LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL NACIONALINIO ATPAŽINIMO ŽYMENS IR NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO NAUDOJIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2007 m. balandžio 4 d. Nr. B1-373

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 854/2004, nustatančiu specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, valstybinės kontrolės taisykles (OL 2004 specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 75) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2005 m. gruodžio 5 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2074/2005 (OL 2005 L338, p. 27), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004, specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. lapkričio 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1662/2006 (OL 2006 L 320, p. 1), ir 2005 m. gruodžio 5 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2076/2005, nustatančiu pereinamojo laikotarpio priemones Europos Parlamento ir Tarybos reglamentams (EB) Nr. 853/2004, (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004 įgyvendinti ir iš dalies keičiančiu Reglamentus (EB) Nr. 853/2004 ir (EB) Nr. 854/2004 (OL 2005 L 338, p. 83):

1. Tvirtinu pridedamą Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašą.

2. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 13 d. įsakymą Nr. B1-315 „Dėl Nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo įmonėse taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 57-2034).

3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                   KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d.

įsakymu Nr. B1-373

 

NACIONALINIO ATPAŽINIMO ŽYMENS IR NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO

 

NAUDOJIMO TVARKOS APRAŠAS

 

1. Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašo (toliau – tvarkos aprašas) tikslas – apibūdinti nacionalinio atpažinimo žymenį ir nacionalinį sveikumo ženklą ir nustatyti jų naudojimo sąlygas.

2. Nacionaliniu sveikumo ženklu ir nacionaliniu atpažinimo žymeniu paženklinti gyvūniniai produktai gali būti tiekiami tik Lietuvos Respublikos rinkai.

3. Nacionalinis sveikumo ženklas turi būti 5 cm skersmens apskritimo formos, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – maisto tvarkymo subjekto veterinarinio patvirtinimo numeris. Raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, o skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio.

4. Nacionalinis atpažinimo žymuo turi būti ne mažesnio kaip 1,2 cm skersmens apskritimo formos, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – maisto tvarkymo subjekto veterinarinio patvirtinimo numeris. Raidės ir skaičiai turi būti ne mažesni kaip 0,2 cm aukščio.

5. Nacionalinis sveikumo ženklas, skirtas priverstinai paskerstų gyvūnų mėsai ženklinti, turi būti kvadrato formos, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, centre – maisto tvarkymo subjekto veterinarinio patvirtinimo numeris. Kvadrato kraštinės ilgis turi būti 4,5 cm, raidės – ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, o skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio.

6. Priverstinai paskerstų gyvūnų mėsa nacionaliniu sveikumo ženklu ženklinama pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. liepos 31 d. įsakymu Nr. B1-453 patvirtintą Gyvūnų priverstinio skerdimo tvarkos aprašą (Žin., 2006, Nr. 87-3440).

7. Nacionaliniu atpažinimo žymeniu turi būti paženklinta šviežia mėsa, mėsos pusgaminiai vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. sausio 27 d. įsakymu Nr. B1-61 patvirtintomis Šviežios mėsos, smulkintos mėsos ir mėsos ruošinių tvarkymo mėsinėse taisyklėmis (Žin., 2005, Nr. 17-557) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. rugsėjo 25 d. įsakymu Nr. B1-535 patvirtintais Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiaisiais ženklinimo reikalavimais (Žin., 2006, Nr. 104-3993).

8. Nacionaliniu sveikumo ženklu ar nacionaliniu atpažinimo žymeniu tiekiamus rinkai pagamintus gyvūninius produktus privalo paženklinti (kol bus patvirtinti pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 patvirtinto Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą (Žin., 2006, Nr. 8-312) mažo pajėgumo gyvūninio maisto tvarkymo subjektai, kurie buvo patvirtinti gaminamų gyvūninių produktų tiekimui Lietuvos Respublikos rinkai iki 2006 m. sausio 1 d.

______________