LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ IR PERDIRBTŲ ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ, SKIRTŲ PAŠARŲ GAMYBAI IR GYVŪNŲ ŠĖRIMUI, GAMYBOS, TIEKIMO RINKAI IR NAUDOJIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2006 m. gegužės 22 d. Nr. B1-352

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos pašarų įstatymu (Žin., 2000, Nr. 39-952; 2004, Nr. 73-2541) bei siekdamas įgyvendinti 2001 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/2001, nustatantį taisykles dėl tam tikrų užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų prevencijos, kontrolės ir likvidavimo, 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002, nustatantį sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonių maistui, ir 2005 m. sausio 19 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 79/2005, įgyvendinantį Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002 dėl pieno, pieno pagrindo produktų ir pieno kilmės produktų, reglamente nurodytų kaip 3 kategorijos medžiagos,

1. Tvirtinu pridedamas Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo rinkai ir naudojimo taisykles.

2. Nurodau teritorinėms VMVT be išankstinio patikrinimo įtraukti į Patvirtintų valstybinės veterinarinės kontrolės objektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, sąrašą ūkio subjektus, gaminančius pašarus su žuvų miltais, gyvūninės kilmės dikalcio ir gyvūninės kilmės trikalcio fosfatu, jei ūkio subjektas:

2.1. turi Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos patvirtinimą, suteiktą ne vėliau kaip 2005 m. gruodžio 31 d.;

2.2. patvirtinimo suteikimo metu pašarų gamyboje naudojo žuvų miltus ir/ar gyvūninės kilmės dikalcio ir gyvūninės kilmės trikalcio fosfatą;

2.3. teritorinei VMVT pateikė prašymą dėl veterinarinio patvirtinimo suteikimo.

3. Pavedu:

3.1. įsakymą vykdyti apskričių, rajonų, miestų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms, Lietuvos valstybinei veterinarijos preparatų inspekcijai, Nacionalinei veterinarijos laboratorijai, Pasienio ir transporto valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai;

3.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vidaus audito ir Gyvūnų sveikatingumo skyriams.

4. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 14 d. įsakymą Nr. B1-562 „Dėl 3 kategorijos šalutinių gyvūninių produktų ir 3 kategorijos perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos tiekimo rinkai ir naudojimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 125-4464).

 

 

PIRMASIS DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                   DARIUS REMEIKA


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2006 m. gegužės 22 d. įsakymu

Nr. B1-352

 

ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ IR PERDIRBTŲ ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ, SKIRTŲ PAŠARŲ GAMYBAI IR GYVŪNŲ ŠĖRIMUI, GAMYBOS, TIEKIMO RINKAI IR NAUDOJIMO TAISYKLĖS

 

Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo rinkai ir naudojimo taisyklės (toliau – Taisyklės) parengtos siekiant užtikrinti užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų prevenciją, vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos pašarų įstatymu (Žin., 2000, Nr. 34-952; 2004, Nr. 73-2541), bei siekiant įgyvendinti 2001 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/2001, nustatantį tam tikrų užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų prevencijos, kontrolės ir likvidavimo taisykles (toliau – Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 999/2001), 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) 1774/2002, nustatantį sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonių maistui (toliau – Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1774/2002), ir 2005 m. sausio 19 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 79/2005, įgyvendinantį Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002 dėl pieno, pieno pagrindo produktų ir pieno kilmės produktų, reglamente nurodytų kaip 3 kategorijos medžiagos (toliau – Komisijos reglamentas (EB) Nr. 79/2005).

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Taisyklės taikomos ūkio subjektams, gaminantiems, tiekiantiems rinkai ir naudojantiems šalutinius gyvūninius produktus (toliau – ŠGP) ir perdirbtus šalutinius gyvūninius produktus (toliau – PŠGP), skirtus pašarų gamybai ir/ar gyvūnų šėrimui, kaip nurodyta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1774/2002, Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 999/2001 ir Komisijos reglamente (EB) Nr. 79/2005, ūkio subjektams, tiekiantiems rinkai ir naudojantiems pašarus, į kurių sudėtį įeina ŠGP ir PŠGP (toliau – ūkio subjektai), ir institucijoms, atliekančioms šių ūkio subjektų valstybinę kontrolę.

2. Taisyklės taikomos kartu su:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. B1-351 „Dėl Valstybinės pašarų kontrolės taisyklių patvirtinimo“ patvirtintomis Valstybinės pašarų kontrolės taisyklėmis;

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 23 d. įsakymu Nr. B1-190 „Dėl Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimų patvirtinimo“ patvirtintais Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimais (Žin., 2005, Nr. 40-1304);

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. B1-558 „Dėl Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymų patvirtinimo“ patvirtintais Šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių, jų pildymo nurodymais (Žin., 2005, Nr. 124-4438).

3. Taisyklės taikomos nepažeidžiant Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo maisto tvarkymo subjektuose reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus 2005 m. kovo 5 d. įsakymu Nr. B1-189 (Žin., 2005, Nr. 40-1304).

4. Taisyklėse vartojamos sąvokos atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1774/2002 ir Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 999/2001, Pašarų įstatyme ir Valstybinės pašarų kontrolės taisyklėse nurodytas sąvokas.

Teritorinė VMVT savivaldybės, rajono, miesto ir apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

II. ŪKIO SUBJEKTŲ VETERINARINIS PATVIRTINIMAS

 

5. Veterinarinis patvirtinimas turi būti suteiktas ūkio subjektams, kurie:

5.1. gamina pašarus su žuvų miltais, gyvūninės kilmės dikalcio fosfatu, gyvūninės kilmės trikalcio fosfatu, kraujo produktais kitiems nei atrajotojai ūkinės paskirties gyvūnams, išskyrus ūkio subjektus, savo reikmėms gaminančius visaverčius pašarus iš kitų pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, gyvūninės kilmės dikalcio fosfatas, gyvūninės kilmės trikalcio fosfatas, kraujo produktai, ir negaminančius pašarų atrajotojams;

5.2. gamina pašarus su žuvų miltais, gyvūninės kilmės dikalcio fosfatu, gyvūninės kilmės trikalcio fosfatu, kraujo produktais ūkinės paskirties gyvūnams ir gamina pašarus atrajotojams;

5.3. gamina pašarus žuvims su kraujo miltais;

5.4. nurodyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 23 straipsnyje (kailinių žvėrelių, šunų, medžioklinių šunų, vikšrų žuvų masalui laikymo vietos, kurioms taikoma minėtame straipsnyje nurodyta išimtis);

5.5. gamina ėdalus gyvūnams augintiniams su ŠGP ir PŠGP

6. Veterinarinis patvirtinimas suteikiamas kiekvienai 5 punkte nurodytai veiklai.

7. Ūkio subjektai, nurodyti 5 punkte, privalo atitikti 2 punkte nurodytų teisės aktų reikalavimus ir šių Taisyklių reikalavimus.

8. Veterinarinis patvirtinimas suteikiamas pagal Valstybinės veterinarinės kontrolės objektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2005 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. B1-146 (Žin., 2005, Nr. 31-1025).

 

III. ŪKIO SUBJEKTŲ REGISTRAVIMAS

 

9. Ūkio subjektai turi būti registruojami įtraukiant juos į sąrašą pagal veiklos pobūdį:

9.1. pieno perdirbimo įmonės, tiekiančios 15, 16 ir 17 punktuose nurodytus produktus pašarų gamybai ar naudojimui gyvūnams šerti;

9.2. ūkio subjektai, naudojantys (Komisijos reglamente (EB) Nr. 79/2005 nurodytus produktus) pieną, pieno produktus ir produktus, kuriuose yra pieno, kai šie produktai pagaminti ne pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 7 priedo 5 skyrių ir kai jie priskiriami šioms 3 kategorijos medžiagoms:

9.2.1. produktai gauti gaminant žmonių maisto produktus;

9.2.2. produktai, išskyrus viešojo maitinimo atliekas, kurie netinka žmonių maistui dėl komercinių sumetimų arba gamybos problemų, įpakavimo pažeidimų arba kitų trūkumų, bet nekelia pavojaus žmonių arba gyvūnų sveikatai;

9.2.3. neapdorotas pienas, gautas iš kliniškai sveikų gyvūnų, užkrečiamųjų ligų atžvilgiu neapimtose bandose;

9.3. ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, dikalcio ir trikalcio fosfatas, kraujo produktai, ir negaminantys pašarų atrajotojams;

9.4. ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, ir negaminantys kitiems nei žuvys ar kailiniai žvėreliai ūkinės paskirties gyvūnams pašarų;

9.5. ūkio subjektai, laikantys atrajotojus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, gyvūninės kilmės dikalcio fosfatas, gyvūninės kilmės trikalcio fosfatas, kraujo produktai;

9.6. ūkio subjektai, laikantys žuvis ir kitus nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai;

9.7. ūkio subjektai, tiekiantys Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 6 straipsnyje nurodytus ŠGP, gyvūnų šėrimui;

9.8. ūkio subjektai, naudojantys Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 6 straipsnyje nurodytus ŠGP gyvūnų šėrimui.

10. Ūkio subjektai registruojami pagal veiklos rūšis, nurodytas 9 punkte.

11. Ūkio subjektas registruojamas teritorinei VMVT pateikus nustatytos formos vadovo ar jo įgalioto asmens pasirašytą prašymą, nurodytą Taisyklių 1 priede.

12. Teritorinė VMVT, gavusi ūkio subjekto prašymą, per 3 darbo dienas jį registruoja 2 priede nurodytos formos žurnale ir registruotų ūkio subjektų sąrašą elektroniniu paštu ar faksu perduoda VMVT Gyvūnų sveikatingumo skyriui ir Lietuvos valstybinei veterinarijos preparatų inspekcijai (toliau – LVVPI).

13. Suvestinį visų registruotų ūkio subjektų, nurodytų 9 punkte, sąrašą tvarko LVVPI. Sąrašas skelbiamas VMVT tinklalapyje.

14. Teritorinė VMVT išbraukia ūkio subjektą iš sąrašo ir praneša VMVT ir LVVPI, jeigu ūkio subjektas:

14.1. nutraukia veiklą apie tai raštu informuodamas teritorinę VMVT;

14.2. nevykdo veiklos ilgiau kaip 3 mėnesius, jei tai nesusiję su rekonstrukcija, remontu ar sezoniškumu;

14.3. per nustatytą laiką nepašalino teritorinės VMVT ar LVVPI valstybinės kontrolės metu nustatytų trukumų.

 

IV. REIKALAVIMAI PIENUI, PIENO PRODUKTAMS IR PRODUKTAMS, KURIUOSE YRA PIENO

 

15. Pienas, pieno produktai (toliau – produktai), įskaitant pieno talpų plovimui naudotą vandenį, turėję sąlytį su termiškai neapdorotu pienu ir (arba) pasterizuotu pienu, gali būti naudojami kaip pašarinės žaliavos, jeigu:

15.1. jie yra pagaminti Lietuvos Respublikos patvirtintoje pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 31 d. įsakymą Nr. B1-738 „Dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 8-312) pieno perdirbimo įmonėje, registruotoje pagal taisyklių III skyrių ir užtikrinančioje šių produktų atsekamumą;

15.2. yra apdoroti vienu iš būdų:

15.2.1. labai aukšta temperatūra pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos;

15.2.2. sterilizuoti pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos;

15.2.3. pasterizuoti pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos.

16. Produktai, įskaitant pieno talpų plovimui naudotą vandenį, turėjusį sąlytį su pasterizuotu pienu, ir išrūgos, pagamintos iš termiškai neapdorotų pieno produktų, kurios turi būti surinktos ne vėliau kaip per 16 val. nuo pieno sutraukinimo, kai jų pH, prieš tiesiogiai išsiunčiant gyvūnų laikymo vietoms, registruotoms pagal taisyklių III skyriaus nuostatas, yra mažiau kaip 6, gali būti naudojami kaip pašarinės žaliavos, kai:

16.1. jie yra pagaminti Lietuvos Respublikos pagal Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą patvirtintoje pieno perdirbimo įmonėje, registruotoje pagal taisyklių III skyrių ir užtikrinančioje šių produktų atsekamumą;

16.2. yra tiesiogiai tiekiami gyvūnų laikymo vietoms, registruotoms pagal taisyklių III skyrių.

17. Termiškai neapdoroti produktai, įskaitant pieno talpų plovimui naudotą vandenį, kuris turėjo sąlytį su termiškai neapdorotu pienu, ir kiti produktai, kurie nebuvo apdoroti, kaip nurodyta 15 ir 16 punktuose, gali būti naudojami kaip pašarinės žaliavos, kai:

17.1. jie yra pagaminti Lietuvos Respublikos pagal Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą patvirtintoje pieno perdirbimo įmonėje, registruotoje pagal taisyklių UI skyrių ir užtikrinančioje šių produktų atsekamumą;

17.2. yra tiesiogiai tiekiami gyvūnų laikymo vietoms, registruotoms pagal taisyklių III skyrių;

17.3. iš 17.2 punkte nurodytų gyvūnų laikymo vietų gyvūnai gali būti vežami tik tiesiogiai į skerdyklą, esančią Lietuvos Respublikos teritorijoje, arba kitą gyvūnų laikymo vietą, esančią Lietuvos Respublikos teritorijoje, iš kurios snukio ir nagų ligai jautrūs gyvūnai gali būti išvežami tik:

17.3.1. tiesiogiai į skerdyklą, esančią Lietuvos Respublikos teritorijoje arba

17.3.2. praėjus 21 d. nuo gyvūnų atvežimo į laikymo vietą, kai gyvūnų laikymo vietoje nenaudojami 17 punkte nurodyti produktai.

18. Atsekamumui užtikrinti:

18.1. ūkio subjektai, naudojantys 15, 16 ir 17 punktuose nurodytus produktus, privalo laikytis reikalavimų, išdėstytų Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymuose;

18.2. ūkio subjektai, tiekiantys 15, 16 ir 17 punktuose nurodytus produktus, privalo:

18.2.1. registruoti ir ne trumpiau kaip 2 metus saugoti informaciją apie produkto rūšį, perdirbimo/apdorojimo būdą, gamybos/gavimo datą, partijos Nr., gavėjo pavadinimą ir adresą, pristatymo datą;

18.2.2. laikytis reikalavimų, išdėstytų Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymuose.

19. Produktai, nurodyti 15, 16 ir 17 punktuose turi būti surenkami, transportuojami ir ženklinami pagal reikalavimus, išdėstytus Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 2 priede ir Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimuose.

20. 19 punktas netaikomas produktų surinkimui ir susigrąžinimui iš maisto tvarkymo subjektų pieno perdirbimo įmonėms, patvirtintoms pagal Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą.

21. Produktai, nurodyti 15, 16 ir 17 punktuose, turi būti laikomi pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 11 straipsnį patvirtintose laikymo įmonėse arba pieno perdirbimo įmonėse, patvirtintose pagal Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą, tam skirtoje atskiroje laikymo vietoje.

22. 15, 16 ir 17 punktuose nurodytų produktų mėginiai, paimti laikymo metu ar juos išvežant, turi atitikti šiuos standartus:

salmonelių neturi būti 25 g tiriamo produkto: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;

enterobakterijų neturi būti 1 g tiriamo produkto: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300;

kur:

n = mėginių skaičius, kurį reikia ištirti;

m = leistinas bakterijų skaičius; rezultatas laikomas patenkinamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose neviršija m vertės;

M = maksimalus leistinas bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius viename mėginyje arba keliuose yra lygus M arba didesnis;

c = mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp m ir M; mėginiai laikomi priimtinais, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra lygus m arba mažesnis.

 

V. REIKALAVIMAI ŽUVŲ MILTAMS

 

23. Žuvų miltus naudoti ūkinės paskirties gyvūnų, pašarų gamybai galima tik tuo atveju, jei jie:

23.1. naudojami leidžiamai gyvūnų rūšiai pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 999/2001 4 priedo 2 skyriaus A dalį;

23.2. pagaminti ūkio subjekte, atitinkančiame Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1774/2002 išdėstytus reikalavimus;

23.3. kai žuvų miltų kilmės šalis yra trečioji šalis, yra ištirti šiltakraujų gyvūnų komponentų atžvilgiu ir gautas neigiamas rezultatas.

24. Ūkio subjektai, gaminantys pašarus atrajotojams ir pašarus su žuvų miltais kitiems ūkinės paskirties gyvūnams, privalo užtikrinti, kad:

24.1. sandėliavimo, transportavimo ir pakavimo metu pakuoti ir palaidi pašarai, skirti atrajotojams, būtų laikomi fiziškai atskirtose patalpose nuo palaidų žuvų miltų ir palaidų pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai;

24.2. pašarai, skirti atrajotojams, būtų gaminami fiziškai atskirtose patalpose nuo pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai;

24.3. dokumentai apie žuvų miltų įsigijimą (kilmės šalis, gamintojas, tiekėjas, gamybos data, partijos/siuntos numeris, gavimo data, lydintieji dokumentai, laboratorinių tyrimų protokolai) ir sunaudojimą (panaudojimo gamybai data(-os), pagamintų pašarų rūšis, pavadinimas, kiekis, partijos numeris, išdavimo data, kiekis, gavėjas, lydintieji dokumentai) būtų saugomi ne trumpiau kaip 5 metus ir bet kuriuo metu būtų prieinami VMVT pareigūnams; ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys pašarus, turi pildyti apskaitos žurnalą, kaip nurodyta taisyklių 4 priede;

24.4. atrajotojų pašarai būtų tiriami uždraustų gyvūninių baltymų, įskaitant žuvų miltus, atžvilgiu pagal ūkio subjekto parengtą mėginių ėmimo programą, tačiau ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius.

25. Ūkio subjektai, laikantys atrajotojus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, privalo užtikrinti, kad:

25.1. palaidi atrajotojų pašarai būtų saugomi fiziškai atskirtoje patalpoje nuo palaidų pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai;

25.2. palaidi atrajotojų pašarai būtų transportuojami tik tam tikslui skirta gabenimo priemone;

25.3. būtų pildomas pašarų su žuvų miltais apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 6 priede.

26. Ūkinės paskirties, išskyrus kailinius žvėrelius, gyvūnų laikymo vietose draudžiama naudoti ir/ar sandėliuoti grynus žuvų miltus, išskyrus 5.1 ir 5.2 punktuose nurodytus atvejus.

 

VI. REIKALAVIMAI GYVŪNINĖS KILMĖS DIKALCIO FOSFATUI IR TRIKALCIO FOSFATUI

 

27. Gyvūninės kilmės dikalcio fosfatą ir gyvūninės kilmės trikalcio fosfatą (toliau – dikalcio ir trikalcio fosfatas) naudoti ūkinės paskirties gyvūnų, pašarų gamybai galima tik tuo atveju, jei jie naudojami leidžiamai gyvūnų rūšiai pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 999/2001 4 priedo 2 skyriaus A dalį.

28. Ūkio subjektai, gaminantys pašarus atrajotojams ir pašarus su gyvūninės kilmės dikalcio fosfatu ir/ar gyvūninės kilmės trikalcio fosfatu (toliau – dikalcio ar trikalcio fosfatas) kitiems ūkinės paskirties gyvūnams, privalo užtikrinti, kad:

28.1. atrajotojams skirti pakuoti ir palaidi pašarai būtų gaminami fiziškai atskirtose patalpose nuo pašarų, į kurių sudėtį įeina dikalcio ar trikalcio fosfatas;

28.2. sandėliavimo, transportavimo ir pakavimo metu palaidi pašarai, skirti atrajotojams, būtų laikomi fiziškai atskirtose patalpose nuo palaidų dikalcio ar trikalcio fosfato ir pašarų, į kurių sudėtį įeina dikalcio ar trikalcio fosfatas;

28.3. dokumentai apie dikalcio ar trikalcio fosfato įsigijimą (kilmės šalis, gamintojas, tiekėjas, gamybos data, partijos/siuntos numeris, gavimo data, lydintieji dokumentai, laboratorinių tyrimų protokolai) ir sunaudojimą (panaudojimo gamybai data(-os), pagamintų pašarų rūšis, pavadinimas, kiekis, partijos numeris, išdavimo data, kiekis, gavėjas) būtų saugomi ne trumpiau kaip 5 metus ir bet kuriuo metu būtų prieinami VMVT pareigūnams; ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys pašarus, turi pildyti apskaitos žurnalą, kaip nurodyta taisyklių 4 priede.

29. Ūkio subjektai, laikantys atrajotojus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina dikalcio ir trikalcio fosfatas, privalo užtikrinti, kad:

29.1. palaidi atrajotojų pašarai būtų saugomi fiziškai atskirtoje patalpoje nuo palaidų pašarų, į kurių sudėtį įeina dikalcio ir trikalcio fosfatas;

29.2. palaidi atrajotojų pašarai būtų transportuojami tik tam tikslui skirta gabenimo priemone;

29.3. būtų pildomas pašarų su dikalcio ir trikalcio fosfatu apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 6 priede.

30. Ūkinės paskirties, išskyrus kailinius žvėrelius, gyvūnų laikymo vietose draudžiama naudoti ir/ar sandėliuoti grynus dikalcio ir trikalcio fosfatą, išskyrus 5.1 ir 5.2 punktuose nurodytus atvejus.

 

VII. REIKALAVIMAI KRAUJO PRODUKTAMS IR KRAUJO MILTAMS

 

31. Kraujo produktus ir kraujo miltus naudoti ūkinės paskirties gyvūnų pašarų gamybai galima tik tuo atveju, jei jie:

31.1. naudojami leidžiamai gyvūnų rūšiai pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 999/2001 4 priedo 2 skyriaus A dalį,

31.2. gauti iš ES patvirtintų skerdyklų, neskerdžiančių atrajotojų ir įtrauktų į sąrašus, kaip neskerdžiančios atrajotojų; VMVT gali leisti tokiose skerdyklose skersti atrajotojus, jeigu skerdykla yra įdiegusi teritorinės VMVT patvirtintą kontrolės sistemą, užtikrinančią, kad:

31.2.1. atrajotojų ir neatrajotojų skerdimas vyksta fiziškai atskirtose patalpose;

31.2.2. atrajotojų kraujas surenkamas, laikomas, transportuojamas ir pakuojamas fiziškai atskirtose patalpose nuo neatrajotojų kraujo;

31.2.3. neatrajotojų kraujas tiriamas atrajotojų baltymų atžvilgiu pagal skerdyklos nustatytą mėginių ėmimo programą.

31.3. kraujas, skirtas kraujo produktų ir kraujo miltų gamybai, iš skerdyklų pristatomas tiesiogiai į perdirbimo įmones transporto priemonėse, skirtose neatrajotojų kraujo transportavimui; jei transporto priemonės prieš tai naudojamos atrajotojų kraujo gabenimui, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos pagal šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimų II skyriaus nuostatus ir teritorinės VMVT patikrinamos;

31.4. pagaminti ūkio subjekte, patvirtintame pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 17 straipsnį ir perdirbančiame tik neatrajotojų kraują; VMVT gali leisti kraujo produktų ir kraujo miltų, skirtų pašarams, gamybą ūkio subjektams, perdirbantiems atrajotojų kraują, jeigu ūkio subjektas yra įdiegęs teritorinės VMVT patvirtintą kontrolės sistemą, užtikrinančią, kad:

31.4.1. neatrajotojų kraujas perdirbamas uždaroje sistemoje, fiziškai atskirtoje nuo atrajotojų kraujo perdirbimo;

31.4.2. atrajotojų palaidos žaliavos ir palaidi produktai sandėliuojami, transportuojami ir pakuojami fiziškai atskirtose patalpose nuo neatrajotojų palaidų žaliavų ir palaidų produktų;

31.4.3. neatrajotojų kraujo produktai ir kraujo miltai tiriami atrajotojų baltymų atžvilgiu pagal ūkio subjekto nustatytą mėginių ėmimo programą.

32. Ūkio subjektai, gaminantys pašarus atrajotojams ir pašarus su kraujo produktais kitiems ūkinės paskirties gyvūnams, bei ūkio subjektai, gaminantys pašarus ūkinės paskirties gyvūnams ir pašarus su kraujo miltais žuvims, privalo užtikrinti, kad:

32.1. atrajotojams skirti palaidi ir pakuoti pašarai būtų gaminami fiziškai atskirtose patalpose nuo pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo produktai, o ūkinės paskirties gyvūnams skirti pašarai būtų gaminami fiziškai atskirtose patalpose nuo žuvims skirtų pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai;

32.2. palaidi pašarai atrajotojams būtų sandėliuojami, transportuojami ir pakuojami fiziškai atskirtose patalpose nuo kraujo produktų ir pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo produktai, o palaidi pašarai, skirti kitiems nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnams, būtų sandėliuojami, transportuojami ir pakuojami fiziškai atskirtose patalpose nuo kraujo miltų ir pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai,

32.3. dokumentai apie kraujo produktų ir kraujo miltų įsigijimą (kilmės šalis, gamintojas, tiekėjas, gamybos data, partijos/siuntos numeris, gavimo data, lydintieji dokumentai, laboratorinių tyrimų protokolai) ir sunaudojimą (panaudojimo gamybai data(-os), pagamintų pašarų rūšis, pavadinimas, kiekis, partijos numeris, išdavimo data, kiekis, gavėjas) būtų saugomi ne trumpiau kaip 5 metus ir bet kuriuo metu būtų prieinami VMVT pareigūnams; ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys pašarus, turi pildyti apskaitos žurnalą, kaip nurodyta taisyklių 4 priede.

33. Ūkio subjektai, laikantys atrajotojus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina kraujo produktai ir ūkio subjektai, laikantys kitus nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, privalo užtikrinti, kad:

33.1. palaidi atrajotojų pašarai būtų saugomi fiziškai atskirtoje patalpoje nuo palaidų pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo produktai, o palaidi pašarai, skirti kitiems nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnams, būtų saugomi atskirai nuo palaidų pašarų su kraujo miltais;

33.2. palaidi atrajotojų pašarai būtų transportuojami tik tam tikslui skirta gabenimo priemone, palaidi pašarai žuvims, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, būtų transportuojami tik tam tikslui skirta gabenimo priemone;

33.3. būtų pildomas pašarų su kraujo produktais ir/ar pašarų su kraujo miltais apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 6 priede;

34. Ūkinės paskirties, išskyrus kailinius žvėrelius, gyvūnų laikymo vietose draudžiama naudoti ir/ar sandėliuoti grynus kraujo produktus ir kraujo miltus, išskyrus 5.1, 5.2 ir 5.3 punktuose nurodytus atvejus.

 

VIII. REIKALAVIMAI ŪKIO SUBJEKTAMS, NURODYTIEMS EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTO (EB) Nr. 1774/2002 23 STRAIPSNIO 4 PUNKTE

 

35. Ūkio subjektai, nurodyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 23 straipsnio 4 punkte (patvirtintos kailinių žvėrelių, šunų, medžioklinių šunų, vikšrų žuvų masalui laikymo vietos, surinkimo centrai), kuriems taikoma išimtis dėl tame pačiame straipsnyje 2 punkte b dalyje nurodytų ŠGP ir iš jų gautų produktų privalo užtikrinti, kad:

35.1. prieš naudojant šėrimui, gyvūnų lavonai būtų surenkami ir transportuojami kaip 2 kategorijos medžiaga, nepažeidžiant reikalavimų pašalinti nurodytas pavojingas medžiagas pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/2001;

35.2. būtų pildomas ŠGP apskaitos žurnalas, kuriame nurodomi šie duomenys:

35.2.1. kailinių žvėrelių, šunų, medžioklinių šunų, vikšrų žuvų masalui laikymo vietos nurodo gyvūnų rūšis, iš kurių gauti atitinkami ŠGP (jei reikia, nurodant ženklinimo numerį), atitinkamų ŠGP kilmės vietą, gautą kiekį, gavimo datą, vežėjo pavadinimą ir adresą, sunaudotą atitinkamų ŠGP kiekį ir sunaudojimo datą; kailinių žvėrelių ūkiai, šunidės ir medžioklinių šunų gaujos, vikšrų žuvų masalui veisyklos pateikia teritorinei VMVT mėnesines ataskaitas pagal 3 priedą;

35.2.2. surinkimo centrai nurodo gyvūnų rūšis, iš kurių gauti atitinkami ŠGP (jei reikia, nurodant ženklinimo numerį), atitinkamų ŠGP kilmės vietą, gautą kiekį, gavimo datą, vežėjo pavadinimą ir adresą, apdorotų pagal 36 punktą atitinkamų ŠGP kiekį, galutinio naudotojo pavadinimą ir adresą, patalpas, į kurias atvežami atitinkami ŠGP naudojimui, išsiųstą kiekį ir išsiuntimo datą; surinkimo centrai pateikia teritorinei VMVT mėnesines ataskaitas pagal Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimų 1 priedą.

36. Surinkimo centrai, galutiniam naudotojui tiekiantys 35 punkte nurodytus ŠGP, išskyrus žuvų atliekas, privalo užtikrinti, kad:

36.1. ŠGP būtų apdoroti surinkimo centre arba VMVT patvirtintoje skerdykloje bent vienu iš nurodytų apdorojimo būdų:

36.1.1. dažomi metileno mėlio ar kitais VMVT patvirtintais dažais; ŠGP nusidažymas turi būtų aiškiai matomas, visų ŠGP dalių paviršiai padengti dažais; ŠGP į dažantį tirpalą gali būti įmerkiami, apipurškiami arba kitaip įdedami;

36.1.2. sterilizuojami verdant arba apdorojami karštais vandens garais su spaudimu tol, kol kiekvienas atitinkamų ŠGP gabalas yra išverdamas;

36.1.3. apdorojami kitu VMVT patvirtintu būdu;

36.2. ŠGP po apdorojimo prieš išsiunčiant būtų supakuojami; ant pakuotės turi būti aiškiai nurodytas surinkimo centro pavadinimas, adresas ir užrašas „Ne žmonių maistui“.

 

IX. REIKALAVIMAI PAŠARŲ SU ŽUVŲ MILTAIS, DIKALCIO IR TRIKALCIO FOSFATU, KRAUJO PRODUKTAIS IR KRAUJO MILTAIS GAMYBAI IR NAUDOJIMUI ŪKIUOSE, NENAUDOJANČIUOSE GRYNŲ ŠGP IR PŠGP

 

37. Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, ir negaminantys pašarų atrajotojams, privalo užtikrinti, kad:

37.1. visaverčių pašarų gamybai būtų naudojami tik tokie pašarai su žuvų miltais, kuriuose žalių baltymų yra mažiau nei 50%;

37.2. pagaminti visaverčiai pašarai būtų sunaudoti tame pačiame ūkio subjekte;

37.3. būtų pildomas pašarų apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 5 priede.

38. Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina dikalcio ir trikalcio fosfatas, ir negaminantys pašarų atrajotojams, privalo užtikrinti, kad:

38.1. visaverčių pašarų gamybai būtų naudojami tik tokie pašarai su dikalcio ir trikalcio fosfatu, kuriuose bendro fosforo yra mažiau nei 10 %;

38.2. pagaminti visaverčiai pašarai būtų sunaudoti tame pačiame ūkio subjekte;

38.3. būtų pildomas pašarų apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 5 priede.

39. Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo produktai, ir negaminantys pašarų atrajotojams, privalo užtikrinti, kad:

39.1. visaverčių pašarų gamybai būtų naudojami tik tokie pašarai su kraujo produktais, kuriuose baltymų yra mažiau nei 50%;

39.2. pagaminti visaverčiai pašarai būtų sunaudoti tame pačiame ūkio subjekte;

39.3. būtų pildomas pašarų apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 5 priede.

40. Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, ir negaminantys pašarų kitiems nei žuvys ir kailiniai žvėreliai ūkinės paskirties gyvūnams, privalo užtikrinti, kad:

40.1. visaverčių pašarų gamybai būtų naudojami tik tokie pašarai su kraujo miltais, kuriuose baltymų yra mažiau nei 50 %;

40.2. pagaminti visaverčiai pašarai būtų sunaudoti tame pačiame ūkio subjekte;

40.3. būtų pildomas pašarų apskaitos žurnalas, kaip nurodyta taisyklių 5 priede.

41. Ūkio subjektai, nelaikantys atrajotojų ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, dikalcio ir trikalcio fosfatas, kraujo produktai ir ūkiai, nelaikantys kitų nei žuvys ar kailiniai žvėreliai ūkinės paskirties gyvūnų, ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, turi pildyti apskaitos žurnalus, kaip nurodyta taisyklių 6 priede.

 

X. REIKALAVIMAI ŠGP IR PŠGP LAIKYMUI, TRANSPORTAVIMUI IR ŽENKLINIMUI

 

42. Reikalavimai ŠGP ir PŠGP laikymui, transporto priemonėms ir konteineriams išdėstyti Šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimuose.

43. 3 kategorijos ŠGP ir PŠGP turi būti surenkami, laikomi ir transportuojami atskirai nuo 1 ir 2 kategorijų ŠGP ir PŠGP.

44. Atskirų rūšių 3 kategorijos ŠGP ir PŠGP turi būti aiškiai vienas nuo kito atskirti. Laikymo ir transportavimo metu prie transporto priemonės, konteinerio ar pakuotės turi būti pritvirtinta etiketė, kurioje aiškiai turi matytis užrašai:

44.1. ŠGP – „3 kategorijos šalutiniai gyvūniniai produktai“, o PŠGP – turi būti nurodomas produktų pavadinimas, o po jų užrašas „..., gauti iš 3 kategorijos šalutinių gyvūninių produktų“;

44.2. užrašas „neskirti vartoti žmonėms“.

45. Palaidi pašarai, įskaitant gyvūnų augintinių ėdalą, kurių sudėtyje yra atrajotojų kraujo produktų arba perdirbtų gyvūninių baltymų, išskyrus žuvų miltus, turi būti sandėliuojami, vežami ir pakuojami visiškai atskirai nuo palaidų pašarų ūkinės paskirties gyvūnams, išskyrus pašarus mėsėdžiams kailiniams žvėreliams.

46. Palaidi žuvų miltai, dikalcio ir trikalcio fosfatas, kraujo produktai ir kraujo miltai turi būti laikomi tik tam skirtose patalpose ir transportuojami tik tam skirtu transportu, išskyrus:

46.1. patalpos ir transporto priemonės gali būti naudojamos pašarų, į kurių sudėtį įeina tie patys PŠGP, laikymui ir transportavimui;

46.2. patalpos ir transporto priemonės, prieš tai jas išvalius ir teritorinei VMVT įvertinus, gali būti naudojamos kitais tikslais;

46.3. ūkio subjektas, žuvų miltams skirtas patalpas ir transporto priemones, gali naudoti kitais tikslais, jeigu yra įdiegęs ir su teritorine VMVT suderinęs kontrolės sistemą, kuri apima:

46.3.1. informacijos apie laikomų ir transportuojamų žaliavų ir pašarų registravimą;

46.3.2. informacijos apie patalpų ir transporto priemonių valymo registravimą;

46.3.3. laikomų ir transportuojamų atrajotojų pašarų mėginių ėmimo ir tyrimo žuvų miltų taršos atžvilgiu programos sudarymą.

47. Ūkio subjektai, siunčiantys ŠGP ir PŠGP, turi registruoti ir saugoti informaciją apie krovinį:

47.1. ŠGP ar PŠGP pakrovimo data;

47.2. ŠGP ar PŠGP apibūdinimas, kategorija, gyvūnų, iš kurių gauti ŠGP ar PŠGP, rūšis ir, jei reikia, ausies įsago numeris, surinkimo laikotarpis;

47.3. ŠGP ar PŠGP kiekis;

47.4. vežėjo pavadinimas ir adresas, veterinarinio patvirtinimo numeris;

47.5. gavėjo pavadinimas, adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris.

48. Ūkio subjektai, vežantys ŠGP ir PŠGP, turi registruoti ir saugoti informaciją apie krovinį:

48.1. ŠGP ar PŠGP pakrovimo data;

48.2. ŠGP ar PŠGP apibūdinimas, kategorija, gyvūnų, iš kurių gauti ŠGP ar PŠGP, rūšis ir, jei reikia, ausies įsago numeris;

48.3. ŠGP ar PŠGP kiekis;

48.4. ŠGP ir PŠGP kilmės vieta;

48.5. gavėjo pavadinimas, adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris.

49. Ūkio subjektai, gaunantys ŠGP ir PŠGP, turi registruoti ir saugoti informaciją apie krovinį:

49.1. ŠGP ir PŠGP gavimo data;

49.2. ŠGP ar PŠGP apibūdinimas, kategorija, gyvūnų, iš kurių gauti ŠGP ar PŠGP, rūšis ir, jei reikia, ausies įsago numeris;

49.3. ŠGP ar PŠGP kiekis;

49.4. ŠGP ir PŠGP kilmės vieta;

49.5. vežėjo pavadinimas ir adresas.

50. 46, 47 ir 48 punktuose nurodyta informacija turi būti saugoma ne trumpiau kaip 2 metus ir bet kuriuo metu turi būti prieinama VMVT pareigūnams.

51. Palaidi pašarai, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, dikalcio ir trikalcio fosfatas, kraujo produktai negali būti transportuojami ta pačia transporto priemone kartu su pašarais, skirtais atrajotojams, o palaidi pašarai, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, negali būti transportuojami ta pačia transporto priemone kartu su pašarais, skirtais kitiems nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnams. Jei tokia transporto priemonė vėliau atitinkamai yra naudojama atrajotojų pašarų arba kitų nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnų pašarų transportavimui, prieš tai ji turi būti gerai išvaloma pagal VMVT patvirtintą procedūrą.

52. Pašarų, kurių sudėtyje yra žuvų miltų, dikalcio ir trikalcio fosfato, kraujo produktų ir kraujo miltų etiketėse ir lydimuosiuose dokumentuose turi būti aiškiai įskaitomas užrašas, kurio raidžių dydis negali būti mažesnis nei pašarų pavadinimo raidžių dydis:

52.1. kai pašaruose yra žuvų miltų – „pašaruose yra žuvų miltų – draudžiama šerti atrajotojams“;

52.2. kai pašaruose yra dikalcio ir trikalcio fosfato – „pašaruose yra dikalcio (trikalcio) fosfato – draudžiama šerti atrajotojams“;

52.3. kai pašaruose yra kraujo produktų – „pašaruose yra kraujo produktų – draudžiama šerti atrajotojams“;

52.4. kai pašaruose yra kraujo miltų – „pašaruose yra kraujo miltų – skirtas tik žuvims šerti“.

52.5. 52.1–52.4 punktų nuostatos netaikomos gyvūnų augintinių ėdalams.

53. Importuojamus ŠGP ir PŠGP turi lydėti eksportuojančios valstybės kompetentingos institucijos išduotas veterinarijos sertifikatas pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 10 priedą. Veterinarijos sertifikatas turi būti surašytas lietuvių kalba. Jei importuojami ŠGP ar PŠGP skirti vežti į kitas ES šalis, veterinarijos sertifikatas turi būti surašytas lietuvių ir paskirties šalies kalbomis.

54. Iš kitų ES šalių įsivežtus ŠGP ir PŠGP turi lydėti prekybos dokumentas, išduotas pagal 2005 m. sausio 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 93/2005 priedą. Prekybos dokumentas turi būti užpildytas lietuvių kalba arba būti pateiktas oficialus prekybos dokumento vertimas į lietuvių kalbą.

55. Lietuvos Respublikoje pagamintus ir šalies rinkai tiekiamus ŠGP ir PŠGP turi lydėti važtaraštis, patvirtintas VMVT direktoriaus 2005 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. B1-558 „Dėl šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų bei gaišenų važtaraščių formų, jų pildymo nurodymų patvirtinimo“.

 

XI. SPECIALIOSIOS NUOSTATOS

 

56. Pašarai, įskaitant gyvūnų augintinių ėdalą, kurių sudėtyje yra atrajotojų kraujo produktų arba perdirbtų gyvūninių baltymų, išskyrus žuvų miltus, negali būti gaminami ūkio subjektuose, kurie gamina pašarus ūkinės paskirties gyvūnams, išskyrus pašarus mėsėdžiams kailiniams žvėreliams.

57. Iš atrajotojų gautų perdirbtų gyvūninių baltymų ir produktų, kurių sudėtyje yra tokių perdirbtų gyvūninių baltymų, eksportas į trečiąsias šalis yra draudžiamas.

58. Teritorinės VMVT gali leisti iš neatrajotojų gautų perdirbtų gyvūninių baltymų ir produktų, kurių sudėtyje yra tokių baltymų, eksportą į trečiąsias šalis, jei laikomasi tokių sąlygų:

58.1. iš neatrajotojų gauti perdirbti gyvūniniai baltymai ir produktai, kurių sudėtyje yra tokių baltymų, skirti Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 999/2001 nedraudžiamam naudojimui;

58.2. ūkio subjektai, prieš eksportuodami į trečiąsias šalis iš neatrajotojų gautus perdirbtus gyvūninius baltymus ir produktus, kurių sudėtyje yra tokių baltymų, privalo gauti rašytinį trečiosios šalies kompetentingos institucijos sutikimą bei trečiosios šalies ūkio subjekto įsipareigojimą laikytis galutinės naudojimo paskirties ir neeksportuoti perdirbtų gyvūninių baltymų arba produktų, kurių sudėtyje yra tokių baltymų, pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/ 2001 draudžiamam naudojimui.

59. VMVT informuoja Europos Komisiją ir kitas ES valstybes per Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos nuolatinį komitetą apie visas nuostatas ir sąlygas, dėl kurių susitarta su atitinkama trečiąja šalimi, jei eksportas leidžiamas pagal šių Taisyklių 58 punktą.

60. 57 ir 58 punkto reikalavimai netaikomi žuvų miltų, kai jie atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 999/2001 reikalavimus, produktų, kurių sudėtyje yra tokių žuvų miltų, ir gyvūnų augintinių ėdalų eksportui.

61. Draudžiama prekiauti turgavietėse ŠGP ir PŠGP.

62. Draudžiama prekiauti nepakuotais pašarais, kurių sudėtyje yra ŠGP ir PŠGP, išskyrus atvejus, kai pašarai iš gamintojo pristatomi tiesiogiai gyvūnų laikymo vietoms ar parduodami specializuotose mažmeninės pašarų prekybos parduotuvėse.

 

XII. REIKALAVIMAI IMPORTUOTŲ ŽUVŲ MILTŲ ATSEKAMUMUI

 

63. Ūkio subjektams draudžiama tiekti į rinką ir naudoti trečiosiose šalyse pagamintus žuvų miltus, kol jie nėra ištirti šiltakraujų gyvūnų komponentų atžvilgiu ir nėra gautas neigiamas rezultatas.

64. Pasienio ir transporto valstybinė veterinarijos tarnyba (toliau – PTVVT) LVVPI faksu ar elektroniniu paštu apie kiekvieną importuotą žuvų miltų siuntą pateikia veterinarinio įvežimo dokumento kopiją, nurodytą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. gegužės 21 d. įsakymu Nr. B1-520 patvirtintos Gyvūninių produktų, įvežamų į Lietuvos Respubliką, veterinarinio tikrinimo tvarkos 11 punkte.

65. Malkų įlankos, Molo, Pilies pasienio veterinarijos postų valstybiniai veterinarijos gydytojai, atlikę dokumentų ir atitikties tikrinimą, laivais atplukdytų žuvų miltų siuntų iškrovimo metu ima valstybinius mėginius iš kiekvienos žuvų miltų siuntos. Kitų pasienio veterinarijos postų valstybiniai veterinarijos gydytojai ima kiekvienos importuojamos į Lietuvos Respubliką žuvų miltų siuntos mėginius, o nesant galimybės paimti mėginio pasienio veterinarijos poste, pasienio veterinarijos posto valstybinis veterinarijos gydytojas veterinarijos sertifikato kopiją patvirtina spaudu „Be papildomų tyrimų realizuoti draudžiama“ ir informuoja Lietuvos valstybinę veterinarijos preparatų inspekciją, kuri nusprendžia, kuri teritorinė VMVT paims mėginį.

66. Nacionalinė veterinarijos laboratorija ir Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorija LVVPI pateikia visų importuotų žuvų miltų siuntų tyrimų protokolų kopijas.

67. Ūkio subjektai, prieš pradėdami tiekti į rinką ar naudoti pašarų gamybai importuotus žuvų miltus, privalo faksu ar elektroniniu paštu informuoti LVVPI apie numatomą žuvų miltų tiekimo į rinką ar naudojimo pašarų gamybai datą.

68. Kai ūkio subjektas tiekia į rinką ar naudoja pašarų gamybai žuvų miltus, importuotus per kitas ES valstybes nares, prieš pradėdamas juos tiekti į rinką ar naudoti pašarų gamybai, privalo faksu ar elektroniniu paštu LVVPI pateikti: žuvų miltų siuntos numerį, kilmės šalį, įvažiavimo į ES vietą, tyrimų protokolo kopiją ir numatomą tiekimo į rinką ar naudojimo pašarų gamybai datą.

69. LVVPI pildo į Lietuvos Respubliką importuotų žuvų miltų registracijos žurnalą, kuriame nurodoma: kilmės šalis, gamintojo pavadinimas, siuntos numeris, įvežimo data, paskirties vieta, mėginio paėmimo data, mėginio ištyrimo data, laboratorinio tyrimo protokolo numeris ir tyrimų rezultatas, žuvų miltų tiekimo į rinką ar naudojimo pašarų gamybai data.

 

XIII. VALSTYBINĖ KONTROLĖ

 

70. Teritorinės VMVT ir LVVPI atlieka ŠGP ir PŠGP kontrolę, įskaitant valstybinių mėginių ėmimą, visais gamybos, tiekimo į rinką ir naudojimo etapais pagal 2 punkte nurodytų teisės aktų ir šių taisyklių reikalavimus.

71. Ūkio subjektų, tiekiančių į rinką ir naudojančių ŠGP ir PŠGP pašarų gamybai ir gyvūnų šėrimui, tikrinimo dažnumas nustatomas pagal Valstybinės veterinarinės kontrolės objektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo reikalavimus ir Valstybinės pašarų kontrolės taisyklių 1 priedą.

72. ŠGP ir PŠGP importo kontrolė atliekama pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 7 ir 8 priedo reikalavimus ir pagal Gyvūninių produktų, įvežamų į Lietuvos Respubliką, veterinarinio tikrinimo tvarką, patvirtintą VMVT direktoriaus 2003 m. rugsėjo 8 d. įsakymu Nr. B1-723 (Žin., 2003, Nr. 87-3972; 2004, Nr. 85-3096).

73. Nustačius, kad ŠGP ir PŠGP gamyba, tiekimas rinkai ir naudojimas neatitinka teisės aktų reikalavimų, VMVT taiko priemones, nurodytas Valstybinės pašarų kontrolės taisyklėse.

______________


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

1 priedas

 

________________________________________________

(ūkio subjekto pavadinimas, adresas)

 

________________ valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai

 

PRAŠYMAS REGISTRAVIMUI

 

________________

(data)

 

Prašome registruoti ūkio subjektą ir jo veiklą:

 

Teikiama informacija

Teikimo priežastis

£ – pradedama veikla

£ – papildoma veikla

£ – tikslinama veikla

Ūkio subjekto pavadinimas, įregistruotas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka, adresas

 

Trumpas veiklos, kurią prašoma registruoti, apibūdinimas pagal taisyklių 9 punktą*

 

Laikomos gyvūnų rūšys

 

Naudojami ŠGP ir PŠGP

 

Kontaktiniai duomenys (telefono ir fakso numeris, el. pašto adresas)

 

 

 

________________________                                                                                                               

(pareigos)                                                                  (parašas)                                              (vardas, pavardė)

______________

 

 


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

2 priedas

 

__________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

 

REGISTRUOTŲ ŪKIO SUBJEKTŲ, GAMINANČIŲ, TIEKIANČIŲ IR NAUDOJANČIŲ ŠGP IR PŠGP, SKIRTŲ GYVŪNŲ ŠĖRIMUI, REGISTRAVIMO ŽURNALAS

 

Registravimo data

Ūkio subjekto

Veiklos rūšis*

Naudojami ŠGP ar PŠGP

Laikomos gyvūnų rūšys**

Pastabos

pavadinimas

adresas

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pagal taisyklių 9 punktą.

**Pildoma gyvūnų laikymo vietoms.

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

3 priedas

 

_______________________________________________

(ūkio subjekto pavadinimas, adresas, veterinarinio patvirtinimo numeris)

 

________________________ valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai

 

______________ M. ___________________ MĖN. SUNAUDOTŲ ŠGP ATASKAITA

 

________________ Nr. _______________

 

Gauta ŠGP, kg

Sunaudota ŠGP, kg

2 kategorijos

3 kategorijos

2 kategorijos

3 kategorijos

1.

2.

3.

4.

 

 

 

 

 

___________________________________                                                   ___________________

          (ūkio subjekto įgaliotojo asmens pareigos)                                 (parašas)                                      (vardas, pavardė)

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

4 priedas

 

PŠGP IR ŠGP NAUDOJIMO PAŠARŲ GAMYBAI IR GYVŪNŲ ŠĖRIMUI APSKAITOS ŽURNALAS

 

Eil. Nr.

Gyvūninių pašarinių žaliavų

pavadinimas

kiekis, kg

tiekėjas

gamintojas

pagaminimo data

pirkimo data

partijos numeris

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagamintų pašarų

Pašarų gamybai sunaudotos gyvūninės pašarinės žaliavos, jų kiekis, kg

Gyvūninių pašarinių žaliavų likutis, kg

Šėrimo laikotarpis, gyvūnai, kuriems sušerti pašarai

pavadinimas

pagaminimo data

kiekis, kg

partijos Nr.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

 

 

 

 

 

 

 

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

5 priedas

 

PAŠARŲ GAMYBOS APSKAITOS ŽURNALAS

 

Pašarinės žaliavos

įsigijimo data

pavadinimas

tiekėjas

kiekis, kg

partijos numeris

sunaudojimo data

1.

2.

3.

4.

5.

6.

 

 

 

 

 

 

 

Pagamintų pašarų

Pašarų gamybai sunaudotų žaliavų

Šėrimo laikotarpis, gyvūnai, kuriems sušerti pašarai

gamybos data

pavadinimas

kiekis, kg

partijos Nr.

pavadinimas

kiekis, kg

partijos Nr.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų, perdirbtų

šalutinių gyvūninių produktų, skirtų pašarų

gamybai ir gyvūnų šėrimui, gamybos, tiekimo

rinkai ir naudojimo taisyklių

6 priedas

 

PAŠARŲ, KURIŲ SUDĖTYJE YRA PŠGP IR ŠGP, NAUDOJIMO GYVŪNŲ ŠĖRIMUI APSKAITOS ŽURNALAS

 

Įsigijimo data

Pašaro pavadinimas

Gyvūninių pašarinių žaliavų pavadinimas

Tiekėjas

Pagaminimo data

Partijos numeris

Kiekis, kg

Šėrimo laikotarpis

Gyvūnai, kuriems sušerti pašarai

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

 

 



* Pieno perdirbimo įmonės, tiekiančios pieną pieno produktus ir produktus, kuriuose yra pieno pašarų gamybai ar naudojimui gyvūnams šerti.

Ūkio subjektai, naudojantys pieno perdirbimo įmonių tiekiamą pieną, pieno produktus ir produktus, kuriuose yra pieno, pašarų gamybai ar gyvūnams šerti.

Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, dikalcio ir trikalcio fosfatas, kraujo produktai, ir negaminantys pašarų atrajotojams.

Ūkio subjektai, savo reikmėms gaminantys visaverčius pašarus iš pašarų, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai, ir negaminantys kitiems nei žuvys ar kailiniai žvėreliai ūkinės paskirties gyvūnams pašarų.

Ūkio subjektai, laikantys atrajotojus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina žuvų miltai, gyvūninės kilmės dikalcio fosfatas, gyvūninės kilmės trikalcio fosfatas, kraujo produktai.

Ūkio subjektai, laikantys žuvis ir kitus nei žuvys ūkinės paskirties gyvūnus ir naudojantys ir/ar sandėliuojantys pašarus, į kurių sudėtį įeina kraujo miltai.

Ūkio subjektai, tiekiantys Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 6 straipsnyje nurodytus ŠGP gyvūnų šėrimui.

Ūkio subjektai, naudojantys Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 6 straipsnyje nurodytus ŠGP gyvūnų šėrimui.