VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

ĮSAKYMAS

 

DĖL PIENO TRANSPORTAVIMO IKI PIENO SUPIRKIMO PUNKTO

 

2011 m. balandžio 21 d. Nr. B1-171

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), ir Pieno supirkimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739; 2009, Nr. 149-6669), nuostatomis ir siekdamas užtikrinti pieno atsekamumą rinkoje, tinkamą pieno transportavimą ir laikymo sąlygas, objektyvų pieno mėginių paėmimą pieno sudėties ir kokybės tyrimams:

1. Nustatau, kad:

1.1. Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įregistruoti pieno supirkėjai gali transportuoti (pristatyti) pieno gamintojo pieną, nesumaišytą su kitų pieno gamintojų pienu, į pieno supirkimo punktą, tik turėdami su pieno gamintoju pasirašytą susitarimą transportuoti (pristatyti) pieną iki pieno supirkimo punkto, atstovauti pieno gamintojui pieno supirkimo punkte vertinant pieno kiekį, pirminius kokybės rodiklius ir atrenkant pieno mėginius sudėties ir kokybės rodikliams nustatyti (toliau – susitarimas);

1.2. pieno supirkėjai apie pasirašytą su pieno gamintoju susitarimą turi raštu informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – teritorinė VMVT), kurios veikimo teritorijoje vykdo šio įsakymo 1.1 punkte numatytą veiklą;

1.3. pieno supirkėjai, turintys su pieno gamintoju pasirašytą susitarimą, atsako už transportuojamo ir superkamo pieno kiekį, pirminių kokybės rodiklių įvertinimą, pieno mėginių pieno sudėties ir kokybės tyrimams paėmimą;

1.4. pieno pirminius kokybės rodiklius vertinti ir pieno mėginius pieno sudėties ir kokybės tyrimams imti galima tik VMVT registraciją turinčiame pieno supirkimo punkte;

1.5. pieno supirkėjai, turintys su pieno gamintoju pasirašytą susitarimą, Pieno supirkimo taisyklių 13 punkte nustatytos temperatūros pieną gali transportuoti (pristatyti) tik į pieno supirkimo punktą, esantį ne toliau kaip už 15 km;

1.6. pieno supirkėjai, surašę pieno supirkimo nutraukimo aktą pagal Pieno supirkimo taisyklių 19 punktą, turi raštu informuoti:

1.6.1 pieno gamintoją apie draudimą tam tikrą laiką (kol bus pašalinti pieno supirkimo nutraukimą lėmę veiksniai) parduoti pieną kitam pieno supirkėjui,

1.6.2. teritorinę VMVT apie laikiną pieno supirkimo iš pieno gamintojo nutraukimą;

1.7. pieno laikymas, transportavimas ir supirkimas turi būti vykdomas vadovaujantis reglamento (EB) Nr. 852/2004 II priedo IV skyriaus, reglamento (EB) Nr. 853/2004 II priedo IX skirsnio, Pieno supirkimo taisyklių ir kitų teisės aktų nuostatomis.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę:

2.1. iki 2011 m. liepos 1 d. Maisto ir veterinarijos vidaus audito tarnybai;

2.2 nuo 2011 m. liepos 1 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vidaus audito skyriui.

3. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. kovo 5 d. įsakymą Nr. B1-142 „Dėl Pieno pristatymo į stacionarų pieno supirkimo punktą tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2008, Nr. 31-1108).

 

 

 

Direktorius                                                                                                Jonas Milius

 

SUDERINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos

2011-04-20 raštu Nr. 2D-2163-(11.47)