LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2003 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. V-772 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 17: 2003 „MAISTO PAPILDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2006 m. rugpjūčio 23 d. Nr. V-707

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 17: 2003 „Maisto papildai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. V-772 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 17: 2003 „Maisto papildai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 7-158; 2005, Nr. 43-1382):

1.1. Išdėstau 1 punktą taip:

1. Ši higienos norma privaloma Lietuvos Respublikos juridiniams ir fiziniams asmenims (toliau – asmenys), taip pat Lietuvos Respublikoje įsteigtiems Europos Sąjungos valstybėse narėse ir kitose Europos ekonominės erdvės valstybėse įsisteigusių įmonių filialams, tiekiantiems maisto papildus Lietuvos Respublikos rinkai, gaminantiems, fasuojantiems, gabenantiems, laikantiems, įvežantiems ir importuojantiems į Lietuvos Respubliką maisto papildus.“.

1.2. Išdėstau 3 punktą taip:

3. Teisės aktai, į kuriuos šioje higienos normoje pateiktos nuorodos:

3.1. 2001 m. kovo 8 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 466/2001, nustatantis didžiausius leistinus tam tikrų teršalų maisto produktuose kiekius, OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 64;

3.2. 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 178/2002, nustatantis maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įkuriantis Europos maisto saugos tarnybą ir nustatantis su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463;

3.3. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, OL 2004 m. L 139, p. 1;

3.4. 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB, OL 2004 m. L 338, p. 4;

3.5. 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų, OL 2005 m. L 338, p. 1;

3.6. Lietuvos Respublikos maisto įstatymas (Žin., 2000, Nr. 32-893);

3.7. Lietuvos Respublikos reklamos įstatymas (Žin., 2000, Nr. 64-1937);

3.8. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymas Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 102-2936);

3.9. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymas Nr. 682 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-1: 2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“ tvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 24-891);

3.10. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymas Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119: 2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 13-530);

3.11. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymas Nr. 686 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-2: 2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 91-4135);

3.12. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 24 d. įsakymas Nr. V-773 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 54: 2003 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ patvirtinimo“ (2004, Nr. 45-1487);

3.13. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymas Nr. V-793 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53: 2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491);

3.14. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 22 d. įsakymas Nr. V-259 „Dėl „Jautrių“ maisto prekių sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 65-2299);

3.15. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymas Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023);

3.16. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 9 d. įsakymas Nr. V-168 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 26: 2006 „Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 31-1096);

3.17. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. gegužės 5 d. įsakymas Nr. V-371 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16: 2006 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 58-2069);

3.18. Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 30 d. įsakymas Nr. B1-411 „Dėl Iš trečiųjų šalių įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių saugos ir kokybės kontrolės tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 76-2646).“.

1.3. Išdėstau 4 punktą taip:

4. Šioje higienos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžimai:

maisto papildas – maisto produktas, skirtas papildyti įprastą maisto racioną ir kuris vienas arba derinyje su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis. Maisto papildai rinkai tiekiami dozuotomis formomis – kapsulėmis, pastilėmis, piliulėmis, tabletėmis, miltelių maišeliais, ampulėmis, buteliukais su lašų dozatoriais bei kitomis panašiomis skysčių ir miltelių, skirtų vartoti mažais dozuotais kiekiais, formomis;

maistinės medžiagos – vitaminai ir mineralinės medžiagos.“.

1.4. Išdėstau 8 punktą taip:

8. Lietuvos Respublikos fiziniai, juridiniai asmenys, taip pat Lietuvos Respublikoje įsteigti Europos Sąjungos valstybėse narėse ir kitose Europos ekonominės erdvės valstybėse įsisteigusių įmonių filialai, tiekiantys Lietuvos Respublikos rinkai maisto papildus, Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka apie maisto papildų patiekimą į rinką praneša (notifikuoja) Respublikiniam mitybos centrui.“.

1.5. Išdėstau 10 punktą taip:

10. Teisės aktų nustatyta tvarka tiekiamų rinkai maisto papildų saugos ir kokybės kontrolę vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba [3.6, 3.14, 3.18], reklamos kontrolę vykdo Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba bei jos įgaliotos valstybės įstaigos, Konkurencijos taryba bei vietos savivaldos vykdomosios institucijos [3.7].“.

1.6. Išdėstau 11 punktą taip:

11. Maisto papildai turi atitikti teisės aktų [3.1–3.3, 3.5, 3.6, 3.9, 3.11-3.13, 3.15, 3.16] reikalavimus.“.

1.7. Išdėstau 12 punktą taip:

12. Maisto papildų fasavimo ir pakavimo medžiagos turi atitikti teisės aktų [3.4, 3.17] reikalavimus.“.

1.8. Išdėstau 19 punktą taip:

19. Ženklinant, pristatant bei reklamuojant maisto papildus draudžiama nurodyti ar užsiminti apie gydomąsias ar nuo ligų saugančias savybes [3.6, 3.7, 3.10].“.

1.9. Išdėstau 20 punktą taip:

20. Maisto papildų ženklinimas turi atitikti teisės akto [3.10] ir šios higienos normos reikalavimus.“.

1.10. Išdėstau 24 punktą taip:

24. Etiketėje būtina nurodyti, kiek siūlomo per parą suvartoti maisto papildo kiekyje (vienoje tabletėje, kapsulėje, 100 g ar kitame kiekyje) yra tų maistinių medžiagų ar kitų medžiagų, kurių yra nustatytos rekomenduojamos paros normos [3.8], ir kokį tai sudaro rekomenduojamos paros normos procentą.“.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                            RIMVYDAS TURČINSKAS