VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

Į S A K Y M A S

 

DĖL IMPORTUOJAMO NEGYVŪNINIO MAISTO, KURIAM TAIKOMA SUSTIPRINTA VALSTYBINĖ MAISTO KONTROLĖ, SĄRAŠO PATVIRTINIMO

 

2013 m. kovo 28 d. Nr. B1-255

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139) 11 straipsnio 2 dalimi, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 882/2004 dėl oficialios kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 200), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. birželio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 563/2012 (OL 2012 L 168, p. 24), įgyvendindamas Importuojamo negyvūninio maisto valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 24 d. įsakymu Nr. B1-478 (Žin., 2008, Nr. 113-4324; 2012, Nr. 91-4764), 15.1.2 punktą ir siekdamas sustiprinti iš trečiųjų šalių į Lietuvos Respubliką importuojamo negyvūninio maisto valstybinę maisto kontrolę:

1. T v i r t i n u pridedamą Importuojamo negyvūninio maisto, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašą (toliau – sąrašas).

2. P a v e d u:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus pasienio veterinarijos postams (poskyriams) ir teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį, Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės ir Vidaus audito skyriams.

3. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2013 m. gegužės 1 d.

 

 

 

Direktorius                                                                                                Jonas Milius

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus

2013 m. kovo 28 d. įsakymu Nr. B1-255

 

Importuojamo negyvūniniO maistO, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašas

 

Eil. Nr.

Negyvūninio maisto pavadinimas

Kilmės šalis

Tiriamas rodiklis*

Fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas, (%)***

1.

Mangai

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

2.

Arbūzai

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

3.

Uogos (šviežios ir šaldytos) (spanguolės, mėlynės, bruknės, šilauogės)

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas)

Ne mažiau kaip 10

4.

Džiovinti vaisiai (bananai, datulės, ananasai, abrikosai, alyvos, obuoliai, persikai, kriaušės, tikrosios papajos ir kt.)

Visos trečiosios šalys

Mikotoksinai (aflatoksinai)

Sieros dioksidas ir sulfitai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

Ne mažiau kaip 10

5.

Konservuotos daržovės, vaisiai, uogos

Visos trečiosios šalys

Alavas (neorganinis)

Sieros dioksidas ir sulfitai

Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K, sacharinas)** (konservai su cukrumi)

Ne mažiau kaip 10

6.

Ankštinės daržovės

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

7.

Kopūstinės daržovės

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

8.

Lapinės daržovės

Visos trečiosios šalys

Metalai (švinas, kadmis)**

Nitratai

Ne mažiau kaip 10

9.

Baklažanai

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

10.

Grybai (švieži ir šaldyti)

Visos trečiosios šalys

Metalai (švinas, kadmis)**

Radionuklidai (cezis-134, cezis-137)**

Ne mažiau kaip 10

11.

Saldžiosios paprikos

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Metalai (švinas, kadmis)**

Ne mažiau kaip 10

12.

Alyvuogės (šviežios ar konservuotos)

Visos trečiosios šalys

Metalai (švinas, kadmis, alavas)**

Ne mažiau kaip 10

13.

Pistacijos, žemės, lazdynų, braziliniai, anakardžių, makadamijų riešutai ir jų produktai, į kurių sudėtį įeina daugiau kaip 20 % šių riešutų

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Mikotoksinai (aflatoksinai)

 

Ne mažiau kaip 10

14.

Vynas

Visos trečiosios šalys

Faktinė etilo alkoholio koncentracija

Bendras cukraus kiekis

Ekstraktas be cukraus

Lakiųjų rūgščių kiekis

Bendras sieros dioksido kiekis

Mikotoksinai (ochratoksinas A)

Ne mažiau kaip 10

15.

Alus

Visos trečiosios šalys

Sausųjų medžiagų kiekis pradinėje misoje

Faktinė etilo alkoholio koncentracija

Spalva

Ne mažiau kaip 10

16.

Spiritiniai gėrimai

Visos trečiosios šalys

Faktinė etilo alkoholio koncentracija

Metilo alkoholis

Aldehidai

Aukštesnieji alkoholiai

Esterių kiekis

Gintaro rūgštis (degtinė)

Ne mažiau kaip 10

17.

Nealkoholiniai gėrimai, išskyrus vaisių sultis, nektarus

Visos trečiosios šalys

Tirpios sausosios medžiagos (gira)

Alkoholio koncentracija (gira)

Sorbo rūgštis ir sorbatai

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K, sacharinas)**

Ne mažiau kaip 10

18.

Vaisių sultys, nektarai

Visos trečiosios šalys

Mikotoksinai (patulinas (obuolių ir vynuogių sultys))

Mikotoksinai (ochratoksinas A (vynuogių sultys))

Ne mažiau kaip 10

19.

Žemės riešutų, alyvuogių, saulėgrąžų ar rapsų ir kt. augalinis aliejus ir margarinas

Visos trečiosios šalys

Metalai (švinas)

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (benzo(a)pirenas)

Ne mažiau kaip 10

20.

Kava

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Mikotoksinai (ochratoksinas A)

Ne mažiau kaip 10

21.

Arbata, matė

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Radionuklidai (cezis-134, cezis-137)**

Ne mažiau kaip 10

22.

Duona, makaronai, sausainiai, javainiai, pyragaičiai

Visos trečiosios šalys

Mikotoksinai (deoksinivalenolis, zearalenonas)**

Ne mažiau kaip 10

23.

Javų (kviečių, rugių, miežių, avižų, kukurūzų, ryžių, grikių, sorų) grūdai ir žmonėms vartoti tiesiogiai skirti galutiniai jų produktai (kruopos, miltai, sėlenos, gemalai ir kt.)

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Mikotoksinai (aflatoksinai, ochratoksinas A, deoksinivalenolis, zearalenonas, fumozinai (kukurūzai ir jų produktai))**

Metalai (švinas, kadmis)**

Jusliniai tyrimai (tik kruopos, miltai, sėlenos)

Ne mažiau kaip 10

24.

Linų sėmenys, sezamų, rapsų, garstyčių, saulėgrąžų, melionų sėklos

Visos trečiosios šalys

Pesticidai

Ne mažiau kaip 10

25.

Natūralus mineralinis vanduo, šaltinio vanduo

Visos trečiosios šalys

Sudedamosios dalys (arsenas, stibis, baris, kadmis, chromas, varis, cianidai, fluoridai, švinas, manganas, gyvsidabris, nikelis, nitratai, nitritai, selenas)**

Žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičius

Koliforminių bakterijų skaičius

Žarninių enterokokų skaičius

Sulfitus redukuojančių klostridijų skaičius

Žaliamėlių pseudomonų (Pseudomonas aeruginosa) skaičius

Ne mažiau kaip 10

 

* – atsižvelgiant į riziką, gali būti tiriamas vienas ar keli iš lentelės eilutėje nurodytų rodiklių;

** – atsižvelgiant į riziką, tiriamas tik vienas iš skliaustuose nurodytų rodiklių;

*** – fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas skaičiuojamas kiekvienai negyvūninio maisto kilmės šaliai atskirai. Ekologiško negyvūninio maisto siuntos tikrinamos 100 % dažnumu.

 

_________________