LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL 1997 11 03 ĮSAKYMO NR. 637 PAPILDYMO IR ŽALIO PIENO KIEKIO PERSKAIČIAVIMO PAGAL BAZINIUS SUDĖTIES RODIKLIUS (RIEBUMĄ IR BALTYMINGUMĄ) METODIKOS PATVIRTINIMO

 

1998 m. vasario 12 d. Nr. 67

Vilnius

 

 

Papildant 1997 11 03 įsakymą Nr. 637 bei įgyvendinant naują superkamo pieno kokybės vertinimo ir apmokėjimo sistemą:

1. Patvirtinti Žalio pieno kiekio perskaičiavimo pagal bazinius sudėties rodiklius (riebumą ir baltymingumą) į bazinį pieno kiekį metodiką (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1998 m. balandžio 1 d.

2. Visų nuosavybės formų įmonėms ir fiziniams asmenims, perkantiems pieną, nuo 1998 m. balandžio 1 d. perskaičiuoti natūrinį pieno kiekį į bazinį vadovaujantis LST 1137:97 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“ reikalavimais ir Žalio pieno kiekio perskaičiavimo pagal bazinius sudėties rodiklius (riebumą ir baltymingumą) į bazinį pieno kiekį metodika.

3. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretoriui A. Svitojui.

 

 

 

ŪKIO MINISTRAS,

PAVADUOJANTIS ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTRĄ                         VINCAS BABILIUS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės

ir miškų ūkio ministerijos

1998 m. vasario 12 d. įsakymu Nr. 67

priedas

 

ŽALIO PIENO KIEKIO PERSKAIČIAVIMO PAGAL BAZINIUS SUDĖTIES RODIKLIUS (RIEBUMĄ IR BALTYMINGUMĄ) Į BAZINĮ PIENO KIEKĮ METODIKA

 

Žalio superkamo pieno kiekis perskaičiuojamas į bazinį pieno kiekį naudojantis koeficientais paskaičiuotais pagal formulę:

K p = 1+(Rf – Rb) x k1 + (Bf – Bb) x k2.

kur:

K p – žalio pieno kiekio perskaičiavimo į bazinį koeficientas;

Rf – superkamo pieno riebumas,%;

Rb – bazinis pieno riebumas, % (3,4);

Bf – superkamo pieno baltymingumas, %;

Bb – bazinis pieno baltymingumas, % (3,0);

k1 ir k2 – koeficientai, įvertinantys Kp pasikeitimą, pakitus riebumui ir baltymingumui vienu procentu. (k1=0,178 (riebumui) ir k2=0,267 (baltymingumui).

Lentelėje pateikti pagal nurodytąją formulę paskaičiuoti superkamo žalio pieno kiekio perskaičiavimo į bazinį koeficientai, atsižvelgiant į pieno riebumą ir baltymingumą.

 

 

LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTO DIREKTORIUS               A. KUODYS

 

 


Žalio pieno kiekio perskaičiavimo į bazinį koeficientai

 

 

Riebalai,%

 

 

 

 

 

 

 

 

Baltymai, % (k2=0,267)

 

 

 

 

 

 

 

k1=0,178

2.5

2.6

2.7

2.8

2.9

3.0

3.1

3.2

3.3

3.4

3.5

3.6

3.7

3.8

3.9

4.0

4.1

4.2

2.8

0.760

0.786

0.813

0.840

0.867

0.893

0.920

0.947

0.973

1.000

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

2.9

0.778

0.804

0.831

0.858

0.884

0.911

0.938

0.964

0.991

1.018

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

3.0

0.795

0.822

0.849

0.875

0.902

0.929

0.956

0.982

1.009

1.036

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

3.1

0.813

0.840

0.867

0.893

0.920

0.947

0.973

1.000

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

3.2

0.831

0.858

0.884

0.911

0.938

0.964

0.991

1.018

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

3.3

0.849

0.875

0.902

0.929

0.956

0.982

1.009

1.036

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

3.4

0.867

0.893

0.920

0.947

0.973

1.000

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

3.5

0.884

0.911

0.938

0.964

0.991

1.018

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

3.6

0.902

0.929

0.956

0.982

1.009

1.036

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

3.7

0.920

0.947

0.973

1.000

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

3.8

0.938

0.964

0.991

1.018

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

3.9

0.956

0.982

1.009

1.036

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

4.0

0.973

1.000

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

4.1

0.991

1.018

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

4.2

1.009

1.036

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

4.3

1.027

1.053

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

4.4

1.045

1.071

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

4.5

1.062

1.089

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

4.6

1.080

1.107

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

1.507

1.534

4.7

1.098

1.125

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

1.525

1.552

4.8

1.116

1.142

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

1.543

1.570

4.9

1.134

1.160

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

1.507

1.534

1.561

1.587

5.0

1.151

1.178

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

1.525

1.552

1.579

1.605

5.1

1.169

1.196

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

1.543

1.570

1.596

1.623

5.2

1.187

1.214

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

1.507

1.534

1.561

1.587

1.614

1.641

5.3

1.205

1.231

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

1.525

1.552

1.579

1.605

1.632

1.659

5.4

1.223

1.249

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

1.543

1.570

1.596

1.623

1.650

1.676

5.5

1.240

1.267

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

1.507

1.534

1.561

1.587

1.614

1.641

1.668

1.694

5.6

1.258

1.285

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

1.525

1.552

1.579

1.605

1.632

1.659

1.685

1.712

5.7

1.276

1.303

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

1.543

1.570

1.596

1.623

1.650

1.676

1.703

1.730

5.8

1.294

1.320

1.347

1.374

1.401

1.427

1.454

1.481

1.507

1.534

1.561

1.587

1.614

1.641

1.668

1.694

1.721

1.748

5.9

1.312

1.338

1.365

1.392

1.418

1.445

1.472

1.498

1.525

1.552

1.579

1.605

1.632

1.659

1.685

1.712

1.739

1.765

6.0

1.329

1.356

1.383

1.409

1.436

1.463

1.490

1.516

1.543

1.570

1.596

1.623

1.650

1.676

1.703

1.730

1.757

1.783

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastaba.

Laboratorijoje nustatyti riebalų ir baltymų kiekiai procentine išraiška šimtosiomis dalimis apvalinami iki dešimtųjų

 

 

 

 

 

 

 

 

(kai šimtųjų skaičius iki 5, dešimtųjų reikšmė nekinta, kai daugiau nei 5 – dešimtųjų reikšmė padidinama vienetu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________