinami pagal Lietuvos higienos normos HN 119: 2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530), kitus Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktus, reglamentuojančius alkoholinių gėrimų ženklinimą bei šiame reglamente nurodytus reikalavimus.“.

1.13. Išdėstau 56.3 punktą taip:

56.3. informaciją, nurodytą 56.1 punkte, privaloma pateikti lietuvių kalba. Ji gali būti pakartota viena ar keliomis oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis taip, kad vartotojas galėtų lengvai suprasti nurodytą informaciją;“.

1.14. Išdėstau 56.4 punktą taip:

56.4. užsienio kalba, tačiau lotynišku šriftu gali būti nurodoma specialiai tam gėrimui suteiktas pavadinimas (vardas), kuris yra to gėrimo bendrojo pavadinimo dalis;“.

1.15. Papildau 59 punktą šiuo antruoju sakiniu:

„Gėrimo kategorijos apibūdinimo (pagal šio reglamento II skyrių) visi žodžiai turi būti pateikiami to paties šrifto, dydžio ir spalvos raidėmis toje pačioje vietoje priekinėje etiketėje. Ši informacija gali būti pakartojama ir kontretiketėje. Gėrimo pavadinimas (jei toks yra) ir kategorija priekinėje etiketėje ir kontretiketėje turi būti vienodi.“

1.16. Išdėstau 66 punktą taip:

66. Kiekvienai Lietuvos Respublikoje pagaminto midaus ar midaus gėrimo siuntai įmonė gamintoja privalo išduoti atitiktį patvirtinančius dokumentus, parengtus pagal Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. B1-599 (Žin., 2004, Nr. 104-3872).“.

1.17. Išdėstau 68 punktą taip:

68. Atitiktį patvirtinantieji dokumentai išduodami bei saugomi pagal Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisykles, taikomas parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, patvirtintas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 15 d. įsakymu Nr. B1-579 (Žin., 2004, Nr. 97-3604).“.

2. Nustatau, kad spiritinius gėrimus iš midaus gaminančios įmonės, turinčios pagamintų 59 punkto reikalavimų neatitinkančių etikečių, gali jas sunaudoti iki 2006 m. gruodžio 31 d.

 

 

 

L. E. ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO PAREIGAS                    KAZIMIRA DANUTĖ PRUNSKIENĖ

 

SUDERINTA                                                   SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos      Respublikinio mitybos centro

2006-06-08 raštu Nr. B6-(1.8)-1063                 2006-06-06 raštu Nr. 1-402