LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL BRIUSELIO KOPŪSTŲ, NEGLIAUDYTŲ ŽIRNIŲ IR ŠPARAGŲ PRIVALOMŲJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2000 m. lapkričio 2 d. Nr. 306

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.11 punktą,

Tvirtinu pridedamus:

1. Briuselio kopūstų privalomuosius kokybės reikalavimus;

2. Negliaudytų žirnių privalomuosius kokybės reikalavimus;

3. Šparagų privalomuosius kokybės reikalavimus.

 

 

L. E. ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO PAREIGAS                                           EDVARDAS MAKELIS

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 11 02 įsakymu Nr. 306

 

briuselio kopūstŲ PrivalomIEJI kokybės reikalavimai

 

Briuselio kopūstų privalomieji kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1987 m. birželio 5 d. reglamentu 1591/87/EEC, nustatančiu kopūstų, Briuselio kopūstų, lapkotinių salierų, špinatų ir slyvų kokybės standartus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti Briuselio kopūstams, išaugintiems iš Brassica oleracea L. var. bullata subazr. gemmifera DC. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0704.20.00.0, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems Briuselio kopūstams, jei kopūstų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems Briuselio kopūstams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI kokybės reikalavimai

 

3. Visi Briuselio kopūstai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, švieži, švarūs, nesušalę, nepažeisti kenkėjų, sausi, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

4. Apipjaustytų Briuselio kopūstų stiebai turi būti nupjauti iškart žemiau išorinių lapų; neapipjaustytų stiebai turi būti nulaužti prie pat koto. Pjūvis arba nulaužta vieta turi būti švarūs, iš jų neturi kyšoti kitos augalo dalys.

5. Briuselio kopūstų subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. Klasifikavimas

 

6. Briuselio kopūstai pagal kokybę klasifikuojami taip:

6.1. pirma klasė: geros kokybės, kieti, neišsiskleidę, neapšalę, išoriniai lapai gali būti šiek tiek aplaužyti. Apipjaustyti Briuselio kopūstai turi būti būdingos spalvos, neapipjaustyti gali turėti keletą kitos spalvos lapelių apačioje;

6.2. antra klasė: neatitinka pirmos klasės, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Gali būti minkštesni, labiau išsiskleidę, nežymiai apšalę.

 

IV. dydžiO reikalavimai

 

7. Dydis nustatomas pagal maksimalų gūželės skersmenį.

8. Pirmos ir antros klasės apipjaustytų Briuselio kopūstų gūželės skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 10 mm, neapipjaustytų – ne mažesnis kaip 15 mm.

9. Pirmos klasės Briuselio kopūstų pakuotėje arba bendroje pakuotėje didžiausios ir mažiausios gūželės skersmens skirtumas neturi viršyti 20 mm.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

10. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis Briuselio kopūstų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

11. Leistini kokybės nukrypimai:

11.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio Briuselio kopūstų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

11.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio Briuselio kopūstų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

12. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių pakuotėse ir bendrose pakuotėse gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio Briuselio kopūstų, neatitinkančių IV skyriuje nurodytų dydžio reikalavimų.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

13. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios atmainos, kokybės klasės ir dydžio kategorijos (jei privaloma rūšiuoti pagal dydį) Briuselio kopūstai.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

15. Briuselio kopūstai turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

16. Pakuotė ir bendra pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos Briuselio kopūstams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti Briuselio kopūstų kokybei.

17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO reikalavimai

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos Briuselio kopūstų pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas;

18.2. produkcijos pavadinimas: „apipjaustyti Briuselio kopūstai“ arba „neapipjaustyti Briuselio kopūstai“ (jei tara nepermatoma);

18.3. kilmės šalis (eksportuojamai ir importuojamai produkcijai);

18.4. kokybės klasė;

18.5. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų skersmenį (jei privaloma rūšiuoti pagal dydį).

19. Jei tara daugkartinio naudojimo, 18 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

20. Mažmeninės prekybos įmonės 18 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia Briuselio kopūstų.

 

suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

K. Lukauskas

2000 09 25

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 11 02 įsakymu Nr. 306

 

NEGLIAUDYTŲ ŽIRNIŲ privalomIEJI kokybės reikalavimai

 

Negliaudytų žirnių privalomieji kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1962 m. birželio 15 d. reglamentu Nr. 58, nustatančiu bendrus kokybės standartus, taikomus tam tikriems produktams, išvardytiems reglamento Nr. 23 dėl vaisių ir daržovių rinkos bendros organizavimo sistemos laipsniško kūrimo I B priede;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti negliaudytiems žirniams, išaugintiems iš Pisum Sativum L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0708.10, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems negliaudytiems žirniams, jei žirnių kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems negliaudytiems žirniams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Negliaudytų žirnių ankštys, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveikos, švarios, sausos, be pašalinio kvapo ir skonio; žirniai ankštyse turi būti švieži, nepažeisti kenkėjų ar ligų.

4. Negliaudytų žirnių subrendimas ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Negliaudyti žirniai pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. pirma klasė: žirnių ankštys geros kokybės, būdingos veislei formos, dydžio ir spalvos, su koteliais, šviežios, neapvytusios, vienoje ankštyje turi būti ne mažiau kaip 5 žirniai; patys žirniai ne visai subrendę, sultingi ir pakankamai tvirti (suspausti pirštais deformuojasi, bet nesutrupa), veislei būdingos spalvos, mažiausiai pusės subrendusio žirnio dydžio, bet nepasiekę visiškai subrendusio žirnio dydžio;

5.2. antra klasė: žirnių ankštys neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Gali būti labiau subrendę, ankštys ne tokios šviežios, tačiau neapvytusios. Ankščių spalva gali būti kiek pakitusi, tačiau būdinga veislei, ankščių paviršius gali būti šiek tiek pažeistas, tačiau dėl jo neturi būti nukentėję žirniai. Vienoje ankštyje turi būti ne mažiau kaip 5 žirniai, jie gali būti neženkliai pakitusios formos ir spalvos, šiek tiek kietesni, bet nesubrendę.

 

IV. LEISTINi NUKRYPIMai

 

6. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis negliaudytų žirnių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės reikalavimų.

7. Leistini kokybės nukrypimai:

7.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio negliaudytų žirnių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus;

7.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio negliaudytų žirnių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti, taip pat pažeistų progresuojančių ligų, tokių kaip Ascochyta pisi arba Ascochyta pinodella.

 

V. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

8. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės ir kokybės klasės negliaudyti žirniai, jose negali būti lapų, stiebų ir kitų priemaišų.

9. Matomoji kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

10. Negliaudyti žirniai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

11. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos negliaudytiems žirniams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti negliaudytų žirnių kokybei.

12. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

13. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos negliaudytų žirnių pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

13.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas;

13.2. produkcijos pavadinimas: „žirniai“, jei tara nepermatoma;

13.3. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

13.4. kokybės klasė.

14. Jei tara daugkartinio naudojimo, 13 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

15. Mažmeninės prekybos įmonės 13 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia negliaudytų žirnių.

 

suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

K. Lukauskas

2000 09 25

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 11 02 įsakymu Nr. 306

 

ŠPARAGŲ privalomIEJI kokybės reikalavimai

 

Šparagų privalomieji kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1999 m. lapkričio 9 d. reglamentu 2377/99/EC, nustatančiu šparagų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti šparagų ūgliams, išaugintiems iš Asparagus officinalis L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0709.20.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. fasuotiems žaliesiems ir violetiniams-žaliems šparagų ūgliams, kurių diametras mažesnis negu 3 mm, bei baltiesiems ir violetiniams šparagų ūgliams, kurių diametras mažesnis negu 8 mm;

2.2. pramoniniam perdirbimui skirtiems šparagų ūgliams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.3. Lietuvoje užaugintiems šparagų ūgliams:

2.3.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.3.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.3.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.3.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.3.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

3. Šparagų ūgliai pagal spalvą skirstomi į 4 grupes:

3.1. baltieji šparagai;

3.2. violetiniai šparagai, kurių viršūnėlės spalva artima rožinei, violetinei ar purpurinei, o dalis daigo balta;

3.3. violetiniai-žalieji šparagai, kurių dalis yra violetinės ir žalios spalvos;

3.4. žalieji šparagai, kurių viršūnėlės ir didesnė daigo dalis yra žalios spalvos.

4. Šparagų ūgliai pagal ilgį skirstomi į šias kategorijas:

4.1. ilgi šparagai;

4.2. trumpi šparagai;

4.3. šparagų viršūnės.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

5. Visi šparagų ūgliai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti švieži, sausi, švarūs, netuščiaviduriai, nenusilupę, nesulūžę, nepažeisti kenkėjų, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

6. Šparagų ūglių būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

7. Šparagų ūgliai pagal kokybę klasifikuojami taip:

7.1. ekstra klasė: šparagų ūgliai aukščiausios kokybės, beveik visiškai tiesūs, neišsiskleidusiomis viršūnėlėmis, nesumedėję, lygiai nupjauti (pjūvio įžambumas neturi viršyti 1 cm). Leistini tik labai nedideli lengvai nuvalomi rūdžių pėdsakai. Baltųjų šparagų viršūnėlės ir stiebeliai turi būti balti, jiems leistinas nežymus rausvas atspalvis; žalieji šparagai turi būti visiškai žali;

7.2. pirma klasė: šparagų ūgliai geros kokybės, neišsiskleidusiomis viršūnėlėmis, mažai išlinkę, lygiai nupjauti, leistini nedideli lengvai nuvalomi rūdžių ir sumedėjimo (išskyrus baltuosius šparagus) pėdsakai; baltųjų šparagų viršūnėlės ir stiebeliai gali būti rožinio atspalvio; žaliųjų šparagų ūglių mažiausiai 80 proc. ilgio turi būti žalios spalvos;

7.3. antra klasė: šparagų ūgliai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Ūgliai gali būti ne taip gerai susiformavę, labiau išlinkę, viršūnėlės truputį išsiskleidusios, stiebeliai truputį sumedėję, pjūvis prie pagrindo gali būti įžambus; ant ūglių leistini lengvai nuvalomi rūdžių pėdsakai. Baltųjų ir violetinių šparagų viršūnėlės gali būti žalsvo atspalvio; žaliųjų šparagų ūglių mažiausiai 60 proc. ilgio turi būti žalios spalvos.

 

IV. DYDŽIO reikalavimai

 

8. Šparagų dydis nustatomas pagal ūglių ilgį ir diametrą. Diametras matuojamas ties ūglio viduriu.

9. Šparagų ūgliai pagal ilgį turi būti surūšiuoti į šias kategorijas:

9.1. ilgi šparagai – ilgesni kaip 17 cm;

9.2. trumpi šparagai – ne trumpesni kaip 12 cm ir ne ilgesni kaip 17 cm;

9.3. šparagų viršūnės – trumpesni kaip 12 cm.

10. Baltųjų ir violetinių šparagų ūgliai turi būti ne ilgesni kaip 22 cm, o žaliųjų ir violetinių-žaliųjų šparagų – ne ilgesni kaip 27 cm.

11. Jei šparagų ūgliai surišti į ryšelius, skirtumas tarp ilgiausio ir trumpiausio ūglio ryšelyje neturi viršyti 5 cm.

12. Baltųjų ir violetinių šparagų ūgliai turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:

12.1. ekstra klasės ūglių diametras turi būti ne mažesnis kaip 12 mm, o skirtumas tarp ploniausio ir storiausio ūglio ryšelyje ir pakuotėje neturi viršyti 8 mm;

12.2. pirmos klasės ūglių diametras turi būti ne mažesnis kaip 10 mm, o skirtumas tarp ploniausio ir storiausio ūglio ryšelyje ir pakuotėje neturi viršyti 10 mm;

12.3. antros klasės ūglių diametras turi būti ne mažesnis kaip 8 mm, ūglių diametro vienodumui ryšelyje ir pakuotėje reikalavimų nėra.

13. Violetinių-žaliųjų ir žaliųjų šparagų ūgliai turi atitikti šiuos reikalavimus:

13.1. ekstra ir pirmos klasių ūglių diametras turi būti ne mažesnis kaip 3 mm, o skirtumas tarp ploniausio ir storiausio ūglio ryšelyje ir pakuotėje neturi viršyti 8 mm;

13.2. antros klasės ūglių diametras turi būti ne mažesnis kaip 3 mm, ūglių diametro vienodumui ryšelyje ir pakuotėje reikalavimų nėra.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

14. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis šparagų ūglių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

15. Leistini kokybės nukrypimai:

15.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. viso kiekio arba svorio šparagų ūglių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų, taip pat tokių ūglių, kurie po derliaus nuėmimo yra kiek įlūžę;

15.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio arba svorio šparagų ūglių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų, taip pat tokių ūglių, kurie po derliaus nuėmimo yra kiek įlūžę;

15.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio arba svorio šparagų ūglių, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti. Šalia tokių ūglių papildomai gali būti 10 proc. viso kiekio arba svorio tuščiavidurių ar įlūžusių juos plaunant ūglių, tačiau ryšelyje ir pakuotėje tuščiavidurių ūglių negali būti daugiau kaip 15 proc. viso kiekio arba svorio.

16. Leistini dydžio nukrypimai: bet kurios klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio arba svorio šparagų ūglių gali būti trumpesni ar ilgesni ne daugiau kaip 1 cm ir plonesni ar storesni ne daugiau kaip 2 mm, nei nurodyta IV skyriuje.

17. Leistini spalvos nukrypimai:

17.1. ekstra ir pirmos klasių baltųjų šparagų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio arba svorio violetinių ūglių, o antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje – ne daugiau kaip 15 proc. viso kiekio arba svorio violetinių ūglių;

17.2. violetinių, žaliųjų ir violetinių-žaliųjų šparagų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso kiekio arba svorio kitos spalvos ūglių;

17.3. antros klasės šparagų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti baltųjų ir violetinių šparagų mišinys, jei tai nurodyta ant pakuotės.

 

VI. ĮPAKAVIMO reikalavimai

 

18. Ryšelyje, pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, kokybės klasės, spalvos grupės ir dydžio intervalo (jei privaloma skirstyti pagal dydį) šparagų ūgliai.

19. Matomoji kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

20. Šparagų ūgliai pakuotėje gali būti:

20.1. tvirtai surišti į vienodo svorio ir ilgio ryšelius, ryšeliai turi būti tvarkingai sudėti į tarą; kiekvienas ryšelis gali būti apsuktas popieriumi;

20.2. fasuoti arba palaidi tvarkingai sudėti į tarą.

21. Šparagų ūgliai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

22. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos šparagų ūgliams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti ūglių kokybei.

23. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai, atitinkantys higienos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

24. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos šparagų ūglių pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

24.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas;

24.2. produkcijos pavadinimas: „šparagai“ su nuoroda „baltieji“, „žalieji“, „violetiniai“, „violetiniai-žalieji“, jei tara nepermatoma;

24.3. nuoroda „baltųjų ir violetinių mišinys“, jei taip yra;

24.4. nuoroda į ilgio kategoriją: „trumpi“, „viršūnės“, jei taip yra;

24.5. kilmės šalis (importuojamai ir eksportuojamai produkcijai);

24.6. kokybės klasė;

24.7. dydis:

24.7.1. nurodant minimalų ir maksimalų diametrą, jei šparagai yra ekstra ir pirmos kokybės klasės;

24.7.2. nurodant minimalų ir maksimalų diametrą arba nurodant minimalų diametrą ir žodžius „ir daugiau“, jei šparagai yra antros kokybės klasės;

24.8. fasuočių skaičius pakuotėje, jei šparagai fasuoti.

25. Jei tara daugkartinio naudojimo, 24 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

26. Mažmeninės prekybos įmonės 24 punkte nurodytą informaciją pateikia kortelėje matomoje vietoje šalia šparagų.

 

suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

K. Lukauskas

2000 09 25

______________