LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ VAISIŲ IR DARŽOVIŲ, VAISIŲ SULČIŲ, DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ KOKYBĖS TYRIMŲ METODŲ

 

2000 m. gruodžio 14 d. Nr. 355

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. rugsėjo 29 d. nutarimu Nr. 1076 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir acquis įgyvendinimo priemonių 1999 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 83-2473) patvirtintą Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 1999 metų planą,

1. Tvirtinu Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimo metodus (pridedama).

2. Nustatau, kad Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimo metodai taikomi nuo 2002 m. sausio 1 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                  KĘSTUTIS KRISTINAITIS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos

žemės ūkio ministro

2000 12 14 įsakymu Nr. 355

 

GREITAI UŽŠALDYTŲ VAISIŲ IR DARŽOVIŲ, VAISIŲ SULČIŲ, DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ KOKYBĖS TYRIMO METODAI

 

Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimo metodai parengti atsižvelgiant į šiuos dokumentus:

Lietuvos Respublikos maisto įstatymą, priimtą 2000 m. balandžio 4 d. Nr. VIII-1608 (Žin., 2000, Nr. 32-893);

Lietuvos Respublikos standartizacijos įstatymą, priimtą 2000 m. balandžio 11 d. Nr. VIII-1618 (Žin., 2000, Nr. 35-972);

Lietuvos Respublikos atitikties įvertinimo įstatymą, priimtą 1998 m. spalio 6 d. Nr. VIII-870 (Žin., 1998, Nr. 92-2542);

Greitai užšaldytų maisto produktų techninį reglamentą (Žin., 2000, Nr. 12-309);

Vaisių sulčių ir panašių produktų techninį reglamentą (Žin., 2000, Nr. 20-518);

Džemų ir panašių produktų techninį reglamentą (Žin., 2000, Nr. 20-517);

Lietuvos higienos normą HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“;

Lietuvos higienos normą HN 54:1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“;

CODEX STAN 52-1981 Greitai užšaldytos braškės;

CODEX STAN 111-1981 Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai;

CODEX STAN 140-1981 Greitai užšaldytos morkos;

CODEX STAN 44-1981 Kodekso standartas, skirtas abrikosų, persikų ir kriaušių nektarams, konservuotiems vien tiktai fiziniais būdais;

CODEX STAN 48-1981 Obuolių sultys, konservuotos fiziniais būdais;

CODEX STAN 63-1981 Koncentruotos obuolių sultys, konservuotos vien tiktai fiziniais būdais;

CODEX STAN 161-1989 Bendras standartas, skirtas vaisių nektarams, konservuotiems vien tiktai fiziniais būdais;

CODEX STAN 164-1989 Bendras standartas, skirtas vaisių sultims, konservuotiems vien tiktai fiziniais būdais;

Codex Alimentarius, Fruit Juis and Related Products, vol. 6, part VI, Rome, 1992;

VDF Association of the German Fruit Juice Industry. RSK Values, the Complete Manual, Guide Values and Ranges of specific Numbers, Including the Revised Methods of Analysis, Verlag Fliissiges Obst GmbH, 1987;

CODEX STAN 79-1981 Džemai (vaisių konservai) ir želė gaminiai;

Codex Alimentarius commision: Joint FAO/WHO Food Standards Programme – Praposed draft revised Codex Standard for citrus marmelade, Washington, 1998;

GOST 8756.13-1987 Vaisių ir daržovių gaminiai. Cukraus nustatymo metodai.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie tyrimo metodai taikomi kokybei ir nekenksmingumui nustatyti.

 

II. GREITAI UŽŠALDYTŲ VAISIŲ IR DARŽOVIŲ KOKYBĖS TYRIMO METODAI

 

2. Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:

LST 1618:2000 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių atitirpinimas. Pamatinis metodas;

LST 1619:2000 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių virimas. Pamatinis metodas;

LST 1620:2000 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių neto masės nustatymas;

LST 1621:2000 Diržingų plaušų nustatymas;

LST 1622:2000 Bendro tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas užšaldytuose vaisiuose;

LST 1623:2000 Mineralinių priemaišų nustatymas greitai užšaldytuose vaisiuose ir daržovėse;

LST 1584:1999 Vaisių ir daržovių gaminiai. Augalinės kilmės priemaišų nustatymo metodai.

 

III. VAISIŲ SULČIŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ KOKYBĖS TYRIMO METODAI

 

3. Vaisių sulčių, koncentruotų sulčių, vaisių nektarų kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:

LST EN 1131:1998 Vaisių ir daržovių sultys. Santykinio tankio nustatymas;

LST EN 1132:1998 Vaisių ir daržovių sultys. pH vertės nustatymas;

LST EN 12143:1998 Vaisių ir daržovių sultys. Tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas. Refraktometrinis metodas;

LST EN 12147:1999 Vaisių ir daržovių sultys. Titruojamojo rūgštingumo nustatymas;

LST ISO 2448:1999 Vaisių ir daržovių gaminiai. Etanolio kiekio nustatymas;

LST ISO 6632:2000 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Lakiojo rūgštingumo nustatymas;

LST ISO 7466:1999 Vaisių ir daržovių gaminiai. 5-hidroksimetilfurfurolo (5-HMF) kiekio nustatymas.

 

IV. DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ KOKYBĖS TYRIMO METODAI

 

4. Džemų, marmeladų, želė kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:

LST ISO 750:2000 Vaisių ir daržovių gaminiai. Titruojamojo rūgštingumo nustatymas;

LST ISO 751:2000 Vaisių ir daržovių gaminiai. Vandenyje netirpių sausųjų medžiagų nustatymas.

LST ISO 762:1998 Vaisių ir daržovių gaminiai. Mineralinių priemaišų kiekio nustatymas;

LST ISO 1842:1997 Vaisių ir daržovių gaminiai. pH nustatymas;

LST ISO 2173:1996 Vaisių ir daržovių produktai. Tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas. Refraktometrinis metodas;

LST ISO 5518:1997 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Benzenkarboksirūgšties kiekio nustatymas. Spektrofotometrinis metodas;

LST ISO 5519:1997 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Sorbo rūgšties kiekio nustatymas;

LST ISO 5522:1997 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Bendrojo sieros dioksido kiekio nustatymas;

LST 1584:1999 Vaisių ir daržovių gaminiai. Augalinės kilmės priemaišų nustatymo metodai;

LST 1698:2000 Vaisių ir daržovių gaminiai. Cukraus nustatymo metodas.

 

V. SUNKIŲJŲ METALŲ IR MIKOTOKSINŲ KONCENTRACIJŲ NUSTATYMO METODAI

 

5. Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų nekenksmingumo rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:

LST ISO 2447:2000 Vaisių ir daržovių gaminiai. Alavo kiekio nustatymas;

LST ISO 5515:1999 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Organinių medžiagų skaidymas prieš analizę. Šlapiasis metodas;

LST ISO 5516:1999 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Organinių medžiagų skaidymas prieš analizę. Deginimo iki pelenų metodas;

LST ISO 6561:2000 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Kadmio kiekio nustatymas. Beliepsnės atominės absorbcijos spektrometrinis metodas;

LST ISO 6633:2000 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Švino kiekio nustatymas. Beliepsnės atominės absorbcijos spektrometrinis metodas;

LST ISO 6634:1998 Vaisiai, daržovės ir jų gaminiai. Arseno kiekio nustatymas. Spektrofotometrinis metodas, vartojant sidabro dietilditiokarbamatą;

LST ISO 8128-1:1998 Obuolių sultys, obuolių sulčių koncentratai ir gėrimai su obuolių sultimis. Patulino kiekio nustatymas. 1-oji dalis. Didelės skyros skysčių chromatografijos metodas;

LST ISO 8128-2:1998 Obuolių sultys, obuolių sulčių koncentratai ir gėrimai su obuolių sultimis. Patulino kiekio nustatymas. 2-oji dalis. Plonasluoksnės chromatografijos metodas.

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos                                                          Respublikinio mitybos

tarnybos direktorius                                                                                 centro direktorė

K. Lukauskas                                                                                           K. Kadziauskienė

2000 11 22                                                                                                2000 11 14

______________