LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ MELIONŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. lapkričio 21 d. Nr. 409

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą:

1. Tvirtinu Privalomuosius melionų kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji melionų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2002 m. sausio 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. lapkričio 21 d. įsakymu Nr. 409

 

PRIVALOMIEJI MELIONŲ kokybės REIKALAVIMAI

 

Privalomieji melionų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 2001m. rugpjūčio 7 d. reglamentu 1615/2001/EB, nustatančiu melionų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. bendrosIOS nuostatos

 

1. Šie privalomieji reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti melionams, išaugintiems iš Cucumis melo L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0807 19 00.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems melionams, kai jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“.

 

II. minimalūs KOKYBĖS Reikalavimai

 

3. Visi melionai, be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, be puvinio, nepažeisti mechaniškai (mažas užsitraukęs randas (dūris), padarytas automatiniu būdu imant meliono minkštimo mėginį cukraus kiekiui nustatyti refraktometru, nelaikomas defektu), švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, švieži, tvirti, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Melionai turi būti pakankamai išsivystę ir subrendę. Refraktometru nustatytas minkštimo, paimto iš plačiausios meliono dalies, lūžio rodiklis (cukraus kiekis), išreikštas laipsniais pagal Briksą, turi būti ne mažesnis kaip:

4.1. 10o – „Cherentais“ tipo melionams;

4.2. 8o – kitiems melionams.

5. Melionų branda ir būklė turi būti tokia, kad nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jie būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. Klasifikacija

 

6. Melionai klasifikuojami taip:

6.1. pirma klasė: geros kokybės melionai, būdingų veislei ar prekiniam tipui savybių. Leistini šie nežymūs defektai, jeigu jie nekenkia melionų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:

6.1.1. formos defektai;

6.1.2. spalvos defektai (tos žievės dalies, kuri augimo metu lietėsi su žeme, blyškumas, nelaikomas defektu);

6.1.3. nedideli žievės pažeidimai, atsiradę dėl trynimosi arba apdorojant melionus;

6.1.4. nedideli, trumpesni kaip 2 cm, bet nesiekiantys minkštimo įtrūkimai aplink žiedkotį.

Melionai gali būti su ne ilgesniais kaip 2 cm vaiskočiais.

6.2. antra klasė: melionai, kurie neatitinka pirmai klasei keliamų reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leistini šie defektai, jeigu jie nekenkia daržovių kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:

6.2.1. formos defektai;

6.2.2. spalvos defektai (tos dalies žievės, kuri augimo metu lietėsi su žeme, blyškumas, nelaikomas defektu);

6.2.3. lengvi sumušimai;

6.2.4. smulkūs įtrūkimai ar gilūs įbrėžimai, kurie nesiekia minkštimo ir yra sausi;

6.2.5. žievės pažeidimai, atsiradę dėl trynimosi arba apdorojant melionus.

 

IV. DYDŽIo reikalavimai

 

7. Abiejų klasių melionus būtina rūšiuoti pagal dydį.

8. Melionų dydis nustatomas pagal vieneto masę arba pagal skersmenį plačiausioje meliono dalyje. Nustatyti minimalūs melionų dydžiai:

8.1. rūšiuojamų pagal masę:

8.1.1. „Charentais“, „Orgen“ ir „Galia“ tipų melionų

250 g,

8.1.2. kitų melionų

300 g;

8.2. rūšiuojamų pagal skersmenį:

8.2.1. „Charentais“, „Orgen“ ir „Galia“ tipų melionų

7,5 cm,

8.2.2. kitų melionų

8 cm.

9. Rūšiuojamų pagal masę melionų pakuotėje skirtumas tarp lengviausio ir sunkiausio meliono neturi viršyti 50 proc. lengviausio meliono masės („Charentais“ tipo melionams – 30 proc.).

10. Rūšiuojamų pagal skersmenį melionų pakuotėje skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio meliono neturi viršyti 20 proc. mažiausio meliono skersmens („Charentais“ tipo melionams – 10 proc.).

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

11. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti melionų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

12. Leistini kokybės nukrypimai:

12.1. pirmos klasės melionų pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų melionų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

12.2. antros klasės melionų pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų melionų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka nei šios klasės, nei minimalių reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti.

13. Leistini dydžio nukrypimai: abiejų klasių pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų melionų (skaičiaus ar masės), kurie yra didesni ar mažesni už nurodytą ant pakuotės dydį.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

14. Kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės turinys turi būti vienodas, pakuotėje gali būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės, to paties dydžio bei prekinio tipo, taip pat vienodo išsivystymo, sunokimo laipsnio bei spalvos melionai.

15. Matomoji pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

16. Melionai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

17. Pakuotės viduje naudojamos pakavimo medžiagos turi būti naujos, švarios bei neturinčios neigiamos įtakos melionų kokybei.

18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tik tokiu atveju, jei jų spausdinimui ar klijavimui naudojami popierius, dažai ir klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

19. Pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos melionų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/ar siuntėjo pavadinimas (pavardė), adresas ar identifikacinis kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/ar „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

20.2. produkcijos pavadinimas: „melionai“, jei tara nepermatoma;

20.3. veislės arba prekinio tipo pavadinimas (pvz., „Charentais“);

20.4. kilmės šalis ir (pasirinktinai) rajonas arba nacionalinis, regiono ar vietos pavadinimas;

20.5. kokybės klasė;

20.6. dydis, nurodant mažiausio ir didžiausio meliono masę arba skersmenį;

20.7. vienetų skaičius (pasirinktinai);

20.8. abiejų klasių melionų minimalus cukraus kiekis, nustatytas refraktometru ir išreikštas laipsniais pagal Briksą (pasirinktinai).

21. Ant pakuotės gali būti ir kontroliuojančios institucijos patikros ženklas.

22. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 20 punkte nurodyta informacija pateikia pirkėjams matomoje vietoje šalia melionų.

 

SUDERINTA

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

Valstybinės augalų apsaugos

tarnybos direktorius

tarnybos viršininkas

Kazimieras Lukauskas

Edmundas Morkevičius

2001 m. lapkričio 16 d.

2001 m. lapkričio 16 d.

______________