LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS 2003 M. RUGSĖJO 30 D. ĮSAKYMO NR. V-575 „DĖL KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2004 m. gegužės 7 d. Nr. V-336

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 9 straipsnio 2 dalies 4 punktu, vykdydamas Lietuvos Respublikos pozicijos Europos Sąjungos institucijose nagrinėjamais klausimais rengimo, derinimo, pristatymo ir Europos Sąjungos teisės (acquis communitaire) perkėlimo į Lietuvos Respublikos nacionalinę teisę ir jos įgyvendinimo koordinavimo tvarkos, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. sausio 9 d. nutarimu Nr. 21 (Žin., 2004, Nr. 8-184), 32 punktą bei įgyvendindamas 2000 m. liepos 24 d. Komisijos sprendimą 2000/500/EB, įteisinantį fitosterolio esteriais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų pateikimą į rinką kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97, 2003 m. gruodžio 1 d. Komisijos sprendimą 2003/867/EB, įteisinantį salatrimų pateikimą į rinką kaip naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97, 2004 m. kovo 31 d. Komisijos sprendimą 2004/333/EB, įteisinantį fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, salotų užpilų, pieno pakaitalų produktų, fermentuotų pieno pakaitalų produktų, sojos gėrimų ir sūrio pakaitalų produktų pateikimą į rinką kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97, 2004 m. kovo 31 d. Komisijos sprendimą 2004/334/EB, įteisinantį fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, pieno pakaitalų produktų, jogurto pakaitalų produktų ir aštrių padažų pateikimą į rinką kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97, 2004 m. kovo 31 d. Komisijos sprendimą 2004/335/EB, įteisinantį fitosterolio esteriais pagerintų pieno pakaitalų produktų ir jogurto pakaitalų produktų pateikimą į rinką kaip naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97, 2004 m. kovo 31 d. Komisijos sprendimą 2004/336/EB, įteisinantį fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, vaisių gėrimų pieno pagrindu, jogurto pakaitalų produktų ir sūrio pakaitalų produktų pateikimą į rinką kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97:

1. Pakeičiu Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymu Nr. V-575 „Dėl kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 99-4454):

1.1. Išdėstau 1 punktą taip:

1. Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimai nustato iš kiaušinių trynių gautų fosfolipidų (Komisijos sprendime 2000/195/EB įvardytas pareiškėjas – Belovo, Industrial area 1, 6600 Bastogne, Belgija), fitosterolio esteriais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų (Komisijos sprendime 2000/500/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever (UK) Central Resources Limited, Unilever House, Blackfriars, Londonas, Jungtinė Karalystė), Stevia rebaudiana Bertoni augalo ir džiovintų lapų (Komisijos sprendime 2000/196/EB įvardytas pareiškėjas – prof. J. Geuns, KUL, Augalų fiziologijos laboratorija, Kardinaal Mercierlaan 92, 3001 Heverlee, Belgija), koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų (Komisijos sprendime 2002/150/EB įvardytas pareiškėjas – AVEBE ba, Prins Hendrikplein 20, 9641 GK Veendam, Nyderlandai), vaisių gaminių, pasterizuotų apdorojant aukštu slėgiu (Komisijos sprendime 2001/424/EB įvardytas pareiškėjas – Group Danone, 7 rue de Teheran, F-75391 Paris CEDEX 08), trehalozės (Komisijos sprendime 2001/721/EB įvardytas pareiškėjas – Bioresco Ltd Bundesstraāe 29, CH-4054 Basel), kanarių (Canarium indicum L.) (Komisijos sprendime 2001/17/EB įvardytas pareiškėjas – p. Y. Jobert, La Meillade Nr. 65, F-34150 Montpeyroux, atstovaujančio Pacific Nuts Ltd.), kepiniams skirtų dekstrano preparatų, pagamintų iš Leuconostoc mesenteroides (Komisijos sprendime 2001/122/EB įvardytas pareiškėjas – Puracor nv/sa, Industrialaan 25, B-1702 Groot Bijgaarden), „noni sulčių“ (Morinda citrifolia L. vaisių sulčių) (Komisijos sprendime 2003/426/EB įvardytas pareiškėjas – Morinda Inc., 333 W. River Park Drive, Provo, UT 84604, JAV), iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu (Komisijos sprendime 2003/427/EB įvardytas pareiškėjas – Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin Road, Kolumbija, Maryland 21045 JAV), salatrimų (Komisijos sprendime 2003/867/EB įvardytas pareiškėjas – Danisco A/S, Langebrogade 1, PO Box 17, DK-1001 Kopenhaga K, Danija), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, salotų užpilų, pieno pakaitalų produktų, fermentuotų pieno pakaitalų produktų, sojos gėrimų ir sūrio pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/333/EB įvardytas pareiškėjas – Archer Daniels Midland Company, 4666 Faries Parkway, Decatur, IL. 62526-5666, JAV), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, pieno pakaitalų produktų, jogurto pakaitalų produktų ir aštrių padažų (Komisijos sprendime 2004/334/EB įvardytas pareiškėjas – Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, FIN – 02130 Espoo), fitosterolio esteriais pagerintų pieno pakaitalų produktų ir jogurto pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/335/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever, London Road, Purfleet, Essex RM19 1SD, Jungtinė Karalystė), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, vaisių gėrimų pieno pagrindu, jogurto pakaitalų produktų ir sūrio pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/336/EB įvardytas pareiškėjas – Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vantaa) kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką sąlygas“.

1.2. Išdėstau 2.2 punktą taip:

2.2. fitosterolio esteriais pagerintus geltonuosius tepamuosius riebalus, pieno pakaitalų produktus ir jogurto pakaitalų produktus;“.

1.3. Papildau 2 punktą naujais 2.9 ir 2.10 papunkčiais:

2.9. salatrimus;

2.10. fitosteroliais/fitostanoliais pagerintus geltonuosius tepamuosius riebalus, salotų užpilus, pieno pakaitalų produktus, jogurto pakaitalų produktus, fermentuotus pieno pakaitalų produktus, vaisių gėrimus pieno pagrindu, sojos gėrimus, sūrio pakaitalų produktus ir aštrius padažus“.

1.4. Išdėstau II skyriaus pavadinimą taip:

 

II. REIKALAVIMAI FITOSTEROLIO ESTERIAIS PAGERINTIEMS GELTONIESIEMS TEPAMIESIEMS RIEBALAMS (pagal Komisijos sprendimą 2000/500/EB)“.

 

1.5. Išdėstau 4 punktą taip:

4. Fitosterolio esteriais pagerinti geltonieji tepieji riebalai turi atitikti šiuos reikalavimus:“.

1.6. Išdėstau 5 ir 5.1 punktus taip:

5. Fitosterolio esteriais pagerinti geltonieji tepamieji riebalai turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka, pagal 2004 m. kovo 31 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 608/2004 dėl fitosteroliais, fitosterolio esteriais, fitostanoliais ir/ar fitostanolio esteriais pagerintų maisto ir maisto ingredientų ženklinimo reikalavimų ir papildomai parašoma:

5.1. „Margarinas (arba augaliniai tepamieji riebalai) su augalinio sterolio esteriais“, atitinkantis 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 2991/94, nustatančio tepiųjų riebalų standartus, reikalavimus;“.

1.7. Papildau naujais IX–XIII skyriais:

 

IX. REIKALAVIMAI SALATRIMAMS

 

20. Salatrimai kaip nauji maisto ingredientai gali būti teikiami į rinką kepinių bei konditerijos gaminių gamybai.

21. Salatrimų specifikacija

21.1. Apibūdinimas

21.1.1. Salatrimai – akronimas, sudarytas iš anglų k. žodžių pirmųjų raidžių, reiškiantis trumpagrandines ir ilgagrandines akrilo triglicerido molekules.

21.1.2. Salatrimai gaunami nefermentiniu būdu interesterifikuojant triacetiną, tripropioniną, tributiriną ar jų mišinius su hidrintais rapsų, sojos, medvilnės ar saulėgrąžų aliejais.

21.1.3. Kambario temperatūroje skaidrus, nuo gintarinio atspalvio skysčio iki šviesių vaško konsistencijos drumzlių, be nuosėdų, pašalinių priemaišų ar apkartusio kvapo.

21.2. Glicerolio esterių pasiskirstymas:

21.2.1. triacilglicerolio – daugiau kaip 87 %;

21.2.2. diacilglicerolio – ne daugiau kaip 10 %;

21.2.3. monoacilglicerolio – ne daugiau kaip 2 %.

21.3. Riebalų rūgščių sudėtis:

21.3.1. MOLE % LCFA (ilgagrandinės riebalų rūgštys) – 33–70 %;

21.3.2. MOLE % SCFA (trumpagrandinės riebalų rūgštys) – 30–67 %;

21.3.3. sočiosios ilgagrandinės riebalų rūgštys – mažiau kaip 70 % pagal svorį;

21.3.4. transriebalų rūgštys – ne daugiau kaip 1 %;

21.3.5. laisvosios riebalų rūgštys kaip oleino rūgštis – ne daugiau kaip 0,5 %.

21.4. Triacilglicerolio pagrindas:

21.4.1. triesteriai (trumpi/ilgi nuo 0,5 iki 2,0) – ne mažiau kaip 90 %;

21.4.2. triesteriai (trumpi/ilgi = 0) – ne daugiau kaip 10 %.

21.5. Nemuilinamosios medžiagos – ne daugiau kaip 1 %.

21.6. Drėgmė – ne daugiau kaip 0,3 %.

21.7. Pelenai – ne daugiau kaip 0,1 %.

21.8. Spalva – ne daugiau kaip 3,5 raudona (Lovibond).

21.9. Peroksidų skaičius – ne daugiau kaip 2,0 Mekv/kg.

22. Produkto etiketėje, o jei salatrimų yra produkto sudėtyje – ingredientų sąraše užrašomas teiginys Sumažintos energinės vertės riebalai (salatrimai).

23. Etiketėje papildomai užrašomi šie teiginiai:

23.1. Gausus vartojimas gali sukelti virškinamojo trakto sudirginimą.

23.2. Produktas netinka vaikų mitybai.

 

X. reikalavimai Fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, salotų užpilams, pieno PAKAITALŲ produktams, fermentuotiems pieno PAKAITALŲ produktams, sojos gėrimams ir sūrio PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/333/EB)

 

24. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

24.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepamųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

24.2. salotų užpilai, tarp jų ir majonezas;

24.3. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, pagal poreikį pridedant vaisių ir/ar grūdų, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.4. fermentuoti pieno pakaitalų produktai, tokie kaip jogurtas, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.5. sojos gėrimai, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.6. sūrio pakaitalų produktai (riebalų kiekis ne daugiau kaip 12 g/100 g), kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais.

25. Fitosterolių/fitostanolių specifikacija

25.1. Fitosteroliai ir fitostanoliai yra iš augalų ekstrahuoti steroliai ir stanoliai, galintys būti laisvųjų sterolių ir stanolių pavidalo ar esterifikuoti su maistinėmis riebalų rūgštimis.

25.2. Sudėtis (tiriant dujų chromatografija liepsnos jonizacijos detektoriumi ar ekvivalentišku metodu):

25.2.1. beta sitisterolio – mažiau kaip 80 %;

25.2.2. beta sitostanolio – mažiau kaip 15 %;

25.2.3. kampesterolio – 40 %;

25.2.4. kampestanolio – 5 %;

25.2.5. stigmasterolio – 30 %;

25.2.6. brasikasterolio – 3 %;

25.2.7. kitų sterolių/stanolių – 3 %.

25.3. Tarša/grynumas (tiriant dujų chromatografija liepsnos jonizacijos detektoriumi ar ekvivalentišku metodu). Iš kitų šaltinių nei maistiniai augaliniai aliejai ekstrahuoti fitosteroliai ir fitostanoliai neturi būti užteršti, jų grynumas turi būti daugiau kaip 99 %.

26. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

27. Salotų užpilas turi būti įpakuotas kaip atskira porcija.

28. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g.

 

XI. Reikalavimai fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, pieno PAKAITALŲ produktams, jogurto PAKAITALŲ produktams ir aštriems padažams (pagal Komisijos sprendimą 2004/334/EB)

 

29. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

29.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepiųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

29.2. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

29.3. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

29.4. aštrūs padažai.

30. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

31. Aštrūs padažai turi būti įpakuoti kaip atskira porcija.

32. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g.

 

XII. Reikalavimai fitosterolio esteriais pagerintiems pieno PAKAITALŲ produktams ir jogurto PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/335/EB)

 

33. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

33.1. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

33.2. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

33.3. pieno/jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais.

34. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių esterių (perskaičiuotų į laisvuosius sterolius/stanolius).

35. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g.

 

XIII. Reikalavimai fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, vaisių gėrimams pieno pagrindu, jogurto PAKAITALŲ produktams ir sūrio PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/336/EB)

 

36. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

36.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepiųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

36.2. vaisiniai gėrimai pieno pagrindu, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

36.3. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

36.4. sūrio pakaitalų produktai (riebalų kiekis – ne daugiau kaip 12 g/100 g), kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais.

37. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

38. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g“.

1.8. Išdėstau 5 priedo 1 skilties „Produktų grupės“ 3 poziciją taip:

„Tepamieji riebalai ir užpilai“.

2. Pavedu ministerijos sekretoriui Eduardui Bartkevičiui įsakymo vykdymo kontrolę.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                            JUOZAS OLEKAS