LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2001 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 221 „DĖL PRIVALOMŲJŲ BRAŠKIŲ, ŽEMUOGIŲ, VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ“ PAKEITIMO

 

2003 m. rugsėjo 19 d. Nr. 3D-381

Vilnius

 

 

Vykdydamas teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019), 3.7.2.5-T33 priemonę,

pakeičiu Privalomuosius braškių ir žemuogių uogų kokybės reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221 „Dėl privalomųjų braškių, žemuogių, vyšnių ir trešnių kokybės reikalavimų“ (Žin., 2001, Nr. 58-2109) ir

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                   Jeronimas Kraujelis

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2003 m. rugsėjo 19 d.


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2003 m. rugsėjo 19 d. įsakymo

Nr. 3D- 381 redakcija)

 

PRIVALOMIEJI BRAŠKIŲ IR ŽEMUOGIŲ UOGŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji braškių ir žemuogių uogų (toliau – braškės ir žemuogės) kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 2002 m. gegužės 21 d. reglamentu (EB) Nr. 843/2002, nustatančiu braškių kokybės standartus ir pakeičiančiu Europos Komisijos reglamentą (EEB) Nr. 899/87;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu (EB) Nr. 2200/96 dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių braškėms ir žemuogėms, kilusioms iš Fragaria L. rūšies, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810.10.00, išskyrus atvejus, nurodytus šių reikalavimų 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. perdirbti skirtoms braškėms ir žemuogėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms braškėms ir žemuogėms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;

2.2.5. kurias užauginę augintojai galutiniam vartotojui parduoda savo ūkyje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Paruoštos realizuoti braškės ir žemuogės, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje nurodytų leistinų nukrypimų, turi būti sveikos, nesužalotos, šviežios, nepažeistos puvinio bei kitų ligų, beveik be kenkėjų bei jų nepažeistos, be priemaišų, švarios, bet neplautos, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio, su žalia nesuvytusia taurele (išskyrus žemuoges), gali būti ir su trumpu žaliu nesuvytusiu vaiskočiu.

4. Braškės ir žemuogės turi būti kruopščiai surinktos ir pakankamai sunokusios, o jų branda ir būklė turi būti tokia, kad nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai, ir į paskirties vietą jos būtų atvežtos tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Braškės ir žemuogės skirstomos į tris klases:

5.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės uogos, veislei būdingo blizgesio bei kitų savybių ir nežemėtos. Uogos turi būti be defektų, išskyrus labai nežymius paviršinius defektus, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui.

5.2. pirma klasė: geros kokybės uogos, veislei būdingos spalvos bei formos. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui:

5.2.1. nežymūs formos defektai;

5.2.2. balta dėmelė, neviršijanti vieno dešimtadalio uogos paviršiaus;

5.2.3. nežymūs paviršiniai suspaudimai.

Uogos turi būti beveik nežemėtos;

5.3. antra klasė: uogos, kurios neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Leidžiami šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išsilaikymui bei bendrai jų išvaizdai:

5.3.1. formos defektai;

5.3.2. balta dėmelė, neviršijanti vieno penktadalio uogos paviršiaus;

5.3.3. nežymus sausas sumušimas;

5.3.4. nežymūs žemių pėdsakai.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Braškių dydis nustatomas pagal vidurinės uogos dalies maksimalų skersmenį.

7. Ekstra klasės uogų minimalus skersmuo 25 mm, I ir II klasių – 18 mm. Žemuogėms dydžio reikalavimai netaikomi.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

8. Visų klasių braškių bei žemuogių pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis uogų, neatitinkančių nustatytų kokybės bei dydžio reikalavimų.

9. Leistini kokybės nukrypimai:

9.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 5 proc. uogų gali būti įgedusios;

9.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios;

9.3. antros klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės bei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti, labai suspaustų ar dėl kitų priežasčių netinkamų vartoti braškių ar žemuogių. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios.

10. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių braškių pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, kurių dydis yra mažesnis už minimalų.

 

VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės bei kokybės klasės braškės ir žemuogės.

12. Ekstra klasės braškės turi būti vienodos formos, spalvos, dydžio bei sunokimo. Pirmos klasės uogoms leistinas mažesnis dydžio vienodumas. Žemuogėms vienodumo reikalavimas netaikomas.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

14. Braškės ir žemuogės supakuojamos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos.

15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi būti švarios, o pakuočių viduje naudojamos medžiagos uogoms apsaugoti turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos HN 16 reikalavimus.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.

17. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių pašalinių priemaišų.

18. Ekstra klasės uogos turi būti ypač kruopščiai paruoštos.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos braškių ir žemuogių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“ arba atitinkama šios nuorodos santrumpa;

19.2. produkcijos pavadinimas: „braškės“ ar „žemuogės“, jei pakuotė nepermatoma;

19.3. gali būti nurodyta veislė;

19.4. kilmės šalis;

19.5. kokybės klasė.

20. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, šių reikalavimų 19 punkte nurodyta informacija turi būti pateikta kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.

21. Parduodant braškes ir žemuoges pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, šių reikalavimų 19 punkte nurodyta informacija pateikiama pirkėjams matomoje vietoje šalia braškių ar žemuogių.

______________