LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MĖSOS GAMINIŲ PERPAKAVIMO CENTRŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO TAISYKLIŲ

 

2002 m. liepos 23 d. Nr. 324

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) bei siekdamas, kad į rinką būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški mėsos gaminiai:

1. Tvirtinu pridedamas Mėsos gaminių perpakavimo centrų veterinarinio patvirtinimo taisykles.

2. Nurodau:

2.1. perpakavimo centrams, kurie tvarko ir tiekia į rinką mėsos gaminius, laikytis Mėsos gaminių perpakavimo centrų veterinarinio patvirtinimo taisyklių reikalavimų;

2.2. perpakavimo centrams, tvarkantiems mėsos gaminius, iki 2002 m. gruodžio 1 d. gauti veterinarinį patvirtinimą.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS,

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. liepos 23 d. įsakymu Nr.

324

 

MĖSOS GAMINIŲ PERPAKAVIMO CENTRŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO TAISYKLĖS

 

Mėsos gaminių perpakavimo centrų veterinarinio patvirtinimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atitinka Europos Sąjungos Komisijos sprendimo 94/837/EB reikalavimus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Taisyklių tikslas – užtikrinti, kad iš perpakavimo centrų į rinką būtų tiekiami saugūs ir kokybiški žmonių maistui tinkantys mėsos gaminiai.

2. Taisyklėse nustatomos mėsos gaminių perpakavimo centrų veterinarinio patvirtinimo sąlygos.

3. Taisyklėse vartojamos pagrindinės sąvokos:

Įvyniojimas mėsos gaminių įvyniojimas į pirmąją apsauginę medžiagą ar įdėjimas į pirmąją apsauginę talpyklą, kuri tiesiogiai liečiasi su mėsos gaminiu.

Mėsos gaminiai – iš mėsos arba su mėsa pagaminti produktai, kurių pjūvio paviršius nėra būdingas šviežiai mėsai. Mėsos gaminiams nepriskiriama:

- mėsa, apdorota tik šalčiu ir nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438), Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 85-3009), Gyvūnų šviežios mėsos prekybos su Europos Sąjungos šalimis reikalavimuose (Žin., 2002, Nr. 3-90), Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 16-517), Šviežios triušienos ir fermose auginamos laukinės faunos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 16-517), Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarijos reikalavimuose (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. spalio 13 d. įsakymas Nr. 276);

- smulkinta mėsa, mažesni kaip 100 g mėsos gabaliukai ir mėsos pusgaminiai.

Pakavimas – vieno ar kelių įvyniotų ar neįvyniotų mėsos gaminių įdėjimas į talpyklą.

Perpakavimo centras – įmonė ar sandėlis, kuriame rinkai skirtos mėsos gaminių siuntos yra iš naujo surenkamos ir/arba mėsos gaminiai pervyniojami/perpakuojami.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

4. Perpakavimo centrai privalo sukurti specialią registravimo sistemą, kuri užtikrintų mėsos gaminių atsekamumą.

 

II. REIKALAVIMAI PERPAKAVIMO CENTRAMS, IŠ NAUJO SURENKANTIEMS MĖSOS GAMINIŲ SIUNTAS

 

5. Perpakavimo centrai, kurie tik iš naujo surenka mėsos gaminių siuntas nenuimdami įvyniojimo (nepažeidžiant gaminių apvalkalo), turi atitikti šias sąlygas:

5.1. turi turėti pakankamo dydžio patalpas, kad mėsos gaminiai būtų laikomi aplinkos temperatūroje arba, esant reikalui, atsižvelgiant į produkto savybes, šaldymo režimu; nesupakuoti mėsos gaminiai turi būti laikomi atskirai nuo supakuotų gaminių; mėsos gaminiai gali būti laikomi:

5.1.1. VMVT patvirtintuose šaltuosiuose sandėliuose šaldymo režimu,

5.1.2. tvirtos konstrukcijos sandėliuose, kurie yra lengvai valomi ir dezinfekuojami ir patvirtinti VMVT, aplinkos temperatūroje.

 

III. REIKALAVIMAI PERPAKAVIMO CENTRAMS, PERVYNIOJANTIEMS/PERPAKUOJANTIEMS MĖSOS GAMINIUS

 

6. Perpakavimo centruose, pervyniojančiuose/perpakuojančiuose mėsos gaminius, privalo būti:

6.1. pakankamo dydžio tvarkymo patalpos, kad darbą būtų galima atlikti tinkamomis higienos sąlygomis; jos turi būti taip suprojektuotos ir įrengtos, kad būtų išvengta mėsos gaminių užteršimo, t. y. turi būti:

6.1.1. tvirtos, vandeniui atsparios, lengvai valomos ir dezinfekuojamos grindys, įrengtos taip, kad vanduo nutekėtų į nutekamojo vandens surinkimo sistemą,

6.1.2. lygios, lengvai valomos, tvirtos ir atsparios vandeniui sienos, ne mažiau kaip du metrus nuo grindų padengtos šviesia, plaunama danga, o šaldymo ir sandėliavimo patalpose – mažiausiai iki produktų pakrovimo aukščio,

6.1.3. lengvai valomos lubos ar stogo vidinis paviršius,

6.1.4. lengvai valomos durys iš nerūdijančios medžiagos,

6.1.5. efektyvi ventiliacija ir, jei reikalinga, garų surinkimas, kad būtų sumažinta vandens kondensacija ant sienų, lubų ar stogo vidinio paviršiaus,

6.1.6. tinkamas natūralus ar dirbtinas apšvietimas,

6.1.7. pakankamas skaičius įrangos rankoms plauti ir dezinfekuoti karštu ir šaltu bėgančiu vandeniu ar iki reikiamos temperatūros sumaišytu vandeniu; darbo patalpose ir tualetuose vandens čiaupai neturi būti tiesiogiai valdomi rankomis; turi būti pakankamai priemonių rankoms plauti ir dezinfekuoti bei vienkartinių priemonių rankoms sausinti,

6.1.8. įranga įrankiams, įrenginiams ir instrumentams valyti;

6.2. patalpos, kuriose laikomi mėsos gaminiai; šiose patalpose taikomi tokie patys reikalavimai, kaip paminėta 6.1 punkte, išskyrus:

6.2.1. atšaldymo patalpas su lengvai valomomis ir dezinfekuojamomis grindimis, kurios įrengiamos taip, kad būtų užtikrintas tinkamas vandens nutekėjimas,

6.2.2. šaldymo ir gilaus šaldymo patalpas su vandeniui ir puvimui atspariomis, lengvai valomomis grindimis; šiose patalpose turi būti įrengta tokia šaldymo sistema, kad mėsos gaminiai būtų laikomi nurodytoje temperatūroje; patalpos turi būti pakankamo dydžio mėsos gaminiams laikyti;

6.3. įrenginiai nesupakuotų ar neįvyniotų mėsos gaminių tvarkymui ir apsaugai pakrovimo ir iškrovimo metu;

6.4. tinkama įranga apsisaugoti nuo kenkėjų;

6.5. instrumentai ir darbo įrengimai: pjaustymo stalai, talpyklos, konvejerinės juostos, pjūklai ir peiliai – pagaminti iš nerūdijančios medžiagos, lengvai valomi ir dezinfekuojami;

6.6. specialios vandeniui nelaidžios, nerūdijančios medžiagos talpyklos su dangčiais ir sklendėmis, kad pašaliniai asmenys negalėtų nieko iš jų išimti, žmonių maistui netinkamiems mėsos gaminiams sudėti ar rakinama patalpa, jei jų kiekiai dideli arba jei jie darbo dienos pabaigoje neišvežami arba nesunaikinami; ten, kur žmonių maistui netinkami mėsos gaminiai šalinami per angas (vamzdžiais), jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad neužterštų žmonių maistui skirtų mėsos gaminių;

6.7. tinkama įranga įrengimams, įrankiams ir instrumentams plauti ir dezinfekuoti; vanduo įrengimams, įrankiams ir instrumentams dezinfekuoti turi būti ne mažesnės kaip +82° C temperatūros; naudotini ir kiti VMVT patvirtinti dezinfekavimo metodai;

6.8. higienos reikalavimus atitinkanti nutekamojo vandens surinkimo sistema;

6.9. tinkama geriamojo vandens tiekimo sistema; geriamasis vanduo turi atitikti Sveikatos apsaugos ministerijos 1998 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 684 patvirtintos HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra „ reikalavimus; negeriamo vandens tiekimas išimtinais atvejais yra leidžiamas vandens garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai, šaldymo įrengimų aušinimui; šiems tikslams skirtas vamzdynas turi būti įrengtas taip, kad šio vandens nebūtų galima panaudoti kitais tikslais ir nebūtų pavojaus tiesioginiam ar netiesioginiam mėsos gaminių užteršimui; negeriamo vandens vamzdynas turi būti aiškiai atskirtas nuo geriamojo vandens vamzdyno;

6.10. pakankamas skaičius persirengimo patalpų su lygiomis, vandeniui atspariomis, plaunamomis sienomis ir grindimis, praustuvais ir sroviniais tualetais; tualetai neturi tiesiogiai jungtis su darbo patalpomis; praustuvai turi būti pritaikyti rankoms plauti, jų čiaupai negali būti tiesiogiai valdomi rankomis; turi būti vienkartinių priemonių rankoms nusausinti;

6.11. įrengta ir rakinama patalpa, naudojama tik VMVT reikmėms; kur VMVT nėra reikalinga būti visą laiką, pakanka rakinamos spintos instrumentams ir medžiagoms laikyti;

6.12. patalpa ar atskira vieta plovimo, dezinfekavimo ir panašioms medžiagoms laikyti;

6.13. patalpa ar spinta plovimo bei priežiūros priemonėms laikyti;

6.14. tinkama įranga transporto priemonėms valyti, plauti ir dezinfekuoti; leidus VMVT gali būti naudojama įranga, nesanti perpakavimo centruose;

6.15. pakankamo dydžio patalpos, kad būtų galima atskirai laikyti mėsos gaminius aplinkos temperatūroje arba, esant reikalui, atsižvelgiant į produkto savybes, šaldymo režimu; nesupakuoti mėsos gaminiai turi būti laikomi atskirai nuo supakuotų gaminių;

6.16. viena ar daugiau patalpų mėsos gaminiams tvarkyti ir vynioti; kai mėsos gaminių tvarkymo ir vyniojimo operacijos sudaro vieningą gamybos ciklą, atitinkantį šių taisyklių reikalavimus ir užtikrinantį galutinių mėsos gaminių saugumą, ir VMVT sprendimu nustatyta, kad patalpos suplanavimas ir dydis yra tinkami, mėsos gaminius tvarkyti ir vynioti galima toje pačioje patalpoje;

6.17. patalpos mėsos gaminiams pakuoti ir išsiųsti;

6.18. patalpos vyniojimo ir pakavimo medžiagoms laikyti;

6.19. patalpa įrankiams ir įrangai, pvz., talpykloms, plauti;

6.20. patalpa (jei nėra užteršimo pavojaus – vieta) pakuotėms nuimti;

6.21. pjaustymo patalpa;

6.22. patalpa (jei reikia) mėsos gaminių, kurie bus pjaustomi ir vyniojami, pirminiam tvarkymui;

6.23. patalpa (jei reikia, su oro kondicionavimo įranga) mėsos gaminių, kurie bus parduodami fasuoti, smulkinimui arba pjaustymui ir pakavimui.

7. Kur mėsos gaminių tvarkymui nėra naudojamas vanduo, VMVT gali leisti valyti ir dezinfekuoti tam tikras perpakavimo centro dalis nenaudojant vandens.

8. Perpakavimo centrai, pervyniojantys/perpakuojantys mėsos gaminius, turi laikytis bendrųjų higienos reikalavimų, taikomų patalpoms, įrengimams ir įrankiams:

8.1. darbui su mėsos gaminiais naudojami įrengimai ir įrankiai, taip pat grindys, sienos ir pertvaros, lubos ir vidinė stogo pusė visada turi būti švarūs ir tvarkingi, kad neužterštų mėsos gaminių; valyti, plauti ir dezinfekuoti patalpas, įrenginius ir įrankius būtina taip dažnai ir tokiais metodais, kaip nurodyta savikontrolės sistemos programose, kad būtų užtikrinta reikiama higiena;

8.2. graužikai, vabzdžiai ir kenkėjai turi būti nuolat naikinami; rodenticidai, insekticidai, dezinfekantai ir kitos toksiškos medžiagos turi būti laikomi rakinamose patalpose ar spintose; minėtos medžiagos naudojamos taip, kad jomis nebūtų užteršti mėsos gaminiai;

8.3. darbo patalpos, įrankiai ir darbo įranga turi būti naudojama darbui tik su tokiais mėsos gaminiais, kurių tvarkymui turimas leidimas; tačiau VMVT leidus juos galima naudoti tuo pačiu metu arba kitu metu darbui su kitais žmonių maistui skirtais produktais;

8.4. visoms reikmėms turi būti naudojamas Lietuvos higienos normą HN 24:1998 atitinkantis geriamasis vanduo; negeriamo vandens tiekimas išimtinais atvejais yra leidžiamas vandens garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai, šaldymo įrengimų aušinimui; šiems tikslams skirtas vamzdynas turi būti įrengtas taip, kad šio vandens nebūtų galima panaudoti kitais tikslais ir nebūtų pavojaus tiesioginiam ar netiesioginiam mėsos gaminių užteršimui; negeriamo vandens vamzdynas turi būti aiškiai atskirtas nuo geriamojo vandens vamzdyno;

8.5. detergentai, dezinfekantai ir panašios medžiagos turi būti naudojamos pagal gamintojo instrukciją, kad negadintų įrenginių, įrankių ir neužterštų mėsos gaminių; po šių medžiagų naudojimo mechanizmai ir įrengimai turi būti gerai nuplaunami geriamuoju vandeniu, išskyrus atvejus, kai instrukcijose nurodoma, kad nuplauti nebūtina;

8.6. tvarkymo patalpose ir laikymo patalpose kloti grindis pjuvenomis ar į jas panašiomis medžiagomis yra draudžiama.

9. Personalas turi laikytis bendrųjų higienos reikalavimų:

9.1. laikytis asmens higienos reikalavimų, ypač:

9.1.1. dėvėti tinkamus švarius darbo drabužius ir visiškai plaukus slepiančius galvos apdangalus,

9.1.2. su mėsos gaminiais dirbantis personalas turi plauti rankas kiekvieną kartą prieš atnaujinant darbą ir/arba jas suteršus; žaizdos ant rankų turi būti užrištos vandeniui nelaidžiais tvarsčiais,

9.1.3. mėsos gaminių ruošimo bei sandėliavimo patalpose rūkyti, spjaudyti, valgyti ir gerti draudžiama;

9.2. darbdavys, rinkdamas apie darbuotojus visus būtinus duomenis, privalo užtikrinti, kad mėsos gaminius tvarkytų sveiki, užkrėtimo pavojaus nekeliantys darbuotojai. Dirbti su mėsos gaminiai gali tik asmenys, turintys nustatyta tvarka išduotas medicinines pažymas, leidžiančias jiems dirbti įmonėse.

 

IV. ŽENKLINIMAS SVEIKUMO ŽENKLU

 

10. Mėsos gaminiai, išvežami iš perpakavimo centro, nurodyto II skyriuje, turi būti paženklinti gaminio kilmės įmonės sveikumo ženklu.

11. Kai mėsos gaminiai surenkami iš skirtingų įmonių, perpakavimo centro sveikumo ženklas turi būti dedamas ant pakuotės.

12. Mėsos gaminiai, išvežami iš perpakavimo centro, nurodyto III skyriuje, turi būti ženklinami sveikumo ženklu pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių (Žin., 2001, Nr. 1-26) reikalavimus.

______________