LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ ARBŪZŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. lapkričio 5 d. Nr. 375

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą:

1. Tvirtinu Privalomuosius arbūzų kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji arbūzų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2002 m. sausio 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2001 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 375

 

PRIVALOMIEJI ArBŪZŲ kokybės REIKALAVIMAI

 

Privalomieji arbūzų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1997 m. birželio 16 d. reglamentu 1093/97 EC, nustatančiu melionų ir arbūzų kokybės reikalavimus, pakeistu Europos Komisijos 2000 m. balandžio 27 d. reglamentu 850/2000;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. bendrosIOS nuostatos

 

1. Šie Privalomieji kokybės reikalavimai taikomi į rinką tiekiamiems kultūrinių veislių arbūzams, išaugintiems iš Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0807 11 00.

2. Šie Privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems arbūzams, kai jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“.

 

II. minimalūs KOKYBĖS Reikalavimai

 

3. Visi arbūzai, be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, be puvinio, nepažeisti mechaniškai, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, tvirti bei pakankamai sunokę (minkštimo spalva ir skonis atitinka pakankamą sunokimo laipsnį), nesuskilę, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Arbūzų branda ir būklė turi būti tokia, kad nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jie būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. Klasifikacija

 

5. Pagal kokybę arbūzai klasifikuojami:

5.1. pirma klasė: geros kokybės arbūzai, atitinkantys veislės savybes, gerai susiformavę, neįtrūkę ir nesumušti (smulkūs paviršiniai įtrūkimai nelaikomi defektais). Blyškioje arbūzo dalyje, kuri augimo metu lietėsi su žeme, galimi nedideli spalvos defektai. Vaiskočiai neturi būti ilgesni kaip 5 cm;

5.2. antra klasė: arbūzai, kurie neatitinka pirmai klasei keliamų reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leistini šie defektai, jeigu jie nekenkia arbūzų kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:

5.2.1. formos defektai;

5.2.2. nedideli žievės spalvos defektai;

5.2.3. lengvi sumušimai arba kiti paviršiniai defektai, atsiradę dėl ligų, kenkėjų arba mechaninio poveikio.

 

IV. DYDŽIo reikalavimai

 

6. Arbūzų dydis nustatomas pagal vieneto masę. Vieno arbūzo masė turi būti ne mažesnė kaip 1,5 kg.

7. Jeigu arbūzai pateikiami įpakuoti, masių skirtumas tarp lengviausio ir sunkiausio arbūzo pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi viršyti:

7.1. 2 kg, jeigu mažiausias arbūzas sveria mažiau kaip 6 kg;

7.2. 3,5 kg, jeigu mažiausias arbūzas sveria daugiau kaip 6 kg.

8. Į rinką teikiamiems neįpakuotiems arbūzams masės vienodumo reikalavimai nėra privalomi.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

9. Kiekvienoje pakuotėje, bendrojoje pakuotėje arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus kiekvienoje siuntoje gali būti tam tikras kiekis arbūzų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. tarp pirmos klasės arbūzų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų arbūzų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

10.2. tarp antros klasės arbūzų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų arbūzų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: abiejų klasių pakuotėje, bendrojoje pakuotėje ir teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus siuntoje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų arbūzų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka nustatytų dydžio reikalavimų, bet ne daugiau kaip 1 kg lengvesni ar sunkesni, nei nurodyta ant pakuotės, tačiau ne lengvesni nei 1 kg.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

12. Kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės, arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus kiekvienos siuntos turinys turi būti vienodas. Pakuotėje (siuntoje) turi būti tik tos pačios kilmės, veislės bei kokybės arbūzai.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus siuntos dalis turi atitikti visą jos turinį.

14. Pirmos klasės arbūzai turi būti vienodos spalvos ir formos.

15. Arbūzai turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

16. Pakuotės viduje naudojamos pakavimo medžiagos turi būti naujos, švarios bei neturinčios neigiamos įtakos arbūzų kokybei.

17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tik tokiu atveju, jei jų spausdinimui ar klijavimui naudojami popierius, dažai ir klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

18. Pakuotėje arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus neturi būti jokių priemaišų.

19. Pakrauti į transporto priemonę neįpakuoti arbūzai turi būti specialiomis apsauginėmis medžiagomis atskirti nuo transporto priemonės šonų ir grindų. Šios medžiagos turi būti naujos, švarios ir nesuteikiančios arbūzams pašalinio kvapo bei skonio.

20. Arbūzai teikiami į rinką:

20.1. pakuotėse;

20.2. neįpakuoti.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

22. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos arbūzų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

22.1. pakuotojo ir/ar siuntėjo: pavadinimas, adresas ar oficialiai suteiktas ar pripažintas identifikacinis kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/ar „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

22.2. produkcijos pavadinimas: „arbūzai“, jei tara nepermatoma;

22.3. kilmės šalis, gali būti nurodytas ir rajonas arba nacionalinis, regiono ar vietos ženklas;

22.4. kokybės klasė;

22.5. dydis (jei rūšiuojama pagal dydį), nurodant mažiausio ir didžiausio arbūzų masę;

22.6. neto masė arba vienetų skaičius.

23. Kai arbūzai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, 22 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama važtaraštyje ir transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje. Teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus, nebūtina nurodyti jų dydžio, neto masės arba vienetų skaičiaus.

24. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 22 punkte nurodyta informacija pateikia pirkėjams matomoje vietoje šalia arbūzų.

 

SUDERINTA

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

Valstybinės augalų apsaugos

tarnybos direktorius

tarnybos viršininkas

Kazimieras Lukauskas

Edmundas Morkevičius

2001 m. spalio 26 d.

2001 m. spalio 26 d.

______________